Παράσημο για το κόμμα ότι πρωταγωνίστησε επιτυχώς για να διαφυλαχτεί και να ενισχυθεί το ΚΕΘΕΑ
Πράσινο Κίνημα: Ο αγώνας ενάντια στα ναρκωτικά είναι αγώνας για ζωή και είναι καθημερινός και διαρκής

Κάθε χρόνο για το Πράσινο Κίνημα η 26η Ιουνίου, ως Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών και της Παράνομης Διακίνησής τους, αποτελεί μία ημέρα αναφοράς και ευαισθητοποίησης του καθημερινού αγώνα που απαιτεί η αντιμετώπιση του προβλήματος της εξάρτησης.
Το 2022 η Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών έχει ακόμα μεγαλύτερη σημασία, καθώς το αποτύπωμα της πανδημίας της COVID-19, ενέτεινε τα καθημερινά προβλήματα του ευάλωτου πληθυσμού των εξαρτημένων ατόμων. Ωστόσο, υπάρχει επιλογή και υπάρχει ο τρόπος για την αντιμετώπιση των εξαρτητικών συμπεριφορών.
Πάνω σε αυτό το πλαίσιο το Πράσινο Κίνημα πρωτοστάτησε επιτυχώς για να διαφυλαχτεί και να ενισχυθεί το ΚΕΘΕΑ ενώνοντας τις δυνάμεις του με όσους αγωνίστηκαν για να μην υλοποιηθεί η απόφαση του Υπουργείου Υγείας που θα έδινε τη χαριστική βολή στη σημαντικότερη δομή της χώρας στον ευαίσθητο τομέα της απεξάρτησης. Με μοναδικό ξανά κριτήριο την δήθεν οικονομία.

Θυμίζουμε ότι η σημερινή Ημέρα καθιερώθηκε ως «Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών και της Παράνομης Διακίνησής τους» στις 7 Δεκεμβρίου 1987 από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, προκειμένου να ευαισθητοποιήσει την παγκόσμια κοινή γνώμη για τις επιπτώσεις από τη χρήση των ναρκωτικών ουσιών και την παράνομη διακίνησή τους, αλλά και για να τιμήσει τον κινέζο μανδαρίνο Λιν Τσε Χσου (1785-1850), που απαγόρευσε το εμπόριο οπίου στην Καντώνα, με αποτέλεσμα να προκληθεί ο Πρώτος Πόλεμος του Οπίου το 1839.
Με κεντρικό μήνυμα «Έχεις επιλογή. Υπάρχει τρόπος», ο ΟΚΑΝΑ τονίζει την ύπαρξη θεραπευτικής επιλογής και δυνατότητας αντιμετώπισης των εξαρτήσεων. Το Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Ψυχικής Υγείας (ΕΠΙΨΥ) πραγματοποίησε το 2019 «πανελλήνια έρευνα στον σχολικό πληθυσμό για τη χρήση εξαρτησιογόνων ουσιών και άλλες εξαρτητικές συμπεριφορές» σε αντιπροσωπευτικό δείγμα 17.733 μαθητών λυκείου, ηλικίας 16-18. Τα συμπεράσματα της έρευνας συνοψίζονται στα παρακάτω οκτώ σημεία:
Η συντριπτική πλειονότητα των έφηβων μαθητών στην Ελλάδα (84%) δεν έχει κάνει ποτέ χρήση ουσιών.
Κυριαρχεί η κάνναβη, αλλά δεν πρέπει να υποτιμηθεί η χρήση εισπνεόμενων ουσιών.
Μία σημαντική μερίδα μαθητών κάνει συχνή χρήση κάνναβης.
Τα ποσοστά της χρήσης αυξάνονται σημαντικά από τη μία τάξη του λυκείου στην επόμενη.
Παραμένουν σημαντικές οι διαφορές ανάμεσα στα φύλα (σχεδόν διπλάσιο το ποσοστό στα αγόρια συγκριτικά με τα κορίτσια).
Η χρήση ουσιών είναι υψηλότερη στους μαθητές οικογενειών με «χαμηλό» και με «υψηλό» οικονομικό επίπεδο.
Σταθερότητα διαχρονικά, αλλά αύξηση στη συχνή χρήση κάνναβης.
Τα ποσοστά της χρήσης στους 16χρονους στην Ελλάδα είναι χαμηλότερα του ευρωπαϊκού μέσου όρου.

Η Συμπρόεδρος του Πράσινου Κινήματος Ρία Ακρίβου δήλωσε σχετικά: “Το Πράσινο Κίνημα έχει αποδείξει τη σημασία που δίνει στη σημερινή Ημέρα και το απέδειξε με τα άμεσα αντανακλαστικά που επέδειξε όταν πρωταγωνίστησε για να πέσει στο κενό η απόφαση της κυβέρνησης να καταργήσει τις θεραπευτικές κοινότητες. Επειδή δεν ήθελε την πλήρη απεξάρτηση των εξαρτημένων μέσα από τα «στεγνά» προγράμματα τα οποία θεωρεί ότι στοιχίζουν πολύ ακριβά και προτιμά την πολιτική μείωσης της βλάβης, που όμως δεν αντιμετωπίζει την εξάρτηση. Επαναλαμβάνουμε ότι για το Πράσινο Κίνημα ο αγώνας ενάντια στα ναρκωτικά είναι αγώνας για τη ζωή και πρέπει να είναι καθημερινός και διαρκής και απαιτεί την ενεργοποίηση του συνόλου της τοπικής κοινωνίας.”

Go Green με το ΠΡΑΣΙΝΟ ΚΙΝΗΜΑ
Παίρνουμε Θέση—Η Πολιτική στην Πράξη