Το Πράσινο Κίνημα εκφράζει την αντίθεσή του στην απόσπαση των αρχαιοτήτων από τον υπό κατασκευή σταθμό του Μετρό στη λεωφόρο Βενιζέλου, στη Θεσσαλονίκη.
Το κόμμα στέκεται αλληλέγγυο στους πολίτες που μαζικά ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της Κίνησης Πολιτών Θεσσαλονίκης για την Προστασία της Πολιτιστικής Κληρονομιάς και συγκεντρώθηκαν στη συμβολή των οδών Εγνατία με Βενιζέλου. Οι διαδηλωτές κρατούσαν πανό και πλακάτ που έγραφαν χαρακτηριστικά: “Βενιζέλου και Εγνατία η δική μας Πομπηία” και “Τα αρχαία δεν πάνε περίπατο”.
Όπως τονίζεται από πολλά μέλη της επιστημονικής κοινότητας «Η καταστροφή της μοναδικής ιστορικής οδικής αρτηρίας των ρωμαϊκών και βυζαντινών χρόνων του Decumanus Maximus συνιστά εγκληματική πράξη για τη Θεσσαλονίκη και για την πολιτιστική κληρονομιά ολόκληρης της χώρας.”
Χαρακτηριστικά, οι Πολιτικοί Μηχανικοί του ΑΠΘ με ανακοίνωσή τους ζητούν να μη φύγουν τα αρχαία από τον σταθμό Βενιζέλου και εξηγούν ότι είναι «απολύτως εφικτή και οικονομική η παραμονή των αρχαίων στο σταθμό Βενιζέλου όπου θα αποτελέσουν μάλιστα σημαντικό πόλο έλξης της διεθνούς κοινότητας.»
Ενώ σε αφιέρωμά του το BBC έκανε λόγο για ανακάλυψη μιας «Βυζαντινής Πομπηίας» κάτω ακριβώς από την καρδιά της Θεσσαλονίκης.
Συγκεκριμένα, το BBC αναφέρθηκε σε αρχαιολογικά ευρήματα που ξεπερνούν τα πιο τρελά όνειρα των επιστημόνων καθώς «έξι μέτρα κάτω από το σύγχρονο εμπορικό κέντρο, απλώνεται η εμπορική καρδιά της αρχαίας πόλης».
Την ίδια στιγμή, το Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, κάνει έκκληση προς όλους τους αρμόδιους φορείς προκειμένου να συνεχιστούν και να ολοκληρωθούν οι απαραίτητες ενέργειες ώστε να διατηρηθεί αμετακίνητο το εύρημα.
Κ. Καλογράνης: “Είναι μία απόφαση που θα την βρούμε μπροστά μας”
Ο Συμπρόεδρος του Πράσινου Κινήματος Κώστας Καλογράνης, δήλωσε σχετικά: “Είναι πράγματι ακατανόητη η απόφαση του ΚΑΣ να “κομματιάσει” τα αρχαία που βρέθηκαν και να τα επανατοποθετήσει μετά στη στάση του Μετρό. Η πρακτική η οποία παγκοσμίως υπάρχει είναι η κατά χώραν ανάδειξη των αρχαιοτήτων (in situ) που έπρεπε να συμβεί και στη συγκεκριμένη περίπτωση. Γιατί αυτή είναι η ουσία στην παρουσίαση των αρχαίων ευρημάτων, όπως πολύ σωστά έλεγε και ένα πανό …”στα υπόγεια είναι η θέα”.
Δυστυχώς είναι μία απόφαση που θα την βρούμε μπροστά μας στο μέλλον. “