ΠΡΑΣΙΝΟ ΚΙΝΗΜΑ: Αδικαιολόγητη η καθυστέρηση ένταξης των Πρότυπων Σχολείων στο πρόγραμμα δωρεάν μεταφοράς

Το ΠΡΑΣΙΝΟ ΚΙΝΗΜΑ είναι αναγκασμένο να επανέλθει στο σοβαρό θέμα της ένταξης των Πρότυπων Σχολείων στο πρόγραμμα δωρεάν μεταφοράς των Περιφερειών της χώρας, καθώς χωρίς καμία πραγματική δικαιολογία δεν έχει ακόμα λυθεί το σοβαρό αυτό ζήτημα.
Το ΠΡΑΣΙΝΟ ΚΙΝΗΜΑ στηρίζει την Ομοσπονδία Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων Περιφέρειας Αττικής η οποία μετά από αίτημα 15 Συλλόγων Γονέων Πρότυπων Γυμνασίων και Λυκείων της Αττικής διεκδικεί το δικαίωμα των μαθητών στη δωρεάν μετακίνησή τους από και προς το σχολείο τους.
Η Ομοσπονδία σημειώνει τις ευθύνες των αρμόδιων υπουργών που κάνουν σαφές με κάθε τρόπο πως το δικαίωμα των παιδιών και στη μετακίνηση από και προς το σχολείο είναι πρωτίστως θέμα κόστους ενώ ακόμη και η κάρτα απεριορίστων διαδρομών δεν είναι δικαίωμα ενός μαθητή λυκείου αν το σπίτι του δεν απέχει το λιγότερο 4 χιλιόμετρα από το σχολείο!
Δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για αυτήν την αδικαιολόγητη καθυστέρηση ένταξης στο πρόγραμμα, καθώς όπως χαρακτηριστικά αναφέρει το Υπόμνημα των Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων Πρότυπων Σχολείων της Αττικής: “Επειδή δεν τίθεται θέμα νομοθετικής ασάφειας για την αρμοδιότητα και τη χρηματοδότηση της μεταφοράς των μαθητών από την Περιφέρεια Αττικής, καθώς αυτή (η αρμοδιότητα) προβλέπεται ρητά στο Νόμο. Ήδη μάλιστα σε άλλες Περιφέρειες της Χώρας εφαρμόζεται η ΚΥΑ 50025/2018 για τους μαθητές των Προτύπων Σχολείων.
Επειδή σε ραδιοφωνική εκπομπή στις 25/10/2021 (ραδιοφωνικός σταθμός ΣΚΑΙ – εκπομπή Άρη Πορτοσάλτε) η Υφυπουργός Παιδείας κα Ζέττα Μακρή δεσμεύθηκε για την άμεση διοικητική επίλυση του ζητήματος της δωρεάν μεταφοράς των μαθητών των Προτύπων Σχολείων.
Επειδή στην ίδια ως άνω ραδιοφωνική εκπομπή στις 9/2/2022 ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών κος Στέλιος Πέτσας, ο οποίος κλήθηκε να τοποθετηθεί επί της από 7/2/2022 επιστολής μας (σχετ.1) ανακοίνωσε ότι το θέμα της δωρεάν μετακίνησης των μαθητών από και προς τα Πρότυπα και Πειραματικά Σχολεία θα λυθεί άμεσα (εντός μάλιστα δύο εβδομάδων) σε συνεννόηση με την Υφυπουργό Παιδείας κα Ζέττα Μακρή και τον Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών κο Θεόδωρο Σκυλακάκη.
Επειδή, παρά τις ανωτέρω διαβεβαιώσεις, έως και σήμερα δεν έχει προωθηθεί η διοικητική επίλυση του θέματος, όπως επιβεβαιώθηκε και στην κατ’ ιδίαν συνάντησή μας με τον κ. Αντιπεριφερειάρχη Οικονομικών κ. Νικόλαο Πέτσα, τουναντίον η Περιφέρεια Αττικής επιμένει στην άποψή της περί νομοθετικής ασάφειας άλλως περί της ανάγκης τουλάχιστον έκδοσης σχετικής εγκυκλίου που να επιλύει το ζήτημα της ένταξης των Πρότυπων και Πειραματικών Σχολείων στο πρόγραμμα της δωρεάν μεταφοράς μαθητών της Περιφέρειας Αττικής.
Επειδή προκειμένου να αρθεί οιοδήποτε αντίθετο επιχείρημα, όρος ή προϋπόθεση θέτει η Περιφέρεια Αττικής για την ανάληψη της σχετικής υποχρέωσης από πλευράς της, είναι απαραίτητο να μεριμνήσετε άμεσα για την έκδοση σχετικής εγκυκλίου που θα κάνει ρητή αναφορά στα Πρότυπα σχολεία, αντίστοιχης με την προσκομιζόμενη με αρ. σχετ. 8, με την οποία, μεταξύ άλλων, συμπεριελήφθησαν στον γενικό κανόνα και οι μαθητές των
καλλιτεχνικών σχολείων. Σημειωτέον δε ότι τα καλλιτεχνικά σχολεία, όπως ακριβώς και τα Πρότυπα σχολεία είναι υπερτοπικά σχολεία, ήτοι δεν εφαρμόζεται και γι’ αυτά η χωροταξική κατανομή και δεν αναφέρονται ρητά στην ΚΥΑ 50025/2018.
Επειδή ενόψει του νέου τριετούς διαγωνισμού (2022-2025) μεταφοράς μαθητών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης δημόσιων σχολείων Περιφέρειας Αττικής είναι επείγον να προβεί η αρμόδια Διεύθυνση Διοικητικής Υποστήριξης/Τμήμα Τεχνικών Υπηρεσίων του Υπουργείου Εσωτερικών, στην έκδοση αντίστοιχης με την με αρ. σχετ.8 σχετικής εγκυκλίου που θα αναφέρει ρητά μεταξύ των δικαιούμενων δωρεάν μεταφοράς και τους μαθητές των Πρότυπων σχολείων, προκειμένου να αρθεί άμεσα οιοσδήποτε όρος ή προϋπόθεση, θέτει η Περιφέρεια Αττικής, καθώς είναι ορατός πλέον ο κίνδυνος να εξαιρεθούν από τη σχετική διαδικασία του νέου διαγωνισμού τα Πρότυπα Σχολεία.
Σας καλούμε όπως προβείτε αμελλητί σε όλες τις απαιτούμενες νόμιμες ενέργειες προκειμένου να ενταχθούν τα Πρότυπα Σχολεία της Αττικής στο πρόγραμμα της δωρεάν μεταφοράς μαθητών της Περιφέρειας Αττικής με σχολικά λεωφορεία (αρ. 2 ΚΥΑ 50025/2018), άλλως – και μέχρι την κατάρτιση των σχετικών συμβάσεων – όπως προβείτε στην επιδότηση των μαθητών βάσει της χιλιομετρικής απόστασης της κατοικίας τους από το σχολείο (αρ. 3 της ΚΥΑ 50025/2018).”

Ο Συμπρόεδρος του ΠΡΑΣΙΝΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ Κώστας Καλογράνης δήλωσε σχετικά: “Δεν υπήρχε από την αρχή καμία δικαιολογία για την μη ένταξη των Πρότυπων Σχολείων στο πρόγραμμα δωρεάν μεταφοράς των Περιφερειών της χώρας. Πλέον, μετά την νέα καθυστέρηση, το ΠΡΑΣΙΝΟ ΚΙΝΗΜΑ στηρίζει ακόμα πιο σθεναρά το δίκαιο αίτημα της Ομοσπονδίας Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων Περιφέρειας Αττικής που έφερε αυτό το ευαίσθητο θέμα στο προσκήνιο και επαναλαμβάνουμε ότι δεν θα πρέπει να καθυστερήσουν ούτε μία ημέρα παραπάνω οι αρμόδιοι και να προχωρήσουν στην επίλυσή του ζητήματος”.