Το Πράσινο Κίνημα θέλει να φωτίσει σήμερα ένα πολύ σοβαρό κοινωνικό ζήτημα και παράλληλα πολύ ευαίσθητο, καθώς αφορά παιδιά.
Συγκεκριμένα, το Πράσινο Κίνημα τάσσεται κατά της απόφασης του Υπουργείου Δικαιοσύνης να προχωρήσει στην ενοποίηση των Εταιρειών Προστασίας Ανηλίκων (ΕΠΑ) και παράλληλα στην ενσωμάτωση τους με τις Μονάδες που φιλοξενούν παραβατικούς ανήλικους, δημιουργώντας έτσι νέες Μονάδες φιλοξενίας παραβατικών ανήλικων με ημιδιαμονή, κάτι σαν φυλακές ανοιχτού τύπου δηλαδή.
Επί της ουσίας, τόσο η σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ, όσο και η προηγούμενη του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς η παραπάνω απόφαση έρχεται από το 2019, με μοναδικό κριτήριο την εξοικονόμηση πόρων, επιχειρούν να βάλουν κάτω από την ίδια στέγη τα παιδιά που προέρχονται από δυσμενείς κοινωνικοοικονομικές συνθήκες ή και ακατάλληλο οικογενειακό περιβάλλον με ανήλικους που έχουν επιδείξει παραπτωματικές, παραβατικές και αντικοινωνικές συμπεριφορές και διαβιούν σήμερα σε δομές ιδρυματικής επιμέλειας.
Για το Πράσινο Κίνημα είναι ξεκάθαρο ότι θα πρέπει η κυβέρνηση να διαθέσει τους απαραίτητους πόρους ώστε να χρηματοδοτήσει τις δομές αυτές ώστε να επανδρωθούν με το απαραίτητο επιστημονικό προσωπικό και εξοπλισμό.
Το Πράσινο Κίνημα υπενθυμίζει ότι οι δυο αρνητικές εκθέσεις του Συνηγόρου του Πολίτη για τις Εταιρείες Προστασίας Ανηλίκων αποδεικνύει πως έχουν προκλητικά παραμεληθεί.
Για το Πράσινο Κίνημα το να ενσωματωθούν όλες οι ΕΠΑ σε μια και να βάλουν τα παιδιά όλα μαζί, είναι σαν να τα βιάζουν ξανά και ξανά καταστρέφοντας τη ψυχή τους.
Είναι έγκλημα σε βάρος αθώων ψυχών, χωρίς αυτό να προσφέρει καμία βοήθεια στα παιδιά, εξυπηρετώντας άλλους σκοπούς αφού εδώ και χρόνια έχουν βάλει στο μάτι τις εγκαταστάσεις των ΕΠΑ.

“Ο Καλός Ποιμήν” δείχνει τον δρόμο
Το πόσο καλή δουλειά μπορεί να γίνει σε μία ΕΠΑ μπορεί να το διαπιστώσει οποιοσδήποτε μελετώντας το έργο της Εταιρείας Προστασίας Ανηλίκων του Πειραιά “Ο Καλός Ποιμήν” όπου είναι πρότυπο, παράδειγμα προς μίμηση και πραγματικά καμάρι της χώρας μας για το τρόπο που διαχειρίζεται την ανάρρωση των ψυχών των παιδιών.
Εδώ και μερικά χρονιά η διοίκηση έχει κάνει σπουδαία δουλειά και έργο, μετατρέποντας το ίδρυμα σε ένα καταφύγιο ψυχών (εγκαταστάσεις, προσωπικό, μόρφωση, αγάπη) όλα λειτουργούν στη εντέλεια, επίσης το ίδρυμα βρίσκει οικογένειες προς υιοθεσία των παιδιών αυτών με αυστηρά κριτήρια επιτελώντας σπουδαίο κοινωνικό έργο, με λίγα λόγια λειτουργεί και είναι το σπίτι των παιδιών.
Το ίδρυμα είναι το καμάρι του Πειραιά, είναι πρότυπο ιδρύματος και έτσι θα έπρεπε η κυβέρνηση να λειτουργήσουν όλες οι ΕΠΑ στη χώρα μας.

Κ. Καλογράνης: “Το Υπουργείο Δικαιοσύνης να σχεδιάσει ένα νέο πλαίσιο λειτουργίας”
Ο Συμπρόεδρος του Πράσινου Κινήματος Κώστας Καλογράνης δήλωσε σχετικά: “Οι Εταιρείες Προστασίας Ανηλίκων του υπουργείου Δικαιοσύνης παράγουν, καθημερινά ένα πολύ σημαντικό έργο για εκατοντάδες παιδιά, τα οποία τελούν κάτω από δυσμενείς κοινωνικοοικονομικές συνθήκες ή και ακατάλληλο οικογενειακό περιβάλλον.
Πολλά παιδιά έχουν δεθεί με οικογένειες της τοπικής κοινωνίας, επωφελούμενα της αγάπης και της φιλοξενίας σε γιορτές και λοιπές εκδηλώσεις με οικογένειες, εισπράττοντας την αγάπη που τους λείπει.
Το καταλαβαίνει ο καθένας ότι να συστεγάσουν παιδιά που είχαν την ατυχία να ζουν σε ένα ακατάλληλο οικογενειακό περιβάλλον – κακοποιημένα τα περισσότερα – με παραβατικούς ανήλικους, θα δημιουργήσει περισσότερα προβλήματα από αυτά που θα λύσει. Δεν μπορεί η δήθεν οικονομία να είναι προτεραιότητα όταν μιλάμε για τόσο ευαίσθητα θέματα. Ζητάμε από το Υπουργείο Δικαιοσύνης να σχεδιάσει ένα νέο πλαίσιο λειτουργίας που θα δίνει προτεραιότητα μόνο στις ανάγκες των παιδιών.”

Go Green με το ΠΡΑΣΙΝΟ ΚΙΝΗΜΑ
Παίρνουμε Θέση—Η Πολιτική στην Πράξη