Η Θεσσαλία Πράσινη Περιφέρεια για τις εναλλακτικές μορφές τουρισμού
Η Παράταξη “Θεσσαλία Πράσινη Περιφέρεια”, με επικεφαλής τον κ. Αθανάσιο Ακρίβο, κατέθεσε επίκαιρη επερώτηση στο περιφερειακό Συμβούλιο σχετικά με τις πρωτοβουλίες της Περιφέρειας για την ανάδειξη των εναλλακτικών μορφών τουρισμού.
Αναλυτικά, το κείμενο της Επερώτησης έχει ως εξής:
Επερώτηση της παράταξης “Θεσσαλία Πράσινη Περιφέρεια” για τις εναλλακτικές μορφές τουρισμού στη Θεσσαλία
ΑΠΟ: Θεσσαλία Πράσινη Περιφέρεια
ΠΡΟΣ: Πρόεδρο Περιφερειακού Συμβουλίου Θεσσαλίας
Κοιν.: Περιφερειάρχη, επικεφαλής περιφερειακών παρατάξεων, περιφερειακούς συμβούλους
Η ανάγκη εμπλουτισμού του τουριστικού μας προϊόντος είναι θεμιτή και αναγκαία.
Πολλές δραστηριότητες, που φέρνουν σε επαφή τον επισκέπτη ενός τόπου με την κουλτούρα, τα ήθη, τα έθιμα και τη γαστρονομία, οδηγούν σε ξεχωριστές εμπειρίες και αφήνουν όμορφες αναμνήσεις τον επισκέπτη.
Η υποχρέωση της Περιφέρειας είναι να δίνει βήμα και ευκαιρία προβολής των δραστηριοτήτων, όπως κάνει ισότιμα με άλλες δραστηριότητες.
Η καινούρια φιλοσοφία που έχει δημιουργηθεί τα τελευταία χρόνια στον τομέα του τουρισμού έρχεται να δώσει νέες αναπτυξιακές προοπτικές στις τουριστικές περιοχές. Πρόκειται για τις εναλλακτικές μορφές τουρισμού αλλά και για τον τουρισμό ειδικών ενδιαφερόντων.
Ο αγροτουρισμός ο οποίος αναπτύσσεται σε αγροτικές περιοχές και αφορά την ανάδειξη των κοινωνικών, περιβαλλοντικών και πολιτισμικών αξιών της κάθε περιοχής. Η δυνατότητα χρηματοδότησης από το πρόγραμμα LEADER μπορεί να δώσει σημαντικές ευκαιρίες επενδύσεων πάνω στον αγροτουρισμό ο οποίος θα συμβάλει σημαντικά στην τουριστική ανάπτυξη.
Μια άλλη εναλλακτική μορφή είναι ο θρησκευτικός τουρισμός ο οποίος συσχετίζεται με επισκέψεις σε βυζαντινά μνημεία, εκκλησίες και μοναστήρια του κάθε τόπου.
Κάποιες άλλες μορφές είναι ο θαλάσσιος τουρισμός για δραστηριότητες που αφορούν αποκλειστικά και μόνο την θάλασσα, ο πολιτιστικός τουρισμός για όσους έχουν πολιτιστικά ενδιαφέρονται και επιθυμούν να γνωρίσουν την κουλτούρα κάθε τόπου και ο οικοτουρισμός για εκείνους που ενδιαφέρονται για την μελέτη των περιβαλλοντικών πόρων.
Μια μορφή τουρισμού ειδικών ενδιαφερόντων είναι ο εκπαιδευτικός τουρισμός ο οποίος αφορά νέους ανθρώπους οι οποίοι ενδιαφέρονται για την απόκτηση γνώσεων και εμπειριών στα πλαίσια επαγγελματικής κατάρτισης. Με την συνεργασία σχολών και εκπαιδευτικών ιδρυμάτων με τουριστικά γραφεία και ξενοδοχειακές μονάδες θα μπορούσαν να δοθούν αρκετά κίνητρα για ανάπτυξη του εκπαιδευτικού τουρισμού. Είναι ιδιαίτερα σημαντικός καθώς απευθύνεται σε νέους ανθρώπους από τους οποίους δημιουργούνται επιπλέον έσοδα στις τουριστικές επιχειρήσεις κάθε περιοχής επειδή ξοδεύουν περισσότερο από τις μεγαλύτερες ηλικίες.
Υπάρχει επίσης και ο συνεδριακός τουρισμός ο οποίος περιλαμβάνει οργανωμένα γκρουπ για συμμετοχή σε συνέδρια, σεμινάρια και εκθέσεις.
Ο ιατρικός τουρισμός είναι μια νέα μορφή τουρισμού ειδικού ενδιαφέροντος όπου ο σκοπός είναι η παροχή υπηρεσιών ιατρικής φροντίδας στον επισκέπτη οι οποίες είναι σε μεγαλύτερο βαθμό ανταγωνιστικές σε σχέση με τη χώρα του.
Όλες αυτές οι εναλλακτικές μορφές τουρισμού δίνουν ισχυρές δυνατότητες ανάπτυξης της Θεσσαλίας.
Αυτό που θα ήταν αναγκαίο να γίνει από τη μεριά της Περιφέρειας Θεσσαλίας είναι η οργάνωση ενός προγράμματος εναλλακτικού τουρισμού το οποίο να δώσει και επενδυτικά κίνητρα στο συγκεκριμένο τομέα.
Επειδή είναι μεγάλα τα περιθώρια που υπάρχουν, θα πρέπει να ενταθούν οι προσπάθειες της Περιφέρειας μας προς αυτήν την κατεύθυνση.
Κατόπιν των ανωτέρω επισημάνσεων , παρακαλώ όπως ενημερώσετε το Περιφερειακό Συμβούλιο, όσο και την κοινωνία της Θεσσαλίας για τις καμπάνιες, δράσεις κ.α. τις οποίες σχεδιάζετε για την καλύτερη τουριστική προβολή της Θεσσαλίας γενικότερα αλλά και ειδικότερα για τις εναλλακτικές κορφές τουρισμού.
Με εκτίμηση
Για την Θεσσαλία Πράσινη Περιφέρεια
Αθανάσιος Ακρίβος, Περιφερειακός Σύμβουλος, επικεφαλής παράταξης.