Το συλλυπητήριο μήνυμα του Συμπροέδρου του Πράσινου Κινήματος για την απώλεια του Μίκη Θεοδωράκη

Κ. Καλογράνης για Μ. Θεοδωράκη: “Έπαιξε καθοριστικό ρόλο για να επικρατήσει η συνεννόηση και όχι ο διχασμός στη χώρα”

Στο συλλυπητήριο μήνυμα του για την απώλεια του μοναδικού Μίκη Θεοδωράκη ο Συμπρόεδρος του Πράσινου Κινήματος Κώστας Καλογράνης ανέφερε:

“Αποχαιρετάμε σήμερα έναν μεγάλο Έλληνα, που γέμισε μουσική τη ζωή μας και ηρωισμό τη ψυχή μας. Ο Μίκης Θεοδωράκης, φεύγει, αφήνοντας πίσω του μία από τις σπουδαιότερες παρακαταθήκες, προφανώς στον χώρο της τέχνης και του πολιτισμού, αλλά και στην ίδια τη ζωή.

Ο Μίκης Θεοδωράκης αποτέλεσε έναν από τους λίγους διεθνούς εμβέλειας Έλληνες καθώς είδε τη μουσική του να διαδίδεται σε όλο τον κόσμο, τα έργα του να ερμηνεύονται από κορυφαίους τραγουδιστές, ενώ καθιερώθηκε στο διεθνές ακροατήριο, υπογράφοντας τη μουσική αξεπέραστων ταινιών και μελοποιώντας ποιήματα του Ρίτσου, του Ελύτη, του Σεφέρη, του Κάλβου του Σικελιανού, του Αναγνωστάκη αλλά και του του Λόρκα και του Χιλιανού Πάμπλο Νερούδα.

Χάρη στο έργο του Μίκη τα τραγούδια έγιναν συλλογικό κτήμα σε όλα τα χείλη των ανθρώπων, τραγούδια συνυφασμένα με την αντιδικτατορική πάλη και τα επαναστατικά κινήματα σε Ευρώπη και την Αμερική εκφράζοντας με μοναδικό πάθος και παλμό τους αγώνες για ελευθερία και αυτοδιάθεση.

Η Τέχνη με την πολιτική συνδέονται, πλέον, άμεσα στο έργο του.

Σε πραγματικά δύσκολες και ιστορικές στιγμές για τη χώρα μας ο Μίκης Θεοδωράκης, με την στάση του, έπαιξε καθοριστικό ρόλο για να επικρατήσει η συνεννόηση και όχι ο διχασμός. Αυτή ήταν μία παρακαταθήκη τεράστια όσο και το αξεπέραστο έργο του.”