ΠΡΑΣΙΝΟ ΚΙΝΗΜΑ: Βάζουν ταφόπλακα στη Θεσσαλία, κυβέρνηση και Αγοραστός, με τα έργα εκτροπής του Αχελώου

· Εξοργιστικά μικρές οι εκπτώσεις των εργολάβων από τις fast track διαδικασίες του Αγοραστού

Με fast track διαδικασίες και χωρίς καμία περιβαλλοντική νομιμοποίηση, η κυβέρνηση της Ν.Δ. και η διοίκηση του κομματικού Περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κώστα Αγοραστού, βάζει οικολογική ταφόπλακα στην περιοχή, προχωρώντας στα έργα εκτροπής του Αχελώου. Το Πράσινο Κίνημα, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου και καλεί τους συναρμόδιους φορείς να εγκαταλείψουν ένα έργο, που δεν συνάδει με τις προσπάθεια για την αντιμετώπιση, της Κλιματικής Κρίσης από την Κλιματική Αλλαγή. Ένα φαραωνικό και υπερδιαστασιολογημένο έργο, το οποίο θα δημιουργήσει πολλά προβλήματα στο φυσικό και ανθρωπογενές περιβάλλον της Θεσσαλίας και της Αιτωλοακαρνανίας. Ένα έργο, που η κομματική διοίκηση Αγοραστού, για να αποφύγει την 8η απόρριψή του από τη δικαιοσύνη, εκμεταλλεύτηκε τον πόνο και τις καταστροφές που υπέστησαν οι Θεσσαλοί από τις πλημμύρες του 2020.
Υπενθυμίζουμε ότι το ΣτΕ έχει απορρίψει 7 φορές στο παρελθόν, τα έργα εκτροπής του Αχελώου ποταμού στον Θεσσαλικό κάμπο. Κάποιες, μάλιστα, από αυτές ήταν από την Ολομέλεια του ΣτΕ. Επίσης, μία ανάλογη απόφαση, έχει εκδώσει το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το σκεπτικό των ακυρωτικών αποφάσεων στηρίχθηκε, σε μία σειρά από παρατηρήσεις στις Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, σύμφωνα με τις οποίες, υπήρχε ο κίνδυνος για μεγάλες καταστροφές στο φυσικό και ανθρωπογενές περιβάλλον. Ήρθαν οι καταστροφικές πλημμύρες στις 6 και 7 Ιουλίου 2020, οι οποίες επιβεβαίωσαν πλήρως τις αιτιάσεις των ακυρωτικών αποφάσεων του ΣτΕ. Η περιοχή κηρύχθηκε σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης και με βάση αυτή την απόφαση, η διοίκηση του Κώστα Αγοραστού, παρέκαμψε τις προβλεπόμενες διαγωνιστικές διαδικασίες και φώναξε 7 εταιρίες να δώσουν προσφορές. Οι εκπτώσεις που προσφέρθηκαν από τις εταιρίες ήταν σκανδαλωδώς μικρές, της τάξης του 2%-3% γεγονός που προκαλεί εύλογα ερωτηματικά.
Το εντελώς εξωφρενικό, όμως είναι, ότι η πολιτικά υπόλογη διοίκηση Αγοραστού, όχι μόνο δεν πήρε το μάθημά της από τις καταστροφές του 2020, αλλά προσπαθεί να εκμεταλλευτεί τον πόνο και τη δυστυχία των κατοίκων για να κάνει ένα έργο που 7 φορές το ΣτΕ και το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν απορρίψει. Δυστυχώς κάποιοι δεν κατάλαβαν τίποτα για την Κλιματική Κρίση από την Κλιματική Αλλαγή.
Με το τέχνασμα αυτό, η κυβέρνηση της Ν.Δ. με τη βοήθεια του κομματικού Περιφερειάρχη Κώστα Αγοραστού, προσπαθούν να παρακάμψουν, τις αποφάσεις της δικαιοσύνης. Για ένα έργο που σχεδιάστηκε με πρόσχημα την αντιμετώπιση των υδατικών προβλημάτων της περιοχής, αλλά τελικά θα δημιουργηθούν μία σειρά από νέα προβλήματα, από τις υδροβόρες καλλιέργειες της χημικής γεωργίας, τις επιπτώσεις στο οικοσύστημα του ποταμού, τη χλωρίδα, τη πανίδα, την ορνιθοπανίδα, την ιχθυοπανίδα, τους οικότοπους και τις περιοχές NATURA.
Για το συγκεκριμένο θέμα ο συμπρόεδρος του Πράσινου Κινήματος Κώστας Καλογράνης δήλωσε τα εξής : «Η κυβέρνηση της ΝΔ και ο κομματικός Περιφερειάρχης Κώστας Αγοραστός δεν έχουν πάρει καμία διδαχή από τις επιπτώσεις της Κλιματικής Κρίσης. Συμπεριφέρονται σαν κακοί κομματάρχες του προηγούμενου αιώνα, που με κουτοπόνηρα τερτίπια προσπαθούν να παρακάμψουν τη δικαιοσύνη. Ο Αχελώος, όπως όλα τα ποτάμια, δεν είναι κάποια κυβικά νερού, είναι μνήμες, πολιτισμός, είναι οι άνθρωποι και τα οικοσυστήματα που γεννιούνται και δημιουργούν στο πλάι του. Δεν έχει το δικαίωμα ο κ. Αγοραστός να υποθηκεύει το μέλλον των επόμενων γενεών. Οι πολιτικές του κ. Αγοραστού χρεωκόπησαν και οι καταστροφικές πλημμύρες ήταν μόνο οι αρχή…»