Πράσινο Κίνημα: Ως πανανθρώπινη κοινωνία οφείλουμε να υπερασπιστούμε στην πράξη τα παιδιά

Το Πράσινο Κίνημα δίνει μεγάλο βάρος στις δύο συνεχόμενες Παγκόσμιες Ημέρες που αφορούν στα παιδιά. Πρόκειται για την Παγκόσμια Ημέρα κατά της κακοποίησης των παιδιών και την Παγκόσμια Ημέρα για τα Δικαιώματα του Παιδιού.

Όσον αφορά στην Παγκόσμια Ημέρα για την Κακοποίηση των Παιδιών, όπου και στη χώρα μας καταγράφεται μεγάλος αριθμός περιστατικών παιδικής κακοποίησης το Πράσινο Κίνημα έχει ξεκαθαρίσει τη θέση του για την αυστηροποίηση των ποινών για την κακοποίηση των παιδιών

Τα παιδιά συνήθως κακοποιούνται μέσα στην ίδια τους την οικογένεια ή από άτομα που γνωρίζουν στο ευρύτερο περιβάλλον τους και σπανιότερα από αγνώστους.

Ενώ, η οικογένεια πρέπει να είναι το φυσικό περιβάλλον για την προστασία των παιδιών, ωστόσο τα παιδιά δοκιμάζουν τη βία υπό μορφή πειθαρχίας. Δυστυχώς, η σωματική τιμωρία αποτελεί συνηθισμένη και αποδεκτή τακτική για πειθαρχία των παιδιών σε αρκετές χώρες και μάλιστα σε μεγάλο βαθμό αποδεκτή και στην Ελλάδα.

Η Συμπρόεδρος του Πράσινου Κινήματος Ρία Ακρίβου απεύθυνε το ακόλουθο μήνυμα για την Παγκόσμια Ημέρα κατά της κακοποίησης των παιδιών: «Δυστυχώς, στην Ελλάδα δεν υπάρχει ένα εθνικό και ενιαίο σύστημα καταγραφής περιστατικών βίας, ούτε γίνονται συστηματικά επιστημονικές έρευνες γενικεύσιμες στον πληθυσμό.

Δεν υπάρχουν αξιόπιστα στοιχεία όσον αφορά τον ακριβή αριθμό των θυμάτων, επειδή το μεγαλύτερο μέρος των περιστατικών δεν καταγγέλλεται.

Υπολογίζεται παρόλα αυτά, ότι περίπου 500 εκατομμύρια μέχρι και 1,5 δισεκατομμύριο παιδιά πέφτουν θύματα βίας κάθε χρόνο.

Επίσης εκτιμάται ότι κάθε χρόνο τουλάχιστον 275 εκατομμύρια παιδιά σ” όλο τον κόσμο, βιώνουν τη βία μέσα στα ίδια τους τα σπίτια. Ενώ, η οικογένεια πρέπει να είναι το φυσικό περιβάλλον για την προστασία των παιδιών, ωστόσο τα παιδιά δοκιμάζουν τη βία υπό μορφή πειθαρχίας.

Το Πράσινο Κίνημα επιμένει στη θέση του για την αυστηροποίηση των ποινών για την κακοποίηση των παιδιών.

Παράλληλα το Πράσινο Κίνημα αναλαμβάνει σειρά από δράσεις και πρωτοβουλίες ώστε να βοηθήσουμε τα παιδιά να αποκτήσουν τις απαραίτητες άμυνες έναντι του σχολικού και κάθε άλλης μορφής εκφοβισμού, των «παγίδων» του κυβερνοχώρου αλλά και της σεξουαλικής κακοποίησης, καθώς ένα στα πέντε παιδιά στην Ευρώπη πέφτει θύμα σεξουαλικής βίας και κακοποίησης, ενώ στηρίζουμε το δικαίωμα κάθε παιδιού στην ασφάλεια του σπιτιού και της οικογενειακής θαλπωρής. Το μέλλον του κόσμου μας είναι τα παιδιά και οφείλουμε να ξεριζώσουμε τον πόνο και τον φόβο από τις ψυχές τους».

 

Με το βλέμμα στη Λωρίδα της Γάζας

Όσον αφορά στην Παγκόσμια Ημέρα για τα Δικαιώματα του Παιδιού, δυστυχώς η φετινή Παγκόσμια Ημέρα του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα του Παιδιού είναι αιματοκυλισμένη με τη θυσία των χιλιάδων παιδιών που έχουν πέσει θύματα της πολεμικής σύρραξης στη Λωρίδα της Γάζας. Περισσότερα από 4.500 παιδιά έχουν χάσει τη ζωή τους έως σήμερα. Η UNICEF κάνει έκκληση για άμεση ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός ώστε να υπάρξει συνδρομή για να απελευθερωθούν τα απαχθέντα παιδιά από τη Χαμάς, και εκτιμά ότι όταν σταματήσουν οι μάχες, τα τρία τέταρτα του συνολικού παιδικού πληθυσμού της Γάζας, θα χρειαστούν ψυχοκοινωνική υποστήριξη, με ανυπολόγιστο το κόστος, πολυεπίπεδα, για τις επόμενες γενιές. Μπροστά σε αυτή τη σοκαριστική πραγματικότητα, διαπιστώνουμε ότι όσα οι λαοί συμφώνησαν για την προστασία των παιδιών ως προς βασικές ελευθερίες και τα δικαιώματά τους όταν υπέγραφαν τη Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού, δεν απηχούν τη σημερινή πραγματικότητα. Τ

Η Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού αποτελεί το πλέον αποδεκτό κείμενο για τα ανθρώπινα δικαιώματα παγκοσμίως. Την έχουν επικυρώσει όλα τα κράτη του κόσμου, εκτός των ΗΠΑ και της Σομαλίας (η Ελλάδα την επικύρωσε στις 2 Δεκεμβρίου 1992 με τον νόμο 2101), και τα 54 άρθρα της καλύπτουν όλα τα δικαιώματα των παιδιών που χωρίζονται σε 4 τομείς: Δικαιώματα Επιβίωσης, Ανάπτυξης, Προστασίας και Δικαιώματα Συμμετοχής.

Παρά τα διεθνή κείμενα προστασίας των παιδιών, που σε πολλές χώρες αποτελούν κενό γράμμα, εκατομμύρια παιδιά εξακολουθούν να υποφέρουν από τη φτώχεια και να στερούνται της στοιχειώδους σχολικής εκπαίδευσης, εκατοντάδες χιλιάδες υφίστανται τις τραγικές συνέπειες συρράξεων και οικονομικού χάους, δεκάδες χιλιάδες ακρωτηριάζονται στους πολέμους και πολλά ακόμη ορφανεύουν ή και σκοτώνονται από τον ιό του AIDS και από άλλες ασθένειες. Τα στοιχεία και οι αριθμοί είναι καταπέλτης στο εφησυχασμό της συνείδησης.

Τα δικαιώματα των παιδιών

Δικαιούμαι να έρθω στη ζωή. Δικαιούμαι να υπάρξω.

Δικαιούμαι να μεγαλώσω σε έναν κόσμο χωρίς βία και φτώχεια.

Δικαιούμαι να ζήσω σε έναν κόσμο που σέβεται και προστατεύει το φυσικό περιβάλλον.

Δικαιούμαι να έχω ελεύθερη πρόσβαση στον μαγικό κόσμο της γνώσης.

Δικαιούμαι να έχω ελεύθερο χρόνο και χώρο για να παίζω.

Δικαιούμαι να μάθω τι είναι καλό για την σωματική και ψυχική μου υγεία.

Δικαιούμαι να περνάω αρκετό χρόνο με τους γονείς μου.

Δικαιούμαι να ζήσω με αθωότητα και ανεμελιά τα παιδικά μου χρόνια.

Δικαιούμαι να ζήσω σε μία κοινωνία που προστατεύει τα προσωπικά μου δεδομένα.

Δικαιούμαι έναν κόσμο ανθρώπινο, δίκαιο και ειρηνικό. Έναν κόσμο στον οποίο θα μεγαλώσουν αύριο τα δικά μου παιδιά.

Η Χάρτα των δικαιωμάτων του παιδιού αναφέρει χαρακτηριστικά: “Το παιδί θα απολαμβάνει όλα τα δικαιώματα χωρίς διάκριση φυλής, χρώματος, φύλλου, γλώσσας, θρησκείας, πολιτικών ή άλλων πεποιθήσεων, εθνικής ή κοινωνικής καταγωγής, περιουσίας, οικογενειακής προέλευσης ή άλλης κοινωνικής θέσης του ίδιου του παιδιού ή της οικογενείας του”.

Η συμπρόεδρος του Πράσινου Κινήματος Ρία Ακρίβου τόνισε χαρακτηριστικά: «Δυστυχώς, τα όσα συμβαίνουν στη Λωρίδα της Γάζας αφορούν και στα μικρά παιδιά που είναι και τα μεγαλύτερα θύματα της αιματοχυσίας. Ο αγώνας για την προστασία των παιδιών συνεχίζεται. Γι’ αυτό τον λόγο είναι ωφέλιμο τα παιδιά να γνωρίζουν σχετικά με τα δικαιώματά τους. Παράλληλα, η σωστή φροντίδα διασφαλίζει ότι τα παιδιά είναι χαρούμενα. Συνεπώς, το οικογενειακό περιβάλλον πρέπει να μπορεί να προσφέρει αγάπη, προκειμένου το παιδί να μπορεί να αναπτύξει αρμονική προσωπικότητα. Η οικογένεια αποτελεί την θεμελιώδη ομάδα της κοινωνίας και του φυσικού περιβάλλοντος, που θα ορίσει την ευημερία των παιδιών.

Δεν πρέπει να παραβλέπουμε ότι από την Παιδεία, την δυνατότητα οργανωμένης ελεύθερης έκφρασης και την εξασφάλιση όρων αξιοπρεπούς διαβίωσης για τα παιδιά, εξαρτάται το μέλλον της κοινωνίας μας.»