Στη συζήτηση για το «κόστος διαβίωσης και αλληλεγγύης σε μια εποχή σοκ» από την Green European Journal ο εκπρόσωπος Τύπου του Πράσινου Κινήματος Βασίλης Ρόκος

Οι εταιρείες αναφέρουν κέρδη ρεκόρ, καθώς οι πραγματικοί μισθοί μειώνονται

Ο εκπρόσωπος τύπου του Πράσινου κινήματος Βασίλης Ρόκος έλαβε μέρος στη συζήτηση που διοργανώθηκε από την Green European Journal με θέμα: Κόστος διαβίωσης και αλληλεγγύης σε μια εποχή σοκ.

Όπως τονίστηκε, μια συρροή κρίσεων αλλάζει το έδαφος της παγκόσμιας πολιτικής. Στην Ευρώπη, ο πόλεμος, οι ελλείψεις ενέργειας και το ραγδαία αυξανόμενο κόστος ζωής δημιουργούν νέους διαχωρισμούς και βαθαίνουν τις υπάρχουσες ανισότητες. Οι εταιρείες αναφέρουν κέρδη ρεκόρ καθώς οι πραγματικοί μισθοί μειώνονται και ταυτόχρονα πολλά νοικοκυριά δεν μπορούν να αντέξουν οικονομικά τη σωστή θέρμανση. Καθώς το κόστος ενέργειας αυξάνεται, η πολιτική εισέρχεται στα όρια του νοικοκυριού μέσω των ρυθμίσεων του θερμοστάτη σας. Εν τω μεταξύ, οι διαδηλωτές καταφεύγουν σε πιο ακραίες μορφές πολιτικής ανυπακοής που έρχονται αντιμέτωπες, καθώς αγωνίζονται να διατηρήσουν την κλιματική δράση στην ημερήσια διάταξη.

Στη συνεδρίαση συζητήθηκε το πώς πρέπει τα Πράσινα κόμματα να πορευτούν σε αυτή τη νέα εποχή αναταραχών και σοκ, καθώς οι τακτικές των ακτιβιστών για το κλίμα και των συνδικαλιστικών οργανώσεων γίνονται πιο αυστηρές και συγκρουσιακές, πώς θα πρέπει τα πράσινα κόμματα, τόσο στην κυβέρνηση όσο και στην αντιπολίτευση, να οικοδομήσουν συμμαχίες με κοινωνικά κινήματα για να πιέσουν για μετασχηματιστική αλλαγή.

 

Μετά το πέρας της ενδιαφέρουσας συζήτησης ο εκπρόσωπος Τύπου του Πράσινου Κινήματος Βασίλης Ρόκος δήλωσε: «Εδώ τέθηκε αυτό που συζητάμε όλοι, ότι δηλαδή οι εταιρείες αναφέρουν κέρδη ρεκόρ ενώ οι πραγματικοί μισθοί μειώνονται και ταυτόχρονα πολλά νοικοκυριά δεν μπορούν να αντέξουν οικονομικά τη σωστή θέρμανση. Θα πρέπει, όπως ειπώθηκε, να οικοδομήσουμε συμμαχίες που θα πιέσουν για την μετασχηματιστική αλλαγή. Για αυτό ακριβώς πρέπει το Πράσινο Κίνημα να είναι στην επόμενη Βουλή.»