Πράσινο Κίνημα, “Αττική Πράσινη Περιφέρεια” και “Χαλάνδρι Αλλάζουμε Πορεία” σε μία επίκαιρη συζήτηση
“Πράσινες” αλήθειες για τη διαχείριση των απορριμμάτων στην Αττική

Το σοβαρότατο ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων στην Αττική απασχόλησε την επιτυχημένη ανοικτή πολιτική εκδήλωση που διοργάνωσαν στο Χαλάνδρι, το Πράσινο Κίνημα, η Περιφερειακή Παράταξη “Αττική Πράσινη Περιφέρεια” και η δημοτική παράταξη “Χαλάνδρι Αλλάζουμε Πορεία”.
Το θέμα της εκδήλωσης ήταν: “Διαχείριση απορριμμάτων – Ανακύκλωση και η Πράσινη οπτική. Αττική: Σχεδιασμός και Προγράμματα – Χαλάνδρι: Πρόοδος και καθυστερήσεις” και όσοι βρέθηκαν στην αίθουσα συνεδριάσεων του δημοτικού συμβουλίου Χαλανδρίου, είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν επαρκώς από τον Συμπρόεδρο του Πράσινου Κινήματος, κ. Κώστα Καλογράνη, από τον επικεφαλής της παράταξης “Αττική Πράσινη Περιφέρεια” και Αντιπρόεδρο του ΕΔΣΝΑ, κ. Νίκο Παπαδάκη και τον Δημοτικό Σύμβουλο Χαλανδρίου, κ. Δημήτρη Λέρτα.


Τον συντονισμό της εκδήλωσης είχε ο Υπεύθυνος της Επιτροπής Οργανωτικού του Πράσινου Κινήματος και επικεφαλής της παράταξης “Χαλάνδρι Αλλάζουμε Πορεία”, κ. Άγγελος Νταβίας, ο οποίος επίσης τοποθετήθηκε σχετικά.
Αξίζει να αναφέρουμε ότι εκτός τους δεκάδες πολίτες που έδωσαν το παρών και όσους το παρακολούθησαν διαδικτυακά, στην εκδήλωση παραβρέθηκαν ο πρώην και επί πολλά χρόνια δήμαρχος Χαλανδρίου, κ. Κώστας Παττακός, ο Περιφερειακός Σύμβουλος Κεντρικής Μακεδονίας, κ. Γαβριήλ Αβραμίδης, δημοτικοί σύμβουλοι του Χαλανδρίου κ.α.

Δ. Λέρτας: Πράσινα – Ευρωπαϊκά – Δημοκρατικά
Πρώτα τον λόγο πήρε ο οικοδεσπότης της εκδήλωσης, δημοτικός σύμβουλος, κ. Δημήτρης Λέρτας ο οποίος αφού ευχαρίστησε για την παρουσία του κοινού σε αυτή την εκδήλωση τόνισε ότι σηματοδοτεί “την επόμενη μέρα στην παρέμβασή μας στην τοπική κοινωνία του Χαλανδρίου την επόμενη πενταετιά 2023 – 2028” υπογραμμίζοντας: “Σε αυτή την εκλογική χρονιά που σε δυο μήνες ξεκινάει θα είμαστε παρόντες. Διότι οι ενεργοί πολίτες, με την δική μας ιστορική διαδρομή δεν μπορεί να μείνουν απόντες και να εμπιστευτούν την εκπροσώπησή τους σε κανέναν που τους ζητάει λευκή επιταγή. Σε κανέναν αριστερό, σε κανέναν άριστο.
Διότι οι οπισθοφυλακές της ΣΥΜΜΕΤΟΧΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑΣ δεν παραδίδονται και δεν δίνουν εξοπυσιοδότηση σε κανέναν επίδοξο σωτήρα.
Παραμένουν εκεί, παρεμβατικοί, ελέγχοντες και ελεγχόμενοι, όσες απόπειρες και να γίνουν για να τους εξαφανίσουν.”
Και συμπλήρωσε ο κ. Λέρτας: “Κάναμε για άλλη μια φορά μια επιλογή ‘εκτός του κουτιού’ που λένε, στην διοργάνωση αυτής της ταυτοτικής για την πορεία μας εκδήλωσης.
Απορρίψαμε την πολιτικάντικη επιλογή της υποκριτικής ψευτοπολυσυλλεκτικότητας της δημοτικής μας κίνησης και αναδεικνύουμε σήμερα ξεκάθαρα πώς επιλέξαμε να πορευτούμε πολιτικά το επόμενο διάστημα χωρίς κόλπα:
Και θα πορευτούμε ΠΡΑΣΙΝΑ. ΠΡΑΣΙΝΑ στον Δήμο μας, ΠΡΑΣΙΝΑ στην Περιφέρεια Αττικής, ΠΡΑΣΙΝΑ στις ΕΘΝΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ και βέβαια ΠΡΑΣΙΝΑ στις ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ που ακολουθούν το 2024.
Και θα καλέσουμε όσους μας ακούν να συμπορευτούν με το ΠΡΑΣΙΝΟ – ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΙΝΗΜΑ που μεγαλώνει και αποτελεί τη νέα μεγάλη, αναπτυσσόμενη πολιτική οικογένεια στην ΕΕ.
ΠΡΑΣΙΝΑ – ΕΥΡΩΠΑΊΚΑ – ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΑ. Αυτό είναι το τρίπτυχό μας.
Έχουμε υπερασπιστεί την απλή αναλογική – όχι ως εκλογικό σύστημα κατανομής εδρών αλλά ως ΑΝΤΙΛΗΨΗ συγκρότησης ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ των δημοκρατικών θεσμών αταλάντευτα από την αφετηρία της αυτοδιοικητικής μας διαδρομής.
ΑΤΑΛΑΝΤΕΥΤΑ και ΣΤΗΝ ΠΡΑΞΗ.
Και αυτό σημαίνει απλά ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΕΣ ΣΥΜΦΩΝΙΕΣ διακυβέρνησης και επιλογής προσώπων σε θέσεις ευθύνης.
ΧΩΡΙΣ ΑΣΤΕΡΙΣΚΟΥΣ!
Έχουμε υπερασπιστεί την ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ στους αυτοδιοικητικούς θεσμούς και την εναλλαγή προσώπων για την αποφυγή δημιουργίας καθεστώτων, σαν αυτό που διοικεί σήμερα την πόλη, βασισμένο σε πέντε πρόσωπα.
Και αυτά ακόμα και μέσα από μια ΕΚ – ΒΙΑΣΤΙΚΗ διαδικασία επιβολής όρων λειτουργίας και στάσης στην παράταξή μας με μια ΟΡΓΙΑΣΤΙΚΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ υποχρεωτικής διατήρησης της υπογραφής μας σε ένα πρακτικό σύμπραξης που τα αρμόδια διοικητικά όργανα ελέγχου της νομιμότητας των δημοτικών διαδικασιών ΑΠΕΦΥΓΑΝ καν να εκδικάσουν.
Αυτά είναι γνωστά και απλά τα υπενθυμίζουμε εισαγωγικά στην εκδήλωση για να κατανοήσουν, όσοι παριστάνουν ότι δεν καταλαβαίνουν, το γιατί εμείς – που 2 τετραετίες έχουμε συνδράμει στον δεύτερο γύρο με επίσημη ανακοίνωση την εκλογή αυτού που το Χαλάνδρι αποκαλεί δήμαρχο και εμείς Σουλτάνο – πρέπει να ΗΤΤΗΘΕΙ στις επερχόμενες δημοτικές εκλογές.
Γιατί ΚΑΝΕΝΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΗΣ πολίτης στο Χαλάνδρι, κανείς κεντρώος, κανείς σοσιαλδημοκράτης, κανείς σοσιαλιστής του δημοκρατικού δρόμου, κανείς πράσινος – οικολόγος δεν πρέπει να υποστηρίξει αυτή την κλίκα να συνεχίσει να ΝΕΜΕΤΑΙ το Χαλάνδρι και τους πόρους του και να βιάζει συνειδήσεις.”

Κώστας Καλογράνης: Η πρόταση του Πράσινου κινήματος για τη διαχείριση των απορριμμάτων
Αμέσως μετά, τοποθετήθηκε ο Συμπρόεδρος του πράσινου κινήματος, κ. Κώστας Καλογράνης, ο οποίος αφού σχολίασε τα ζητήματα της επικαιρότητας γύρω από το θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων, όπως με όσα συμβαίνουν στα Ιωάννινα που καλούνται οι πολίτες να πληρώσουν υπέρογκα ποσά λόγω της ποσόστωσης, παρουσίασε την πρόταση του κόμματος λέγοντας: “Είμαστε υπέρ της ανακύκλωσης στην πηγή, της επανάκτησης και επαναχρησιμοποίησης στη διαχείριση των απορριμμάτων, με βάση την φιλοσοφία της κυκλικής οικονομίας . Έχουμε ολοκληρωμένο τεχνοκρατικά επεξεργασμένο πρόγραμμα από το οποίο προκύπτουν πανελλαδικά 10.000 θέσεις εργασίας, οι οποίες είναι αυτοχρηματοδοτούμενες.

Η πρότασή μας συνοπτικά είναι η εξής:
Κάθε Δήμος κάνει μία συγκεκριμένη μελέτη από όπου προκύπτουν με βάση τα απορρίμματα που στέλνονται, πόσες είναι οι πράσινες αυτοχρηματοδοτούμενες θέσεις εργασίας. Υπάρχει συγκεκριμένος αλγόριθμος που καθορίζει τον αριθμό των θέσεων.
Ο Δήμος ζητά από το κράτος (ΕΟΑΝ) την υλικοτεχνική υποδομή , την οποία θα παραχωρήσει στο σχήμα που θα εργαστεί για την ανακύκλωση. Η υλικοτεχνική υποδομή ανήκει σε κυριότητα στο Δήμο και παραχωρείτε προς χρήση στο σχήμα που θα προκριθεί.
Γίνεται διαγωνισμός όπου είναι υποχρεωτικό τα σχήματα που θα λάβουν μέρος να δεσμευτούν για τις θέσεις εργασίας, που θα έχουν προκύψει από την συγκεκριμένη μελέτη. Στον διαγωνισμό υπάρχουν επιπλέον κριτήρια με μοριοδότηση, για θέσεις εργασίας με κοινωνικά κριτήρια (μακροχρόνια άνεργοι, μονογονεϊκές οικογένειες κτλ.). Επίσης υπάρχει δεσμευτικός όρος για την επίτευξη ποσοστών ανακύκλωσης.
Το σχήμα που θα αναλάβει να «τρέξει» την Ανακύκλωση επί του οικείου Δήμου, θα αμειφθεί εκ του αποτελέσματος. Ανάλογα, πόσους τόνους ανακύκλωση κατάφερε να πετύχει κάθε μήνα. Επίσης θα λαμβάνει και το ποσοστό που του αναλογεί από το Τέλος Ανακύκλωσης.
Δημιουργούνται ανάλογα με την μελέτη, πολλές Γωνιές Ανακύκλωσης στις οποία μπορεί να ο πολίτης να πηγαίνει τα ανακυκλώσιμα υλικά του και να λαμβάνει χρήματα (ή πόντους που θα αντιστοιχούν σε χρήματα). Οι Γωνιές Ανακύκλωσης είναι πεντακάθαροι χώροι, που έχουν τουλάχιστον 10 διαφορετικές ροές (δηλ. μεγάλους κάδους) ανακυκλωμένων προϊόντων. Δεν απαιτούν μεγάλους χώρους και μπορεί να είναι δίπλα σε σχολεία, σε ΚΕΠ, σε δημαρχεία, γενικά σε σημεία που πηγαίνει συχνά ο πολίτης για να μπορεί να εξυπηρετηθεί.
Μοντελοποιούμε πως θα πρέπει να είναι εμφανισιακά, εσωτερικά και εξωτερικά οι Γωνιές Ανακύκλωσης.
Δημιουργούμε την κάρτα ανακύκλωσης, στην οποία θα πιστώνονται τα χρήματα (ή οι πόντοι) και θα διασυνδεθεί με τοπικές παροχές.
Η κάρτα ανακύκλωσης είναι διασυνδεδεμένη με τον Δήμο και ανάλογα με την ανακύκλωση που έχει γίνει θα υπάρχει έκπτωση στα δημοτικά τέλη και σε ιδιωτικές εταιρίες που θα συμμετέχουν στο πρόγραμμα.
Δημιουργούμε το Χρηματιστήριο Ανακύκλωσης, το οποίο θα λειτουργεί με συγκεκριμένο τρόπο, έτσι ώστε να επιβραβεύονται αυτοί που πιάνουν τα ποσοστά ανακύκλωσης και να έχουν ποινή (ακόμα και έκπτωσης της άδειας λειτουργίας) αυτοί που είναι κάτω από τα δεσμευτικά ποσοστά.
Η διαχείριση απορριμμάτων παραμένει πάντα σε αρμοδιότητα του Δήμου, η οποία δεν επηρεάζεται και δεν ιδιωτικοποιείται.
Ο Δήμος κάνει έλεγχο για την καθαριότητα των Πράσινων Σημείων.
Ακόμα και με την πρότασή μας, όπου η διαλογή είναι στην πηγή, θα υπάρχει ένα ποσοστό σύμμεικτων. Δίνουμε τη δυνατότητα, στον κάθε Δήμο να κάνει διαλογή σύμμεικτων με συγκεκριμένες εργολαβίες.
Θεσπίζουμε βραβεία καλύτερων Δήμων στην ανακύκλωση, όπου αυτοί που θα έχουν τα υψηλότερα ποσοστά ανακύκλωσης, θα δικαιούνται αυτοδίκαια κονδύλια από το Πράσινο Ταμείο, για έργα περιβαλλοντικής αναβάθμισης του δήμου τους.
Δημιουργούμε Διαδημοτικά Κέντρα Ανακύκλωσης, όπου εκεί πηγαίνουν τα βαριά και «βρώμικα» αντικείμενα (πχ. λάστιχα, υπολογιστές κτλ.) τα οποία θέλουν άλλου είδους διαχείριση και άλλου επιπέδου χώρο.
Ο κάθε ΠΕΣΔΑ θα πρέπει να επανεξεταστεί με βάση τα δεδομένα που θα προκύπτουν από την πρότασή μας, διότι οι αριθμοί και οι ανάγκες διαφοροποιούνται ριζικά.”

Τι λέει το Πράσινο Κίνημα για τα ΣΔΙΤ
Ολοκληρώνοντας ο κ. Καλογράνης είπε για τα ΣΔΙΤ: “Το Πράσινο Κίνημα, δεν είναι από θέση αρχής κατά των ΣΔΙΤ. Ωστόσο, αγωνιστήκαμε ξεκάθαρα κατά των στρεβλών συμπράξεων Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα, που προχώρησαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις στη διαχείριση απορριμμάτων. Βάζουμε τους εξής κανόνες:
Λέμε ΟΧΙ στα φαραωνικά και υπερδιαστασιολογημένα ΣΔΙΤ στη διαχείριση απορριμμάτων. Προκρίνουμε μόνο τις μικρές μονάδες, με έμφαση στην τοπικότητα.
Λέμε ΟΧΙ, στις εγγυημένες ποσότητες, οι οποίες μάλιστα, μετακυλούν το κόστος στους πολίτες.
Λέμε ΟΧΙ στην χωροθέτηση ΧΥΤΑ ή ΧΥΤΥ σε χώρους, όπου ο υδροφόρος ορίζοντας , παίζει καθοριστικό ρόλο στη υδροδότηση της αγροτικής παραγωγής.
Λέμε ΟΧΙ στην δρομολόγηση των έργων από κρατικά κονδύλια. Αν ένα έργο δεν μπορεί να ενταχθεί στις ευρωπαϊκές χρηματοδοτήσεις, είναι ξεκάθαρο, ότι είναι ένα κακοσχεδιασμένο έργο.”

Νίκος Παπαδάκης: Επιτέλους, η Αττική κάνει κάτι για τη διαχείριση των απορριμμάτων
Την ευκαιρία να ενημερώσει για όσα σημαντικά έχει κάνει η Περιφέρεια Αττικής στο ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων είχε ο επικεφαλής της παράταξης “Αττική Πράσινη Περιφέρεια” και Αντιπρόεδρος του ΕΔΣΝΑ, κ. Νίκος Παπαδάκης, ο οποίος σε τίτλους ανέφερε:
-Παραδόθηκε σύγχρονος εξοπλισμός ανακύκλωσης για τους Δήμους, με 100% χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ, ύψους 93 εκ. ευρώ, ώστε να δημιουργηθούν υποδομές ανακύκλωσης, σε 56 μέχρι σήμερα δήμους, με την τοποθέτηση 14 Πολυκέντρων Ανακύκλωσης και 7 Υπόγειων Γωνιών ανακύκλωσης σε 11 Δήμους.
– 60 Κινητά Πράσινα Σημεία που κυκλοφορούν συλλέγοντας υλικά και αντικείμενα προς ανακύκλωση με πάνω από 700 δρομολόγια το μήνα και εγγραφή 200.000 πολιτών – χρηστών της κάρτας επιβράβευσης.
-Παράδοση εξοπλισμού συλλογής βιοαποβλήτων στους Δήμους: 126 υπερσύγχρονα «καφέ» σε 55 δήμους και άλλα 74 τους επόμενους μήνες
• Πάνω από 30.000 καφέ κάδους και 15.000 τους επόμενους μήνες
• 40 από τους 66 δήμους της Αττικής έχουν προγράμματα διακριτής συλλογής βιοαποβλήτων και οι εκτρεπόμενες από την ταφή ποσότητες έχουν 8πλασιαστεί, σε σχέση με το 2019.
– Έχουν δρομολογηθεί οι υποδομές για την επεξεργασία των βιοαποβλήτων για την εκτροπή 150.000 τόνους οργανικών από τη Φυλή σε 10 αποκεντρωμένες μονάδες διαχείρισης.
Στο πλαίσιο αυτό κατατέθηκαν οι Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για τη μονάδα της Ραφήνας, του Λαυρίου και προσεχώς για του Κορωπίου ενώ έως τέλος του 2022 θα προχωρήσουν οι μονάδες στις Σπέτσες, την Αίγινα, την Τροιζηνία και οι υπόλοιπες θα ωριμάσουν εντός του 2023.
– Υποστήριξη των Δήμων μέσω ΕΔΣΝΑ τόσο στην κατάρτιση των Τοπικών Σχεδίων Διαχείρισης, όσο και στη δημιουργία Help Desk για την υποστήριξη τους σε θέματα αναζήτησης χρηματοδοτήσεων.
– Κατασκευή 2 μεγάλων υποδομών κόστους Π/Υ 130 εκ. ευρώ με τη μέθοδο των κλασσικών δημόσιων έργων κι άλλα 2 έργα, 640 εκ. ευρώ με τη διαδικασία των ΣΔΙΤ. Στο πλαίσιο αυτό:
• Δημοπρατήθηκε: Ο εκσυγχρονισμός του ΕΜΑΚ Άνω Λιοσίων και η μετατροπή του σε Πράσινο Εργοστάσιο και η μονάδα επεξεργασίας των απορριμμάτων του Γραμματικού
• Προχωρά η υλοποίηση του ΣΔΙΤ που θα εξυπηρετεί την περιοχή του Πειραιά ενώ έχει κατατεθεί η ΜΠΕ του έργου στο ΥΠΕΝ και έχουν ξεκινήσει οι διαδικασίες αδειοδότησης.
• Προχωρά και η Β1 φάση του ανταγωνιστικού διαλόγου για τη μονάδα που θα εξυπηρετεί τον Κεντρικό Τομέαμε τη δέσμευση ότι θα είναι εκτός της ΟΕΔΑ Φυλής.
• Αναμένεται η ολοκλήρωση των μελετών αναζήτησης χώρων για τη Νοτιοανατολική Αττική και το Βόρειο Τομέα Αθηνών
• Θα δημοπρατηθεί εντός του επόμενου μήνα το έργο της Ολοκληρωμένης Διαχείρισης Απορριμμάτων της Ύδρας, προϋπολογισμού 12 εκ. ευρώ.
Τέλος με τη λειτουργία του Παρατηρητήριο Ανακύκλωσης εφεξής θα υπάρχει «καθαρή» εικόνα πόσο ανακυκλώνει κάθε Δήμος.”

Α. Νταβίας: Ο χρόνος μας δικαίωσε
Οι ομιλίες ολοκληρώθηκαν με την παρέμβαση του κ. ‘Άγγελου Νταβία, επικεφαλής της Επιτροπής Οργανωτικού του Πράσινου Κινήματος και της παράταξης Χαλάνδρι Αλλάζουμε Πορεία”, ο οποίος αρχικά έδωσε μεγάλο βάρος στο ότι το Πράσινο Κίνημα έχει την κουλτούρα των προγραμματικών συμφωνιών, κάτι που χαρακτηρίζει τα κόμματα της “πράσινης” οικογένειας. Στη συνέχεια ο κ. Νταβίας περιέγραψε το σημαντικό έργο που γίνεται στην Περιφέρεια Αττικής στο ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων αλλά και γενικότερα στα θέματα που έχουν σχέση με το περιβάλλον και τον καταλυτικό ρόλο που έχει παίξει σε αυτό η “Αττική πράσινη Περιφέρεια”.
Φυσικά, δεν θα μπορούσε να μην αναφερθεί και στα τοπικά ζητήματα του Δήμου Χαλανδρίου. Εκεί, ο έμπειρος αυτοδιοικητικός έκανε εκτενή αναφορά σε λάθη και παραλείψεις της νυν δημοτικής αρχής. Μάλιστα, ο κ. Νταβίας παρουσίασε σημεία του προγράμματος της παράταξης που ηγείται τα οποία με την πάροδο του χρόνου ήρθαν να επιβεβαιωθούν όταν η νυν δημοτική αρχή έλεγε το αντίθετο. Χαρακτηριστικό ήταν το παράδειγμα της υπόθεσης των τοπικών σχεδίων διαχείρισης απορριμμάτων, που είχε προτείνει η προηγούμενη περιφερειακή αρχή. Η παράταξη του κ. Νταβία είχε ζητήσει να γίνει η χωροθέτηση στη ζώνη του Κοιμητηρίου ενώ ο δήμαρχος στο ΧΕΥ 9. Τελικά, ο χρόνος τα έφερε έτσι που η δημοτική αρχή έκανε αυτό που έλεγε η παράταξη του κ. Νταβία από το… 2002.
Κλείνοντας, ο Επικεφαλής της Επιτροπής Οργανωτικού του Πράσινου Κινήματος κάλεσε το κοινό που βρισκόταν στην αίθουσα να αγκαλιάσουν την πολιτική πρόταση του Πράσινου Κινήματος γιατί πατάει σε στέρεες βάσεις και κυρίως είναι αυτό που λέει και το έχει αποδείξει, όποτε χρειάστηκε.