Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, ο Νίκος Παπαδάκης, εντεταλμένος περιφερειακός σύμβουλος του Περιφερειάρχη Αττικής Γιώργου Πατούλη για το Περιβάλλον και επικεφαλής της παράταξης «Αττική Πράσινη Περιφέρεια», μιλά στο NouPou για τα μεγάλα έργα στα νότια προάστια, αυτά που, όπως δηλώνει ο ίδιος, «στοχεύουν σε ένα καλύτερο περιβαλλοντικό αποτύπωμα και έχουν σκοπό να συνδέσουν τους πολίτες με τη θάλασσα».

Πράσινη ανάπτυξη σημαίνει ευημερία και ευζωία των πολιτών. Σε αυτό δηλώνει πως στοχεύει, με τα μεγάλα έργα που γίνονται στην Αθηναϊκή Ριβιέρα, η Περιφέρεια Αττικής, καθώς το παραλιακό μέτωπο περνάει πλέον στη δεύτερη φάση του. Πόσο τα έργα αυτά θα επηρεάσουν το φυσικό περιβάλλον και πόσο το αποτύπωμά τους θα είναι θετικό για την ποιότητα της ζωής μας εδώ στα Νότια;

Ο επικεφαλής της παράταξης Αττική Πράσινη Περιφέρεια (της Αυτοδιοικητικής παράταξης του Πράσινου Κινήματος), μας μιλάει για τη ζωή στα νότια προάστια αλλά και για όλη την Αττική, όπως αυτή διαμορφώνεται με τα νέα έργα του παραλιακού μετώπου. Όραμα του ίδιου αλλά και της παράταξής του, που προχώρησε σε σύμπραξη με την παράταξη του κ. Πατούλη, η ανάπτυξη μιας πράσινης πολιτικής στην πληγωμένη περιβαλλοντικά Αττική μας.

«Η σύμπραξη που κάναμε με τον κ. Πατούλη έγινε σε προγραμματική βάση πάνω σε δεκατρείς άξονες. Ο ένας αφορούσε τις αστικές αναπλάσεις και την καινούρια νοοτροπία που βασίζεται στην πολιτική οικολογία και έχει ως προτεραιότητα τις αστικές αναπλάσεις με πράσινο και οικολογικό πρόσημο. Οι παρεμβάσεις που γίνονται στην Αθηναϊκή ή Αττική Ριβιέρα στοχεύουν σε καλύτερο περιβαλλοντικό αποτύπωμα, κυρίως όμως στην ευημερία και ευζωία των πολιτών, κι αυτός είναι ο στόχος. Δηλαδή να συνδέσουμε τους πολίτες με τη θάλασσα. Στο πλαίσιο αυτό έχουν δρομολογηθεί τα έργα του παραλιακού μετώπου».

«Ένα εμβληματικό έργο είναι η ανάπλαση του Φαληρικού όρμου με την κατασκευή του οικολογικού πάρκου, στη δεύτερη φάση του έργου. Αυτό είναι ένα από τα μεγαλύτερα έργα που έχουν γίνει ποτέ στην Ελλάδα. Σε έναν δυο μήνες ολοκληρώνεται η πρώτη φάση και έχουν εξασφαλιστεί τα κονδύλια για να περάσουμε στη δεύτερη. Με ενέργειες της διοίκησης και με πρωτοβουλία Πατούλη, το έργο το απεντάξαμε από τους ίδιους πόρους της περιφέρειας, που είχε αρχικά ενταχθεί από την κυρία Δούρου. Έτσι εξασφαλίσαμε όχι μόνο την κατασκευή αλλά και τη βιωσιμότητα, τη συντήρησή του και τη λειτουργία του. Κυρίως του Οικολογικού Πάρκου, που θα είναι ένας μεγάλος πνεύμονας για την περιοχή. Η ανάπλαση του Φαληρικού όρμου είναι ένα πολύ σημαντικό έργο. Θα γίνουν αντιπλημμυρικά έργα, η καινούρια Ποσειδώνος, η ανάπλαση του παραλιακού μετώπου, το οικολογικό πάρκο, θέσεις πάρκινγκ. Και κυρίως είναι σημαντικό γιατί συνδέει τους πέριξ Δήμους, την Καλλιθέα, το Μοσχάτο, τον Ταύρο, το Φάληρο με τη θάλασσα. Το έργο αυτό θα έχει θετικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα και οικολογικό ισοζύγιο».

Διαβάστε ολόκληρη την πολύ ενδιαφέρουσα συνέντευξη του κ Παπαδάκη ΕΔΩ