ΠΡΑΣΙΝΟ ΚΙΝΗΜΑ: Δώστε λύση τώρα στη μετακίνηση των μαθητών των Πρότυπων Σχολείων

Το ΠΡΑΣΙΝΟ ΚΙΝΗΜΑ ζητά την άμεση ένταξη των Πρότυπων Σχολείων στο πρόγραμμα δωρεάν μεταφοράς των Περιφερειών της χώρας.
Το ΠΡΑΣΙΝΟ ΚΙΝΗΜΑ στηρίζει την Ομοσπονδία Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων Περιφέρειας Αττικής η οποία μετά από αίτημα 15 Συλλόγων Γονέων Πρότυπων Γυμνασίων και Λυκείων της Αττικής διεκδικεί το δικαίωμα των μαθητών στη δωρεάν μετακίνησή τους από και προς το σχολείο τους.
Η Ομοσπονδία σημειώνει τις ευθύνες των αρμόδιων υπουργών που κάνουν σαφές με κάθε τρόπο πως το δικαίωμα των παιδιών και στη μετακίνηση από και προς το σχολείο είναι πρωτίστως θέμα κόστους ενώ ακόμη και η κάρτα απεριορίστων διαδρομών δεν είναι δικαίωμα ενός μαθητή λυκείου αν το σπίτι του δεν απέχει το λιγότερο 4 χιλιόμετρα από το σχολείο!
«Το οργανωμένο Γονεϊκό Κίνημα έχει ως πάγια θέση τη δωρεάν μεταφορά των μαθητών/τριών μέσω Δημόσιου φορέα μεταφορών μαθητών, τόσο για τις μετακινήσεις από και προς το σχολείο, όσο και για εκδρομές, επισκέψεις σε χώρους πολιτισμού και άθλησης κ.λ.π..
Σε κάθε περίπτωση απαιτούμε την άμεση ένταξη των προτύπων Γυμνασίων και Λυκείων της Αττικής στο πρόγραμμα δωρεάν μεταφοράς της Περιφέρειας Αττικής, χωρίς όρους και προϋποθέσεις!» καταλήγει στην ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία και το ΠΡΑΣΙΝΟ ΚΙΝΗΜΑ τάσσεται δίπλα στο δίκαιο αίτημά της.
Το εντυπωσιακό είναι πως μολονότι, έχει ήδη παρέλθει ενάμισι έτος από τη δημοσίευση του Νόμου 4692/2020 και ήδη βρισκόμαστε στα μισά και παραπάνω του τρέχοντος διδακτικού έτους, τα Πρότυπα Σχολεία δεν έχουν μέχρι και σήμερα ενταχθεί στο πρόγραμμα δωρεάν μεταφοράς μαθητών, παρά τις εξαγγελίες ότι θα επιλυθεί διοικητικά το ζήτημα με συνεργασία των καθ’ ύλην αρμόδιων Υπουργών Παιδείας, Εσωτερικών και Οικονομικών και της Περιφέρειας.
Παραλλήλως, ουδεμία μέριμνα έχει ληφθεί για την καταβολή από την οικεία Περιφέρεια του προβλεπόμενου στο άρθρο 3 της υπ’ αριθμ. 50025/26.0.2018 υπουργικής απόφασης επιδόματος, υπολογιζόμενου βάσει της χιλιομετρικής απόστασης της κατοικίας της κάθε οικογένειας από το σχολείο, έως την ολοκλήρωση των διαδικασιών ανάθεσης της μεταφοράς των μαθητών που πρέπει να ακολουθηθούν.
Επίσης, το ζήτημα της μεταφοράς των μαθητών των Προτύπων σχολείων είναι ένα ιδιαίτερα ευαίσθητο κοινωνικό ζήτημα που απασχολεί πλήθος οικογενειών, τόσο για λόγους ασφαλείας των μαθητών όσο και για οικονομικούς λόγους, καθώς οι γονείς είτε αναγκάζονται να καλύπτουν οι ίδιοι το δυσβάσταχτο κόστος των εξόδων μεταφοράς τους, είτε να διακόψουν τη φοίτηση των παιδιών τους λόγω αδυναμίας διευθέτησης του ζητήματος της μετακίνησής τους.

Ο Συμπρόεδρος του ΠΡΑΣΙΝΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ Κώστας Καλογράνης δήλωσε σχετικά: “Δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για την μη ένταξη των Πρότυπων Σχολείων στο πρόγραμμα δωρεάν μεταφοράς των Περιφερειών της χώρας. Το ΠΡΑΣΙΝΟ ΚΙΝΗΜΑ στηρίζει το δίκαιο αίτημα της Ομοσπονδίας Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων Περιφέρειας Αττικής που έφερε αυτό το ευαίσθητο θέμα στο προσκήνιο και θα πρέπει να μην καθυστερούν ούτε μία ημέρα παραπάνω οι αρμόδιοι και να προχωρήσουν στην επίλυσή του. Τα Πρότυπα Σχολεία αποτελούν ιδιαίτερα σημαντικό κομμάτι της δημόσιας εκπαίδευσης, καθώς σε αυτά εφαρμόζονται καινοτόμες παιδαγωγικές μέθοδοι από εξειδικευμένους και έμπειρους εκπαιδευτικούς και οι μαθητές που επέλεξαν τα συγκεκριμένα Σχολεία κατάφεραν να εισαχθούν μέσα από τη διαδικασία ιδιαίτερα απαιτητικών γραπτών εξετάσεων (ένα μέρος των μαθητών και μέσα από τη διαδικασία της κλήρωσης) και έχουν εξαιρετικές επιδόσεις στη μαθησιακή διαδικασία ή εξαιρετικές δεξιότητες σε έναν ή περισσότερους τομείς και δεν θα έπρεπε η μετακίνηση να συνιστά εμπόδιο για την επιλογή ενός Προτύπου σχολείου.”