Ν. Παπαδάκης: Κυκλική οικονομία και «πράσινη Αττική» οι προτεραιότητές της Περιφέρειας

Με το μήνυμα ότι «η Διαχείριση των Στερεών Αποβλήτων του Λεκανοπεδίου Αττικής, μας αφορά όλους», ο Περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης, καλεί με επιστολή που απέστειλε στο αιρετό πολιτικό προσωπικό της Αττικής, από όλες τις βαθμίδες Διοίκησης του Κράτους ( πολιτικά κόμματα, βουλευτές, Δήμαρχοι, περιφερειακοί και δημοτικοί σύμβουλοι ), να συμμετάσχει στον δημόσιο διάλογο και να καταθέσει τις προτάσεις του, ενόψει της τελικής διαμόρφωσης του περιεχομένου του νέου Περιφερειακού Σχεδίου για τη Διαχείριση των Στερεών Αποβλήτων της Αττικής.
Ως το τέλος Ιουλίου του 2021 ζητάμε τις απόψεις όλου του πολιτικού προσωπικού της Αττικής.
Με βάση την επιστολή αυτή, το πολιτικό προσωπικό της Αττικής καλείται ως το τέλος Ιουλίου να «πάρει θέση» και να μελετήσει τα δεδομένα που τίθενται υπόψη από τον ΕΔΣΝΑ , ώστε να καταθέσει στη συνέχεια εντός του συγκεκριμένου αυτού διαστήματος παρατηρήσεις, θέσεις και προτάσεις, προκειμένου να διαμορφωθεί το τελικό περιεχόμενο του νέου ΠΕΣΔΑ.
Το νέο ΠΕΣΔΑ θα αποτελέσει στη συνέχεια τον «οδικό χάρτη» των ενεργειών και των πολιτικών που θα υλοποιηθούν, προκειμένου η Αττική να κερδίσει τον χαμένο χρόνο προωθώντας την ανακύκλωση και τη ξεχωριστή συλλογή των βιοαποβλήτων, αποκτώντας τις απαραίτητες τεχνικές υποδομές και υιοθετώντας ένα σύγχρονο σύστημα για τη διαχείριση των απορριμμάτων της, ώστε να πάψει να θάβει περισσότερο από δύο εκατομμύρια τόνους σκουπίδια το χρόνο, όπως γίνεται μέχρι σήμερα στη Φυλή.

Ο επικεφαλής της παράταξης Αττική Πράσινη Περιφέρεια, Περιφερειακός Σύμβουλος, εντεταλμένος για θέματα περιβάλλοντος της Περιφέρειας Αττικής, κ. Νίκος Παπαδάκης τόνισε σχετικά: “Όπως έχει επισημάνει ο Περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης, η υιοθέτηση του μοντέλου της κυκλικής οικονομίας και η διαχείριση των στερεών αποβλήτων του Λεκανοπεδίου Αττικής με τρόπο φιλικό στο περιβάλλον και τη δημόσια υγεία, αποτελούν προτεραιότητα για τη Διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής και τον ΕΔΣΝΑ:
Η εφαρμογή ενός νέου μοντέλου διαχείρισης των απορριμμάτων που θα δίνει έμφαση στην ανακύκλωση και την επαναχρησιμοποίηση, θα προωθεί τη λειτουργία πάρκων κυκλικής οικονομίας που θα περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων τις νέες μονάδες επεξεργασίας αποβλήτων και βιοαποβλήτων, αλλά και διαλογής των ανακυκλώσιμων υλικών, δεν μπορεί άλλο να καθυστερήσει.
Πρέπει να δρομολογηθεί άμεσα λύση σε ένα κρίσιμο, επείγον και δύσκολο πρόβλημα που παραμένει άλυτο τα τελευταία 20 χρόνια. Και παραμένει άλυτο είτε γιατί κάποιοι φοβήθηκαν το πολιτικό κόστος που συνεπάγεται η λύση δύσκολων ζητημάτων. Είτε γιατί προκρίθηκαν ανεφάρμοστα σχέδια που κόστιζαν πανάκριβα ή υπηρετούσαν πολιτικές ιδεοληψίες”.