Πράσινο Κίνημα: “Ταφόπλακα” με ΦΕΚ σε Γεωπονική και Δασολογία με ξεκάθαρο σκοπό το πλιάτσικο στην ακίνητη περιουσία τους

Το Πράσινο Κίνημα καταγγέλλει την κυβέρνηση ότι βάζει “ταφόπλακα” στις Πανεπιστημιακές Σχολές της Γεωπονικής και της Δασολογίας καταργώντας αιφνιδιαστικά τα ΝΠΔΔ που διαχειρίζονταν το Αγρόκτημα και τα δάση σε Περτούλι και Ταξιάρχη Χαλκιδικής και παράλληλα δηλώνει την αμέριστη συμπαράστασή του στα πανεπιστημιακά τμήματα που προσφεύγουν στο Συμβούλιο της Επικρατείας για να ακυρώσουν τις σχετικές προβλέψεις του νόμου.
Το ΦΕΚ που υπογράφηκε στις 15 Δεκεμβρίου ολοκληρώνει ό,τι άρχισε με πρωτοφανείς αδιαφανείς μεθοδεύσεις ξεπουλήματος της τεράστιας περιουσίας του ΑΠΘ από τον περασμένο Ιούλιο, όταν οι σχετικές προβλέψεις μπήκαν νύχτα στο νομοσχέδιο Κεραμέως για την ανώτατη εκπαίδευση.
Όπως αναφέρει το ΦΕΚ, τα Ταμεία Διοίκησης και Διαχείρισης Αγροκτήματος Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ιδρύθηκε το 1936) και Πανεπιστημιακών Δασών του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ιδρύθηκε το 1951) «καταργούνται την 31η.12.2022 ως αυτοτελή νομικά πρόσωπα και συγχωνεύονται διά απορροφήσεως από το ΑΠΘ. Το ΑΠΘ υπεισέρχεται αυτοδικαίως και χωρίς άλλη διατύπωση σε όλα τα ενοχικά και εμπράγματα δικαιώματα και σε όλες τις υποχρεώσεις των ως άνω φορέων, ως οιονεί καθολικός διάδοχος, χωρίς την καταβολή φόρου, τέλους ή άλλου δικαιώματος υπέρ του Δημοσίου ή των ΟΤΑ ή άλλων νομικών προσώπων, τηρουμένων των διατυπώσεων δημοσιότητας για τα ακίνητα».
Παράλληλα, το ΦΕΚ κάνει καθαρό ότι τη διαχείριση αναλαμβάνει ανώνυμη εταιρεία που ανήκει στο Πανεπιστήμιο αλλά είναι ιδιωτικού δικαίου και που μέχρι σήμερα διαχειρίζεται… τα κυλικεία, την κατασκήνωση και τα κέντρα φωτοτυπίας του ΑΠΘ!
Να σημειώσουμε ότι το Πανεπιστημιακό Αγρόκτημα Θεσσαλονίκης που βρίσκεται στην περιοχή του αεροδρομίου (περιοχή Πράσινα Φανάρια), εκτάσεως 1800 στρεμμάτων, όπως και τα δάση στον Ταξιάρχη Χαλκιδικής και στο Περτούλι Τρικάλων, με έκταση χιλιάδες στρέμματα, αποτελούν χώροι εκπαίδευσης και έρευνας, όπου εκπαιδεύονται οι φοιτητές των σχολών Γεωπονίας και Δασολογίας του ΑΠΘ.

Πανεπιστημιακό Αγρόκτημα
Το Αγρόκτημα του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης βρίσκεται στην ανατολική έξοδο της Θεσσαλονίκης και ειδικότερα στη διασταύρωση των δρόμων προς Θέρμη και Αγία Τριάδα. Το Αγρόκτημα είναι ο φυσικός χώρος της Γεωπονικής Σχολής, όπου πραγματοποιούνται οι εργαστηριακές ασκήσεις των περισσότερων μαθημάτων, όλες σχεδόν οι πειραματικές εργασίες των προπτυχιακών και μεταπτυχιακών διατριβών, η επιστημονική έρευνα από το εκπαιδευτικό προσωπικό, καθώς και η πρακτική άσκηση των φοιτητών.

Το Πανεπιστημιακό Δάσος Ταξιάρχη
Το Πανεπιστημιακό Δάσος Ταξιάρχη – Βραστάμων είναι δημόσιο δάσος του οποίου η κυριότητα ανήκει στο Ελληνικό Κράτος. Καταλαμβάνει έκταση 58.000 στρεμμάτων στις Νότιες και Νοτιοδυτικές πλαγιές του όρους Χολομώντα Χαλκιδικής.

Το Πανεπιστημιακό Δάσος Περτουλίου Τρικάλων
Το Πανεπιστημιακό Δάσος Περτουλίου Τρικάλων είναι δημόσιο δάσος, που ανήκει κατά κυριότητα στο Ελληνικό Κράτος. Βρίσκεται στην Κεντρική Πίνδο και εκτείνεται μεταξύ των κλιτυών και εξάρσεων των ορεινών όγκων «Κόζιακα» και «Μπουντούρα».

Σε δηλώσεις της η Συμπρόεδρος του Πράσινου Κινήματος – και Γεωπόνος – Ρία Ακρίβου ανέφερε: “Η κυβέρνηση ολοκληρώνει το “έγκλημα” που ξεκίνησε από το Καλοκαίρι. Το ΦΕΚ που υπογράφηκε καταργεί αιφνιδιαστικά τα ΝΠΔΔ που διαχειρίζονταν το Αγρόκτημα και τα δάση σε Περτούλι και Ταξιάρχη Χαλκιδικής με μοναδικό και ξεκάθαρο σκοπό το πλιάτσικο στην ακίνητη περιουσία τους. Η παρουσία του Πράσινου Κινήματος στη Βουλή είναι πιο απαραίτητη από ποτέ. Στηρίζουμε πολιτικά τον αγώνα τον πανεπιστημιακών τμημάτων που προσέφυγαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας και θα είμαστε δίπλα τους.”

Go Green με το ΠΡΑΣΙΝΟ ΚΙΝΗΜΑ
Παίρνουμε Θέση—Η Πολιτική στην Πράξη