Πράσινο Κίνημα: Αποκατάσταση των Ορεινών Οικοσυστημάτων

Το Πράσινο Κίνημα στέλνει το μήνυμά του για την «Διεθνή Ημέρα Βουνού». Συγκεκριμένα, η 11η Δεκεμβρίου καθιερώθηκε ως «Διεθνής Ημέρα Βουνού» από τα Ηνωμένα Έθνη το 2003, προκειμένου ν’ αναδείξουν τον ζωτικό ρόλο των ορεινών οικοσυστημάτων στη ζωή των ανθρώπων και να υπενθυμίσουν στη διεθνή κοινότητα την ευθύνη για τη διατήρησή τους.

Το θέμα της Διεθνούς Ημέρας Βουνού 2023 είναι: Η Αποκατάσταση των Ορεινών Οικοσυστημάτων. Το θέμα αυτό επιλέχθηκε για να συμπεριληφθούν πλήρως τα βουνά στη πρόγραμμα του ΟΗΕ για την αποκατάσταση των οικοσυστημάτων 2021-2030 (UN Decade on Ecosystem Restoration 2021–2030).

Τα βουνά φιλοξενούν το 15% του παγκόσμιου πληθυσμού και φιλοξενούν περίπου τα μισά από τα hotspot της παγκόσμιας βιοποικιλότητας. Παρέχουν γλυκό νερό για την καθημερινή ζωή στη μισή ανθρωπότητα. Η διατήρησή τους αποτελεί βασικό παράγοντα για τη βιώσιμη ανάπτυξη.

Δυστυχώς, τα βουνά απειλούνται από την κλιματική αλλαγή και την υπερεκμετάλλευση. Καθώς το παγκόσμιο κλίμα συνεχίζει να ζεσταίνει, οι ορεινοί άνθρωποι – μερικοί από τους φτωχότερους στον κόσμο – αντιμετωπίζουν ακόμη μεγαλύτερους αγώνες για να επιβιώσουν. Η άνοδος της θερμοκρασίας σημαίνει επίσης ότι οι ορεινοί παγετώνες λιώνουν με πρωτοφανείς ρυθμούς, επηρεάζοντας τα αποθέματα γλυκού νερού. Αυτό το πρόβλημα μας αφορά όλους.

Στο μήνυμά της η Συμπρόεδρος του Πράσινου Κινήματος Ρία Ακρίβου ανέφερε: «Γιορτάζοντας την παγκόσμια ημέρα για τα βουνά, ας σκεφτούμε επίσης ότι η φύση είναι γύρω μας, είναι «εδώ», για να μας φροντίζει και να μας προσφέρει τα αγαθά της και γι αυτό έχουμε και εμείς υποχρέωση να την προστατεύουμε – για το δικό μας καλό και όφελος.»