ΠΡΑΣΙΝΟ ΚΙΝΗΜΑ: Απόλυτη δικαίωση από το ΣτΕ για το νερό
Το Πράσινο Κίνημα χαιρετίζει την Απόφαση 1886/2022 της μείζονος σύνθεσης του Δ’ Τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας, με την οποία απαγορεύει την πώληση του Εξωτερικού Υδροδοτικού Συστήματος (ΕΥΣ) Αττικής, δηλαδή τις λίμνες Μόρνου, Υλίκης και Μαραθώνα.
Η Απόφαση αυτή έρχεται σε «φυσική» συνέχεια των προηγούμενων τριών σημαντικών Αποφάσεών του ΣτΕ και κατοχυρώνει με τη «βούλα» του Ανώτατου Δικαστηρίου το νερό ως δημόσιο αγαθό. Απλώνει δίκτυ νομικής προστασίας από την άμεση και έμμεση ιδιωτικοποίηση.
Οι τρεος προηγούμενες αποφάσεις ήταν:
1. Το ΣτΕ με την απόφαση 1906/2014 απαγόρευσε τη διάθεση πλειοψηφικού πακέτου μετοχών στην αγορά και διέταξε την έξοδο της ΕΥΔΑΠ από το ΤΑΙΠΕΔ.
2. Με τις σχεδόν ομόφωνες αποφάσεις της ολομέλειας 190-191/2022, διέταξε την έξοδο ΕΥΔΑΠ-ΕΥΑΘ από το υπερταμείο κρίνοντας το χαρακτήρα του υπερταμείου ως ασύμβατο με το κοινό αγαθό.
3. Με την απόφαση 92/2022 του Δ΄ Τμήματος εμπόδισε την περαιτέρω εμπορευματοποίηση ακυρώνοντας την ΚΥΑ τιμολόγησης.
Και τώρα, με την απόφαση 1886/2022 απαγορεύει την ιδιωτικοποίηση της διαχείρισης και λειτουργίας του υδροδοτικού συστήματος και ακυρώνει το ΣΔΙΤ στο ΕΥΣ Αττικής θεωρώντας την παροχή ύδρευσης ως ένα ενιαίο σύστημα από τις πηγές μέχρι τις βρύσες και ότι η ΕΥΔΑΠ και η Εταιρεία Παγίων ΕΥΔΑΠ «αποτελούν ενιαίο λειτουργικό σύστημα».
Έβαλε πλάτη το Πράσινο Κίνημα
Το Πράσινο Κίνημα όλο το προηγούμενο διάστημα σχεδίασε και υλοποίησε μία επιθετική πολιτική ενημέρωσης, πολιτών, φορέων και πολιτικών.
Επίσης, συμμετείχε μαζικά σε όλες τις κινητοποιήσεις και τις ενημερωτικές εκδηλώσεις.
Πρόσφατα μέλη και φίλοι του κόμματος έδωσαν δυναμικό παρών μαζί με τις περιβαλλοντικές οργανώσεις, στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το ΣτΕ όπου συζητήθηκε στην Επιτροπή Συμμόρφωσης του ΣτΕ η προσφυγή της Ομοσπονδίας Εργαζομένων της ΕΥΔΑΠ κατά την απόφασης της κυβέρνησης να μην εφαρμόσει τις αποφάσεις 190 &191/2022 του ΣτΕ, που έκριναν ως αντισυνταγματική την ένταξη της ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ στο Υπερταμείο.
Το Πράσινο Κίνημα πρόβαλε τις επίσημες ανακοινώσεις των εργαζομένων της ΕΥΔΑΠ, με σωρεία καταγγελιών για κακοδιαχείριση και κατασπατάληση των πόρων από τη σημερινή διοίκηση.
Παράλληλα, με μία σειρά ανακοινώσεων που εξέδωσε το κόμμα αλλά και μέσα από την παρουσία στελεχών του στα ΜΜΕ εκφράστηκε σε όλους τους τόνους η έντονη δυσφορία και η πλήρης αντίθεσή του Πράσινου Κινήματος στην ενδεχόμενη εκχώρηση σε ιδιώτες των αποθεμάτων του νερού στην Ελλάδα.
Ακόμη, το Πράσινο Κίνημα παραβρέθηκε στη συνάντηση συλλογικοτήτων για την αποτροπή της ιδιωτικοποίησης του κύκλου του νερού, που πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία στο Αμφιθέατρο Παπαρρηγόπουλου της Νομικής Σχολής Αθηνών.
Το ΠΡΑΣΙΝΟ ΚΙΝΗΜΑ εκπροσώπησαν ο Γενικός Γραμματέας του κόμματος, κ. Λάμπρος Σπάθης και το μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου και συντονιστής του χαρτοφυλακίου ενέργειας, κ. Μιχάλης Βιρβίλης.
Το ΠΡΑΣΙΝΟ ΚΙΝΗΜΑ τονίζει συνεχώς ότι το νερό είναι φυσικό αγαθό και η απρόσκοπτη πρόσβαση σε αυτό κοινωνικό δικαίωμα. Δεν μπορεί να αποτελεί εμπόρευμα με σκοπό την κερδοφορία και αγωνιζόμαστε για τη θεσμική κατοχύρωσή του ως κοινού αγαθού, στο οποίο όλοι έχουν δικαίωμα πρόσβασης και το οποίο ταυτόχρονα πρέπει να διαφυλαχτεί ως πολύτιμος φυσικός πόρος, πηγή ζωής για όλα τα όντα του πλανήτη.
Οι διαχρονικές αποτυχημένες πολιτικές των κυβερνήσεων ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ – Οικολόγων Πράσινων και της ΝΔ, στο τομέα των περιβαλλοντικών πολιτικών, είναι πλέον επικίνδυνες για όλους τους πολίτες, οι οποίοι βιώνουν καθημερινά τα καταστροφικά αποτελέσματα.
Σε δήλωσή της η Συμπρόεδρος του Πράσινου Κινήματος Ρία Ακρίβου υπογράμμισε ότι «για το Πράσινο Κίνημα το νερό είναι δημόσιο αγαθό και πρέπει να έχουν πρόσβαση σε αυτό όλοι οι πολίτες. Είμαστε σαφέστατα κατά της οποίας ιδιωτικοποίησης. Εξάλλου όπου έχει ιδιωτικοποιηθεί το νερό στην Ευρώπη έχει αποτύχει και έχει κρατικοποιηθεί ξανά .
Είμαστε αντίθετοι στην ιδιωτικοποίηση του κύκλου του νερού, θεωρούμε καθοριστικό τον ενεργητικό και αποφασιστικό ρόλο των κινημάτων και των πολιτών σε όλες τις φάσεις διαχείρισης των υδατικών πόρων, τόσο σε τοπικό όσο και σε εθνικό επίπεδο, με κριτήριο τις πραγματικές ανάγκες των ανθρώπων, της φύσης και της κοινωνίας.»