Πράσινο Κίνημα: “Οφείλουμε να δημιουργήσουμε ένα ισχυρό δίκτυ προστασίας για όλες τις γυναίκες”

Τα λόγια πια είναι φτωχά, όταν μία 28χρονη γυναίκα δολοφονείται από πρώην σύντροφό της και μάλιστα έξω από ένα Αστυνομικό Τμήμα, όπου είχε καταφύγει για να ζητήσει βοήθεια και προστασία.

Το Πράσινο Κίνημα θεωρεί ότι είναι χρέος όλων μας, κάθε συνειδητοποιημένου και ευαισθητοποιημένου πολίτη, να κάνουμε ό,τι περνά από το χέρι μας για να σταματήσουμε αυτό το επικίνδυνο φαινόμενο. Είναι η ώρα να ανιχνεύσουμε τις γενεσιουργές αιτίες του φαινομένου, να δράσουμε αποτρεπτικά και να προστατεύσουμε αποτελεσματικά τα θύματα.

Οι αρμόδιες αρχές θα πρέπει να αναλάβουν συγκεκριμένες δράσεις και σειρά πρωτοβουλιών που θα συμβάλουν στην προσπάθεια αντιμετώπισης της βίας σε όλες τις μορφές της. Θα πρέπει να χρηματοδοτηθούν ξενώνες και συμβουλευτικά κέντρα για την υποστήριξη γυναικών θυμάτων βίας.

Ο ΟΗΕ, προειδοποίησε για μια ακόμη πανδημία: την αύξηση των περιστατικών ενδοοικογενειακής βίας.

Σύμφωνα με την πρόσφατη εκστρατεία ενημέρωσης της Διεθνούς Αμνηστίας, σε όλον τον κόσμο, έχουν αυξηθεί σημαντικά οι αναφορές περιστατικών βίας κατά γυναικών και κοριτσιών κατά τη διάρκεια της καραντίνας και των άλλων περιοριστικών μέτρων, τα οποία ανάγκασαν πολλές γυναίκες να παραμείνουν παγιδευμένες στο ίδιο σπίτι με τους καταπιεστές τους ή δεν τους επέτρεψαν να έχουν πρόσβαση σε υπηρεσίες στήριξης και ασφάλειας.

Σύμφωνα με έρευνα του Οργανισμού Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ, μία στις τρεις γυναίκες έχει υποστεί σωματική βία, σεξουαλική βία, ή και τις δύο μορφές βίας από την ηλικία των 15 ετών και έπειτα.

Το 55% των γυναικών έχουν βρεθεί αντιμέτωπες με μία ή περισσότερες μορφές σεξουαλικής παρενόχλησης ενώ το 11% έχει υποστεί ψηφιακή παρενόχληση.

Μία στις είκοσι έχει βιαστεί.

Το 2022, σύμφωνα με στοιχεία του UN Women, 48.800 γυναίκες και κορίτσια δολοφονήθηκαν από συντρόφους ή μέλη των οικογενειών τους. Αυτό σημαίνει ότι έχουμε κατά μέσο όρο 133 γυναικοκτονίες ημερησίως.

Στοιχεία για την Ελλάδα:

Στην Ελλάδα το κύμα γυναικοκτονιών κορυφώθηκε το 2021 και 2022 (με 23 και 24 αντίστοιχα), ενώ και το 2023 στιγματίστηκε από 13 γυναικοκτονίες.

-υπόθεση ενδοοικογενειακή- το 68% των γυναικών που υπέστησαν κακοποίηση είναι έγγαμες

-υπόθεση διεθνής -το 16% των γυναικών που απευθύνονται στα Συμβουλευτικά Κέντρα είναι αλλοδαπές

-όχι ταξική – 70% των θυμάτων δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης ή και ανώτερης ή ανώτατης εκπαίδευσης και πάνω από το 50% των δραστών δευτεροβάθμιας ή ανώτερης και ανώτατης εκπαίδευσης.

 

Η συμπρόεδρος του Πράσινου Κινήματος Ρία Ακρίβου δήλωσε σχετικά: “Ζητάμε στις γυναίκες να μιλήσουν, όταν όμως το κάνουν δεν τις ακούμε, δεν τις προστατεύουμε. Στην προκειμένη περίπτωση η κοπέλα τα είχε κάνει όλα σωστά. Είχε καταγγείλει τον δολοφόνο της και είχε πάει στο αστυνομικό τμήμα. Παρ’ όλα αυτά έχασε τη ζωή της. Είναι επιτακτική ανάγκη να μιλήσουμε για εκπαίδευση των σωμάτων ασφαλείας, είναι επιτακτική ανάγκη να μιλήσουμε για αλλαγή στο εκπαιδευτικό σύστημα και για μία ολική αλλαγή στην κοινωνία μας. Πρέπει εδώ και τώρα να ενισχυθούν όλες οι δομές για την προστασία των θυμάτων από έμφυλη βία. Πρέπει σαν κοινωνία να εξασφαλίσουμε ότι ποτέ καμία γυναίκα δεν θα μείνει μόνη απέναντι στον κακοποιητή της. Είναι καθήκον όλων μας να εργαστούμε συλλογικά και συντονισμένα για την πλήρη εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών, με απαραίτητη προϋπόθεση η κοινωνία να πάψει να θεωρεί τη βία ως κοινωνικά αποδεκτή συμπεριφορά είτε προς τις γυναίκες, είτε προς οποιονδήποτε που υποφέρει λόγω της διαφορετικότητας του κοινωνικού του φύλου.

Θα πρέπει να αποτελεί επιδίωξή μας η ευαισθητοποίηση του κοινωνικού συνόλου, η καλλιέργεια μηδενικής ανοχής στη βία και η ανάληψη δράσης για να δημιουργήσουμε ένα ισχυρό δίκτυ κοινωνικής προστασίας για όλες τις γυναίκες.”