Το Πράσινο Κίνημα καταγγέλλει την εργαλειοποίηση της υπόθεσης Κουφοντίνα, από την κυβέρνηση για να μπορέσει να περάσει τους αντικοινωνικούς και αντιπεριβαλλοντικούς νόμους που σχεδιάζει και για να μην μπει στον δημόσιο διάλογο η αποτυχημένη πολιτική στην αντιμετώπιση της πανδημίας.
Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι μία πλειάδα στελεχών της Ν.Δ. (μεταξύ των οποίων η Ντόρα Μπακογιάννη και ο Κώστας Μπακογιάννης), τάχθηκαν υπέρ του κράτους δικαίου που θεσπίζει ότι οι νόμοι πρέπει να ισχύουν το ίδιο για όλους, στηρίζοντας ουσιαστικά το αίτημα Κουφοντίνα. Οι δηλώσεις αυτές αντικατοπτρίζουν την ευρωπαϊκή προσέγγιση στα ανθρώπινα δικαιώματα, στα οποία δεν πρέπει να παρεκκλίνει μια κυβέρνηση που θέλει να έχει σημείο αναφοράς την αστική δημοκρατία. Η επιλογή της κυβέρνησης της Ν.Δ. να παρεκκλίνει από την Ευρωπαϊκή οπτική, είναι καθαρά για λόγους πολιτικής επικοινωνίας. Τοποθετεί στην κορυφή του δημοσίου διαλόγου την απεργία πείνας του Κουφοντίνα, για να μην γίνει πολιτική συζήτηση για την αποτυχία στην αντιμετώπιση της πανδημίας, για την αποτυχία στην αντιμετώπιση της κάθε κακοκαιρίας, για τα αντιπεριβαλλοντικά νομοσχέδια τα οποία έρχονται, για την καταστροφή του περιβάλλοντος από τις χιλιάδες βιομηχανικές ανεμογεννήτριες που μπαίνουν σε όλη την Ελλάδα, για τον ουσιαστικό θάνατο των παραγωγών και εμπόρων των λαϊκών αγορών και για μία σειρά από αποτυχίες της κυβέρνησης.
Είναι προφανές, ότι ο νομικός κόσμος και οι πολιτικοί (ακόμα και εντός της Ν.Δ.) που ζητάνε τις τελευταίες ημέρες να μην πεθάνει από απεργία πείνας ο Κουφοντίνας, δεν υποστηρίζουν την εγκληματική του δράση για την οποία δικάστηκε και καταδικάστηκε με το γράμμα του Νόμου. Υπερασπίζονται την ίδια τη Δημοκρατία που κινδυνεύει με ιστορική αμαύρωση. Παίρνουν θέση εναντίον της θανατικής ποινής. Παίρνουν θέση υπέρ του κράτους Δικαίου που δεν εκτελεί, αλλά τιμωρεί με γνώμονα την ισότιμη απονομής δικαιοσύνης.
Δυστυχώς για την Ελλάδα γίναμε ρεζίλι διεθνώς από την διαχείριση της κατάστασης. Για παράδειγμα το Πανεπιστήμιο της Βαρκελώνης ζητά από την κυβέρνηση να κάνει οτιδήποτε είναι δυνατόν ώστε να διασφαλίσει τη ζωή του απεργού πείνας Κουφοντίνα. Την αίτησή προώθησαν στο Συμβούλιο της Ευρώπης και στον Παγκόσμιο Οργανισμό κατά των Βασανιστηρίων OMCT. Ο διεθνής τύπος παρομοιάζει τον Μητσοτάκη με τον Ισλαμοφασίστα Ερντογάν. Και όπως γράφουν και τα διεθνή ΜΜΕ «Το αξιοπερίεργο είναι ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη αρνείται στην περίπτωση Κουφοντίνα να εφαρμόσει διατάξεις του Νόμου 4760/20, που η ίδια ψήφισε»…