Πράσινο Κίνημα: Τιμή στους Εθελοντές Πυροσβέστες – Προτάσεις για νέο μοντέλο πρόληψης στην Πολιτική Προστασία

Το Πράσινο Κίνημα τιμά την «Ημέρα του Εθελοντή Πυροσβέστη» που έχει καθιερωθεί στη χώρα μας στο πλαίσιο της «Παγκόσμιας Ημέρας Εθελοντισμού».

Οι χιλιάδες Έλληνες Εθελοντές Πυροσβέστες, προσφέρουν ανιδιοτελώς, ανταποκρινόμενοι με υψηλή αίσθηση του καθήκοντος όπου καλούνται να επέμβουν.

Ιδιαίτερα την εποχή που διανύουμε που τα αποτελέσματα της κλιματικής κρίσης είναι πιο έντονα από ποτέ, οι Εθελοντές Πυροσβέστες έχουν θέσει ως καθήκον τους την προστασία της ζωής και της περιουσίας των συνανθρώπων μας, αψηφώντας τους όποιους κινδύνους και το Πράσινο Κίνημα νιώθει την ανάγκη να αναδείξει το σπουδαίο έργο που επιτελούν.

Η ημέρα αυτή όμως μας δίνει την καλύτερη αφορμή να αναφερθούμε στις επεξεργασμένες προτάσεις που έχει καταθέσει το Πράσινο Κίνημα για να αποκτήσει η χώρα μας επιτέλους σύγχρονη Πολιτική προστασία.

Το νέο μοντέλο πρόληψης στην Πολιτική Προστασία που προτείνει το Πράσινο Κίνημα

Συγκεκριμένα, είμαστε υπέρ ενός νέου μοντέλου πρόληψης στην πολιτική προστασία προτείνοντας ένα ανεπτυγμένο σύστημα προστασίας. Η πρόληψη για εμάς έχει προτεραιότητα σε σχέση με την καταστολή.

Έτσι έχουμε προτείνει τα παρακάτω:

– Δημιουργούμε 2 διαφορετικές μοντελοποιημένες διαδικασίες δράσεις, μία για Πυρκαγιές, και μία για Πλημμύρες – Χιόνια.

– Εκπαιδεύουμε ειδικό τμήμα της Πυροσβεστικής για την κατάσβεση Δασικών Πυρκαγιών, όπου η αντιμετώπιση είναι τελείως διαφορετική από τις αστικές πυρκαγιές.

– Προκηρύσσουμε θέσεις Δασεργατών, για να κάνουν την προληπτική δουλειά, καθαρισμού τους μήνες Μάρτιο, Απρίλιο, Μάιο. Δίνουμε προτεραιότητα στους πιστοποιημένους δασεργάτες που αδίκως έχουν απολυθεί.

– Δημιουργούμε το Μητρώο Εθελοντών, όπου δίνουμε κίνητρα στους πολίτες να συμμετέχουν σε αυτό.

– Εκπονούμε ειδικό Σχέδιο Δράσης σε κάθε Περιφέρεια, με την αντίστοιχη υλικοτεχνική υποδομή που είναι αναγκαία.

– Καταγράφουμε ψηφιακά, όλα τα επικίνδυνα σημεία για πυρκαγιές.

– Χρησιμοποιούμε τις νέες τεχνολογίες, στα Σχέδια Δράσης

– Χρησιμοποιούμε τα νέα οικολογικά κατασβεστικά υλικά στα Σχέδια Δράσης.

– Θεσπίζουμε τις περιπολίες εθελοντών, με πάνω από τρία άτομα, σε κάθε περιπολία.

– Υλοποιούμε ολοκληρωμένο πρόγραμμα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης στα δάση Δημιουργούμε το Παρατηρητήριο Ποταμών και Ρεμάτων, όπου καταγράφουμε και μελετάμε διαχρονικά τη συμπεριφορά του νερού, στην κάθε περιοχή.

– Αναπτύσσουμε τα ρέματα ως βιότοπους για να εμποδίσουμε τα πλημμυρικά φαινόμενα.

– Δημιουργούμε πρωτόκολλο δράσης για τις έντονες χιονοπτώσεις.

Απαγορεύουμε ρητά και κατηγορηματικά οποιαδήποτε εγκατάσταση, στις καμένες περιοχές, τις χαρακτηρίζουμε αναδασωτέες με αυστηροποιημένο θεσμικό πλαίσιο.

Σε δήλωσή της η Συμπρόεδρος του Πράσινου Κινήματος Ρία Ακρίβου ανέφερε: “Ευχαριστούμε και Τιμούμε όλους τους Εθελοντές Πυροσβέστες που προσφέρουν από τον πολύτιμο χρόνο τους, με μοναδικό γνώμονα την προστασία των συμπολιτών, του περιβάλλοντος αλλά και της ιδίας της κοινωνίας που καθημερινά δοκιμάζεται. Οι προτάσεις του Πράσινου Κινήματος για την πολιτική Προστασία με επίκεντρο την πρόληψη είναι το καλύτερο “δώρο” που μπορούμε να τους κάνουμε.”