Ι. Καρβέλη: Προτεραιότητα στο Πράσινο Κίνημα η υπεράσπιση των δικαιωμάτων των ανθρώπων με αναπηρία, πόσο μάλλον των παιδιών

 

Το Πράσινο Κίνημα έχει στο πρόγραμμά του σε πρώτη προτεραιότητα την προάσπιση των δικαιωμάτων των ανθρώπων με αναπηρία, την ανάδειξη και την επίλυση των προβλημάτων τους.

Σε αυτό το πλαίσιο, η υποψήφια βουλευτής Μαγνησίας του Πράσινου Κινήματος Ιωάννα Καρβέλη – Κουντούκου συναντήθηκε με τον Σύλλογο Γονέων ΑμεΑ Μαγνησίας όπου ενημερώθηκε για το σημαντικό έργο του Συλλόγου αλλά για τα σημαντικά – δυστυχώς – προβλήματα που αντιμετωπίζει.

Κατά την διάρκεια της συνάντησης ο Πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων Γιώργος Μαντζανάς χαρακτήρισε «ύψιστης σημασίας» την κατάσταση που υπάρχει στο κτίριο του Εργαστηρίου Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (ΕΕΕΕΚ) Βόλου, καθώς δεν κατασκευάστηκε για αυτή τη χρήση και έχει καταλήξει να αναλώνει μεγάλο μέρος της ενέργειας των εκπαιδευτικών και προσωπικού που θα έπρεπε να κατευθύνεται στα παιδιά. Ο Πρόεδρος ανέφερε στην κα Καρβέλη ότι δεν θέλει να κινδυνολογήσει και να χαρακτηρίσει το κτίριο επικίνδυνο όμως σίγουρα είναι δυσλειτουργικό. Πάντως, δεν αρνήθηκε πως από τύχη καθαρά δεν έχει συμβεί κάτι.

Ο Πρόεδρος υπογράμμισε πως όλα τα παιδιά πρέπει να έχουν το σχολείο που δικαιούνται και το συγκεκριμένο σχολείο δεν το δικαιούνται. Επίσης, από το Σύλλογο έγινε γνωστό πως σύμφωνα με όσα φτάνουν στα αφτιά τους, δεν υπάρχει η χρηματοδότηση που είχε ανακοινωθεί και για το Ενιαίο Ειδικό Επαγγελματικό Γυμνάσιο – Λύκειο (ΕΝΕΕΓΥΛ). Οι άνθρωποι του Συλλόγου τόνισαν πως θα αγωνιστούν με όλες τους τις δυνάμεις ώστε να ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους και τα παιδιά να έχουν τα σχολεία που δικαιούται.

«Θα είμαστε δίπλα σας για ό,τι χρειαστεί» δεσμεύτηκε από την πλευρά της η υποψήφια βουλευτής του Πράσινου Κινήματος, τονίζοντας πως μπορεί «οι δυνάμεις μας να μην είναι πολλές» αλλά για το Πράσινο Κίνημα είναι πρώτης προτεραιότητας αυτά τα θέματα και έχει εκπονήσει πρόγραμμα με ολοκληρωμένες προτάσεις.

Για το Πράσινο Κίνημα είναι θεμελιώδες να μπει ψηλά στις προτεραιότητες της Πολιτείας η διασφάλιση άσκησης των δικαιωμάτων των ατόμων με αναπηρία, ώστε να μη καθιστούν παρίες της κοινωνίας.

Μάλιστα, με αφορμή την αναφορά του Συλλόγου για την όχι και τόσο συνεργάσιμη στάση από πλευράς του δήμου, το Πράσινο Κίνημα έχει τονίσει ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα της αδιαφορίας – ολιγωρίας των δήμων και της Πολιτείας απέναντι στους ανθρώπους με αναπηρία, καθώς για τα Σχέδια Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας (ΣΒΑΚ) που περνάνε αυτήν την περίοδο, δεν ρωτήθηκαν ούτε τα πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια συλλογικά όργανα των ΑμεΑ, ούτε οι ΚΟΙΝΣΕΠ που ασχολούνται σχετικά αλλά ούτε η Κοινωνική και Αλληλέγγυα Οικονομία.

 

«Η βασική εντεκάδα των προβλημάτων»

Αναλυτικά, τα κυριότερα θέματα ενδιαφέροντος – αναγκών του Συλλόγου Γονέων ΑμεΑ Μαγνησίας, όπως το κατέγραψε ο Σύλλογος είναι τα εξής:

  1. Ελλιπής ενημέρωση τον γονέων/κηδεμόνων για την αξιολόγηση των παιδιών από το ΚΕΔΑΣΥ, για τις επιλογές της σχολικής βαθμίδας που τα παιδιά τους πρόκειται να ενταχθούν. Ενδεικτικά, σας μεταφέρω ότι η τάση είναι τα παιδιά να προωθούνται σε ειδικά δημοτικά σχολεία (το οποίο, προφανώς, δεν είναι κακό όταν αυτή είναι η κατάλληλη βαθμίδα), ενώ όταν οι γονείς αποφασίσουν τον παιδί τους να ενταχθεί σε τυπικό δημοτικό σχολείο, δεν τους παρέχεται παράλληλη στήριξη.
  2. Δεν υπάρχουν τμήματα ένταξης στα γενικά λύκεια.
  3. Η ύλη των μαθημάτων των ΕΝ.Ε.Ε.ΓΥ.Λ. είναι ακριβώς ίδια με αυτή των γενικών λυκείων και οι εκπαιδευτικοί αυθαίρετα, με ή χωρίς καλή διάθεση, προσαρμόζουν την ύλη ανάλογα με το επίπεδο της τάξης.
  4. Δεν υπάρχει διαβάθμιση του πτυχίου των σχολείων ΕΕΕΕΚ.
  5. Το κτίριο του ΕΕΕΕΚ Βολου εξαιτίας του γεγονότος ότι δεν κατασκευάστηκε για αυτή τη χρήση, αναλώνει μεγάλο μέρος της ενέργειας των εκπαιδευτικών και προσωπικού
  6. Απαιτείται να διαχωριστεί η χορήγηση των προνοιακών επιδομάτων με την σύνταξη του θανόντος πατρός
  7. Η πόλη υπολείπεται σε δομές για άτομα μεΑ (κέντρα ημέρας, κέντρα βραχείας παραμονής ατόμων μεΑ κλπ).
  8. Το γραφείο του Συλλόγου μας απαιτεί αναβάθμιση.
  9. Στο νοσοκομείο του Βόλου όπως και σε αρκετά ακόμη δεν υπάρχει ειδικό προσωπικό για την διαχείριση/υποδοχή ατόμων μεΑ.
  10. Δεν υπάρχουν από το Δήμο και την περιφέρεια προγράμματα την υγεία/αναψυχή/αθλητισμό για ΑμεΑ.
  11. Δεν υπάρχουν στην πόλη προγράμματα επαγγελματικής εκπαίδευσης για ΑμεΑ.

Η σύνθεση του ΔΣ του Συλλόγου Γονέων ΑμεΑ Μαγνησίας είναι: Πρόεδρος: Γ. Mαντζανάς, Αντιπρόεδρος: P. Kαρανικόλα, Γραμματέας: K. Συλλογιστού, Ταμίας: Δ. Mίχου, Μέλη: Θ. Mπαλαμπάνης και A. Aλμπάνη.

 

Μετά το πέρας της συνάντησης η υποψήφια βουλευτής Μαγνησίας του Πράσινου Κινήματος Ιωάννα Καρβέλη – Κουντούκου δήλωσε: «Το Πράσινο Κίνημα στηρίζει πάντα τους συλλόγους, τις συλλογικότητες και τους τοπικούς φορείς που αγωνίζονται και βρίσκεται στο πλευρό τους, καθώς διεκδικούν ένα σημαντικό κομμάτι κοινωνικών υπηρεσιών, που έχει αποδειχτεί ότι αν δεν πιεστεί το κεντρικό κράτος, δεν πρόκειται να τις καλύψει. Ενημερωθήκαμε για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα παιδιά και θα είμαστε σε συνεχή επικοινωνία όπως δεσμευτήκαμε. Αξίζουν πραγματικά συγχαρητήρια στο Σύλλογο Γονέων ΑμεΑ Μαγνησίας για την μεγάλη του αποφασιστικότητα να προσφέρει στα παιδιά το σχολείο που δικαιούται. Το Πράσινο Κίνημα αγωνίζεται για την είσοδό του στη Βουλή ώστε αυτά τα ζητήματα να ανέβουν στην κορυφή της πολιτικής ατζέντας.»

 

ΠΡΑΣΙΝΟ ΚΙΝΗΜΑ

Go Green για τη ζωή μας