ΠΡΑΣΙΝΟ ΚΙΝΗΜΑ: Για εμάς, αύριο, όλοι οι δρόμοι οδηγούν έξω από τη Βουλή

Το ΠΡΑΣΙΝΟ ΚΙΝΗΜΑ καταγγέλλει την κυβέρνηση που επιχειρεί στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας που θα συζητηθεί αύριο, Πέμπτη στη Βουλή με τροπολογία – όνειδος για την Δημοκρατία και την Δικαιοσύνη (άρθρα 119 και 120) να παρακάμψει τις αποφάσεις της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας (190, 191/2022) που επιτάσσουν την επιστροφή τους στο Δημόσιο αφού κρίθηκε ως αντίθετη με το Σύνταγμα της Χώρας η μεταβίβαση των μετοχών των ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ προς το Υπερταμείο (ΕΕΣΥΠ).
Για αυτό τον λόγο το ΠΡΑΣΙΝΟ ΚΙΝΗΜΑ απευθύνει αγωνιστικό κάλεσμα προς όλα τα στελέχη, τα μέλη και τους φίλους του κόμματος να είναι όλοι παρόντες στη μεγάλη συγκέντρωση που θα πραγματοποιηθεί αύριο το απόγευμα στις 19:00 στο Σύνταγμα, για να δείξουμε στην κυβέρνηση ότι κάποιοι ακόμα νοιάζονται.

Μα τόσο πολύ τους ενοχλούν οι περιοχές NATURA;
Σαν να μην έφταναν οι φετινές καταστροφικές πυρκαγιές, συνέχεια των περσινών, το υπό κατάθεση νομοσχέδιο περιέχει την καταστροφή των περιοχών NATURA.
Το Πράσινο Κίνημα καταγγέλλει τον Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνι Γεωργιάδη και τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα για τις απαράδεκτες διατάξεις που συνεχίζουν να συνυπογράφουν και ξηλώνεται σταδιακά η προστασία των περιοχών Natura 2000.
Πρόκειται για μία ακόμα διάταξη που έρχεται σε αντίθετη με την ευρωπαϊκή νομοθεσία και ακυρώνει τον ίδιο τον σκοπό της προστασίας των περιοχών Natura, καθώς Ζώνες προστασίας ξηλώνονται και απομονώνονται περιοχές, όχι για να προστατευτούν οι σημαντικοί οικότοποι και τα είδη που ζουν εκεί, αλλά για να αναπτυχθούν επενδυτικά έργα μέσα σε αυτές.
Αυτή η καταστροφική για το περιβάλλον διάταξη:
– Κατακερματίζει τις περιοχές προστασίας και απομονώνει τμήματά τους με βάση αόριστα επενδυτικά κριτήρια και όχι την περιβαλλοντική τους σημασία.
– Αγνοεί την πρόσφατη καταδικαστική για τη χώρα μας απόφαση του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης για μη συμμόρφωση με την οδηγία για τους οικοτόπους.
– Προσπαθεί να παρακάμψει τα αιτήματα της Κομισιόν για εξηγήσεις σχετικά με τη μη εφαρμογή σημαντικών νομικών υποχρεώσεων για την αποτροπή υποβάθμισης των περιοχών Natura.
– Υποσκάπτει τις προοπτικές της χώρας για βιώσιμη ανάπτυξη.

Αφήνουν εκτός επιδομάτων πενταετείς και εποχικούς πυροσβέστες
Και το τρίτο μεγάλο φάουλ που είναι για απευθείας κόκκινη κάρτα στην κυβέρνηση. έχει να κάνει με τους πενταετείς και εποχικούς πυροσβέστες, τους οποίους αφήνουν εκτός επιδομάτων.
Πιο συγκεκριμένα, οι άκρως απαραίτητοι και εξαιρετικά πολύτιμοι πενταετείς και εποχικοί πυροσβέστες, εξαιρούνται από την αποζημίωση πρόσθετης εργασίας.
Με το άρθρο του πολυνομοσχεδίου-«αχταρμά» που ψηφίζεται αύριο από την Ολομέλεια προβλέπεται, ορθώς, η καταβολή αποζημίωσης του μόνιμου προσωπικού στην Πυροσβεστική για πρόσθετη εργασία, λόγου χάρη για περιπολίες ή για υπηρεσία σε πεζοπόρα τμήματα. Παρεμβαίνοντας στην αρμόδια Κοινοβουλευτική Επιτροπή, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πενταετούς Υποχρέωσης και Συμβασιούχων Πυροσβεστών (ΠΟΠΥΣΥΠ) αποκάλυψε πως οι πενταετείς και εποχικοί πυροσβέστες εξαιρούνται από την καταβολή αποζημίωσης, ζητώντας την άμεση αποκατάσταση της αδικίας εις βάρος τους.
Όπως κατήγγειλαν, την ίδια στιγμή που υπάρχουν 4.000 κενά στο έμψυχο δυναμικό του Πυροσβεστικού Σώματος και η χώρα μας ζητά τη συνδρομή πυροσβεστών από Γερμανία, Γαλλία, Βουλγαρία, Ρουμανία, Νορβηγία και Φινλανδία, δεν είναι δυνατόν «να μη δίνεται το δικαίωμα να βοηθήσει και ο Έλληνας πενταετής και εποχικός πυροσβέστης, ειδικά με την εμπειρία που διαθέτει στις δασικές πυρκαγιές. Υπάρχει κάποιο λογικό επιχείρημα σε αυτή την απόφαση;»
Μάλιστα, οι ίδιοι ζήτησαν το επίδομα ύψους 139 ευρώ το μήνα που προβλέπεται με το πολυνομοσχέδιο να χορηγηθεί πάλι, για νόμους ισονομίας και μη διαχωρισμού, σε όλο το προσωπικό του Πυροσβεστικού Σώματος που υπηρετεί στη μάχιμη υπηρεσία, καθώς, όπως είπαν, «δεν συνεπάγεται από κάπου ότι ορισμένοι είναι καλύτεροι πυροσβέστες και πιο άξιοι από άλλους…».

Ραντεβού στο Σύνταγμα
Για όλα τα παραπάνω το ΠΡΑΣΙΝΟ ΚΙΝΗΜΑ αύριο διαδηλώνει μαζί με τις περιβαλλοντικές οργανώσεις στο Σύνταγμα ενάντια στις πολιτικές επιλογές που απειλούν και το περιβάλλον και τον δημόσιο χαρακτήρα της διαχείρισής του νερού και το δίκαιο των πενταετών και των εποχικών πυροσβεστών.

Δώσε Δύναμη στις Πράσινες Φωνές
Go Green με το Πράσινο Κίνημα