Η αποστολή του Πράσινου Κινήματος στη συνεδρίαση για την παραγωγική ανασυγκρότηση και τη διατροφική αλυσίδα, στο πλαίσιο του Συνεδρίου του Ευρωπαϊκού Πράσινου Κόμματος

Πράσινες Προτάσεις, στην Παραγωγική Ανασυγκρότηση και τη Διατροφική Αλυσίδα

Μία πολύ σημαντική συνεδρίαση, πραγματοποιήθηκε στο συνέδριο του Ευρωπαϊκού Πράσινου Κόμματος. Το θέμα της συνεδρίασης ήταν η παραγωγική ανασυγκρότηση, και η διατροφική αλυσίδα σε σχέση με την κλιματική κρίση και το Πράσινο Κίνημα, εκπροσωπήθηκε με ευρεία αποστολή. Στην συνεδρίαση ήταν οι δύο Συμπρόεδροι Ρία Ακρίβου και Κώστας Καλογράνης, ο Περιφερειακός Σύμβουλος και αντιπρόεδρος του ΕΔΣΝΑ Νίκος Παπαδάκης, ο εκπρόσωπος τύπου Βασίλης Ρόκος, ο πρόεδρος του Πράσινου Ιδρύματος «Θεόφραστος» Γιάννης Κυριακόπουλος, η πρώην βουλευτής και μέλος της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων και Ισότητας της Βουλής, Θεοδώρα Μεγαλοοικονόμου, το μέλος της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων Βαλέρια Τελικωστόγλου και το μέλος Γιώργος Ρόκος.

Τα συστήματα διατροφής μας επηρεάζονται σε μεγάλο βαθμό από την κλιματική κρίση. Τα ακραία καιρικά φαινόμενα το περασμένο καλοκαίρι έδειξαν ξανά ότι τα σημερινά μοντέλα παραγωγής μας, δεν είναι αρκετά ανθεκτικά για έναν κόσμο σε κλιματική κρίση. Ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει επιδεινώσει την ήδη επισφαλή επισιτιστική ασφάλεια παγκοσμίως και υπογράμμισε περαιτέρω την αδικία, τη μη βιωσιμότητα και την ευθραυστότητα του τρέχοντος συστήματος.

Σε περιοχές που ήδη αντιμετωπίζουν οικονομικές κρίσεις και πολιτική αστάθεια, αυτό θα έχει καταστροφικές επιπτώσεις στους πληθυσμούς. Ταυτόχρονα, η αύξηση των τιμών της ενέργειας και των τροφίμων σε συνδυασμό με τον πληθωρισμό επηρεάζουν επίσης τα κράτη μέλη της ΕΕ και ιδιαίτερα τους πιο ευάλωτους κατοίκους τους.

Αυτή η σύνοδος ολομέλειας είχε στόχο να επισημάνει τις σοβαρές ελλείψεις του τρέχοντος συστήματος τροφίμων, να σκιαγραφήσει καινοτόμες λύσεις στις αλληλένδετες κρίσεις του πολέμου, τις παγκόσμιες ελλείψεις τροφίμων και τις επιβλαβείς βιομηχανικές παραγωγές τροφίμων, αλλά και να επισημάνει την ευθύνη της Ευρώπης στην τρέχουσα παγκόσμια κρίση καθώς και τις ενέργειες που έχουν ήδη αναλάβει οι Πράσινοι σε θέσεις εξουσίας για να βελτιώσουν τις επιπτώσεις στον πληθυσμό.

Τον συντονισμό είχε ο Thomas Waitz, Συμπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κόμματος των Πρασίνων, μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ενώ τοποθετήσεις έκαναν ο Virginijus Sinkevicius, Ευρωπαίος Επίτροπος για το Περιβάλλον, τους Ωκεανούς και την Αλιεία, η Pippa Hackett, Υπουργός Επικρατείας για τη χρήση γης και τη βιοποικιλότητα στο Υπουργείο Γεωργίας, Τροφίμων και Ναυτιλίας της Ιρλανδίας, η Adenike Titlope Oladosu, Εκτελεστικός Διευθυντής και Ιδρυτής, πρωτοβουλία «I Lead Climate Action», από τη Νιγηρία και η Marie-Louise Boisen Lendal, Διευθύνουσα Σύμβουλος και Ιδρυτής Think Tank Frej, από τη Δανία.

Μετά τη σύνοδο, η συμπρόεδρος του Πράσινου Κινήματος Ρία Ακρίβου δήλωσε τα εξής: «Η παραγωγική ανασυγκρότηση και η αντιμετώπιση της επισιτιστικής κρίσης, μπορεί να πραγματοποιηθεί μόνο μέσα, από τα «πράσινα» πολιτικοοικονομικά μοντέλα. Είναι το μέλλον που προσανατολίζεται η Ευρώπη. Με το Πράσινο Κίνημα, θα ευθυγραμμιστεί και η Ελλάδα».

Go Green με το ΠΡΑΣΙΝΟ ΚΙΝΗΜΑ
Παίρνουμε Θέση—Η Πολιτική στην Πράξη