Πράσινο Κίνημα: Η Τέχνη είναι Ειρήνη – Είμαστε διαχρονικά δίπλα στους ανθρώπους του Πολιτισμού

Το Πράσινο Κίνημα με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου θέλει αρχικά να στείλει μήνυμα στήριξης και αλληλεγγύης στους ανθρώπους του Θεάτρου και του Πολιτισμού γενικότερα, που ενώ τόσο επλήγησαν στα χρόνια της πανδημίας είχαν στη συνέχεια να αντιμετωπίσουν και μία τόσο εχθρική, με τον πολιτισμό, κυβέρνηση.

Θυμίζουμε ότι κάθε χρόνο, στις 27 Μαρτίου, γιορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου. Ο εορτασμός της καθιερώθηκε το 1962, μια διεθνώς αναγνωρισμένη προσωπικότητα του θεάτρου από μια χώρα-μέλος του Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου (Δ.Ι.Θ.) αναφέρεται στο μήνυμα που διαβάζεται σήμερα σε όλα τα θέατρα και μεταδίδεται από τα Μ.Μ.Ε σε όλον τον κόσμο.

Φέτος το Εκτελεστικό Συμβούλιο του Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου επέλεξε τον Νορβηγό θεατρικό συγγραφέα, Jon Fosse, βραβευμένο με το Νόμπελ Λογοτεχνίας 2023, για τη συγγραφή του μηνύματος (Μπορείτε να δείτε εδώ: https://www.world-theatre-day.org/messageauthor.html)

«Κάθε άνθρωπος είναι μοναδικός και ταυτόχρονα μοιάζει με όλους τους άλλους ανθρώπους. Η ορατή, εξωτερική μας εμφάνιση είναι διαφορετική από όλων των άλλων φυσικά, αλλά υπάρχει επίσης κάτι μέσα στον καθένα από εμάς, που ανήκει μόνο σε αυτό το άτομο – που είναι μόνο αυτό το άτομο. Θα μπορούσαμε να το ονομάσουμε το πνεύμα του ή την ψυχή του. Ή αλλιώς, μπορούμε να αποφασίσουμε να μην το χαρακτηρίσουμε καθόλου με λέξεις, απλά να το αφήσουμε ήσυχο.

Αλλά ενώ όλοι μας είμαστε διαφορετικοί μεταξύ μας, είμαστε και όμοιοι. Οι άνθρωποι από κάθε μέρος του κόσμου είναι θεμελιωδώς παρόμοιοι, ανεξάρτητα από τη γλώσσα που μιλάμε, το χρώμα του δέρματός μας, το χρώμα των μαλλιών μας.

Αυτό μπορεί να είναι κάπως παράδοξο: ότι είμαστε εντελώς όμοιοι και ταυτόχρονα εντελώς ανόμοιοι. Ίσως ο άνθρωπος να είναι εγγενώς παράδοξος, με τη γεφύρωση του σώματος και της ψυχής μας περιλαμβάνουμε τόσο την πιο γήινη, απτή ύπαρξη όσο και κάτι που υπερβαίνει αυτά τα υλικά, επίγεια όρια.»

Κατά καιρούς μήνυμα για την Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου έχουν γράψει οι: Jean Cocteau, Arthur Miller, Laurence Olivier, Jean-Louis Barreau, Peter Brooke, Pablo Neruda, Ευγένιος Ιονέσκο, Luchino Visconti, Μartin Esslin, Ιάκωβος Καμπανέλλης, Αriane Mnouchkine, Robert Lepage, Αugusto Boal, Judi Dench, John Malkovich, Dario Fo κ.ά.

 

Ρία Ακρίβου: Ο Πολιτισμός είναι πραγματική ανάγκη των πολιτών

Η Συμπρόεδρος του Πράσινου Κινήματος Ρία Ακρίβου δήλωσε σχετικά: «Τη σημερινή Ημέρα τιμάμε το Θέατρο. Το Πράσινο Κίνημα δίνει ξεχωριστή σημασία στον Πολιτισμό γενικότερα. Σε αυτό το πλαίσιο έχουμε ταχθεί διαχρονικά υπέρ των αιτημάτων των καλλιτεχνών. Ο Πολιτισμός είναι πραγματική ανάγκη όλων των πολιτών και θα πρέπει να του δοθεί το βάρος και οι πόροι που του αντιστοιχούν.»