Άρθρο του Συμπροέδρου του Πράσινου Κινήματος Κώστα Καλογράνη

Όταν τελειώσει αυτή η κατάσταση έκτακτου ανάγκης και σταματήσουν οι επικοινωνιολόγοι της κυβέρνησης να πλασάρουν συνεχώς την έννοια της ατομικής ευθύνης, θα ξεκινήσει η κουβέντα για τις πολιτικές. Και εκεί είναι ξεκάθαρο ότι ο άκρατος νεοφιλελευθερισμός υπέστη μια μεγάλη ήττα.

Καμία ιδιωτική δομή δεν μπόρεσε να αντεπεξέλθει όσο ο δημόσιος τομέας. Και δεν αναφέρομαι μόνο στα νοσοκομεία, που η διαφορά είναι τεράστια. Ακόμα και αυτή η δύσμοιρη ΔΕΗ ως ενεργειακός πάροχος έδειξε καλύτερα και … γρηγορότερα αντανακλαστικά από τις ιδιωτικές εταιρίες.

Είναι λοιπόν πασιφανές ότι θα επαναπροσδιοριστούν έννοιες και πολιτικές. Εμείς, στο Πράσινο Κίνημα έχουμε ξεκαθαρίσει από το ιδρυτικό μας συνέδριο ότι στα κοινά αγαθά πρέπει να έχουν πρόσβαση όλοι οι πολίτες. Και στα δημόσια αγαθά πρέπει να υπάρχουν κοινωνικές πολιτικές υπέρ των ασθενέστερων.

Η κουβέντα για τις πολιτικές θα γίνει πιο έντονη και από τις εξελίξεις που θα έχουμε σε επίπεδο Ε.Ε. Η Γερμανία και οι πολιτικές της αμφισβητούνται πλέον ευθέως από όλο το Νότο και όχι μόνο.

Η αμφισβήτηση αυτή θα σχηματοποιηθεί πιο συγκεκριμένα από τον Οκτώβριο. Το ευρωομόλογο, για την ιστορία, ήταν πρόταση των Ευρωπαίων Πράσινων από το 2010. Τότε το είχαν καταψηφίσει το ευρωπαϊκό συντηρητικό κόμμα (που ανήκει η ΝΔ) και το ευρωπαϊκό σοσιαλιστικό κόμμα (που ανήκει το ΚΙΝΑΛ) και ακολουθώντας την «γραμμή» που είχε δοθεί από τη Γερμανία το αρνήθηκαν διαδοχικά Γιώργος Παπανδρέου και Αντώνης Σαμαράς.

Αν είχε υιοθετηθεί τότε, τα πράγματα θα ήταν πολύ διαφορετικά.

Όπως διαφορετικές είναι οι συνθήκες πλέον για τη Γερμανία, που έχει απολέσει πολύ από το ειδικό της βάρος …