ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΠΡΑΣΙΝΟ ΚΙΝΗΜΑ: Εγκληματική η περιβαλλοντική υποβάθμιση στη Μεσσηνία

– Κίνδυνος να καταστραφούν οι ελαιοπαραγωγοί, από την μόλυνση των ελαιόδεντρων

– Επονείδιστο ΣΔΙΤ για τα απορρίμματα, καταπάτησαν μέχρι και δασική έκταση

– Η κυβέρνηση εγκατέλειψε το, μοναδικού κάλλους, Παράκτιο Δάσος Ελαίας

– Η ΝΔ συνεχίζει το έγκλημα που ξεκίνησε η κυβέρνηση Σύριζα-Οικολόγων Πράσινων

– Το Πράσινο Κίνημα, είναι το μοναδικό κόμμα, που σταθερά αγωνίστηκε κατά του επονείδιστου ΣΔΙΤ

 

Την μεγάλη περιβαλλοντική υποβάθμιση της Μεσσηνίας κατέγραψε σε περιοδεία που πραγματοποίησε μικτό κλιμάκιο του Πράσινου Κινήματος και του Πράσινου Ιδρύματος «Θεόφραστος», την Παρασκευή 15, το Σάββατο 16 και την Κυριακή 17 Απριλίου 2022. Το κλιμάκιο του Πράσινου Κινήματος, εκπροσωπήθηκε από τον συμπρόεδρο Κώστα Καλογράνη, το γενικό γραμματέα Λάμπρο Σπάθη και τον εκπρόσωπο τύπου Νίκο Καραμπάση. Το Πράσινο Ίδρυμα «Θεόφραστος», εκπροσώπησε ο πρόεδρος Νίκος Παπαδάκης και ο αντιπρόεδρος Γιάννης Κυριακόπουλος.
Το μικτό κλιμάκιο του Πράσινου Κινήματος και του Πράσινου Ιδρύματος «Θεόφραστος», συνομίλησε με τα κινήματα πολιτών που εναντιώνονται στο σχεδιαζόμενο έργο ΣΔΙΤ για τη διαχείριση απορριμμάτων στην Πελοπόννησο.
Στην περιοχή «Καλλιρόη» του Δήμου Οιχαλίας, πραγματοποιήθηκε ενημερωτική συνάντηση με τους πολίτες, ενώ συναντήθηκε θεσμικά με τον πρόεδρο της Κοινότητας «Καλλιρόη» Χρήστο Κυριακόπουλο, τον πρόεδρο του Συλλόγου των Απανταχού Κωνσταντιναίων Δημήτρη Καπόπουλο και εκπροσώπους φορέων και συλλόγων. Αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι το Πράσινο Κίνημα, από την πρώτη στιγμή στάθηκε απέναντι στο φαραωνικό έργο που σχεδιάστηκε, με σειρά δημοσίων παρεμβάσεων.
Πρόκειται για ένα έργο, που θα δημιουργήσει οικονομικά, κοινωνικά και περιβαλλοντικά προβλήματα στην περιοχή.
Το Πράσινο Κίνημα είναι το πρώτο κόμμα που δημοσιοποίησε το περίφημο έγγραφο το 2018, που είχε «κρυμμένο», σε κάποιο συρτάρι η προηγούμενη κυβέρνηση. Επίσης, δημοσιοποίησε τη σημαντική απάντηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που ουσιαστικά απένταξε από τις ευρωπαϊκές χρηματοδοτήσεις το συγκεκριμένο έργο, αφού δεν ακολουθεί τους βασικούς κανόνες, ανακύκλωσης, επανάκτησης, επαναχρησιμοποίησης της Ε.Ε. Το συγκεκριμένο έργο είναι ουσιαστικά «κατηγορούμενο», στο κείμενο των 17 σελίδων, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Διότι εκτός από υπερδιαστασιολογημένο είναι και υπερκοστολογημένο, με ότι αυτό συνεπάγεται…
Στην Οιχαλία, η περιοχή «Καλλιρόη», που θέλουν να δημιουργηθεί ο ΧΥΤΥ, έχει ένα ειδικό αρχαιολογικό πέτρωμα, έχει πηγάδι στην καρδιά του έργου, έχει ρέμα κατάντι του ΧΥΤΥ, νότια – νοτιανατολικά και έχει περιμετρικά πολλές γεωτρήσεις. Το τραγικό της υπόθεσης είναι ότι δίπλα περνάει σεισμικό ρήγμα. Καταλαβαίνουμε όλοι ότι όταν μετά από κάποιον σεισμό, τα οξέα στον συγκεκριμένο ΧΥΤΥ πάνε στον υδροφόρο ορίζοντα θα μολυνθούν όλες οι καλλιέργειες. Είναι προφανές, ότι όταν θα μολυνθούν τα ελαιόδεντρα, οι ελιές και το λάδι της Μεσσηνίας θα πάψει να είναι εμπορεύσιμο προϊόν και η περιοχή θα υποστεί μεγάλη οικονομική καταστροφή. Το Πράσινο Κίνημα, έκανε αυτοψία στην περιοχή, όπου επιβεβαίωσε τις καταγγελίες των ενεργών πολιτών. Επίσης, μετά από καταγγελίες των ενεργών πολιτών και από αυτοψία των δασικών υπηρεσιών, στην περιοχή «Καλλιρόη», καταγράφηκε επίσημα, ότι είχε καταπατηθεί δασική έκταση για να γίνει το έργο. Αλλά και η Εφορεία Παλαιοανθρωπολογίας – Σπηλαιολογίας της περιοχής έχει επισημάνει με έκθεση της , ότι βρίσκονται δύο σπήλαια που χρίζουν μελέτης για την σημαντικότητα τους, στην ευρύτερη περιοχή που έχει χωροθετηθεί ο ΧΥΤΑ, και το εργοστάσιο σκουπιδιών.


Το απαράδεκτο και καταστροφικό, αυτό, έργο έχει την υπογραφή της προηγούμενης κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ- Οικολόγων Πράσινων και το συνεχίζει με την ίδια καταστροφική συνέπεια η κυβέρνηση της Ν.Δ. Το τραγελαφικό της υπόθεσης, είναι ότι όταν ήταν στην αντιπολίτευση, είχαν καταγγείλει στη Βουλή το συγκεκριμένο έργο και οι πρώτοι και οι δεύτεροι. Και όταν γινόντουσαν κυβέρνηση, αίφνης άλλαζαν άποψη και στήριζαν αυτό που… είχαν καταγγείλει. Μοναδική κοινή, διαχρονική, συνισταμένη του έργου, είναι η ανάδοχος εταιρία που είναι η ΤΕΡΝΑ…
Το Πράσινο Κίνημα στην περιοδεία του, επισκέφτηκε και το Παράκτιο Δάσος Ελαίας στην Κυπαρισσία, συνεπικουρούμενο από το μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος, Δημήτρη Δρούλια, ο οποίος είναι εθελοντής και ενεργό μέλος των φίλων του Δάσους Ελαίας. Αξίζει να αναφέρουμε ότι πρόκειται για περιοχή Natura, με έναν σπάνιο βιότοπο, στον οποίο, μεταξύ άλλων, υπάρχουν οι προστατευόμενες αμμοθίνες, πραγματοποιείται η αναπαραγωγή των θαλάσσιων χελωνών και εκβάλει ο ποταμός Νέδα (ο μοναδικός ποταμός στην Ελλάδα με γυναικείο όνομα). Η απαξίωση που έχει δημιουργήσει η κυβέρνηση της Ν.Δ. στους φορείς Διαχείρισης της χώρας, έχει ως αποτέλεσμα, να μην υπάρχει Φορέας Διαχείρισης, για το Παράκτιο Δάσος Ελαίας και να διοικείται ουσιαστικά από τα … γραφεία του Υπουργείου Περιβάλλοντος. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, να μην υπάρχει ο πρέπων καθαρισμός αλλά και η ανάλογη δασοπροστασία, αυτού του σπάνιου «οικολογικού διαμαντιού» της χώρας μας. Το Πράσινο Κίνημα, συναντήθηκε και με τον πρόεδρο της Κοινότητας Ελαίας, Άρη Σκλάβο, ο οποίος δίνει τον δικό του δύσκολο αγώνα, για τον καθαρισμό των ρεμάτων και της προστατευόμενης περιοχής. Ένα από τα βασικά αιτήματα είναι να επανέλθει, ο «νόμος Μπιρμπίλη» για τη βιοποικιλότητα, όσον αφορά τη Ζώνη Αγροτικού Τοπίου και φυσικά να γίνει Φορέας Διαχείρισης Παράκτιου Δάσους Ελαίας.
Αξίζει να αναφέρουμε ότι για την περιβαλλοντική υποβάθμιση της περιοχής, εκτός από την κυβέρνηση και το Υπουργείο Περιβάλλοντος, μεγάλο μερίδιο ευθύνης έχει και η Περιφέρεια Πελοποννήσου. Το Πράσινο Κίνημα, πολύ σύντομα θα πραγματοποιήσει στην Καλαμάτα, μεγάλη ημερίδα για την περιβαλλοντική υποβάθμιση της Μεσσηνίας και τις οικονομικές , κοινωνικές και οικολογικές επιπτώσεις στους πολίτες.

Μετά την τριήμερη περιοδεία ο συμπρόεδρος του Πράσινου Κινήματος Κώστας Καλογράνης δήλωσε τα εξής: «Το Πράσινο Κίνημα, αγωνίζεται να αλλάξει τα δεδομένα εκεί που υποφέρουν οι άνθρωποι και εκεί που καταστρέφεται η φύση. Στη Μεσσηνία συμβαίνουν και τα δύο. Ειδικά για το επονείδιστο ΣΔΙΤ Πελοποννήσου, για τη διαχείριση απορριμμάτων, είναι συνυπεύθυνοι τόσο η προηγούμενη κυβέρνηση Σύριζα-Οικολόγων Πράσινων, όσο και η σημερινή κυβέρνηση της Ν.Δ. Όσον αφορά το Παράκτιο Δάσος Ελαίας, είναι ντροπή της κυβέρνησης η εγκατάλειψή ενός επίγειου παραδείσου. Το Πράσινο Κίνημα, θα συνεχίσει να δίνει το παρόν, σε όλη την Ελλάδα, ειδικά όταν καλείται από ενεργούς πολίτες που θέλουν τη βοήθειά μας.»