ΠΡΑΣΙΝΟ ΚΙΝΗΜΑ: Επιτέλους η ΝΔ έμαθε αυτά που λέγαμε εδώ και χρόνια

· Μετά την Ε.Ε. και ο «άριστος» γενικός γραμματέας Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων, κ. Μανώλης Γραφάκος, επιβεβαίωσε το Πράσινο Κίνημα.

· Οφείλουν, πλέον, να σταματήσουν το κατάπτυστο και απενταγμένο ΣΔΙΤ Πελοποννήσου

Νέα δικαίωση για το Πράσινο Κίνημα, όσον αφορά τη διαχείριση απορριμμάτων και ιδίως του κατάπτυστου και αποτυχημένου ΣΔΙΤ Πελοποννήσου. Αυτή τη φορά η δικαίωση ήρθε από τα επίσημα θεσμικά κυβερνητικά χείλη. Συγκεκριμένα ο γενικός γραμματέας Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων, κ. Μανώλης Γραφάκος, σε ημερίδα που διοργάνωσε η Ελληνική Εταιρεία Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΕΕΔΣΑ) στη Θεσσαλονίκη, «ανακοίνωσε» αυτά που … έχει πει εδώ και καιρό το Πράσινο Κίνημα. Είχε προηγηθεί η πολιτική επιβεβαίωση μας από την Ε.Ε., η ανακοίνωση της οποίας ήταν πολιτικό ράπισμα για τα περιβαλλοντικά εγκλήματα της προηγούμενης κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ/ΟΙΚΟΛΟΓΩΝ ΠΡΑΣΙΝΩΝ και της σημερινής της Ν.Δ.

Σύμφωνα, λοιπόν με τις ανακοινώσεις του κ. Γραφάκου, γίνεται υποχρεωτική η κατασκευή μονάδων διαλογής ανακυκλώσιμων σε όλες τις νέες εγκαταστάσεις διαχείρισης απορριμμάτων. Η αλλαγή έρχεται κατ’ απαίτηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία έχει εδώ και χρόνια ξεκαθαρίσει ότι σε διαφορετική περίπτωση δεν θα χρηματοδοτηθούν από το νέο ΕΣΠΑ εγκαταστάσεις διαχείρισης απορριμμάτων.

Όπως ανέφερε, οι αλλαγές πρόκειται να έρθουν μέσα από την τροποποίηση του Εθνικού Σχεδιασμού Διαχείρισης Αποβλήτων (ΕΣΔΑ), που αναθεωρήθηκε πριν από μια διετία. Βέβαια, τότε οι δήθεν άριστοι της κυβέρνησης της ΝΔ, δεν φρόντισαν να βάλουν την συγκεκριμένη διάταξη, παρά το γεγονός ότι ήταν γνωστό από την Ε.Ε. και το Πράσινο Κίνημα το είχε επισημάνει με σχετικά Δελτία Τύπου.

Η σημαντικότερη αλλαγή αφορά στις «μονάδες ανακύκλωσης και ανάκτησης». Πρόκειται για τις εγκαταστάσεις διαχείρισης απορριμμάτων που, σύμφωνα με τον ισχύοντα σχεδιασμό, πρέπει να περιλαμβάνουν υποχρεωτικά δύο ροές αποβλήτων, τα σύμμεικτα σκουπίδια και τα προδιαλεγμένα βιοαπόβλητα. Οι μονάδες αυτές θα πρέπει υποχρεωτικά τώρα να εξυπηρετούν τρεις ροές εντάσσοντας και τη διαλογή ανακυκλώσιμων.

Την αλλαγή έχει ζητήσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εδώ και χρόνια, τονίζοντας ότι δεν θα χρηματοδοτήσει πλέον μονάδες που κάνουν απλά διαχείριση συμμείκτων και έχουν ως αποτέλεσμα την εξαγωγή ενός 10%-15% ανακυκλώσιμων κακής ποιότητας και τη μετατροπή του υπολοίπου σε απορριμματογενές καύσιμο.

Η Επιτροπή ξεκαθάρισε και πρόσφατα στην Ελλάδα ότι οποιεσδήποτε μέθοδοι «ανάκτησης ενέργειας» πρέπει να γίνονται μόνο στο υπόλειμμα και όχι στο μεγαλύτερο μέρος των απορριμμάτων, όπως γίνεται σήμερα στη χώρα μας.

Παράλληλα, η Επιτροπή υπενθυμίζει τους στόχους για την Ανακύκλωση που πρέπει να «πιάσουν» άμεσα οι Δήμοι, για να μην υπάρχουν πρόστιμα.

Οι επίσημες, πλέον, εξελίξεις και ανακοινώσεις, καταστούν την μοντελοποιημένη και τεχνοκρατικά κοστολογημένη πρόταση του Πράσινου Κινήματος, για την Ανακύκλωση, ως μοναδική λύση.

Μετά, λοιπόν, τη νέα δικαίωση του Πράσινου Κινήματος, εύλογα μπαίνει το ερώτημα, γιατί η κυβέρνηση επιμένει στο ΣΔΙΤ Πελοποννήσου, σε ένα έργο που έχει απενταχθεί οικονομικά από την Ε.Ε. και που με τα νέα δεδομένα, η φιλοσοφία του είναι ξεπερασμένη από τις νέες τάσεις της Ε.Ε. Πως μπορεί να επιμένουν στις «εγγυημένες ποσότητες», μία πολιτική προσέγγιση που θεωρείτε αντιπεριβαλλοντική σε όλη την Ευρώπη; Η γραφικότητα και η κομματική καμαρίλα των δήθεν αρίστων αυτής της κυβέρνησης, έφτασε στο σημείο να δώσει βραβείο (το παρέδωσε ο υπουργός κ. Θεοδωρικάκος) στον πρόεδρο του ΦΟΣΔΑ Πελοποννήσου, κ. Αργειτάκο, παρά το γεγονός, ότι εκ του αποτελέσματος είναι ο πιο αποτυχημένος ΦΟΣΔΑ της χώρας μας. Επίσης, το ΣΔΙΤ Πελοποννήσου, έχει γίνει καταγέλαστο στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Για το συγκεκριμένο θέμα ο συμπρόεδρος του Πράσινου Κινήματος Κώστας Καλογράνης δήλωσε τα εξής: «Οι δήθεν αριστεροί και οι δήθεν άριστοι ανακάλυψαν σήμερά αυτά που έλεγε το Πράσινο Κίνημα, εδώ και χρόνια για τη διαχείριση των απορριμμάτων. Τόσο ο κ. Μητσοτάκης με τη κυβέρνηση της ΝΔ, όσο και ο κ. Τσίπρας με τη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ/ΟΙΚΟΛΟΓΩΝ ΠΡΑΣΙΝΩΝ είναι υπόλογοι στην κοινωνία για τις αντιπεριβαλλοντικές πολιτικές τους. Το έργο στην Πελοπόννησο, οφείλει να επανασχεδιαστεί σε σύγχρονες και σωστές βάσεις.»

Και για να μην ξεχνάμε:

Ιδού τι έχουμε γράψει για την απένταξη του ΣΔΙΤ Πελοποννήσου

 

Ιδού τι έλεγε το Πράσινο Κίνημα από το 2018 και την προηγούμενη κυβέρνηση:

Ιδού τι αποκαλύψαμε όταν κηρύχθηκε η Σπάρτη σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης