Πράσινο Κίνημα: Αντιμετώπιση του προσφυγικού – μεταναστευτικού με την εφαρμογή της φέρουσας ικανότητας κάθε περιοχής

Η 18η Δεκεμβρίου έχει ανακηρυχθεί από τα Ηνωμένα Έθνη ως Παγκόσμια Ημέρα Μεταναστών, σε μια προσπάθεια να ενισχυθεί η εκστρατεία του ΟΗΕ για την προστασία του παγκόσμιου μετανάστη. Η επιλογή αυτή της ημερομηνίας σχετίζεται με την υιοθέτηση από τη γενική συνέλευση του ΟΗΕ της «Διεθνούς Συνθήκης για την Προστασία των Δικαιωμάτων όλων των Μεταναστών Εργατών και των μελών των Οικογενειών τους» στις 18 Δεκεμβρίου 1990.
Το Πράσινο Κίνημα δεν θα κουραστεί ποτέ να επαναλαμβάνει την ξεκάθαρη θέση του για την αντιμετώπιση του προσφυγικού – μεταναστευτικού με την εφαρμογή της φέρουσας ικανότητας κάθε περιοχής. Δηλαδή, κάθε χώρα και κάθε τόπος θα πρέπει να δέχεται όσους πρόσφυγες και μετανάστες αντέχει η φέρουσα ικανότητα της περιοχής. Πάντα με σεβασμό στους πρόσφυγες, τους μετανάστες και τους κατοίκους κάθε περιοχής.
Το πολυαναμενόμενο σύμφωνο μετανάστευσης για την αντικατάσταση του ξεπερασμένου κανονισμού του Δουβλίνου II έχει καθυστερήσει για πολλούς μήνες, ουσιαστικά, λόγω της έλλειψης βασικής αίσθησης αλληλεγγύης μεταξύ των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων.
Μόνο οι ευρωβουλευτές της ευρωομάδας των Πράσινων και κάποιοι ελάχιστοι σοσιαλιστές έδειξαν την απαιτούμενη αλληλεγγύη στην Ελλάδα.
Επισημαίνεται, μεταξύ άλλων, ότι περισσότεροι από ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι κινδυνεύουν να εκτοπιστούν έως το 2050 λόγω της ταχείας αύξησης του πληθυσμού, της έλλειψης τροφίμων και νερού και της αυξημένης έκθεσης σε φυσικές καταστροφές, γεγονός που θα μπορούσε να οδηγήσει σε αυξημένες μεταναστευτικές ροές προς την Ευρώπη, σύμφωνα με νέα έκθεση του Ινστιτούτου για την Οικονομία και την Ειρήνη (IEP).
Ο κίνδυνος της κλιματικής αλλαγής και η εξάπλωση των μολυσματικών ασθενειών θεωρούνται ως οι κορυφαίες απειλές από την πλειονότητα των ανθρώπων σε 14 οικονομικά προηγμένα έθνη, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη του Pew Research Center.

Η Συμπρόεδρος του Πράσινου Κινήματος Ρία Ακρίβου υπογράμμισε σε δήλωσή της: “Τα δικαιώματα των μεταναστών είναι ανθρώπινα δικαιώματα. Πρέπει να γίνονται σεβαστά χωρίς διακρίσεις – και ανεξάρτητα από το αν η μετακίνησή τους είναι αναγκαστική, εθελοντική ή επίσημα εξουσιοδοτημένη. Πρέπει να κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να αποτρέψουμε την απώλεια ζωών – ως ανθρωπιστική επιταγή και ηθική και νομική υποχρέωση.
Πρέπει να προβλέψουμε προσπάθειες έρευνας και διάσωσης και ιατρική περίθαλψη.
Το Πράσινο Κίνημα έχει καταθέσει την πρότασή του για την εφαρμογή της φέρουσας ικανότητας κάθε περιοχής ώστε να αντιμετωπιστεί αυτό το τόσο σοβαρό και πολύπλοκο πρόβλημα.
Πρέπει να ασχοληθούμε πολύ σοβαρά με το γεγονός ότι η χώρα μας επιχορηγείται με πολλά χρήματα για αυτούς τους ανθρώπους, χωρίς όμως να τους προσφέρει τις αντίστοιχες υπηρεσίες και έχει έρθει η στιγμή να ασχοληθούν οι αρχές με το τι γίνονται όλα αυτά τα χρήματα.
Ακόμη, οι αρμόδιοι ας κινηθούν επιτέλους προς τη σωστή κατεύθυνση και να μην αφήσουν να οξύνεται διαρκώς το προσφυγικό – μεταναστευτικό με την τακτική της καθυστέρησης που έχουν επιλέξει.”

Go Green με το ΠΡΑΣΙΝΟ ΚΙΝΗΜΑ
Παίρνουμε Θέση—Η Πολιτική στην Πράξη