Πράσινο Κίνημα: Να βοηθήσουμε στην προστασία των ακτών της Μεσογείου για τις επόμενες γενιές

 

Η 24η Οκτωβρίου είναι η Διεθνής Ημέρα Ακτών, και συγκεκριμένα είναι αφιερωμένη στις ακτές της Μεσογείου. Η ημέρα αυτή έχει καθιερωθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τον ΟΗΕ για να ευαισθητοποιήσει το κοινό για τη σημασία των ακτών της Μεσογείου και την ανάγκη για προστασία τους.

Το Πράσινο Κίνημα δίνει μεγάλη σημασία στο μήνυμα αυτής της ημέρας, καθώς οι ακτές της Μεσογείου είναι ζωτικής σημασίας για την ανθρώπινη ζωή και την ευημερία. Παρέχουν μια ποικιλία υπηρεσιών, όπως:

Προστασία από τις πλημμύρες και τους τυφώνες

Πρόσβαση σε τρόφιμα και νερό

Αναψυχή και τουρισμός

Υποστήριξη της βιοποικιλότητας

Ωστόσο, οι ακτές της Μεσογείου απειλούνται από μια σειρά παραγόντων, όπως η κλιματική αλλαγή, η ρύπανση και η ανάπτυξη.

Η Ημέρα Ακτών της Μεσογείου είναι μια ευκαιρία να γιορτάσουμε την ομορφιά και την αξία των ακτών της Μεσογείου και να δεσμευτούμε για την προστασία τους.

Στην Ελλάδα, η Ημέρα Ακτών της Μεσογείου γιορτάζεται με μια σειρά εκδηλώσεων, όπως:

Καθαρισμοί παραλιών

Εκπαιδευτικά προγράμματα για τα παιδιά

Δράσεις ευαισθητοποίησης του κοινού

Το 2023, η Ημέρα Ακτών της Μεσογείου στην Ελλάδα θα πραγματοποιηθεί με την υποστήριξη του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Εδώ είναι μερικές ιδέες για το πώς μπορείτε να γιορτάσετε την Ημέρα Ακτών της Μεσογείου:

Πηγαίνετε για κολύμπι ή για πεζοπορία στην παραλία.

Κάντε καθαρισμό μιας παραλίας.

Μάθετε για την ιστορία και τη βιοποικιλότητα των ακτών της Μεσογείου.

Υποστηρίξτε μια οργάνωση που εργάζεται για την προστασία των ακτών της Μεσογείου.

Μαζί μπορούμε να βοηθήσουμε στην προστασία των ακτών της Μεσογείου για τις επόμενες γενιές.

 

Η Συμπρόεδρος του πράσινου Κινήματος Ρία Ακρίβου δήλωσε σχετικά: «Για την Ελλάδα, οι ακτές της χώρας είναι ιδιαίτερα σημαντικές για την οικονομία και τον πολιτισμό της. Η χώρα έχει περίπου 16.000 χιλιόμετρα ακτογραμμής, η οποία αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα τουριστικά αξιοθέατα της. Οι ακτές της Ελλάδας φιλοξενούν επίσης μια πλούσια βιοποικιλότητα, η οποία απειλείται από την κλιματική αλλαγή, τη ρύπανση και την ανάπτυξη.

Η προστασία των ακτών της Ελλάδας είναι απαραίτητη για τη διατήρηση της βιοποικιλότητας, της οικονομικής ανάπτυξης και του πολιτισμού της χώρας. Η Ημέρα Ακτών της Μεσογείου είναι μια σημαντική ευκαιρία να γιορτάσουμε την ομορφιά και την αξία των ακτών της Ελλάδας και να δεσμευτούμε για την προστασία τους.»