Πράσινο Κίνημα: Δίπλα στους καλλιτέχνες που αγωνίζονται μαζικά για το αυτονόητο

Το Πράσινο Κίνημα στηρίζει τους καλλιτέχνες και τους σπουδαστές των καλλιτεχνικών σχολών της χώρας μας που συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους με αίτημα την απόσυρση των ειδικοτήτων των καλλιτεχνών από το Προεδρικό Διάταγμα 85/2022 και Επαναφορά των επαγγελμάτων τους στο καθεστώς ΤΕ για όλους (ή ΠΕ για όσους κλάδους ίσχυε).
Στις σημερινές πορείες που πραγματοποιήθηκαν σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη η συμμετοχή ήταν μαζική. Στην Αθήνα πραγματοποίησαν συγκέντρωση στο υπουργείο Πολιτισμού και πορεία στο κέντρο της πρωτεύουσας. Μεγάλη συγκέντρωση και πορεία διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν και στο κέντρο της Θεσσαλονίκης από το άγαλμα Βενιζέλου στο Βασιλικό Θέατρο.
Σημειώνεται ότι χθες προσέφυγαν στο ΣτΕ 18 Δραματικές Σχολές και ζητούν να ακυρωθεί ως αντισυνταγματικό και αντίθετο στην ευρωπαϊκή νομοθεσία το Προεδρικό Διάταγμα 85/2023 με το οποίο εξομοιώνονται τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων των Ανωτέρων Ιδιωτικών Δραματικών Σχολών, με αυτά των κατόχων απολυτηρίων του Λυκείου, στον τομέα της σταδιοδρομίας στο Δημόσιο.
Για το Πράσινο Κίνημα είναι πασιφανές και συνάμα αδιανόητο πως η κυβέρνηση αντιμετωπίζει τους ανθρώπους του Πολιτισμού ως χομπίστες. Μετά από τα εξαιρετικά δύσκολα χρόνια της πανδημίας, στα οποία απέδειξε ότι δεν τους θεωρεί επαγγελματίες, αλλά κάποιους περίεργους που κάνουν το χόμπι τους, έρχεται να επικυρώσει και νομοθετικά αυτή την άποψη.

Σε δηλώσεις της η Συμπρόεδρος του Πράσινου Κινήματος Ρία Ακρίβου τόνισε: “Το Πράσινο Κίνημα ζητά την άμεση κατάργηση του Προεδρικού Διατάγματος (ΠΔ) 85/2022 το οποίο εξισώνει τους αποφοίτους των δραματικών σχολών, των ωδείων, των κινηματογραφικών σχολών και των σχολών χορού με το επίπεδο του Απολυτηρίου Λυκείου! Η επίμονη άρνηση κατάργησης του αποδεικνύει τον απαξιωτικό τρόπο με τον οποίο η κυβέρνηση αντιμετωπίζει συνολικά τον χώρο του πολιτισμού και τους εργαζόμενους σε αυτόν.
Παράλληλα, δεν θα πρέπει να μπαίνει σε δεύτερη μοίρα και το γεγονός ότι πέρα από τον προσβλητικό και μειωτικό χαρακτήρα του υποβιβασμού αυτού, δημιουργείται σοβαρός οικονομικός αντίκτυπος σε όλους τους εργαζόμενους που αφορά στο μισθολογικό, αλλά και στο συνταξιοδοτικό τους μέλλον.”

ΠΡΑΣΙΝΟ ΚΙΝΗΜΑ
Go Green για τη ζωή μας