Η παρέμβαση του επικεφαλής της παράταξης “Αττική Πράσινη Περιφέρεια” στο Συνέδριο της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας στη Ρόδο
Ν. Παπαδάκης: Ο καίριος ρόλος της Προσβασιμότητας στην Πράσινη Μετάβαση

Στο Τακτικό Συνέδριο της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας, στο νησί της Ρόδου, βρίσκεται ο επικεφαλής της παράταξης “Αττική Πράσινη Περιφέρεια”, Περιφερειακός Σύμβουλος, κ. Νίκος Παπαδάκης
Στην παρέμβασή του ο κ. Παπαδάκης, ανέδειξε το θέμα της Προσβασιμότητας σαν βασική συνιστώσα της κοινής συνισταμένης που λέγεται Πράσινη Μετάβαση.
Αναλυτικά, στην ομιλία του ο επικεφαλής της παράταξης “Αττική Πράσινη Περιφέρεια” ανέφερε:
“Αγαπητοί συνάδελφοι,
επιτρέψτε μου να βάλω ένα θέμα που κατά τη γνώμη μου είναι πάρα πολύ σημαντικό και είναι βασικό ζήτημα κοινωνικής συνοχής και αλληλεγγύης.
Όπως είναι γνωστό, η προσβασιμότητα, είναι βασικός πυλώνας της βιώσιμης κινητικότητας. Και η βιώσιμη κινητικότητα, είναι βασική συνιστώσα, της κοινής συνισταμένης που λέγεται ΠΡΑΣΙΝΗ ΜΕΤΑΒΑΣΗ. Όπως, είναι γνωστό, επίσης, στην Ελλάδα, είναι περίπου 10% τα άτομα με κινητικά προβλήματα, είτε μόνιμα, είτε περιστασιακά. Ποιο είναι λοιπόν το πρόβλημα; Ότι οι πολιτικές για τα άτομα με κινητικά προβλήματα, δεν αντιμετωπίζονται ενιαία, σε μία μεγάλη χωρική ενότητα, όπως είναι οι περιφέρειες. Στις περισσότερες των περιπτώσεων, οι αυτοδιοικητικοί, αυτοσχεδιάζουν, χωρίς κάποιο πλαίσιο, με αμφίβολα αποτελέσματα.
Θα αναφερθώ σε ένα πολύ χαρακτηριστικό παράδειγμα. Πάρθηκε η απόφαση στην Περιφέρεια Αττικής, από την προηγούμενη διοίκηση, να αγοραστούν τα ελληνικής προελεύσεως, μηχανήματα seatrack που βοηθούν τα άτομα με κινητικά προβλήματα, να κάνουν μπάνιο το καλοκαίρι στη θάλασσα. Για εμένα αυτή ήταν μία πολύ καλή πρωτοβουλία και μπράβο. Αλλά ήταν ελλιπής. Γιατί δεν υπήρξε μία συνολική ολοκληρωμένη μελέτη για τον τρόπο λειτουργίας, μίας τέτοιας υποτιθέμενης δομής.
* Δεν περιγράφηκε ποτέ, πως πρέπει να είναι τα αποδυτήρια, που θα αλλάζουν τα άτομα με κινητικά προβλήματα.
* Δεν περιγράφηκε πως πρέπει να είναι οι ανάλογες τουαλέτες.
* Πως πρέπει να είναι ο διάδρομος από το πάρκινγκ, στο μηχάνημα
* Πως πρέπει να είναι ο χώρος που θα πηγαίνουν οι συμπολίτες με τα καροτσάκια και τις πατερίτσες, να κάτσουν πριν και μετά το μπάνιο.
* Δεν μελετήθηκε ποτέ, αν μπορεί να είναι ένα ή πρέπει να είναι δύο τέτοια μηχανήματα σε κάθε παραλία. Και τι θα γίνει αν το ενα χαλάσει και είναι τα άτομα με αναπηρία στη θάλασσα; Πως θα βγουν έξω;
* Δεν προβλέπεται, από τη νομοθεσία, να υπάρχει εποχιακός εργαζόμενος που θα βοηθά τους ανθρώπους. Όπως προβλέπεται για παράδειγμα για τους ναυαγοσώστες.
Βλέπουμε, λοιπόν, φαινόμενα στην Αττική, όπου το αναπηρικό καροτσάκι, δεν μπορεί να προσεγγίσει το συγκεκριμένο μηχάνημα. Όπου το κοντρόλ που ανεβοκατεβαίνει το μηχάνημα, το έχουν καφετέριες beach bar ή ακόμα και απλοί πολίτες που έχουν σπίτι δίπλα στην παραλία. Επίσης, δεν υπάρχει κάποια πρόβλεψη για τους συνοδούς των ατόμων με κινητικά προβλήματα. Κατά τα άλλα, όμως, κάποιοι θεωρούν ότι έκαναν το καθήκον τους αγοράζοντας, απλώς τα μηχανήματα αυτά και δίνοντάς τα στους Δήμους.

Αγαπητοί συνάδελφοι,
στην παράταξή μας, Αττική – Πράσινη Περιφέρεια, θεωρούμε ότι αυτές οι πολιτικές, της αυτοδιοίκησης, πρέπει να υπάρχουν συνολικά στις Περιφέρειες. Για να υπάρχει ένας ενιαίος σχεδιασμός και μια συνολική μελέτη, που θα εξυπηρετεί χωρικά και αναλογικά όλους τους πολίτες της κάθε Περιφέρειας. Για να υπάρχει η απαιτούμενη κοινωνική συνοχή και αλληλεγγύη και στις ευάλωτες αυτές κοινωνικές ομάδες. Και προς αυτή την κατεύθυνση εργαζόμαστε καταθέτοντας συγκεκριμένες προτάσεις, μέσω της διοίκησης της Περιφέρειας Αττικής, όπου συμμετέχουμε.
Σας ευχαριστώ.”