ΠΡΑΣΙΝΟ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ – 100 ΣΗΜΕΙΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΗΣ ΣΥΓΚΛΙΣΗΣ

Το ΠΡΑΣΙΝΟ ΚΙΝΗΜΑ είναι ένα ενιαίο, μαζικό, δημοκρατικό, κόμμα της πολιτικής οικολογίας των κινημάτων- πρωτοβουλιών των πολιτών και της πράσινης πολιτικής, με βασικό στόχο την οικολογική μεταστροφή της κοινωνίας σε όλα τα επίπεδα και την αειφόρο διακυβέρνηση. Δίνει τις μάχες του στην πρώτη γραμμή, εκεί όπου οι άνθρωποι αδικούνται και εκεί όπου το περιβάλλον υποφέρει. Αγωνίζεται για να μην υπάρχει Διαγενεακή Φτώχια και να έχουν όλοι οι πολίτες ίδιες ευκαιρίες ευημερίας. Αγωνίζεται επίσης, να υπάρχει Διαγενεακή Δικαιοσύνη και να μην πληρώσουν οι επόμενες γενιές τα λάθη των προηγούμενων.

Εκφράζει τον κόσμο της εργασίας, των αυτοαπασχολούμενων, των μικρομεσαίων επαγγελματιών, της αγροτιάς, της νεολαίας, της προοδευτικής διανόησης και καλλιτεχνικής δημιουργίας, της ψηφιακής οικονομίας, των νέων τεχνολογιών, του Πράσινου Επιχειρείν αλλά και του μεγάλου κύματος των ανέργων και όλων εκείνων που υφίστανται την εκμετάλλευση και την καταπίεση, των μη προνομιούχων.

Βαθιά Πατριωτικό και Δημοκρατικό Κίνημα αγωνίζεται με όλες τις δυνάμεις του για τη δημοκρατία, την εθνική ανεξαρτησία, την αμεσοδημοκρατία, την κοινωνική δικαιοσύνη, την αλληλεγγύη, την ισότητα και την ελευθερία, ενάντια στον ρατσισμό και τον φασισμό και για τα δικαιώματα των ζώων. Επίσης για την ενίσχυση της ισότιμης πρόσβασης για όλους στην γνώση, την υγεία, την εκπαίδευση, τον αθλητισμό, τις τέχνες και τον πολιτισμό, για την προώθηση, προβολή και ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας και των εγχειρημάτων της Κοινωνικής – Αλληλέγγυας Οικονομίας για την ενίσχυση της οικονομίας και της παραγωγής, για την ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς και του πνευματικού πλούτου της χώρας, για την Κοινωνική Δικαιοσύνη.

Το Πράσινο Κίνημα συμμετέχει ενεργά στις πολιτικές διαδικασίες για την προώθηση των αρχών και της πολιτικής µας, στους θεσμούς του κράτους και της Κοινωνίας των Πολιτών. Η δράση μας, πέρα από τοπικό, περιφερειακό και εθνικό επίπεδο, κατά περιπτώσεις επεκτείνεται και σε βαλκανικό, μεσογειακό, ευρωπαϊκό και παγκόσμιο πεδίο αξιοποιώντας τους απανταχού Έλληνες, του οποίους τα συστημικά κόμματα θυμούνται παραμονές εκλογών.

Για το Πράσινο Κίνημα τα αιτήματα για την κλιματική αλλαγή τα κοινά αγαθά και την κοινωνική δικαιοσύνη, είναι στην κορυφή της ατζέντας και μας αφορούν όλους. Αφορούν την εισοδηματική και διαγενεακή δικαιοσύνη, αφορούν το δικαίωμα μας στην απρόσκοπτη πρόσβαση σε νερό, τροφή, καθαρό αέρα και φυσικό περιβάλλον, αφορούν την παγκόσμια συμφωνία στην αναγνώριση κοινών αλλά διαφοροποιημένων ευθυνών και δυνατοτήτων μεταξύ των κρατών ανά την υφήλιο. Αφορούν την ανάγκη παροχής τεχνογνωσίας και οικονομικής βοήθειας από τις πλούσιες προς τις φτωχότερες χώρες, ώστε να αντιμετωπιστούν οι καταστροφικές επιπτώσεις της ασύδοτης χρήσης ορυκτών καυσίμων, που οδηγούν στον περιβαλλοντικό Αρμαγεδδών, σε έναν καταστροφικό δρόμο χωρίς επιστροφή για όλους μας.

ΚΟΙΝΑ ΑΓΑΘΑ – ΔΗΜΟΣΙΑ ΑΓΑΘΑ

Για εμάς υπάρχει διαχωρισμός και προστασία των κοινών αγαθών από τα δημόσια αγαθά και την αγορά. Στα κοινά αγαθά, όπως είναι το νερό, ο καθαρός αέρας, η τροφή, το φυσικό περιβάλλον, η προσβασιμότητα στη θάλασσα, έχουν δικαίωμα όλοι οι πολίτες. Το Πράσινο Κίνημα εγκαίρως είχε επισημάνει ότι και η προσβασιμότητα στην υγεία πρέπει να αναχθεί σε κοινό αγαθό και η περιπέτεια της πανδημίας μας επιβεβαίωσε πλήρως. Τα κοινά αγαθά δεν μπορεί να έχουν ιδιωτικό χαρακτήρα.

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Είμαστε υπέρ ενός νέου μοντέλου οικονομίας, στο οποίο πρέπει να εισαχθούν και οι δείκτες ευημερίας των πολιτών, και όχι μόνο τα νούμερα των προϋπολογισμών. Σε αυτό το πλαίσιο στηρίζουμε την κυκλική οικονομία, την τοπική ανάπτυξη, την αειφορία και την κοινωνική και αλληλέγγυα οικονομία. Υποστηρίζουμε μία σειρά από «οικολογικά ισοδύναμα» προς όφελος της κοινωνίας, όπως π.χ. την σταδιακή κατάργηση του ΕΝΦΙΑ με ταυτόχρονη εισροή χρημάτων από την εξοικονόμηση που θα προκύψει από την αλλαγή των συμβατικών λαμπτήρων σε led σε όλη την χώρα, κ.α. Υπολογίζεται ότι από την αλλαγή σε όλο το οδικό δίκτυο της χώρας, σε όλους τους δημόσιους χώρους και σε όλα τα δημόσια κτίρια, η εξοικονόμηση θα αποφέρει από 1,8- 2,2, δις ευρώ ετησίως.

Είμαστε υπέρ της στροφής της οικονομίας στο «Πράσινο Επιχειρείν» που είναι βασική προτεραιότητα των πολιτικών της Ε.Ε. με στοχευμένα προγράμματα υψηλών προϋπολογισμών. Σε αυτό το πλαίσιο επιμένουμε στην αύξηση του ποσοστού του ΑΕΠ στο «Πράσινο Επιχειρείν» και στην θεσμοθέτηση τουλάχιστον σε ποσοστό 15% των «πράσινων» προμηθειών στο δημόσιο και την τοπική αυτοδιοίκηση.

Οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στα βιολογικά προϊόντα, στις παραδοσιακές καλλιέργειες που εστιάζουν στις τοπικές ποικιλίες, που αναδεικνύουν φιλικές προς το περιβάλλον και την κοινωνία μεθόδους παραγωγής, που αξιοποιούν σχετικές καινοτομίες που συνδυάζονται με αειφόρες υπηρεσίες και επιτόπου αύξηση της προστιθέμενης αξίας με πράσινο σχεδιασμό, σχεδιάζουμε να έχουν ως κίνητρο μικρότερο ποσοστό φορολόγησης επί των κερδών.

Επίσης οι επιχειρήσεις που χρησιμοποιούν ολιστικά την κυκλική οικονομία και έχουν πάνω από 90% επαναχρησιμοποίηση να έχουν γενναία έκπτωση στον φορολογικό συντελεστή.

Το Πράσινο Κίνημα πιστεύει ότι πρέπει να δημιουργηθεί το «καλάθι της οικογένειας» όπου βασικά είδη για την αξιοπρεπή διαβίωση θα πρέπει να έχουν πολύ χαμηλό φορολογικό συντελεστή. Σε κάποιες περιπτώσεις αναγκαίων αγαθών για την επιβίωση της οικογένειας, ακόμα και μηδενικό φορολογικό συντελεστή.

Παράλληλα με τον παραδοσιακό διαχωρισμό σε είδη πρώτης ανάγκης και πολυτελείας, πρέπει να αλλάξει η διαβάθμιση με βάση την ανάγκη να προωθηθούν κατηγορίες προϊόντων και υπηρεσιών φιλικών προς το περιβάλλον, με υψηλή συνεισφορά εργασίας, ή με σχετικά μεγάλη ελληνική προστιθέμενη αξία.

Προχωράμε σε πραγματική επανεκκίνηση της οικονομίας, επαναφέροντας τις 240 δόσεις, για τις οφειλές στο δημόσιο, έτσι ώστε να καταστούν βιώσιμες και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις

Προχωράμε σε συνεργασία με τα επιμελητήρια σε αλλαγή του μείγματος πολιτικής στο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, έτσι ώστε να έχουν άμεση πρόσβαση οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Παράλληλα θεσμοθετούμε, το δικαίωμα συμμετοχής, στο Επαγγελματικό Επιμελητήριο, των εμπόρων λαϊκών αγορών.

Προχωράμε σε αύξηση των ορίων και αλλαγή των τεχνικών προδιαγραφών για να μπορούν να μπουν και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις στο ΕΣΠΑ και να μην κατευθύνονται όλα τα χρήματα στις πολύ μεγάλες επιχειρήσεις.

Δημιουργούμε τις προϋποθέσεις να ανοίξει ο τραπεζικός δανεισμός για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, αλλάζοντας τους σημερινούς όρους δανεισμού οι οποίοι είναι απαγορευτικοί για τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις.

Θεσμοθετούμε την επιδότηση εργασίας (με περισσότερα χρήματα) και όχι ανεργίας, αν πηγαίνει ο εργαζόμενος σε μικρομεσαία επιχείρηση.

Ενσωματώνουμε στην Ελλάδα την Οικονομική Ταξινόμηση (taxonomy), έτσι όπως τον προβλέπει ο οδηγός βιώσιμων επενδύσεων της ΕΕ. Συμβάλουμε ουσιαστικά και τεχνοκρατικά στην επίτευξη των στόχων της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας

Δίνουμε ιδιαίτερη βαρύτητα στη Γαλάζια Οικονομία, δίνοντας ιδιαίτερη βαρύτητα στην «πράσινη» Ναυτιλία και στις «πράσινες» θαλάσσιες μεταφορές.

ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΚΑΙ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ (ΚΑΛΟ)

Είμαστε υπέρ της Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας, που αποτελεί και τον τρίτο πυλώνα οικονομικής βάσης της Ε.Ε. Η κοινωνική οικονομία έχει ήδη αναγνωριστεί και εφαρμόζεται από όλες τις χώρες της Ευρώπης και την Ε.Ε. ως ένα αποτελεσματικό και επιτυχημένο οικονομικό μοντέλο που έχει δημιουργήσει 13,6 εκατ. θέσεις εργασίας, 2,8 εκατ. επιχειρήσεις στις οποίες συμμετέχουν πάνω 232 εκατ. μέλη και 80,6 εκατ. εθελοντές και συμβάλλει στο – κατά μέσο όρο – στο 10% του ευρωπαϊκού ΑΕΠ. Διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στην εφαρμογή των στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης (SDGs) για το 2030, με την τοπικοποίηση των στόχων της, αφού επενεργεί καταλυτικά στην τοπική κοινωνία λόγω του κοινωνικού της χαρακτήρα και του «προνομίου» της να αναδεικνύει και κινητοποιεί πολλαπλούς τοπικούς πόρους. Για αυτό και υποστηρίζουμε την ένταξη της Κ.ΑΛ.Ο. στις επιδιώξεις του Ευρωπαϊκού Πυλώνα Κοινωνικών Δικαιωμάτων και της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας. Υποστηρίζουμε τις εξής πολιτικές:

Την ενεργοποίηση του «Ταμείου Κοινωνικής Οικονομίας».

Την ουσιαστική οργανωτική και χρηματοδοτική υποστήριξη φορέων Κ.Αλ.Ο. (μέσω της Εθνικής Στρατηγικής για την Κοινωνική Ένταξη και Μείωση της Φτώχειας, του ΕΣΠΑ 2021 -2027 Θ.Σ.4, κεφαλαίων Ανάκαμψης, κρατικών ενισχύσεων) και τη δημιουργία τοπικών συνεργειών, δεδομένου ότι οι κοινωνικές επιχειρήσεις εφαρμόζουν επιχειρηματικά μοντέλα που χαρακτηρίζονται από δύο στοιχεία: (i) αντιμετωπίζουν τοπικά κοινωνικές και περιβαλλοντικές ανάγκες, σέβονται την υπεροχή των ανθρώπινων αναγκών και των φυσικών οικοσυστημάτων και (ii) οργανώνονται και αξιοποιούν τοπικά συγκριτικά πλεονεκτήματα, διαφορετικά, σε σύγκριση με τους κύριους οικονομικούς παράγοντες.

Την άμεση λήψη μέτρων πολιτικής με τη μορφή νομικών πλαισίων και πόρων, για τη στήριξη της κοινωνικής καινοτομίας και τοπικής και χωρικής πράσινης και βιώσιμης ανάπτυξης, ώστε να αντιμετωπιστούν πιεστικές περιβαλλοντικές και κοινωνικές προκλήσεις, όπως: Κοινωνικές υπηρεσίες και υπηρεσίες φροντίδας, οικονομίας εγγύτητας, ένταξη ευάλωτων ή περιθωριοποιημένων ομάδων και ατόμων με αναπηρία, μεταναστών, ατόμων εκτός αγοράς εργασίας, πολιτισμός, πράσινη μετάβαση και ανάπτυξη (προσιτή στέγαση, ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, ενεργειακές κοινότητες, βιώσιμη κινητικότητα, κυκλική οικονομία, διαχείριση νερού, αγρο-οικολογία, υγιής και βιώσιμη παραγωγή -διάθεση τροφίμων, ανακύκλωση, κ.α.), ψηφιακή οικονομία, περιβαλλοντική προστασία και αντιμετώπιση συνεπειών κλιματικής αλλαγής (δημιουργία δασικών Κοιν.Σ.Επ., οργάνωση ομάδων άμεσης επέμβασης, συγκρότηση και εκπαίδευση εθελοντών κλπ.)

Την άμεση εφαρμογή της δέσμευσης στις 7 βασικές αρχές και επιδιώξεις του Τολέδο.

ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΗ ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ

Είμαστε ξεκάθαρα υπέρ της διάσωσης των παραδοσιακών σπόρων που είναι η βάση για τη βιολογική και την αειφόρο γεωργία. Παράλληλα είμαστε ξεκάθαρα κατά των υβριδίων, γενετικώς τροποποιημένων προϊόντων. Προχωράμε στις εξής πολιτικές :

Απαγορεύουμε κάθε καλλιέργεια γενετικώς τροποποιημένων προϊόντων στην Ελλάδα,
Βάζουμε διπλάσια φορολόγηση σε σχέση με τα συμβατικά προϊόντα σε κάθε γενετικώς τροποποιημένο προϊόν.
Θεσμοθετούμε την ευδιάκριτη σήμανση στις συσκευασίες, για να ξέρει ο καταναλωτής τι αγοράζει.
Δημιουργούμε την Τράπεζα Παραδοσιακών Σπόρων. Σώζουμε έτσι τις εθνικές παραδοσιακές βιολογικές ποικιλίες.
Ενισχύουμε χρηματοδοτικά, όλους τους συλλόγους που ασχολούνται με τη διάσωση και δωρεάν διάθεση των παραδοσιακών σπόρων.

Είμαστε υπέρ της αναζωογόνησης της υπαίθρου με οικολογικό προσανατολισμό, ιδιαίτερα στις νησιωτικές, ορεινές και μειονεκτικές περιοχές που αποτελούν τα 2/3 της χώρας μας και σήμερα είναι σχεδόν πλήρως εγκαταλειμμένες. Θα πρέπει να επισημάνουμε ότι στο πλαίσιο αυτό, εμείς θέλουμε η Ελλάδα να είναι ένα μεγάλο βιολογικό περιβόλι. Να δώσουμε έμφαση στα ποιοτικά μας χαρακτηριστικά και όχι στα ποσοτικά, που εξάλλου είναι δύσκολο να ανταγωνιστούμε άλλες πολύ μεγαλύτερες χώρες, στην παγκοσμιοποιημένη οικονομία. Εκπονούμε επιπλέον Φορολογικά και οικονομικά κριτήρια ελάφρυνσης σε συνεταιρισμούς ή ομάδες παραγωγών αποκλειστικά βιολογικών παραγόμενων προϊόντων για βάθος τουλάχιστον 12ετίας.

Προχωράμε στην ενίσχυση του παραγωγικού κόστους με το ήμισυ του κόστους στο ΦΠΑ των εμπλεκόμενων αγροτών. Δηλαδή όσοι ασχολούνται με τη βιολογική γεωργία, θα πληρώνουν το μισό ΦΠΑ. Και το πάμε και ακόμα παρακάτω. Εμπλεκόμενοι αγρότες σε επίπεδα κοινοτήτων, δηλαδή αν ολόκληρη η γεωργική επιφάνεια μιας κοινότητας εντάσσεται σε καθολικό καθεστώς βιολογικής γεωργίας, την ονομάζουμε ΠΕΡΙΟΧΗ ΕΒΖΩ (δηλαδή Ειδικής Βιολογικής Ζώνης) και το ΦΠΑ το μειώνουμε στο 1/3 της τιμής του ΦΠΑ. Με αυτή την πρόταση έχουμε οφέλη σε πολλαπλά επίπεδα. Προστασία βιοποικιλότητας, εκμηδενισμός επιμόλυνσης των καλλιεργειών, βελτίωση του κόστους διακίνησης και πιστοποίησης. Δυναμική και ουσιαστική παρέμβαση στις αγορές του εξωτερικού. Συνέπεια και ευελιξία στις απαιτήσεις του διεθνούς εμπορίου.

Σχεδιάζουμε και υλοποιούμε την ανάπτυξη ενός νέου προγράμματος βιολογικής γεωργίας στην φυτική και την ζωική παραγωγή. Καθορίζουμε ανά Δήμο της βοσκοικανότητας των δημόσιων εκτάσεων με έμφαση στα νησιωτικά συμπλέγματα. Και εδώ επιμένουμε να υπάρχει Υποχρεωτικά γεωτεχνικός σύμβουλος για την ποιοτική αναβάθμιση και καθοδήγηση της παραγωγής. Μιας παραγωγής με σαφώς εξαγωγικό χαρακτήρα.

Πριμοδοτούμε την κατασκευή προεγγεκριμένων από κρατικό φορέα κτηνοτροφικών σταυλικών εγκαταστάσεων με ειδικά ποιοτικά χαρακτηριστικά. Προχωράμε στην Βελτίωση των αναχρονιστικών και κοστοβόρων νομοθετικών πλαισίων που αφορούν σε εγκαταστάσεις σταυλικών μονάδων. Δίνουμε έμφαση στους κανόνες ευζωίας των ζώων και αυστηρή εφαρμογή των περιβαλλοντικών κανόνων. Προχωράμε στην αξιοποίηση όλων των γεωργικών αποβλήτων, στο πλαίσιο της κυκλικής οικονομίας, με σύγχρονες τεχνικές. Θεσμοθετούμε την υποχρεωτική συμμετοχή όλων των μονάδων στο ηλεκτρονικό μητρώο αποβλήτων.

Ανασχεδιάζουμε την οργάνωση των βιολογικών αγορών και σχεδιάζουμε ένα εθνικό βιολογικό brand name και εκστρατεία προώθησης στην εσωτερική και εξωτερική αγορά.

Αναδιοργανώνουμε τα συστήματα πιστοποίησης των βιολογικών προϊόντων για την ενίσχυση της εμπιστοσύνης στις αγορές.

Προχωράμε στη δημιουργία ισχυρών ελεγκτικών μηχανισμών με αυστηρές ποινές για την επιβεβαίωση των βιολογικών διαδικασιών στην παραγωγή

Δίνουμε κίνητρα να μειωθούν τα επικίνδυνα φυτοφάρμακα και λιπάσματα.

Να μειώνει την χρήση και τον κίνδυνο τοξικών χημικών φυτοφαρμάκων. Τα φυτοφάρμακα στη γεωργία συμβάλλουν στην ρύπανση του εδάφους, του νερού και του αέρα και έχουν αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία στις αγροτικές κοινότητες, τις γειτονικές τους κοινότητες, τους καταναλωτές καθώς και τη βιοποικιλότητα. Καλωσορίζουμε τον προτεινόμενο στόχο της Επιτροπής για μείωση της χρήσης τοξικών χημικών φυτοφαρμάκων κατά 50%. και να ενθαρρύνει την ανάπτυξη μιας συνεκτικής στρατηγικής για τη μείωση των φυτοφαρμάκων έως τουλάχιστον αυτόν τον στόχο. Πρέπει να υποστηρίξουμε την ανάπτυξη γεωργικών πρακτικών με σεβασμό στην φύση. Επενδύσεις πρέπει επίσης να γίνουν για την υποστήριξη ουσιαστικών και εύκολα προσβάσιμων τεχνολογικών καινοτομιών. Αυτό δεν περιλαμβάνει νέους και παλιούς γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς.

Να μειώνει τη χρήση τεχνητών λιπασμάτων. Η παραγωγή τεχνητών λιπασμάτων σε μεγάλο βαθμό εξαρτάται από ορυκτά αέρια (χρειάζονται 2 κιλά αερίου για την παραγωγή 1 κιλού αζώτου). Τα τεχνητά λιπάσματα οδηγούν σε μια επικίνδυνη και ταχεία αύξηση των εκπομπών οξειδίου του αζώτου, η οποία είναι επιβλαβής για το κλίμα και τη βιοποικιλότητα. Παράλληλα, πρέπει να δώσουμε κίνητρα σε πολυετή βάση για εναλλαγή καλλιεργειών με όσπρια και χρήση κοπριάς για να κλείσει ξανά ο κύκλους των θρεπτικών συστατικών και να λειτουργήσουμε εντός των δυνατοτήτων της γης και των πλανητικών αντοχών.

Να μειώνει τη χρήση αντιβιοτικών που χρησιμοποιούνται στη ζωική παραγωγή. Όλα τα διαθέσιμα αντιβιοτικά αυτή τη στιγμή χρησιμοποιούνται υπερβολικά στην εντατική αναπαραγωγή ζώων, οδηγώντας σε πολυανθεκτικά βακτήρια που προκαλούν περίπου 33.000 θανάτους στην ΕΕ κάθε χρόνο, συμπεριλαμβανομένης ακόμη και αντοχής στα αντιβιοτικά βακτήρια εδάφους.

Προχωράμε στο σχεδιασμό πολιτικής πράσινων δημοσίων διαγωνισμών και κρατικής παρέμβασης για την αποκλειστική κατανάλωση αυτών των προϊόντων στα σχολικά γεύματα, στα δημόσια ιδρύματα (παιδικούς σταθμούς, γηροκομεία κοκ) (εφαρμόζονται αυτά ήδη σε Κοπεγχάγη, Βιέννη κ.ά.).

Εκπονούμε πρόγραμμα δημογραφικής ανανέωσης του αγροτικού πληθυσμού. Στόχος, η σημαντική βελτίωση της ηλικιακής σύνθεσης του αγροτικού πληθυσμού με ένα ειδικό σχέδιο παρεμβάσεων που θα στηρίζουν τη διαδοχή στη γεωργία με κατάλληλες θεσμικές αλλαγές και αξιοποίηση της δημόσιας αγροτικής γης. Στην χώρα μας η μέση ηλικία αρχηγού αγροτικής εκμετάλλευσης είναι κοντά στα 57 έτη ενώ το ποσοστό των νέων κάτω των 35 ετών δεν ξεπερνά το 7% του συνόλου των αγροτών και το 15% αυτό των κάτω των 45 ετών. Γι’ αυτό το σκοπό κρίνεται απαραίτητο ένα ειδικό σχέδιο παρεμβάσεων για τη δημογραφική ανανέωση του αγροτικού πληθυσμού. Έτσι εκπονούμε τις πολιτικές διαδοχής στη γεωργία. Εκπονούμε ένα νέο πρόγραμμα πρόωρης συνταξιοδότησης για την έξοδο και αντικινήτρων για την παραμονή των άνω των 55 ετών στη γεωργία.

Εκπονούμε πολιτικές για την αξιοποίηση της σχολάζουσας δημόσιας αγροτικής γης. Επίσης, εκπονούμε πολιτικές ενίσχυσης της εγκατάστασης με επενδυτικά κίνητρα ανάπτυξη χρηματοδοτικών εργαλείων και φορολογικών κινήτρων υπέρ των νέων αγροτών

Δίνουμε τη δυνατότητα και κίνητρα στους αγρότες να χρησιμοποιούν Φωτοβολταϊκά στον τόπο παραγωγής για να μειώσουν το ενεργειακό κόστος.

Η «Στρατηγική από το χωράφι στο πιάτο» εντάσσει στην κυκλική οικονομία την αντιμετώπιση της απώλειας τροφίμων καθώς και την πρόληψη της σπατάλης στοχεύοντας σε υγιεινά & βιώσιμα διατροφικά μοντέλα, ενημέρωση καταναλωτών για την προέλευση, θρεπτική αξία, περιβαλλοντικό αποτύπωμα τροφίμων, βελτίωση θέσης γεωργών στην αλυσίδα αξίας. Στο πλαίσιο αυτό, προχωράμε στην εκπόνηση ειδικού προγράμματος για την αντιμετώπιση της απώλειας τροφίμων, πρόληψης και μείωσης της σπατάλης τροφίμων. Προχωράμε στις εξής πολιτικές:

Ειδικό πρόγραμμα συλλογής και δωρεάν διάθεσης τροφίμων προς πέταμα που όμως είναι άρτια τρόφιμα, σε κοινωνικές δομές. Αξιοποίηση των συνοδευτικών μέτρων των προγραμμάτων δωρεάν διάθεσης φρούτων, λαχανικών στα σχολεία. Οργάνωση και βελτιστοποίηση της ασφαλούς χρήσης τροφίμων για ζωοτροφές.

Σχεδιασμό προγραμμάτων ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των νοικοκυριών για την σπατάλη τροφίμων καθότι εμφανίζονται σε αυτή με ποσοστά συμμετοχής άνω του 50%.

Στόχος μας είναι η ενίσχυση της τοπικής παραγωγής και η ανάπτυξη τοπικών αγορών για την ενίσχυση της επισιτιστικής ασφάλειας και της ποιότητας της διατροφής, τη βελτίωση του γεωργικού εισοδήματος και της κοινωνικής συνοχής, στηρίζοντας τη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος της παραγωγής. Στο πλαίσιο αυτό, σχεδιάζουμε, την ανάδειξη και το branding των εμβληματικών τοπικών προϊόντων και την προώθηση του μεσογειακού διατροφικού μοντέλου, την οργάνωση τοπικών/περιφερειακών αγορών αγροτικών προϊόντων, τον σχεδιασμό συμφώνων ποιότητας και κατανάλωσης τοπικών προϊόντων στην εστίαση και τον τουρισμό, την θεσμική ενθάρρυνση της απορρόφησης τοπικών προϊόντων σε κοινωνικές και άλλες δημόσιες δομές (τράπεζες τροφίμων, σχολικά γεύματα, νοσοκομεία, γηροκομεία, παιδικοί σταθμοί).

Προχωράμε στον Αγροτικό Ψηφιακό Μετασχηματισμό, σχεδιάζοντας και υλοποιώντας τα εξής :

Δημιουργία μίας τεχνολογικής υποδομής για την υποστήριξη του ψηφιακού εκσυγχρονισμού του αγροτικού τομέα που θα επιτρέπει την παροχή εξατομικευμένων δεδομένων για την εξυπηρέτηση των αναγκών του παραγωγού, του γεωργικού συμβούλου και των οργανώσεων που συμμετέχουν ενεργά στην παραγωγική διαδικασία, με την αξιοποίηση σύγχρονων τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνιών.

Οι νέες τεχνολογίες όπως το Διαδίκτυο των Πραγμάτων (IoT), τα Μεγάλα Δεδομένα (Big Data) και η διαστημική παρακολούθηση της γης (EO) μπορούν να στηρίξουν με δεδομένα και γνώση την παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών για όλες τις παραμέτρους της παραγωγικής διαδικασίας όπως το έδαφος, το νερό, το φυτό, την ατμόσφαιρα και τους φυσικούς πόρους/ βιοποικιλότητα.

Η αναβάθμιση ευρυζωνικών δικτύων όλων των αγροτικών περιοχών για γρήγορη σύνδεση σε διαδικτυακές υπηρεσίες και υποδομές, που θα ενισχύσουν την ίδια την ανάπτυξη και διάδοση των ψηφιακών τεχνολογιών.

Η διασυνδεσιμότητα και διαλειτουργικότητα των δεδομένων των δημόσιων υπηρεσιών.

Η δημιουργία one-stop Κέντρων Ψηφιακής Καινοτομίας για την υποστήριξη της ενσωμάτωσης των νέων ψηφιακών τεχνολογιών σε Αγροδιατροφικές Επιχειρήσεις και αγροτικές εκμεταλλεύσεις.

 

Δημιουργούμε τα Κέντρα Καινοτομίας και Αγροδιατροφής με στόχο τη διασύνδεση της έρευνας και της καινοτομίας με τον παραγωγικό κόσμο της αγροδιατροφής, μέσω της συνεργασίας της αυτοδιοίκησης, των επιστημονικών και επαγγελματικών/επιχειρηματικών φορέων και του παραγωγικού κόσμου. Αντικείμενα αυτών των Κέντρων θα είναι:

Η ανάπτυξη ενός ολοκληρωμένου συστήματος και διαδικασιών τυποποίησης, πιστοποίησης και ασφάλειας, παρακολούθησης και προώθησης των Αγροδιατροφικών προϊόντων της Περιφέρειας

Η ανάπτυξη δικτύου παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών και τεχνογνωσίας

Η ανάπτυξη τεχνολογιών και μεθόδων για την μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος στον Αγροδιατροφικό Τομέα

Η ανάπτυξη πλατφόρμας – παρατηρητηρίου καινοτομίας στον τομέα της Αγροδιατροφής

Η σύσταση ενός Κέντρου Καινοτομίας – Επωαστηρίου Νέων Ιδεών Επιχειρηματικότητας Νέων

Οι συνέργειες και η δικτύωση με ανάλογα κέντρα και πρωτοβουλίες άλλων περιφερειών στην Ελλάδα και στην Ευρώπη και η ενίσχυση της περιφερειακής διασυνδεσιμότητας

Η οργάνωση και η διεξαγωγή διαγωνισμών καινοτομίας, ημερίδων, εργαστηρίων (workshops) και συνεδρίων

Δημιουργούμε το Κέντρο Αγροτικού Logistic. Στόχος, η δημιουργία μιας νέας δομής οργάνωσης της συγκέντρωσης και διανομής της αγροτικής παραγωγής με μεγαλύτερη ευελιξία στην εφοδιαστική αλυσίδα και στην τροφοδοσία τόσο της εσωτερικής όσο και της εξωτερικής αγοράς. Ένα τέτοιο εργαλείο θα μπορεί να ικανοποιεί τρεις κατηγορίες ζήτησης:

Α. των Ελληνικών εφοδιαστικών αλυσίδων τροφίμων (σούπερ μάρκετ, μανάβικα, εστιατόρια, ξενοδοχεία, κλπ)

Β. των τουριστικών προορισμών (νησιά) – κυρίως τα ξενοδοχεία και την εστίαση

Γ. των εξαγωγών

 

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ – ΕΝΕΡΓΕΙΑ- ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ

Η Κλιματική Κρίση από την Κλιματική Αλλαγή είναι εδώ και δεν είναι fake news. Οι επιπτώσεις στο περιβάλλον, στην ποιότητα ζωής αλλά και στην οικονομία αν δεν κάνουμε κάτι θα είναι δυσβάσταχτες. Ο λογαριασμός, που θα κληθούν να πληρώσουν οι επόμενες γενιές θα είναι άδικος και δυσανάλογος. Για να μην συμβεί αυτό το γεγονός και για να υπάρχει διαγενεακή δικαιοσύνη προτείνουμε :

Άμεση έρευνα για την προσαρμογή του συνόλου των δραστηριοτήτων και των φυσικών βιοτόπων της χώρας στην κλιματική αλλαγή, όπου θα περιγράφεται η παρούσα κατάσταση, οι προβλέψεις για το μέλλον και οι ενδεδειγμένες παρεμβάσεις.
Μετάβαση σε οικονομία χαμηλού άνθρακα μέχρι το 2050 με σταδιακή απεξάρτηση από την χρήση ορυκτών καυσίμων. Άμεσος φιλόδοξος σχεδιασμός για να ανοίξει η αγορά «πράσινων» αυτοκινήτων και κυρίως οι Σταθμοί Φόρτισης Ηλεκτροκίνητων Οχημάτων.
Εθνικό Σχέδιο για την αντικατάσταση όλων των συμβατικών λαμπτήρων σε led, στον οδοφωτισμό και σε όλα τα δημόσια και δημοτικά κτήρια.
Σχεδιασμός για την σταδιακή βελτίωση του κτιριακού προβλήματος στις θερμικά επιβαρυμένες περιοχές των πόλεων, που συνήθως είναι και οι φτωχότερες.
Ενίσχυση των Ενεργειακών Κοινοτήτων και σχεδιασμός ειδικών προγραμμάτων με στόχο την ενεργειακή αυτάρκεια των νοικοκυριών.
Αλλαγή του θεσμικού πλαισίου για τις ιδιωτικές επενδύσεις. Φορολογικά κίνητρα στις επιχειρήσεις που έχουν παραμετροποιήσει το σχέδιο λειτουργίας τους με βάση την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματική αλλαγής
Άμεση ολοκλήρωση των σχεδίων διαχείρισης λεκανών απορροής των υδάτινων πόρων και αναθεώρηση του θεσμικού πλαισίου ώστε να είναι βασική παράμετρος οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής. Προτεραιότητα σε Θεσσαλία, Δυτική Ελλάδα και Πελοπόννησο , που έχουν μεγαλύτερο πρόβλημα.
Επαναδραστηριοποίηση της Εθνικής Επιτροπής για την Καταπολέμηση της Ερημοποίησης. Σχεδιασμός και υλοποίηση Εθνικού Σχεδίου εξοικονόμησης και συγκέντρωσης των υδάτινων πόρων.
Κατάργηση άμεσα του προβληματικού 75% του αντιπεριβαλλοντικού «νόμου Χατζηδάκη» με βάση το οποίο έγιναν «βορά στα συμφέροντα» οι περιοχές Natura 2000 όπως και οι περιβαλλοντικά προστατευόμενες περιοχές.
Θεσπίζουμε τον «Κλιματικό Προϋπολογισμό» με συγκεκριμένη όμως περιβαλλοντική κατεύθυνση στο πλαίσιο των Διεθνών μας δεσμεύσεων.
Αυστηροποιούμε τους κανόνες ποιότητας των ιχθυοκαλλιεργειών.
Ακυρώνουμε το εγκληματικό Project του «Ερημίτη» στην Κέρκυρα όπου για να γίνει ένα «ξενοδοχειακό συγκρότημα» θα κοπούν δεκάδες χιλιάδες δένδρα και θα καταστραφεί η θαλάσσια και η παράκτια βιοποικιλότητα. Και προφανώς να ακυρωθούν και όλα τα παρόμοια έργα που προγραμματίζονται σε όλη την Ελλάδα για χάρη της … δήθεν Ανάπτυξης.
Προχωράμε σε σαφή και πειστική ενημέρωση για την αποκαλούμενη «Κυκλική Οικονομία» και νομοθετούμε φορολογικές απαλλαγές και άλλα φορολογικά κίνητρα για όσους επενδύουν στην «Πράσινη και Γαλάζια Οικονομία» (και στο τουρισμό) και έχουν δείκτη Κυκλικής Οικονομίας, πάνω από 90%.
Νομοθετούμε την αυστηροποίηση των ποινών για όλους τους «επενδυτές» που δεν υλοποιούν την εγκεκριμένη Μελέτη των Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (από την δραστηριότητα τους).
Θεσπίζουμε το Eco Design , των οικολογικών και ανακυκλώσιμων συσκευασιών σε όλα τα προϊόντα. Φυσικά με ειδική μέριμνα για τις συσκευασίες που έχουν τα χημικά και τοξικά προϊόντα.

Επανασυστήνουμε τους Φορείς Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών. Δημιουργούμε θεσμικό πλαίσιο για την αυτονομία στην λειτουργία τους.

Επεκτείνουμε το δίκτυο NATURA και προχωράμε στη δημιουργία αντίστοιχου δικτύου Θαλάσσιων προστατευόμενων περιοχών ακολουθώντας συστήματα συνδιαχείρισης. Προχωράμε σε σύνδεση μεταξύ των περιοχών του δικτύου Προστατευόμενων περιοχών NATURA 2000 με τη λήψη ειδικών μέτρων στις όμορες περιοχές

Ενισχύουμε και ρυθμίζουμε τις δραστηριότητες και τις υπηρεσίες οικοτουρισμού και ορνιθοτουρισμού εντός των Προστατευόμενων περιοχών.

Αξιοποιούμε το Εθνικό Δίκτυο Μονοπατιών και προχωράμε στη δημιουργία ήπιων υποδομών για μια ήπια ανάπτυξη με την σχετική σήμανση.

Εκμεταλλευόμαστε την πλούσια χλωρίδα και ειδικότερα των ενδημικών φυτών με την ανάπτυξη της βιομηχανίας εκχυλισμάτων και προϊόντων φυτικής προέλευσης στην αισθητική . Αναδεικνύουμε και υποστηρίζουμε την αλυσίδα αξίας των προϊόντων αυτών ως νέων εθνικών προϊόντων ποιότητας, με ειδική οριζόντια πιστοποίηση

Προχωράμε σε Ορθολογική Διαχείριση Υδάτινων Πόρων. Στόχος, η εξοικονόμηση των υδατικών πόρων και η ορθολογική διαχείριση των υδάτων με την κατασκευή των κατάλληλων υποδομών (αρδευτικών και αντιπλημμυρικών), τον εκσυγχρονισμό των δικτύων και των μεθόδων άρδευσης αφενός για τη μείωση του κόστους παραγωγής και αύξηση της παραγωγικότητας αφετέρου για την προστασία των φυσικών πόρων και την αποφυγή κινδύνων ερημοποίησης. Το 80% του νερού που καταναλώνεται στη χώρα κατευθύνεται στην άρδευση και ένα 20% στην ύδρευση. Μάλιστα στη χώρα μας μόνο το 10% των επιφανειακών υδάτων και του βρόχινου νερού αξιοποιείται ενώ το 60% αντλείται από τον υπόγειο υδροφόρο ορίζοντά της. Αποτέλεσμα, ανεξέλεγκτη άντληση, υφαλμύρωση, και απώλειες λόγω παλιών αρδευτικών υποδομών, ανολοκλήρωτες υποδομές (φράγματα χωρίς δίκτυα) και έλλειψη έργων αντιμετώπισης των πλημμυρικών φαινομένων. Η ορθολογική διαχείριση των υδατικών πόρων είναι καθοριστική τόσο για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής όσο και για την βελτίωση των επιδόσεων της αγροτικής παραγωγής. Στο πλαίσιο αυτό προτείνουμε τα εξής:

Απλοποίηση του συστήματος διακυβέρνησης και εφαρμογή ψηφιακού συστήματος διαχείρισης του αρδευτικού ύδατος. Σύνδεση με το Εθνικό σύστημα παρακολούθησης της ποιότητας των υδάτων που διαχειρίζεται το ΥΠΕΝ.
Ωρίμανση των δημοσίων επενδύσεων εξοικονόμησης αρδευτικού ύδατος με προτεραιότητα στα προτεινόμενα στα αναθεωρημένα Σχέδια Διαχείρισης Λεκανών Απορροής Ποταμών.
Σχεδιασμός και κατασκευή έργων αποταμίευσης βρόχινου νερού
Πρόγραμμα κατασκευής ομβροδεξαμενών για την ικανοποίηση των αρδευτικών αναγκών μικρών εκμεταλλεύσεων.
Αξιοποίηση υδάτων σταθμών βιολογικού καθαρισμού μετά από κατάλληλη επεξεργασία για ασφαλή μέθοδο άρδευσης
Αφαλάτωση, καθαρισμός και επαναχρησιμοποίηση των υδάτων σε απομακρυσμένες περιοχές και στα νησιά για αρδευτικούς σκοπούς.
Εκσυγχρονισμός, συντήρηση, παρακολούθηση λειτουργίας των αρδευτικών έργων και δικτύων για τους 450 περίπου Τοπικούς/Γενικούς Οργανισμούς Εγγείων Βελτιώσεων (ΤΟΕΒ, ΓΟΕΒ),

Προχωράμε στην ενίσχυση και Ισχυροποίηση του Σώματος Ελεγκτών Περιβάλλοντος.

Απορρίπτουμε κάθε μορφή πυρηνικής ενέργειας.

Είμαστε υπέρ της ανακύκλωσης στην πηγή, της επανάκτησης και επαναχρησιμοποίησης στη διαχείριση των απορριμμάτων, με βάση την φιλοσοφία της κυκλικής οικονομίας . Έχουμε ολοκληρωμένο τεχνοκρατικά επεξεργασμένο πρόγραμμα από το οποίο προκύπτουν πανελλαδικά 10.000 θέσεις εργασίας, οι οποίες είναι αυτοχρηματοδοτούμενες. Η πρότασή μας συνοπτικά είναι η εξής:

Κάθε Δήμος κάνει μία συγκεκριμένη μελέτη από όπου προκύπτουν με βάση τα απορρίμματα που στέλνονται, πόσες είναι οι πράσινες αυτοχρηματοδοτούμενες θέσεις εργασίας. Υπάρχει συγκεκριμένος αλγόριθμος που καθορίζει τον αριθμό των θέσεων.
Ο Δήμος ζητά από το κράτος (ΕΟΑΝ) την υλικοτεχνική υποδομή , την οποία θα παραχωρήσει στο σχήμα που θα εργαστεί για την ανακύκλωση. Η υλικοτεχνική υποδομή ανήκει σε κυριότητα στο Δήμο και παραχωρείτε προς χρήση στο σχήμα που θα προκριθεί.
Γίνεται διαγωνισμός όπου είναι υποχρεωτικό τα σχήματα που θα λάβουν μέρος να δεσμευτούν για τις θέσεις εργασίας, που θα έχουν προκύψει από την συγκεκριμένη μελέτη. Στον διαγωνισμό υπάρχουν επιπλέον κριτήρια με μοριοδότηση, για θέσεις εργασίας με κοινωνικά κριτήρια (μακροχρόνια άνεργοι, μονογονεϊκές οικογένειες κτλ.). Επίσης υπάρχει δεσμευτικός όρος για την επίτευξη ποσοστών ανακύκλωσης.
Το σχήμα που θα αναλάβει να «τρέξει» την Ανακύκλωση επί του οικείου Δήμου, θα αμειφθεί εκ του αποτελέσματος. Ανάλογα, πόσους τόνους ανακύκλωση κατάφερε να πετύχει κάθε μήνα. Επίσης θα λαμβάνει και το ποσοστό που του αναλογεί από το Τέλος Ανακύκλωσης.
Δημιουργούνται ανάλογα με την μελέτη, πολλές Γωνιές Ανακύκλωσης στις οποία μπορεί να ο πολίτης να πηγαίνει τα ανακυκλώσιμα υλικά του και να λαμβάνει χρήματα (ή πόντους που θα αντιστοιχούν σε χρήματα). Οι Γωνιές Ανακύκλωσης είναι πεντακάθαροι χώροι, που έχουν τουλάχιστον 10 διαφορετικές ροές (δηλ. μεγάλους κάδους) ανακυκλωμένων προϊόντων. Δεν απαιτούν μεγάλους χώρους και μπορεί να είναι δίπλα σε σχολεία, σε ΚΕΠ, σε δημαρχεία, γενικά σε σημεία που πηγαίνει συχνά ο πολίτης για να μπορεί να εξυπηρετηθεί.
Μοντελοποιούμε πως θα πρέπει να είναι εμφανισιακά, εσωτερικά και εξωτερικά οι Γωνιές Ανακύκλωσης.
Δημιουργούμε την κάρτα ανακύκλωσης, στην οποία θα πιστώνονται τα χρήματα (ή οι πόντοι) και θα διασυνδεθεί με τοπικές παροχές.
Η κάρτα ανακύκλωσης είναι διασυνδεδεμένη με τον Δήμο και ανάλογα με την ανακύκλωση που έχει γίνει θα υπάρχει έκπτωση στα δημοτικά τέλη και σε ιδιωτικές εταιρίες που θα συμμετέχουν στο πρόγραμμα.
Δημιουργούμε το Χρηματιστήριο Ανακύκλωσης, το οποίο θα λειτουργεί με συγκεκριμένο τρόπο, έτσι ώστε να επιβραβεύονται αυτοί που πιάνουν τα ποσοστά ανακύκλωσης και να έχουν ποινή (ακόμα και έκπτωσης της άδειας λειτουργίας) αυτοί που είναι κάτω από τα δεσμευτικά ποσοστά.
Η διαχείριση απορριμμάτων παραμένει πάντα σε αρμοδιότητα του Δήμου, η οποία δεν επηρεάζεται και δεν ιδιωτικοποιείται.
Ο Δήμος κάνει έλεγχο για την καθαριότητα των Πράσινων Σημείων.
Ακόμα και με την πρότασή μας, όπου η διαλογή είναι στην πηγή, θα υπάρχει ένα ποσοστό σύμμεικτων. Δίνουμε τη δυνατότητα, στον κάθε Δήμο να κάνει διαλογή σύμμεικτων με συγκεκριμένες εργολαβίες.
Θεσπίζουμε βραβεία καλύτερων Δήμων στην ανακύκλωση, όπου αυτοί που θα έχουν τα υψηλότερα ποσοστά ανακύκλωσης, θα δικαιούνται αυτοδίκαια κονδύλια από το Πράσινο Ταμείο, για έργα περιβαλλοντικής αναβάθμισης του δήμου τους.
Δημιουργούμε Διαδημοτικά Κέντρα Ανακύκλωσης, όπου εκεί πηγαίνουν τα βαριά και «βρώμικα» αντικείμενα (πχ. λάστιχα, υπολογιστές κτλ.) τα οποία θέλουν άλλου είδους διαχείριση και άλλου επιπέδου χώρο.
Ο κάθε ΠΕΣΔΑ θα πρέπει να επανεξεταστεί με βάση τα δεδομένα που θα προκύπτουν από την πρότασή μας, διότι οι αριθμοί και οι ανάγκες διαφοροποιούνται ριζικά.

Το Πράσινο Κίνημα, δεν είναι από θέση αρχής κατά των ΣΔΙΤ. Ωστόσο, αγωνιστήκαμε ξεκάθαρα κατά των στρεβλών συμπράξεων Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα, που προχώρησαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις στη διαχείριση απορριμμάτων. Βάζουμε τους εξής κανόνες:
Λέμε ΟΧΙ στα φαραωνικά και υπερδιαστασιολογημένα ΣΔΙΤ στη διαχείριση απορριμμάτων. Προκρίνουμε μόνο τις μικρές μονάδες, με έμφαση στην τοπικότητα.
Λέμε ΟΧΙ, στις εγγυημένες ποσότητες, οι οποίες μάλιστα, μετακυλούν το κόστος στους πολίτες.
Λέμε ΟΧΙ στην χωροθέτηση ΧΥΤΑ ή ΧΥΤΥ σε χώρους, όπου ο υδροφόρος ορίζοντας , παίζει καθοριστικό ρόλο στη υδροδότηση της αγροτικής παραγωγής.
Λέμε ΟΧΙ στην δρομολόγηση των έργων από κρατικά κονδύλια. Αν ένα έργο δεν μπορεί να ενταχθεί στις ευρωπαϊκές χρηματοδοτήσεις, είναι ξεκάθαρο, ότι είναι ένα κακοσχεδιασμένο έργο.

Λέμε ξεκάθαρα ΟΧΙ στις εξορύξεις υδρογονανθράκων. Η εξόρυξη υδρογονανθράκων αποτελεί επιλογή που οικονομικά και περιβαλλοντικά ανήκει ξεκάθαρα στο παρελθόν. Για την Ελλάδα, μία σεισμογενής χώρα, είναι ζημιογόνα σε οικονομικό, περιβαλλοντικό και κοινωνικό επίπεδο. Ζητούμε εθνικό ενεργειακό σχεδιασμό απεξάρτησης από τα ορυκτά καύσιμα, με βάση τις προτάσεις μας που επιβάλλουν απόλυτο σεβασμό στο τοπίο, τον πολιτισμό και τη βιοποικιλότητα της ελληνικής υπαίθρου και τη στροφή προς ένα βιώσιμο ενεργειακό μοντέλο, βασισμένο στην εξοικονόμηση ενέργειας και τις ΑΠΕ, για την οποίες η χώρα μας διαθέτει σαφέστατα, πανευρωπαϊκά προνομιακό φυσικό δυναμικό ηλιοφάνειας, αιολικής ενέργειας και υδροκίνησης. Ένα μοντέλο που χωρικά και ενεργειακά θα ξεκινά από το τοπικό επίπεδο και θα λαμβάνει υπόψη του την αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχιας. Μέχρι τη καθολική απαγόρευση νέων ερευνών και εξορύξεων ζητούμε την άμεση νομική θωράκιση όλων των προστατευόμενων περιοχών από τις έρευνες και εξορύξεις υδρογονανθράκων. Παράλληλα δηλώνουμε ότι θα είμαστε παρόντες τόσο στο δημόσιο διάλογο και τη μάχη για μια αειφορική εθνική πολιτική ενεργειακών επενδύσεων – που δεν έχουμε σήμερα – αλλά και στη μάχη για τον απόλυτο και πολλαπλό έλεγχο της τήρησης των μέτρων ασφαλείας σε όσες εξορύξεις προχωρήσουν στην υπόλοιπη Ελλάδα.

Είμαστε υπέρ της Ενεργειακής στροφής με απεξάρτηση από το πετρέλαιο και το λιγνίτη. Η εξοικονόμηση ενέργειας και η ορθολογική χρήση της, αποτελούν για μας προτεραιότητα. Στην ανανεώσιμη ενέργεια εμπνεόμαστε από τις καλές πρακτικές των Ευρωπαίων Πρασίνων, που, παράλληλα με τις εταιρίες, δίνει κεντρική θέση στη σύνδεση της παραγωγής με την τοπική κοινωνία, με συνεταιρισμούς λαϊκής βάσης, δημοτικές επιχειρήσεις και πρωτοβουλίες νοικοκυριών. Βεβαίως είμαστε κατά της χωρίς σοβαρό σχεδιασμό αλόγιστης χρήσης των ανεμογεννητριών. Για εμάς ισχύει ο εξής βασικός κανόνας «Για να είναι πράσινη και οικολογική η χρήση μίας ανεμογεννήτριας, θα πρέπει η παραγόμενη ενέργεια να αφορά τον τόπο παραγωγής». Θεσμοθετούμε τις διαδικασίες και προχωράμε ταχύτατα στο Εθνικό Δίκτυο Συσσώρευσης Πράσινης Ενέργειας. Δημιουργούμε μεγάλα hubs, τα οποία θα συγκεντρώνουν την Πράσινη Ενέργεια, για εθνικούς και τοπικούς λόγους ενεργειακής αυτονομίας.

Εκπονούμε ειδικό εξ οικονομώ για να μπορέσουν οι πολίτες να βάλουν Φωτοβολταϊκά στα σπίτια τους, ούτως ώστε να έχουν ενεργειακή αυτονομία. Ταυτόχρονα, προχωράμε στην ενεργειακή αυτονομία κάθε νησιού και κάθε περιοχής με ΑΠΕ με ταυτόχρονη έκπτωση των λογαριασμών των νοικοκυριών.

Το Πράσινο Κίνημα πιστεύει ότι τα ρέματα πρέπει να αντιμετωπιστούν ως οικοσυστήματα και όχι μόνο ως αγωγοί του νερού. Σε όλο τον προηγμένο κόσμο γκρεμίζουν τους κυβόλιθους και δημιουργούν περιοχές φυσικής κληρονομιάς και υγροτόπων που χαίρονται οι πολίτες. Σε αυτή την κατεύθυνση πρέπει να λειτουργήσουν και οι διαχειριστικοί χάρτες υδάτων της χώρας μας. Ταυτόχρονα πρέπει να γκρεμιστούν και να απομακρυνθούν όλες οι αυθαίρετες κατασκευές πάνω στα ρέματα. Οι τραγικές συνέπειες στην περίπτωση της Μάνδρας, της Εύβοιας, της Θεσσαλίας, της Κρήτης κτλ., καταδεικνύουν ότι οι όποιες μικροκομματικές πολιτικές επιφέρουν τεράστιες καταστροφές. Είμαστε υπέρμαχοι μίας σύγχρονης, αειφορικής, πολιτικής αναφορικά με την διαχείριση της φύσης. Μιας πολιτικής που θα αντιμετωπίζει με φυσικό τρόπο μία σοβαρή αντιπλημμυρική προστασία. Γιατί τα ρέματα είναι η κληρονομιά προς τα παιδιά μας.

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ

Είμαστε υπέρ ενός νέου μοντέλου πρόληψης στην πολιτική προστασία προτείνοντας ένα ανεπτυγμένο σύστημα προστασίας. Η πρόληψη για εμάς έχει προτεραιότητα σε σχέση με την καταστολή. Έτσι προχωράμε στα παρακάτω:

Δημιουργούμε 2 διαφορετικές μοντελοποιημένες διαδικασίες δράσεις, μία για Φωτιές, και μία για Πλημμύρες – Χιόνια.
Εκπαιδεύουμε ειδικό τμήμα της Πυροσβεστικής για την κατάσβεση Δασικών Πυρκαγιών, όπου η αντιμετώπιση είναι τελείως διαφορετική από τις αστικές πυρκαγιές.
Προκηρύσσουμε θέσεις Δασεργατών, για να κάνουν την προληπτική δουλειά, καθαρισμού τους μήνες Μάρτιο, Απρίλιο, Μάιο. Δίνουμε προτεραιότητα στους πιστοποιημένους δασεργάτες που αδίκως έχουν απολυθεί.
Δημιουργούμε το Μητρώο Εθελοντών, όπου δίνουμε κίνητρα στους πολίτες να συμμετέχουν σε αυτό.
Εκπονούμε ειδικό Σχέδιο Δράσης σε κάθε Περιφέρεια, με την αντίστοιχη υλικοτεχνική υποδομή που είναι αναγκαία.
Καταγράφουμε ψηφιακά, όλα τα επικίνδυνα σημεία για πυρκαγιές.
Χρησιμοποιούμε τις νέες τεχνολογίες, στα Σχέδια Δράσης
Χρησιμοποιούμε τα νέα οικολογικά κατασβεστικά υλικά στα Σχέδια Δράσης.
Θεσπίζουμε τις περιπολίες εθελοντών, με πάνω από τρία άτομα, σε κάθε περιπολία.
Υλοποιούμε ολοκληρωμένο πρόγραμμα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης στα δάση
Δημιουργούμε το Παρατηρητήριο Ποταμών και Ρεμάτων, όπου καταγράφουμε και μελετάμε διαχρονικά τη συμπεριφορά του νερού, στην κάθε περιοχή.
Αναπτύσσουμε τα ρέματα ως βιότοπους για να εμποδίσουμε τα πλημμυρικά φαινόμενα.
Δημιουργούμε πρωτόκολλο δράσης για τις έντονες χιονοπτώσεις.

Απαγορεύουμε ρητά και κατηγορηματικά οποιαδήποτε εγκατάσταση, στις καμένες περιοχές, τις χαρακτηρίζουμε αναδασωτέες με αυστηροποιημένο θεσμικό πλαίσιο.

 

ΕΡΓΑΣΙΑ

Οι βιομηχανίες μεταμορφώνονται γρήγορα και εισέρχονται στην ψηφιακή εποχή. Σε αυτόν τον αιώνα αντιμετωπίζουμε νέες προκλήσεις που απαιτούν μια πλήρη αναμόρφωση του οικονομικού μας συστήματος. Η κρίση του Covid και οι συνέπειές της έχει επαναφέρει την ανάγκη να ληφθούν υπόψη οι αλλαγές στο παραγωγικό μοντέλο, όπως αυτές καθορίζονται από την ψηφιοποίηση και την αυτοματοποίηση εργασιών. Τώρα που η ατζέντα για το κλίμα έχει αρχίσει να κερδίζει δυναμική, έχουμε την ευθύνη να αναδείξουμε και αυτή την ύψιστη προτεραιότητά μας. Με αυτόν τον τρόπο, δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να εφαρμόζουμε λύσεις από το παρελθόν που έχουν καταδικαστεί για αυξανόμενες ανισότητες: ο μετασχηματισμός πρέπει να είναι οικολογικός και κοινωνικός. Αναγνωρίζουμε ότι αυτός ο μετασχηματισμός μπορεί να χρειαστεί να προχωρήσει σε κλαδικό επίπεδο για να διασφαλιστεί η επάρκεια εργατικού δυναμικού και να διασφαλιστούν συγκεκριμένες υπηρεσίες, όπως η υγειονομική περίθαλψη ή η παροχή υπηρεσιών κοινής ωφέλειας. Το Πράσινο Κίνημα, στηρίζει την εισαγωγή μιας τετραήμερης εργάσιμης εβδομάδας η ή μείωση της εργάσιμης εβδομάδας σε 32 ώρες με πλήρη μισθό, που συνεπάγεται τον μετασχηματισμό του σχεδιασμού της οικονομίας, η οποία θα μπορέσει να συμβάλλει στην ευημερία των εργαζομένων, στην ποιότητα των θέσεων εργασίας, σε μια μεγαλύτερη αναδιανομή του πλούτου, και να διασφαλίσει λιγότερη πίεση στους φυσικούς πόρους.

ΒΙΩΣΙΜΗ ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑ

Είμαστε υπέρ ενός νέου μοντέλου βιώσιμης κινητικότητας, δίνοντας κίνητρα για
την ανάπτυξη των ποδηλατοδρόμων,
την ενδυνάμωση και την ουσιαστική λειτουργία των μέσων μαζικής μεταφοράς , ιδιαίτερα αυτών της σταθερής τροχιάς
την εισαγωγή της ηλεκτροκίνησης και του «πράσινου υδρογόνου» σε όλο το δημόσιο και την αυτοδιοίκηση, ιδιαίτερα στα αστικά κέντρα.

Προχωράμε στην αλλαγή όλων των αυτοκινήτων ΤΑΧΙ σε Αττική και Θεσσαλονίκη με αυτοκίνητα «πράσινων καυσίμων». Θεσμοθετούμε voucher επιδότησης 30.000 ευρώ για κάθε αλλαγή ΤΑΧΙ.

Δίνουμε έμφαση στον εκσυγχρονισμό των σχεδίων βιώσιμης αστικής κινητικότητας, λαμβάνοντας υπόψιν τα κινητικά προβλήματα των ευάλωτων ομάδων της κοινωνίας, όπως ΑμεΑ, ηλικιωμένοι, μητέρες με νεογέννητα στο καροτσάκι, πολίτες μετά από τροχαίο ατύχημα κτλ. Για εμάς η Προσβασιμότητα, είναι βασικός πυλώνας της Βιώσιμης Κινητικότητας.

Εκπονούμε συνολικό Σχέδιο Προσβασιμότητας με κανόνες και Υποδείγματα σε όλη την Δημόσια Διοίκηση και την Αυτοδιοίκηση, έτσι ώστε να γίνουν οι πόλεις επιτέλους φιλικά προσβάσιμες.

Το Πράσινο Κίνημα, στηρίζει την ανάπτυξη του Δικτύου Σιδηροδρόμων στην Ελλάδα και την διασύνδεσή του με την υπόλοιπη Ε.Ε. Θα εργαστούμε προς την κατεύθυνση αυτή, στοχεύοντας τα εξής :
Ένα ολοκληρωμένο και διευρυμένο σιδηροδρομικό δίκτυο ως κεντρικό τμήμα ενός ευρωπαϊκού συστήματος μεταφορών χωρίς ορυκτά καύσιμα
Ένα καλά οργανωμένο, ενημερωμένο και ολοκληρωμένο ευρωπαϊκό διαδικτυακό πρόγραμμα
Παροχή του δικαιώματος σε όλους τους ευρωπαϊκούς δήμους με πληθυσμό άνω των 100. 000 κατοίκων να συνδέονται με σιδηροδρομικό κόμβο τουλάχιστον μία φορά την ώρα κατά τη διάρκεια της ημέρας
Ένα ολοκληρωμένο, εύκολο και προσβάσιμο κοινό ευρωπαϊκό σύστημα κρατήσεων
Διασφάλιση των δικαιωμάτων των ταξιδιωτών για ένα ασφαλές και επιτυχημένο ταξίδι.
Ενίσχυση της ψηφιοποίησης και της ανταλλαγής δεδομένων στον σιδηροδρομικό τομέα
Διασφάλιση των υψηλότερων προτύπων ασφάλειας σε ολόκληρη την ήπειρο, με ταχεία και πλήρη εφαρμογή του Ευρωπαϊκού Συστήματος Διαχείρισης της Σιδηροδρομικής Κυκλοφορίας (ERTMS)
Περαιτέρω ηλεκτροκίνηση των σιδηροδρόμων
Επενδύσεις σε διασυνοριακές συνδέσεις
Ανάπτυξη ενός διασυνδεδεμένου και πλήρους δικτύου ημερήσιων και νυχτερινών τρένων σε όλη την Ευρώπη
Προώθηση της συνεργασίας μεταξύ των χωρών για τη λειτουργία περισσότερων νυχτερινών σιδηροδρομικών γραμμών και συνδέσεων
Προώθηση του πράσινου τουρισμού: Interrail, νυχτερινά τρένα και ποδηλατικές διαδρομές
Περισσότερος χώρος για τα ποδήλατα στο ευρωπαϊκό σιδηροδρομικό σύστημα
Εξασφάλιση ότι τα τρένα είναι επίσης προσβάσιμα για άτομα με μειωμένη κινητικότητα και αναπηρίες
Ανάπτυξη ισχυρότερων εργαλείων για τη μετατόπιση των εμπορευμάτων από τον δρόμο στον σιδηρόδρομο
Ενίσχυση των δικαιωμάτων των εργαζομένων, ιδίως στον τομέα των εμπορευματικών μεταφορών
Σταδιακή κατάργηση όλων των επενδύσεων σε συστήματα μεταφορών που βασίζονται σε ορυκτά καύσιμα

Συμμετέχουμε στην θέσπιση ενός κοινού υψηλού φόρου στην κηροζίνη, που όλες οι χώρες της Ευρώπης θα έπρεπε να έχουν ήδη εφαρμόσει

Βάζουμε ΣΤΟΠ στις άδικες φοροαπαλλαγές και επιδοτήσεις για την αεροπορική βιομηχανία.

 

ΚΑΤΟΙΚΙΑ

Προχωράμε σε έναν ολοκληρωμένο Εθνικό Σχεδιασμό Κατοικίας, σεβόμενοι το φυσικό και ανθρωπογενές περιβάλλον και λαμβάνοντας υπόψιν τα νέα δεδομένα της κλιματικής αλλαγής με προτεραιότητα σε φιλικά προς το περιβάλλον υλικά και διαδικασίες και την εξοικονόμηση ενέργειας. Τα φιλικά προς το περιβάλλον υλικά κατοικίας, έχουν πολύ μικρότερο ΦΠΑ και μικρότερη φορολόγηση.

Σαφέστατα είμαστε υπέρ της προστασίας της πρώτης κατοικίας με συγκεκριμένες προτάσεις και πολιτικές. Για εμάς κάθε πρώτη κατοικία, ανεξαρτήτου τιμής πρέπει να προστατεύεται. Για να συμβεί αυτό το ΠΡΑΣΙΝΟ ΚΙΝΗΜΑ προτείνει τον εξής οδικό χάρτη:

Άμεσα, την πλήρη απαγόρευση των πλειστηριασμών για την πρώτη κατοικία ανεξαρτήτου τιμής και για ακίνητη περιουσία αντικειμενικής αξίας μέχρι τις 350.000 ευρώ, τουλάχιστον μέχρι τις 31.12.2023. Θεσμοθέτηση των πολιτικών προστασίας της πρώτης κατοικίας, μέχρι την ημερομηνία αυτή.
Άμεσα την τροποποίηση του Νόμου για την προστασία των υπερχρεωμένων φυσικών προσώπων έτσι ώστε η προστασία της κύριας κατοικίας τους να επεκταθεί μέχρι την λήξη της σχετικής δικαστικής διαδικασίας.
Την θεσμοθέτηση ότι σε περίπτωση πώλησης δανείων σε Funds (πράξη που πρέπει να γίνει έπειτα από νόμιμες και διαφανείς διαδικασίες), να έχει προτεραιότητα εξαγοράς δανείου ο δανειολήπτης στην τιμή που αγοράζει το Fund.
Το Πράσινο Κίνημα στηρίζει και δύο ειδικές κατηγορίες δανειοληπτών. Αφενός τους παλινοστούντες Πόντιους και αφετέρου τους Έλληνες Τσιγγάνους. Οι πρώτοι έλαβαν πριν χρόνια στεγαστικό δάνειο, με εγγύηση του δημοσίου. Ήταν εθνική πολιτική επιλογή η παλινόστησή τους. Μετά από 10 χρόνια μνημονίων και οικονομικής κρίσης και 3 χρόνια πανδημίας, κάποιοι αδυνατούν να ανταποκριθούν. Δεν είναι δυνατόν να αφήσουμε τα όποια απρόσωπα funds να πάρουν τα σπίτια τους, ειδικά στα σύνορα της χώρας. Με ότι αυτό συνεπάγεται… Το κράτος οφείλει ως εγγυητής να αποπληρώσει τα δάνεια, κάνοντας μεγάλο «κούρεμα» του ποσού στις Τράπεζες και να το δοσοποιήσει άτοκα στους δανειολήπτες με μεγάλη περίοδο χάριτος. Το ίδιο πρέπει να γίνει και με τα δάνεια των Ελλήνων Τσιγγάνων. Κάποιοι έπαιξαν μεγάλα παιχνίδια στις πλάτες τους για τα στεγαστικά τους δάνεια. Οι ημέτεροι πολιτικοί και οι τραπεζικοί που πρωταγωνίστησαν, πριν χρόνια, στην έκδοση των δανείων, σήμερα νίπτουν τας χείρας τους και αδιαφορούν για τις 10.000 οικογένειες που θα χάσουν τα σπίτια τους. Για εμάς, η ενταξιακή διαδικασία και η ενδυνάμωση του κοινωνικού ιστού, είναι στις βασικές μας πολιτικές.

Και όχι μόνον αυτό. Αλλά προχωράμε ακόμα παρακάτω στηρίζοντας τον στόχο που έχουν θέσει οι Ευρωπαίοι Πράσινοι για την εξάλειψη των αστέγων ως το 2030. Η αξιοπρεπής και οικονομικά προσιτή στέγαση οφείλει να είναι δικαίωμα όλων των πολιτών. Στηρίζουμε τους Δανειολήπτες και θεωρούμε ότι δεν είναι δυνατόν να υπάρξουν νέες γενιές αστέγων. Γιατί εκτός των άλλων, με αυτές τις κοινωνικές ΑΝΙΣΌΤΗΤΕΣ παγιώνεται αυτό που λέμε «Διαγενεακή Φτώχια». Και εμείς στο Πράσινο Κίνημα, δεν θα το επιτρέψουμε να συμβεί…

ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΣΗ – ΔΗΜΟΓΡΑΦΙΚΟ

Είμαστε υπέρ της αναζωογόνησης της υπαίθρου με οικολογικό προσανατολισμό, ιδιαίτερα στις νησιωτικές, ορεινές και μειονεκτικές περιοχές που αποτελούν τα 2/3 της χώρας μας και σήμερα είναι σχεδόν πλήρως εγκαταλειμμένες. Έτσι υλοποιούμε στην πράξη την οικονομική-κοινωνική-εδαφική συνοχή. Βιολογική γεωργία και κτηνοτροφία, συνδυασμένη με ήπιο τουρισμό, ανανεώσιμη ενέργεια και μικρής κλίμακας – στοχευμένη μεταποίηση, μπορούν να δώσουν ξανά ζωή στα χωριά και τις κωμοπόλεις, να επιτρέψουν την οργάνωση σε συστήματα τοπικής οικονομίας και να εξασφαλίσουν αυτάρκεια σε διατροφικά είδη.

Είμαστε υπέρ ενός ολοκληρωμένου προγράμματος για την αντιμετώπιση του Δημογραφικού προβλήματος. Θεσμοθετούμε χαμηλότοκο δάνειο 30.000 ευρώ για κάθε νέο ζευγάρι που παντρεύεται. Μόλις κάνουν το δεύτερο παιδί, το δάνειο διαγράφεται. Αν κάνουν και τρίτο παιδί, το ζευγάρι λαμβάνει επιδότηση 15.000 ευρώ. Κάθε γυναίκα, που θα κάνει τέσσερα παιδιά, φοροαπαλλάσεται για πάντα. Για τα τρία πρώτα χρόνια του παιδιού, δίνουμε προπληρωμένη κάρτα 500 ευρώ μηνιαίως, για αγορές προϊόντων που αφορούν αποκλειστικά το παιδί. (πχ πάνες, γάλα, κτλ.).

Ιδρύουμε ειδική Γραμματεία με τίτλο «Γραμματεία Οικολογικής μετάβασης και Δημογραφικών προκλήσεων» για να αντιμετωπίσει το δημογραφικό, οικονομικό και κοινωνικό χάσμα μεταξύ αγροτικού και αστικού χώρου. Γι’ αυτή την πολιτική μάλιστα επενδύουμε 5 δισ. Ευρώ, από τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης & Ανθεκτικότητας.

ΥΓΕΙΑ

Όπως έχουμε αναφέρει και στην εισαγωγή για εμάς η Υγεία, έχει αναχθεί σε Κοινό Αγαθό. Έτσι θεσμοθετούμε τη Δωρεάν Πρόσβαση σε όλους τους πολίτες στο Εθνικό Σύστημα Υγείας.

Προτείνουμε ένα Νέο Κοινωνικό Συμβόλαιο για την Υγεία με τις εξής παραμέτρους :
1. Οι δημόσιες δαπάνες υγείας πρέπει να αποτελούν το 7% του ΑΕΠ του Κρατικού Προϋπολογισμού. Συγκεκριμένα:
1Α. 5 δις για αμοιβές προσωπικού (από 2 δις που είναι σήμερα).
1Β, 3,5 δις για φάρμακα χωρίς καμία συμμετοχή ασθενούς.
1Γ, 3,5 δις για την πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια περίθαλψη.
1Δ, 2,5 δις για παροχές του ΕΟΠΥΥ για να καλυφθούν και άλλες ανάγκες που σήμερα δεν καλύπτονται.

Επενδύουμε στο Ανθρώπινο Δυναμικό των Ιατρικών και παραϊατρικών επαγγελμάτων με τις εξής πολιτικές:
Μαζική πρόσληψη επικουρικού προσωπικού με διετείς συμβάσεις.
Ανανέωση με συμβάσεις αορίστου χρόνου όλων των συμβάσεων που έληξαν μετά τον Ιούλιο του 2019 και που λήγουν από επικουρικό προσωπικό, από τα προγράμματα ΟΑΕΔ (αυτό των 4000 και αυτό των 5500 νέων επιστημόνων).
Πρόσληψη επικουρικών γιατρών, όσων και όπου χρειαστούν με ταυτόχρονη ανανέωση της θητείας όλων όσων έχει λήξει ή λήγει η σύμβαση τους.
Με διαδικασίες fast-truck οι προσλήψεις υγειονομικού προσωπικού, σε μόνιμες και αξιόμισθες θέσεις, για να καλυφθούν οι ανάγκες στα ΥΠΟ στελεχωμένα νοσοκομεία της Χώρας.
Διατήρηση των 6.500 υγειονομικών που αρνούνται τον εμβολιασμό και αξιοποίηση τους σε άλλες υπηρεσίες, που δεν έχουν σχέση με εξυπηρέτηση πολιτών. Η τιμωρία, με τον αποκλεισμό από την εργασία τους, δεν προσθέτει στην εθνική ομοψυχία που είναι απαραίτητη ως προμετωπίδα σε αυτό τον αγώνα.
Κίνητρα για τον επαναπατρισμό, των επιστημόνων που έφυγαν από την Ελλάδα, την περίοδο της κρίσης.

Επαναλειτουργούμε όλα τα νοσοκομεία που έκλεισαν η παροπλίστηκαν.

Ενισχύουμε την Πρωτοβάθμια Υγεία, στελεχώνοντας άρτια της Δομές της Περιφέρειας.

Μία από τις πολιτικές μας στις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες είναι το «Εθνικό Πρόγραμμα Φυσικής Αποκατάστασης» που αφορά όλους τους συμπολίτες μας που έχουν κινητικά προβλήματα, προερχόμενα είτε εκ γενετής, είτε από αυτοάνοσα νοσήματα, είτε από τροχαία, είτε από εγκεφαλικά, κ.τ.λ. Αναβαθμίζουμε την Φυσική Αποκατάσταση στη χώρα, με αποκεντρωμένες δομές , σωστά εξοπλισμένες και στελεχωμένες. Αποδίδουμε στους φυσικοθεραπευτές και τους εργοθεραπευτές το ρόλο που τους αξίζει Χαράζουμε συγκεκριμένες πολιτικές και χρησιμοποιούμε τις νέες τεχνολογίες και την καινοτομία, περισσότερο στην αποκατάσταση.

Υποστηρίζουμε την ίδρυση και λειτουργία Μονάδων Ανακουφιστικής Φροντίδας για τους καρκινοπαθείς που είναι στο τελευταίο στάδιο. Επίσης τη λειτουργία δομών στέγασης για τους άστεγους καρκινοπαθείς.

ΠΑΙΔΕΙΑ – ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Είμαστε υπέρ της αλλαγής του μοντέλου στην παιδεία, με ένα νέο μαθητοκεντρικό που να ανταποκρίνεται στις ανάγκες των καιρών και να μπορέσει να παρακολουθήσει τις αλλαγές που θα προκύψουν από την 4η Βιομηχανική Επανάσταση η οποία έχει ήδη ξεκινήσει. Δημιουργούμε την Διακομματική Εθνική Επιτροπή Παιδείας, η οποία θα ερευνήσει και θα προτείνει τα νέα επαγγέλματα του μέλλοντος, τα οποία θα διασυνδεθούν άμεσα με την αγορά εργασίας, στο πλαίσιο της 4ης Βιομηχανικής Επανάστασης.

Αναδιαμορφώνουμε τις σχολές με βάση τα αποτελέσματα της Διακομματικής Εθνικής Επιτροπής Παιδείας. Σχεδιάζουμε, έτσι ώστε να υπάρχει τουλάχιστον μία σχολή σε κάθε νομό της χώρας. Επανακαθορίζουμε την δυναμική των λεγόμενων «πράσινων» σχολών.

Αναδιαμορφώνουμε και να επανασχεδιάζουμε τα προγράμματα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης, τα οποία θα εναρμονιστούν με τους στόχους της πράσινης μετάβασης.

Καταργούμε τα περισσότερα βιβλία στην έντυπη μορφή, τα οποία αφενός προκύπτουν από μία οικολογική καταστροφή, αφού καταστρέφονται χιλιάδες δένδρα για να γίνουν, αφετέρου οι βαριές τσάντες δημιουργούν μία σειρά από ορθοπεδικά προβλήματα στα παιδιά και τους έφηβους που τις κουβαλούν. Εντάσσουμε την τοπική ιστορία στα κατά τόπους σχολεία.

Είμαστε υπέρ της αλλαγής του Υπουργείου Πολιτισμού σε Υπουργείο Πολιτιστικών Αγαθών, εντάσσοντας μέσα και τα άυλα στοιχεία πολιτισμού και της ταυτότητας του κάθε τόπου, όπως είναι τα ιδιαίτερα τοπικά χαρακτηριστικά, τα στοιχεία που συνδέουν το τοπικό με το υπερτοπικό, η δημιουργικότητα των κοινοτήτων, η ντοπιολαλιά κτλ.

Δημιουργούμε το Εθνικό Πανεπιστήμιο Πολιτισμού και αξιοποιούμε το μεγάλο ανθρώπινο πολιτιστικό κεφάλαιο της χώρας μας.

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Για το Πράσινο Κίνημα ο τουρισμός είναι ένας σημαντικός τομέας για την οικονομία της χώρας, αλλά δεν μπορεί πλέον να λειτουργεί ούτε ως η «μονοκαλλιέργεια» της Ελληνικής οικονομίας, ούτε να υπερβαίνει την φέρουσα ικανότητα κάποιων περιοχών μας. Κάνουμε εξάλλου μεγάλο αγώνα να διασώσουμε το τουριστικό προϊόν μας από τις εξορύξεις υδρογονανθράκων οι οποίες αν γίνουν θα είναι καταστροφικές για τον τουρισμό. Ωστόσο για να μπορέσουμε να έχουμε 12 μήνες τον χρόνο τουρισμό, πρέπει να επανασχεδιάσουμε και να προσθέσουμε με ένταση άλλες μορφές τουρισμού, όπως Αγροτουρισμός, εναλλακτικός τουρισμός, θρησκευτικός τουρισμός, περιπατητικός τουρισμός, αθλητικός τουρισμός (πχ καταδυτικά πάρκα, γκολφ κτλ.), αλιευτικός τουρισμός, να τον συνδέσουμε λειτουργικά με τις άλλες χρήσεις και την τοπική ανάπτυξη και να ξεφύγουμε από τη μονοδιάστατη ξεπερασμένη λογική των υπερκορεσμένων, φαραωνικών ξενοδοχείων δίπλα στις θάλασσες.

Δίνουμε ειδικά κίνητρα και για τον Ιατρικό Τουρισμό, που είναι ιδιαίτερα αναπτυσσόμενος σε όλο τον κόσμο και στην υψηλή υπεραξία του τουριστικού προϊόντος του λεγόμενου Silver Economy.

ΝΑΥΤΙΛΙΑΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Όπως αναφέραμε και πιο πάνω δίνουμε ιδιαίτερη βαρύτητα στη Γαλάζια Οικονομία. Οι υγιείς ωκεανοί αποτελούν προϋπόθεση για μια ακμάζουσα γαλάζια οικονομία. Η ρύπανση, η υπεραλίευση και η καταστροφή των οικότοπων, σε συνδυασμό με τις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης, απειλούν όλα την πλούσια θαλάσσια βιοποικιλότητα από την οποία εξαρτάται η γαλάζια οικονομία. Πρέπει να αλλάξουμε πορεία και να αναπτύξουμε μια βιώσιμη γαλάζια οικονομία, στην οποία η προστασία του περιβάλλοντος θα συμβαδίζει με τις οικονομικές δραστηριότητες. Στο πλαίσιο αυτό θεσμοθετούμε κίνητρα για να γίνουν «πράσινες» οι θαλάσσιες μεταφορές. Η πολιτική του Πράσινου Κινήματος στηρίζει τα συστήματα θαλασσίων μεταφορών ώστε αυτά να ανταποκριθούν αποτελεσματικά στις προκλήσεις των επόμενων δεκαετιών:
Της θαλάσσιας κυκλοφοριακής αποσυμφόρησης, ασφάλειας και σεβασμού στο περιβάλλον.
Της βιωσιμότητας χωρίς εξαρτήσεις από ορυκτά καύσιμα.
Της ποιότητας του αέρα του παράκτιου και του θαλάσσιου περιβάλλοντος.
Των πράσινων πλοίων, λιμενικών και θαλασσίων υποδομών και της ποιότητας αυτών.
Τον έξυπνο, ποιοτικό και περιβαλλοντικό πλεονέκτημα έναντι του ανταγωνισμού.

Η μετάβαση στη βιώσιμη γαλάζια οικονομία απαιτεί επενδύσεις σε καινοτόμες τεχνολογίες. Θεσπίζουμε συγκεκριμένες πολιτικές στην κατεύθυνση αυτή. Η κυματική και παλιρροϊκή ενέργεια, η παραγωγή φυκιών, η ανάπτυξη καινοτόμων αλιευτικών εργαλείων ή η αποκατάσταση των θαλάσσιων οικοσυστημάτων θα δημιουργήσουν νέες πράσινες θέσεις εργασίας και επιχειρήσεις στη γαλάζια οικονομία.

Είμαστε υπέρ της δημιουργίας ολοκληρωμένου θαλάσσιου χωροταξικού στην χώρα μας, με την τεράστια ακτογραμμή, όπως επιβάλει ο ορθολογικός σχεδιασμός και συμβαίνει σε όλα τα ανεπτυγμένα κράτη.

Θεσμοθετούμε το «Πράσινο Λιμάνι», όπου για να πάρει κάποιο Λιμάνι την «πράσινη» πιστοποίηση θα γίνει με συγκεκριμένες απαραίτητες προϋποθέσεις. Φυσικά, αυτό απαιτεί μεταξύ άλλων , τη σύνταξη των εθνικών στρατηγικών Ενέργειας, Περιβάλλοντος, Αειφόρου κι Έξυπνης Κινητικότητας στα λιμάνια , δράσεις και υποδομές μεγάλης κλίμακας που να ενσωματώνουν την παράγωγη εναλλακτικών καύσιμων στο λιμάνι (όπως ηλεκτροδότηση, πράσινο υδρογόνο, φυσικό αέριο, νέα γενιά βιοκαυσίμων), συστήματα παράγωγης ενέργειας κυρίως από βιώσιμες ή ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (όπως Φωτοβολταϊκά, αιολικά) με δυνατότητες αποθήκευσης της ενέργειας αυτής, διανομής και επαναφόρτισης, υποδομών τροφοδοσίας εναλλακτικών καύσιμων στα πλοία και στα άλλα μέσα που κυκλοφορούν στο λιμάνι (όπως μηχανολογικός εξοπλισμός, μέσα φορτοεκφόρτωσης, συστήματα ανεφοδιασμού των πλοίων κλπ).

Προχωράμε στην εκπόνηση του Green Master Plan για το «Πράσινο Προγραμματικό Σχέδιο Λιμένα», που θα περιλαμβάνει το όραμα-αποστολή του και τον οδικό χάρτη για την επίτευξη θαλάσσιων μεταφορών με ουδέτερους ρύπους και την ελάχιστη ρύπανση στη λιμενική περιοχή έως το 2030, 2040 και 2050 με την αντίστοιχη απαιτούμενη επένδυση.

Δημιουργούμε μόνιμο «Θαλάσσιο Πράσινο Παρατηρητήριο» καταγραφής με συστηματικό τρόπο στοιχείων των θαλασσίων μεταφορών για την εκάστοτε αναθεώρηση – επικαιροποίηση – διόρθωση και προώθηση δράσεων .

Προχωράμε σε ένα Εθνικό Σχέδιο Ανάσυρσης όλων των ναυαγίων που υπάρχουν στον Ελληνικό Θαλάσσιο Χώρο. Η μόλυνση που επιφέρουν τα ναυάγια στον θαλάσσιο βιότοπο επηρεάζει ακόμα και τη διατροφική μας αλυσίδα.

ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟ – ΕΙΡΗΝΗ

Για ακόμα μία χρονιά τα επίσημα στοιχεία καταδεικνύουν ότι το προσφυγικό τείνει να αναδειχθεί ως ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα, που η παγκόσμια κοινότητα οφείλει να διαχειριστεί. Το «Πράσινο Κίνημα» θεωρεί ότι η αντιμετώπιση του προβλήματος πρέπει να γίνει ολιστικά, από την παγκόσμια κοινότητα. Οι ταλαιπωρημένοι συνάνθρωποί μας, και κυρίως τα παιδιά, πρέπει να βοηθηθούν στις δύσκολες στιγμές που βιώνουν. Για να γίνει, όμως, αυτό με ποιότητα αποτελεσματικότητα και σωστή οργάνωση, απαιτείται ένας εξειδικευμένος και προσεκτικός σχεδιασμός, που θα λαμβάνει υπόψη τη φέρουσα ικανότητα κάθε χώρας και κάθε περιοχής για να υποδεχτεί και να περιθάλψει σωστά τους πρόσφυγες. Διαφωνούμε ξεκάθαρα με την σημερινή που στοιβάζονται σαν «αντικείμενα» σε άθλιες συνθήκες. Και αυτοί που προκαλούν τους πολέμους και τις προσφυγικές ροές οφείλουν να αναλάβουν και το μεγαλύτερο κομμάτι για την επούλωση των πληγών των συνανθρώπων μας. Σε κάθε περίπτωση ο αγώνας για την παγκόσμια ειρήνη και η πίεση – με κάθε τρόπο – προς την κατεύθυνση αυτή είναι η μόνη διαρκής και αποτελεσματική λύση και προοπτική. Οφείλουμε να προετοιμάσουμε και την χώρα μας για να αντιμετωπίσουμε ουσιαστικά και τους κλιματικούς μετανάστες, που σύντομα θα εμφανιστούν.

Εκπονούμε ειδικά προγράμματα εκμάθησης της Ελληνικής Γλώσσας, της Ελληνικής Ιστορίας και τεχνικών επαγγελμάτων (υδραυλικοί, ηλεκτρολόγοι κτλ.), έτσι ώστε οι πρόσφυγες, να αποκτήσουν εφόδια τα οποία θα τους βοηθήσουν να επιβιώσουν.

Κάνουμε αυστηρό έλεγχο στις ΜΚΟ για την ποιότητα των υπηρεσιών που παρέχουν με βάση τα οικονομοτεχνικά προγράμματα που συμμετέχουν.

Στο πλαίσιο της ειρηνικής συνύπαρξης των πολιτών της Θράκης, καταργούμε το Τουρκικό Προξενείο της Κομοτηνής και το ενσωματώνουμε με αυτό της Θεσσαλονίκης. Στην Θράκη, όλοι οι Έλληνες, Χριστιανοί, Μουσουλμάνοι, Πομάκοι, κλπ, θέλουν και μπορούν να ζουν αρμονικά και ειρηνικά, μακριά από τις υπηρεσίες άλλων κρατών που τους δημιουργούν προβλήματα.

ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΩΝ ΖΩΩΝ

Είμαστε υπέρ της χάρτας των δικαιωμάτων των ζώων. Στην κατεύθυνση αυτή έχουμε ολοκληρωμένη επεξεργασμένη πρόταση για τα αδέσποτα και δεσποζώμενα ζώα, με διεπιστημονική προσέγγιση και χωρική εξειδίκευση και την συμμετοχή των φιλόζωων και της τοπικής αυτοδιοίκησης. Στηρίζουμε και υποστηρίζουμε την Οικουμενική Διακήρυξη των Δικαιωμάτων των Ζώων.

H Οικουμενική Διακήρυξη των Δικαιωμάτων των Ζώων

Λαμβάνοντας υπόψη ότι η Ζωή είναι ενιαία, ότι όλα τα είδη έχουν κοινή καταγωγή και διαφοροποιούνται υπό το νόμο της εξέλιξης των ειδών, λαμβάνοντας υπόψη ότι όλα τα ζωντανά όντα έχουν φυσικά δικαιώματα και κάθε ζώο με νευρικό σύστημα έχει συγκεκριμένα δικαιώματα, λαμβάνοντας υπόψη ότι η περιφρόνηση ή και απλή άγνοια αυτών των φυσικών δικαιωμάτων είναι επιζήμια για την φύση και επιτρέπει στους ανθρώπους να διαπράττουν εγκλήματα εναντίον των ζώων, δεδομένου ότι η συνύπαρξη των ειδών, προϋποθέτει την αναγνώριση εκ μέρους του ανθρωπίνου είδους, του δικαιώματος στη ζωή και των υπολοίπων ζώων και δεδομένου ότι ο σεβασμός των ζώων από τους ανθρώπους είναι αδιαχώριστος με τον αντίστοιχο σεβασμό ανθρώπου προς άνθρωπο, διακηρύσσεται ότι:

Άρθρο 1
1.1. Όλα τα ζώα γεννιούνται με ίσα δικαιώματα στη ζωή και στη δυνατότητα ύπαρξης.
Άρθρο 2
2.1. Ο άνθρωπος οφείλει να σέβεται τη ζωή κάθε ζώου.
2.2. Ο άνθρωπος ανήκει στο ζωικό βασίλειο και δεν μπορεί να εξοντώνει ή να εκμεταλλεύεται τα άλλα είδη του ζωικού βασιλείου. Αντίθετα, οφείλει να χρησιμοποιεί τις γνώσεις του για το καλό των ζώων.
2.3. Κάθε ζώο δικαιούται φροντίδας, προσοχής και προστασίας από τον άνθρωπο.
Άρθρο 3
3.1. Κανένα ζώο δεν πρέπει να υποβάλλεται σε κακομεταχείριση ή απάνθρωπη συμπεριφορά.
3.2. Αν η θανάτωση ενός ζώου θεωρηθεί υποχρεωτική πρέπει να γίνει στιγμιαία, ανώδυνα και χωρίς καμιά πρόκληση αγωνίας του ζώου.
Άρθρο 4
4.1. Κάθε ζώο δικαιούται να ζήσει στο φυσικό του χώρο (γη, θάλασσα, αέρας) και να αναπαράγεται σύμφωνα με τους φυσικούς νόμους,
4.2. Η στέρηση ελευθερίας του ζώου ακόμη κι αν γίνεται για μορφωτικούς σκοπούς είναι αντίθετη προς τη διακήρυξη δικαιωμάτων αυτού.
Άρθρο 5
5.1. Κάθε ζώο που από παράδοση θεωρείται κατοικίδιο δικαιούται να ζήσει με το ρυθμό και τις συνθήκες ζωής και ελευθερίας που αντιστοιχούν στο είδος του.
5.2. Η διαφοροποίηση αυτών των συνθηκών από τον άνθρωπο έχει σκοπούς κερδοσκοπικούς και είναι αντίθετη προς τη διακήρυξη.
Άρθρο 6
6.1. Κάθε ζώο που αποτελεί σύντροφο του ανθρώπου έχει δικαίωμα διάρκειας ζωής ανάλογης με τη φυσική του μακροβιότητα.
6.2. Η εγκατάλειψη ενός ζώου θεωρείται πράξη απάνθρωπη και εξευτελιστική.
Άρθρο 7
7.1. Αναφορικά με τα ζώα που προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στον άνθρωπο, η διάρκεια και η ένταση δουλειάς πρέπει να είναι σε λογικά πλαίσια, η διατροφή τους ικανοποιητική και η ανάπαυσή τους υποχρεωτική.
Άρθρο 8
8.1. Οποιοσδήποτε πειραματισμός πάνω στα ζώα, ιατρικός, επιστημονικός, κλπ. αντιτίθεται προς τα δικαιώματα των ζώων, εφόσον προκαλεί πόνο σωματικό ή ψυχικό.
8.2. Πρέπει να επιδιώκεται η αντικατάσταση του πειραματισμού πάνω στα ζώα από άλλες υπάρχουσες τεχνικές.
Άρθρο 9
9.1. Τα ζώα που εκτρέφονται για τη διατροφή του ανθρώπου πρέπει να στεγάζονται, να τρέφονται, να μετακινούνται και να θανατώνονται χωρίς πρόκληση πόνου και αγωνίας.
Άρθρο 10
10.1. Απαγορεύεται η εκμετάλλευση των ζώων για τη διασκέδαση των ανθρώπων.
10.2. Η έκθεση ζώου και τα θεάματα που χρησιμοποιούν ζώα αποτελούν καταστρατήγηση της αξιοπρέπειας και του σεβασμού προς τη ζωή του ζώου.
Άρθρο 11
11.1. Κάθε πράξη που χωρίς λόγο προκαλεί θάνατο ζώου είναι βιοκτονία, είναι έγκλημα απέναντι στη ζωή.
Άρθρο 12
12.1. Κάθε πράξη που προκαλεί θάνατο μεγάλου αριθμού άγριων ζώων αποτελεί «γενοκτονία», έγκλημα απέναντι στο είδος.
12.2. Η μόλυνση και οποιαδήποτε καταστροφή του φυσικού μας περιβάλλοντος οδηγούν στη γενοκτονία.
Άρθρο 13
13.1. Σεβασμός επιβάλλεται ακόμη και στο νεκρό ζώο.
13.2. Κάθε σκηνή βίας στην τηλεόραση και το σινεμά, με θύματα ζώα πρέπει να απαγορευτεί και μόνο οι σκηνές που έχουν σκοπό να ενημερώσουν για τα δικαιώματα των ζώων οφείλουν να προβάλλονται.
Άρθρο 14
14.1. Οι οργανισμοί προστασίας και προάσπισης των ζώων πρέπει να αντιπροσωπεύονται από κάθε κυβέρνηση.
14.2. Τα δικαιώματα του ζώου πρέπει να κατοχυρωθούν απ’ τους νόμους, όπως ακριβώς και τα δικαιώματα του ανθρώπου.

ΕΜΒΑΘΥΝΣΗ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

Είμαστε υπέρ της εμβάθυνσης της δημοκρατίας. Σε αυτό το πλαίσιο, το Πράσινο Κίνημα υποστηρίζει ενεργά την απλή αναλογική σε όλες τις εκλογικές διαδικασίες. Η παλαιότερη διασφάλιση ότι το πρώτο κόμμα έχει σχεδόν σίγουρη την αυτοδυναμία, έχει οδηγήσει σε ένα πολιτικό σύστημα με επίπλαστη αυτάρκεια, όπου η εξουσία είναι συγκεντρωμένη στον αρχηγό και το στενό του κύκλο. Η απλή αναλογική θα αυξήσει την πίεση στις ηγεσίες, θα ενισχύσει τη δημοκρατική τους λειτουργία θα προσανατολίσει τη διοίκηση στην προτεραιότητα των συνεργασιών και της διαβούλευσης και θα περιορίσει τα εσωτερικά πελατειακά συστήματα στα κόμματα εξουσίας. Επιπλέον η απλή αναλογική είναι το μόνο σύστημα που κατοχυρώνει την ισότητα της ψήφου των πολιτών και αναχαιτίζει την έφοδο των κομματικών στρατών για τον έλεγχο του κρατικού μηχανισμού. Το Πράσινο Κίνημα, προτείνει ένα μοντέλο, στο οποίο δίνουμε λύση και στο πρόβλημα της κυβερνησιμότητας.

Το Πράσινο Κίνημα προτείνει :

Α. Αλλαγή εκλογικού νόμου με καθιέρωση απλής αναλογικής σε όλες τις εκλογικές διαδικασίες από τις επόμενες εκλογές. Για τις Αυτοδιοικητικές εκλογές ο πρώτος συνδυασμός λαμβάνει επιπλέον του ποσοστού που έλαβε, το 15% των εδρών, έτσι ώστε να μπορέσει να σχηματίσει διοίκηση. Οι υπόλοιπες έδρες (αφαιρουμένου του αριθμού που αντιστοιχεί στο 15%) μοιράζονται με απλή αναλογική. Δεν υπάρχει δεύτερος γύρος εκλογών. Ο επικεφαλής του πρώτου συνδυασμού είναι ο Δήμαρχος ή ο Περιφερειάρχης αντίστοιχα. Αν δεν μπορέσει να σχηματίσει αυτοδύναμη διοίκηση (αν και έχει λάβει το επιπλέον 15%) μπορεί να κάνει προγραμματική σύμπραξη με κάποιον άλλον συνδυασμό του συμβουλίου, έτσι ώστε να διοικήσουν. Επανέρχεται η δημοκρατική δυναμική των Δημοτικών και Περιφερειακών Συμβουλίων και επιστρέφουν οι Επιτροπές (Οικονομική, Ποιότητα Ζωής) στην λειτουργική τους κανονικότητα. Για τις Εθνικές Εκλογές, η απλή αναλογική με όριο εισόδου (για τους γνωστούς Εθνικούς λόγους) το 3%.

Β. Διάλογος, με συμμετοχή και των ίδιων των νέων, για τη σκοπιμότητα να δοθεί δικαίωμα ψήφου από τα 16 χρόνια. Εκλογιμότητα από τα 21 χρόνια και στις Βουλευτικές εκλογές. Δεν καταλαβαίνουμε γιατί στις βουλευτικές εκλογές η εκλογιμότητα είναι στα 25 έτη.

Γ. Σταθερή ημερομηνία εκλογών ανά 4ετία. Ενδεχόμενη εμβόλιμη/πρόωρη εκλογή θα αφορά μόνο το εναπομένον υπόλοιπο της αρχικής 4ετίας (με εξαίρεση τις περιπτώσεις όπου απομένουν λιγότεροι από 6 μήνες θητείας), ώστε να αποθαρρύνεται η προκήρυξη πρόωρων εκλογών.

Δ. Ασυμβίβαστο για ταυτόχρονη κατοχή θέσεων βουλευτή και υπουργού με αναστολή της βουλευτικής ιδιότητας κατά τη διάρκεια θητείας βουλευτή σε υπουργική θέση.

Ε. Δίνουμε τη δυνατότητα, στους δημοσίους υπαλλήλους να είναι υποψήφιοι βουλευτές χωρίς να χάνουν τον μισθό τους τις ημέρες τις προεκλογικής περιόδου.

Είμαστε υπέρ της πραγματοποίησης μίας Συντακτικής Εθνοσυνέλευσης, χωρίς φυσικά να αλλάξει το πολίτευμα. Να υπάρξει για πρώτη φορά στην ιστορία της Ελλάδας, μία συμμετοχική διαδικασία «από κάτω προς τα πάνω», όλων των Ελλήνων. Να δώσουμε φωνή και στην ομογένεια της Ελλάδας. Να στείλουμε παντού το μήνυμα της ισχυρής Ελλάδας. Να συζητήσουμε εγκαίρως, τα βασικά θέματα που θα απασχολήσουν την Ελλάδα του μέλλοντος. Την 4η Βιομηχανική Επανάσταση και τις μεγάλες αλλαγές που έρχονται, την Κλιματική Κρίση και τα Περιβαλλοντικά ζητήματα, την Ευρωπαϊκή Ολοκλήρωση.

Εντάσσουμε ρητά, τη συμμετοχική δημοκρατία των τοπικών κοινωνιών και των παραγωγικών ομάδων για να υπάρξει η αναγκαία ωριμότητα στη σχεδιαζόμενη πράσινη μετάβαση.

Είμαστε υπέρ της αλλαγής του μοντέλου στα κρατικά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης. Η ΕΡΤ, η ΕΡΑ, το Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, δεν μπορεί να είναι φέουδο της κάθε Κυβέρνησης. Εισάγουμε νέο μοντέλο διακυβέρνησης όπου κάθε κόμμα της βουλής θα εκπροσωπείτε αναλογικά στο διοικητικό συμβούλιο, ενώ μία έδρα μετά από κλήρωση θα λαμβάνουν και τα εκτός βουλής κόμματα που έχουν λάβει πάνω από 1,5%. Επίσης εισάγουμε και νέα φιλοσοφία στην παρουσίαση των ειδήσεων. Ο χρόνος που αναλογεί σε κάθε κόμμα θα καλύπτεται από τη θεματολογία που θα επιλέγει το ίδιο το κόμμα. Αντίστοιχες αλλαγές πρέπει να γίνουν και στο ΕΣΡ το οποίο σε πολλές των περιπτώσεων είναι κατώτερο των περιστάσεων.

Αναβαθμίζουμε το Μητρώο Πιστοποιημένων ΜΜΕ στη γενική γραμματεία τύπου. Κανένα μη πιστοποιημένο ΜΜΕ δεν θα μπορεί να λαμβάνει κρατική διαφήμιση. Τα πιστοποιημένα ΜΜΕ θα έχουν προτεραιότητα στα εξειδικευμένα προγράμματα επιδοτήσεων.

Είμαστε υπέρ της εμβάθυνσης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε όλα τα επίπεδα. Για εμάς το σύνθημα «όλοι διαφορετικοί, όλοι ίσοι» είναι στάση ζωής. Αγωνιζόμαστε για την ισχυροποίηση των δικαιωμάτων των ευάλωτων ομάδων στην κοινωνία, σχεδιάζοντας μαζί με τις συλλογικότητες τους προτείνοντας και υλοποιώντας συγκεκριμένες πολιτικές. Δημιουργούμε ενισχυμένη Δομή Παρατηρητηρίου για τα Δικαιώματα των Ευάλωτων Κοινωνικών Ομάδων.

Η Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης αποτελεί ορόσημο για την Ευρώπη, καθώς υποχρεώνει τα κράτη της να ποινικοποιήσουν όλες τις μη συναινετικές πράξεις σεξουαλικού χαρακτήρα. Ως εκ τούτου, η Ευρώπη πρέπει να αναλάβει δράση σχετικά με τη συναίνεση, να εφαρμόσει τους ορισμούς της σεξουαλικής βίας που βασίζονται στη συγκατάθεση, ιδίως του βιασμού, στη νομοθεσία, τους θεσμούς και την πολιτική και να καταπολεμήσει την έμφυλη βία, για να προστατεύσει και να προάγει τα δικαιώματα των ανθρώπων στην σεξουαλική ποικιλομορφία, ειδικά για τις γυναίκες και τα νεαρά κορίτσια που πλήττονται περισσότερο. Σύμφωνα με έρευνα του 2014 του Οργανισμού Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης (FRA), μία στις δέκα γυναίκες στην ΕΕ (11%) δέχθηκε σεξουαλική επίθεση από την ηλικία των 15. Επιπλέον, μία στις 20 γυναίκες στην ΕΕ έχει βιαστεί από την ηλικία των 15 – συνολικά περίπου 9 εκατομμύρια γυναίκες. Άτομα από την κοινότητα ΛΟΑΤΚΙ+, έγχρωμες γυναίκες, γυναίκες με αναπηρίες, μετανάστριες και άτομα από στερημένες κοινωνικοοικονομικές ομάδες διατρέχουν συχνά μεγαλύτερο κίνδυνο να γίνουν θύματα σεξουαλικής βίας. Οι δεδομένες διακρίσεις κατά αυτών των ομάδων καθιστά ακόμη πιο δύσκολο για τα θιγόμενα άτομα να ζητήσουν υποστήριξη μετά την επίθεση. Επειδή είναι καιρός να τερματίσουμε την κουλτούρα των βιασμών και να αλλάξουμε τους νόμους μας έτσι ώστε να μπορούν να συμβάλλουν ενεργά, αντί να εμποδίζουν, την εξάλειψη της έμφυλης βίας, το Πράσινο Κίνημα:

Δεσμεύεται να θεσπίσει ένα ολιστικό πλαίσιο βασισμένο στο συναινετικό πρότυπο για την εφαρμογή όλων των μερών του ΕΟΔ της Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης – γιατί μόνο ναι σημαίνει ναι.
Καλεί όλα τα κόμματα, και τις Αυτοδιοικητικές Παρατάξεις να συμβάλλουν ενεργά στην προώθηση ή να εφαρμόσουν εκεί που μετέχουν σε συνεργασίες, ενός σύγχρονου θεσμικού πλαισίου με επίκεντρο την συναίνεση και την καταπολέμηση της σεξουαλικής βίας, ιδίως του βιασμού.
Συμμετέχει στις προσπάθειες φορέων να θεσμοθετήσουν προγράμματα κατάλληλης και ολοκληρωμένης σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης στα σχολεία σύμφωνα με τα κριτήρια που αναφέρονται παραπάνω.
Υποστηρίζει την εφαρμογή ενός πραγματικού προγράμματος κατάρτισης για επαγγελματίες υγείας, δικαιοσύνης και επιβολής του νόμου ώστε αυτοί να μπορούν να ανταποκριθούν στις ανάγκες των θυμάτων της έμφυλης και σεξουαλικής βίας και να κατανοήσουν την κουλτούρα του βιασμού.

Το ΠΡΑΣΙΝΟ ΚΙΝΗΜΑ είναι υπέρ της Δημοκρατικότητας των Έξυπνων Πόλεων, στηρίζοντας την εκστρατεία που κάνουν οι Ευρωπαίοι Πράσινοι οι οποίοι καλούν την Ευρωπαϊκή Ένωση να αναλάβει δράση υπέρ των υπεύθυνων έξυπνων πόλεων: Το Πράσινο Κίνημα, είναι σαφέστατα υπέρ του Ψηφιακού Μετασχηματισμού, αλλά αυτός πρέπει να συντελεστεί με μία ηθική. Στο πλαίσιο αυτό λαμβάνουμε πρωτοβουλίες στις εξής κατευθύνσεις :

(Τοπικός) δημοκρατικός έλεγχος, για την προστασία στα θεμελιώδη δικαιώματα, όπως η προστασία της ιδιωτικής ζωής και οι κοινωνικές αξίες.
Να σπάσει την κυριαρχία της “μεγάλης τεχνολογίας”, απαγορεύοντας την ανταλλαγή προσωπικών δεδομένων μεταξύ υπηρεσιών και προβλέποντας τη διαλειτουργικότητα για όλες τις επικοινωνίες . Οι απαιτήσεις για ανοικτά δεδομένα θα πρέπει να επεκταθούν στις εταιρείες. Η εξατομικευμένη διαφήμιση και η εμπορία προσωπικών δεδομένων πρέπει να απαγορευτούν. Πλατφόρμες φιλικές προς την προστασία της ιδιωτικής ζωής, μη εμπορικές και συνεργατικές και οι υπηρεσίες αξίζουν τη δημόσια στήριξη.
Να υιοθετήσει μια προσέγγιση της τεχνητής νοημοσύνης (ΤΝ) που θα βασίζεται στον “άνθρωπο στη διοίκηση”. Οι αλγόριθμοι για τη “βαθμολόγηση κινδύνου” των πολιτών από τις δημόσιες αρχές και την αστυνομία πρέπει να θεωρούνται εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης υψηλού κινδύνου που χρειάζονται αυστηρή ρύθμιση και πλήρη διαφάνεια. Η βιομετρική μαζική επιτήρηση θα πρέπει να απαγορευτεί.
Η βιώσιμη οικονομική ανάκαμψη από την κρίση το κορονοϊού καθιστά μια τολμηρή ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία πιο αναγκαία από ποτέ. Θα πρέπει να δώσει ώθηση στην πράσινη τεχνολογία, ιδίως με την αύξηση της τιμής των επιβλαβών εκπομπών και της χρήσης των πεπερασμένων φυσικών πόρων. Απαιτούνται μαζικές δημόσιες επενδύσεις και σαφή πρότυπα για την προώθηση της καινοτομίας προς μια κλιματικά ουδέτερη Ευρώπη κυκλικής οικονομίας.
Η δέουσα επιμέλεια στις αλυσίδες εφοδιασμού πρέπει να καταστεί υποχρεωτική. Με τις τεχνολογίες ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και την ψηφιοποίηση να αυξάνουν τη ζήτηση για μέταλλα, είναι ακόμη πιο σημαντικό να διασφαλίσουμε ότι οι έξυπνες πόλεις μας δεν θα είναι ο εμφύλιος πόλεμος ή η οικολογική καταστροφή κάποιου άλλου.
Οι εμπορικές πλατφόρμες, όπως η Uber και η Airbnb, πρέπει να ρυθμίζονται αυστηρά, ιδίως για την προστασία των εργαζομένων, των καταναλωτών και των γειτονιών. Οι θεσμοί χρειάζονται περισσότερα περιθώρια για την προστασία των δημόσιων αξιών από τις διασπαστικές επιπτώσεις του καπιταλισμού των πλατφορμών. Οι εργαζόμενοι σε πλατφόρμες θα πρέπει να θεωρούνται μισθωτοί, εκτός εάν πληρούν συγκεκριμένα κριτήρια αυτοαπασχόλησης.
Η στήριξη των έξυπνων πόλεων δεν πρέπει να διευρύνει το χάσμα μεταξύ αστικών και απομακρυσμένων περιοχών. Η ανάπτυξη γρήγορων ευρυζωνικών δικτύων πρέπει να επιταχυνθεί.

Θεσπίζουμε το Δικαιοστάσιο, δηλαδή την προσωρινή γενική αναστολή δικαστικών πράξεων των εκδικασθέντων από τα Δικαστήρια υποθέσεων, για τις υποθέσεις των στεγαστικών δανείων και των Οικονομικών Υποχρεώσεων στο Δημόσιο. Μετά από βαθύτατες κρίσεις, υποχρεούται το κράτος στη θέσπιση δικαιοστασίου προκειμένου να διασφαλιστούν οι πολίτες από αδυναμία εκπλήρωσης των οικονομικών τους υποχρεώσεων. Επίσης υπάρχει ως έκτακτο μέτρο στήριξης αλλά και ρύθμισης της παραγωγής, της διάθεσης και κατανάλωσης αγαθών και της προσφοράς υπηρεσιών.

Επιταχύνουμε τις διαδικασίες και δρομολογούμε τις εξελίξεις για τις Γερμανικές Επανορθώσεις. Θεωρούμε ότι επιτέλους, πρέπει να επιλυθεί αυτή η ιστορική εκκρεμότητα.