Ο Συμπρόεδρος του Πράσινου Κινήματος Κώστας Καλογράνης μιλάει στην aftodioikisinews

Το σύνθημα μας είναι «ούτε με τους αριστερούς ούτε με τους… άριστους. Πάμε Πράσινα και Αυτοδύναμα».

Ο Συμπρόεδρος του Πράσινου Κινήματος Κώστας Καλογράνης σε μια συνέντευξή του στην ψηφιακή έκδοση aftodioikisinews εξηγεί ότι το Πράσινο Κίνημα είναι  ένα Πατριωτικό κόμμα της οικολογίας και της πράσινης πολιτικής

Δηλώνει ότι ο μηχανισμός του κινήματος είναι έτοιμος να εκπροσωπήσει τις Πράσινες δυνάμεις στην Ελλάδα, με την αυτόνομη κάθοδο στις Εθνικές εκλογές , όποτε αυτές πραγματοποιηθούν, σημειώνοντας ότι : “Η συσπείρωση δυνάμεων γύρω από εμάς και τα ποιοτικά χαρακτηριστικά των ερευνών, δείχνουν ξεκάθαρα ότι θα έχουμε ισχυρή εκπροσώπηση στην επόμενη κοινοβουλευτική θητεία.”

 Κύριε Καλογράνη , τι είναι το Πράσινο Κίνημα;

Το ΠΡΑΣΙΝΟ ΚΙΝΗΜΑ είναι ένα ενιαίο, μαζικό, πατριωτικό, δημοκρατικό, κόμμα της οικολογίας και της πράσινης πολιτικής, με βασικό στόχο την οικολογική και ψηφιακή μεταστροφή της κοινωνίας σε όλα τα επίπεδα. Είμαστε υποστηρικτές του Ευρωπαϊκού Πράσινου Κόμματος.

Φιλοδοξούμε, επίσης να εκφράσουμε τον κόσμο της εργασίας, των αυτοαπασχολούμενων, των μικρομεσαίων επαγγελματιών, της αγροτιάς, της νεολαίας, της προοδευτικής διανόησης και καλλιτεχνικής δημιουργίας, της ψηφιακής οικονομίας, των νέων τεχνολογιών, του πράσινου επιχειρείν αλλά και του μεγάλου κύματος των ανέργων, των ευάλωτων κοινωνικά ομάδων και όλων εκείνων που υφίστανται την εκμετάλλευση και την καταπίεση.

Αγωνιζόμαστε με όλες τις δυνάμεις μας για τη δημοκρατία, την εθνική ανεξαρτησία, την αμεσοδημοκρατία, την κοινωνική δικαιοσύνη, την αλληλεγγύη, την ισότητα και την ελευθερία, ενάντια στον ρατσισμό και τον φασισμό και για τα δικαιώματα των ζώων.

Επίσης αγωνιζόμαστε για την ενίσχυση της πρόσβασης για όλους στην γνώση, την εκπαίδευση, τον αθλητισμό, τις τέχνες και τον πολιτισμό, για την προώθηση, προβολή και ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας για την ενίσχυση της οικονομίας και της παραγωγής, για την ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς και του πνευματικού πλούτου της χώρας.

 

Τι ακριβώς διαφοροποιεί το Πράσινο Κίνημα από άλλους οικολογικούς πολιτικούς σχηματισμούς;

Εμείς δεν είμαστε μόνο περιβαλλοντιστές, δηλαδή δεν σταματά η αναφορά μας στο να φυτεύουμε ένα δέντρο.

Επίσης δεν είμαστε αριστεροί και δεν έχουμε ταυτιστεί με την αριστερά όπως οι άλλοι οικολογικοί πολιτικοί σχηματισμοί. Το σύνθημα μας είναι «ούτε με τους αριστερούς ούτε με τους… άριστους. Πάμε Πράσινα και Αυτοδύναμα».

Έχουμε ένα συγκροτημένο, εναλλακτικό , τεχνοκρατικά δομημένο οικονομικό σχέδιο, το οποίο ουσιαστικά είναι ο οδικός χάρτης για να βγούμε από την κρίση και να επανέλθει η ευημερία στους πολίτες.

Για παράδειγμα, εμείς υποστηρίζουμε ότι στο ΑΕΠ δεν πρέπει να υπάρχουν μόνο οικονομικοί δείκτες, αλλά και δείκτες ευημερίας.

Διότι δεν έχει καμία αξία για εμάς να ευημερούν οι αριθμοί και να δυστυχούν οι άνθρωποι.

Επίσης εμείς δεν ποινικοποιούμε το επιχειρείν, όπως οι άλλοι οικολογικοί σχηματισμοί.

Πιστεύουμε όμως, ότι θα πρέπει να αυξηθεί στην ελληνική οικονομία το Πράσινο Επιχειρείν, σε όλες τις εκφάνσεις του. Σε αυτή την κατεύθυνση έχουμε μία σειρά από προτάσεις για να ενισχυθούν και να στηριχθούν όλοι όσοι ασχολούνται με το Πράσινο
Επιχειρείν.

Φυσικά στηρίζουμε με όλες τις δυνάμεις μας την Κοινωνική και Αλληλέγγυα Οικονομία.

Το πρόβλημα με τα παλαιά κόμματα της οικολογίας στην Ελλάδα, είναι ότι τα πρόσωπα που έπαιξαν κομβικό ρόλο σε ιστορικά κρίσιμες εποχές, ήταν αριστεροί και όχι πράσινοι.

Έτσι, ταυτίστηκαν με συγκεκριμένες αριστερές κατευθύνσεις, απομονώθηκαν πολιτικά και περιθωριοποιήθηκαν κοινωνικά. Εμείς είμαστε Πράσινοι, έχουμε τα χαρακτηριστικά του Κινήματος για αυτό και λεγόμαστε Πράσινο Κίνημα.

Έχουμε δημιουργήσει μία πλατιά κοινωνική συμμαχία όπου χωρούν όλοι, αρκεί να ενστερνιστούν τις αρχές και τις αξίες μας.

Απορρίπτουμε μόνο τα άκρα και τις ακραίες θέσεις και συμπεριφορές, ακριβώς επειδή δεν συνάδουν με τον ιδεολογικοπολιτικό πυρήνα μας. Έχουμε, λοιπόν, βασικές, δομικές ποιοτικές και ποσοτικές διαφορές με τα άλλα παρηκμασμένα κόμματα της οικολογίας και το κυριότερο, έχουμε πρότερο πολιτικό έντιμο βίο.

 

Σύμφωνα με την ιδρυτική σας διακήρυξη βρίσκεστε απέναντι στον νεοφιλελευθερισμό. Να υποθέσω ότι η αυτή η αντίθεσή σας εκφράζεται και προς την σημερινή Κυβέρνηση;

Όλα τα υπόλοιπα κόμματα έχουν ιδεολογικοπολιτικό σημείο αναφοράς στον προηγούμενο αιώνα και το πρόταγμά τους είναι καθαρά οικονομικοκεντρικό. Δηλαδή, το μόνο ζητούμενο τους είναι που θα πάνε τα χρήματα. Άλλοι λένε στους πλούσιους, άλλοι λένε στους φτωχούς, άλλοι λένε στους εργάτες.

Για αυτό και κακοποίησαν τη λέξη «ανάπτυξη», την οποία ουσιαστικά ταύτισαν με την υπερσυγκέντρωση χρήματος και εξουσίας σε λίγους.

Στην εφαρμογή των πολιτικών τους, κακοποίησαν το περιβάλλον, χρησιμοποίησαν πόρους από τις επόμενες γενιές και τελικά χρεωκόπησαν.

Εμείς έχουμε ανθρωποκεντρικό και περιβαλλοκεντρικό προσανατολισμό. Για αυτό και δεν μιλάμε για «Ανάπτυξη» αλλά για «Ευημερία».

Γιατί το ζητούμενο είναι η ποιότητα ζωής για τους πολλούς.

Σε αυτό το πλαίσιο σκέψης διαφοροποιούμαστε από όλα τα άλλα ιδεολογικοπολιτικά μοντέλα, τα οποία εξάλλου εκφράζουν το παρελθόν. Άρα σήμερα, υπάρχουν δυο βασικές πυλώνες πολιτικής.

Από την μία πλευρά είμαστε εμείς οι Πράσινοι, στο Πράσινο Κίνημα που συμπορευόμαστε με το περιβάλλον και από την άλλη πλευρά όλα τα υπόλοιπα κόμματα που με τις πολιτικές τους έχουν πλήξει το περιβάλλον.

Γιατί σήμερα ο κορυφαίος αντισυστημικός αγώνας είναι η προάσπιση του περιβάλλοντος και της φύσης για τις επόμενες γενιές.

Σε όλο αυτό το συστημικό πολιτικό κατεστημένο το οποίο εμείς αντιπολιτευόμαστε, έχουν κυριαρχήσει τα νεοφιλελεύθερα κόμματα.

Άρα, ναι, είμαστε αντίθετοι με το νεοφιλελευθερισμό, αλλά και με όλα τα άλλα καθεστωτικά συστημικά κόμματα που εκφράζουν το παλιό και το ξεπερασμένο.

Είμαστε το Πράσινο Κίνημα, ερχόμαστε από το μέλλον και προασπιζόμαστε τη διαγενεακή δικαιοσύνη σε όλα τα επίπεδα.

 

Δεν είναι λίγοι εκείνοι που πιστεύουν ότι κόμματα με οικολογικό περιεχόμενο και φιλοσοφία εξαντλούν την πολιτική τους στάση και εν γένει συμπεριφορά στα περιβαλλοντικά ζητήματα. Στην περίπτωση του Πράσινου Κινήματος υποστηρίζετε στα θεωρητικά σας κείμενα ότι είστε ένα Πατριωτικό κόμμα της οικολογίας και της πράσινης πολιτικής. Θα μπορούσε κάποιος να πει ότι το Πράσινο Κίνημα είναι ένα ακόμη κόμμα των οικολόγων;

Όπως ανέλυσα και πριν είμαστε παραπάνω από ένα απλό οικολογικό κόμμα, αφού οι θέσεις μας και οι πολιτικές μας είναι πολυεπίπεδες και πολυδιάστατες.

Και ναι, είμαστε βαθύτατα πατριωτικό κόμμα, γιατί για εμάς η πατρίδα δεν είναι κάτι θεωρητικό και άυλο.

Για εμάς η πατρίδα είναι τα βουνά, τα ποτάμια, οι πηγές, οι λίμνες, η θάλασσα, οι περιοχές natura, ο πολιτισμός και η αρχιτεκτονική των τοπίων, το φυσικό και ανθρωπογενές περιβάλλον.

Άρα είναι βαθύτατα πατριωτικό να μαχόμαστε να μην καταστραφούν οι περιοχές και οι θάλασσες μας από τις εξορύξεις υδρογονανθράκων.

Είναι βαθύτατα πατριωτικό να αγωνιζόμαστε κατά των Βιομηχανικών ΑΠΕ που έχουν κατακλύσει τα βουνά μας.

Είναι βαθύτατα πατριωτικό που αγωνιζόμαστε για να σωθούν οι πηγές και τα νερά μας.

Είναι βαθύτατα πατριωτικό που μαχόμαστε υπέρ των βιολογικών προϊόντων για να έχουν το δικαίωμα οι επόμενες γενιές να μην τρώνε μόνο μεταλλαγμένα.

Γιατί ο πατριωτισμός δεν μπορεί να είναι μόνο αόριστα λόγια του αέρα, που κάποιοι καπηλεύονται έννοιες υψηλού συμβολισμού.

Από εκεί και πέρα, είμαστε Ευρωπαϊστές, υπέρ της αρμονικής και Ειρηνικής συνύπαρξης των Λαών, σεβόμενοι την κάθε διαφορετικότητα και βλέπετε ότι η μεγάλη Πράσινη Οικογένεια στην Ευρώπη, κινείται προς αυτή την κατεύθυνση.

Είδατε πόσο σκληρή ήταν η θέση των Γερμανών Πρασίνων κατά της Τουρκίας και του υπερεθνικιστή Ερντογάν. Οι πολίτες ευημερούν μόνο όταν υπάρχει ειρήνη μεταξύ των κρατών.

 

Θα θέλαμε να μάθουμε την θέση του κινήματός σας σχετικά με την Αυτοδιοίκηση. Αναπτύξτε μας τις βασικές σας θέσεις.

Έχουμε μία σειρά από επεξεργασμένες θέσεις και προτάσεις για την αυτοδιοίκηση αλλά και την κεντρική πολιτική σκηνή. Τόσο σε επίπεδο εμβάθυνσης της δημοκρατίας, αλλά και όσον αφορά την πράσινη οπτική.

Επιγραμματικά, είμαστε υπέρ της απλής αναλογικής, αλλά όχι το κακέκτυπο που νομοθέτησε ο Σύριζα και έδωσε το άλλοθι της ακυβερνησίας στην κυβέρνηση της Ν.Δ.

Είμαστε υπέρ της αύξησης του ποσοστού των Πράσινων Προμήθειων στους δήμους, του παρατηρητηρίου πολιτών για τις δημόσιες συμβάσεις, της πλήρης εφαρμογής ηλεκτροκίνησης σε όλη την αυτοδιοίκηση.

Έχουμε επεξεργασμένη, μοντελοποιημένη πρόταση για τη διαχείριση απορριμμάτων, με ανακύκλωση στην πηγή, επανάκτηση, επαναχρησιμοποίηση και τη δημιουργία πανελλαδικά 10.000 αυτοχρηματοδοτούμενων «πράσινων» θέσεων εργασίας.

Είμαστε υπέρ των «Έξυπνων Πόλεων» με ένα πλέγμα προτάσεων, αλλά το κυριότερο, είμαστε υπέρ της ενίσχυσης της καταστατικής θέσης των αιρετών στην αυτοδιοίκηση.

Και λυπάμαι που θα το πω αλλά η σημερινή διοίκηση της ΚΕΔΕ είναι κατώτερη των περιστάσεων.

Δέχθηκαν να περάσουν νομοσχέδια για το περιβάλλον και τη χωροταξία, τα οποία υποβαθμίζουν την καταστατική θέση των αιρετών, αφαίρεσαν αρμοδιότητες από την τοπική αυτοδιοίκηση και δημιούργησαν τεράστια προβλήματα στις τοπικές κοινωνίες. Και το δέχτηκαν αυτό, για καθαρά κομματικούς λόγους. Κρίμα…

 

Να πάμε στα εκλογικά. Πιστεύετε ότι η σημερινή Κυβέρνηση θα εξαντλήσει την τετραετία ; Και σε περίπτωση πρόωρων εκλογών το Πράσινο Κίνημα είναι έτοιμο να λάβει μέρος ; Και αν ναι , τι προσδοκάτε;

Δεν πιστεύω ότι θα εξαντλήσει την τετραετία. Είναι τέτοιες οι κοινωνικές και πολιτικές συνθήκες, που θα πάμε σε πρόωρες εκλογές.

Εμείς, είμαστε έτοιμοι, για την περίπτωση αυτή έχοντας ήδη έτοιμο το 60% των ψηφοδελτίων μας. Υπάρχει μία συσπείρωση δυνάμεων στο Πράσινο Κίνημα και τις επόμενες ημέρες θα ανακοινώσουμε μία σειρά από πρώην βουλευτές και αναπληρωματικούς βουλευτές κοινοβουλευτικών κομμάτων που εντάσσονται σε εμάς.

Να μην ξεχνάμε ότι στις αυτοδιοικητικές εκλογές κατεβήκαμε αυτόνομα στην Περιφέρεια Αττικής όπου εκλέξαμε δύο έδρες και στην Περιφέρεια Θεσσαλίας όπου εκλέξαμε μία έδρα. Σε συνεργασία στην Πελοπόννησο όπου βγάλαμε μία έδρα, και στηρίξαμε διάφορα σχήματα σε όλη την Ελλάδα όπου καταγράψαμε δυνάμεις.

Είμαι πεπεισμένος ότι το Πράσινο Κίνημα θα κάνει την έκπληξη των εκλογών και θα είναι στην επόμενη βουλή , όταν διεξαχθούν οι εθνικές εκλογές.

Η συσπείρωση δυνάμεων γύρω από εμάς και τα ποιοτικά χαρακτηριστικά των ερευνών, δείχνουν ξεκάθαρα ότι θα έχουμε ισχυρή εκπροσώπηση στην επόμενη κοινοβουλευτική θητεία.

 

Ποιοι είναι οι λόγοι που η Ελληνίδα και ο Έλληνας ψηφοφόρος πρέπει να προτιμήσουν εκλογικά το Πράσινο Κίνημα;

Γιατί είμαστε η μοναδική πραγματικά επιλογή συνείδησης. Γιατί πρέπει σήμερα να κάνουμε κάτι για τις επόμενες γενιές.

Αν σήμερα αισθανόμαστε άσχημα που φοράμε μάσκες, λόγω πανδημίας, φανταστείτε τι θα γίνει στις μελλοντικές γενιές που, αν δεν κάνουμε κάτι, θα φοράνε μάσκες οξυγόνου από το μαιευτήριο.

Δεν μπορεί να κλέβουμε άλλο από το οξυγόνο και το μέλλον των παιδιών μας και των εγγονιών μας.

 

Τι μήνυμα θέλετε να στείλετε στη κοινωνία;

Η Κλιματική Αλλαγή είναι εδώ. Δεν μπορεί όταν φυσάει παραπάνω να καιγόμαστε, όταν βρέχει παραπάνω να πλημμυρίζουμε και όταν χιονίζει παραπάνω να μην έχουμε ρεύμα για μία εβδομάδα. Υπάρχει όμως και η οικονομική παράμετρος.

Αν δεν κάνουμε κάτι σήμερα, το χρέος από τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής το 2100 για τα ελληνόπουλα θα είναι 700 δις ευρώ.

Για αυτό πρέπει να είναι ισχυρό το Πράσινο Κίνημα στην επόμενη Βουλή.

Γιατί τα σημερινά καθεστωτικά κόμματα του πολιτικού κατεστημένου έχουν αποδείξει ότι και δεν θέλουν και δεν μπορούν να δώσουν λύση σε όλα αυτά τα θέματα.

 

Αφού σας ευχαριστήσω για τον χρόνο σας , επιθυμείτε να μιλήσετε για κάτι που το θεωρείτε εξίσου σημαντικό με όσα μας είπατε και θέλετε να αποτυπωθεί ;

Θα ήθελα. Λόγω ενός προσωπικού προβλήματος υγείας, ενός αυτοάνοσου, νοσηλεύτηκα στο Εθνικό Κέντρο Αποκατάστασης για περίπου δύο χρόνια για να αντιμετωπίσω την αναπηρία που προέκυψε.

Εκεί, λοιπόν, είδα εκ των έσω τα πολλά προβλήματα που υπάρχουν στην Υγεία, στον τομέα της φυσικής αποκατάστασης, παρά τις ηρωικές προσπάθειες, γιατρών, νοσηλευτών, φυσικοθεραπευτών και εργοθεραπευτών.

Η αποκατάσταση αφορά μία μεγάλη μερίδα συμπολιτών μας, που έχουν αποκτήσει κινητικό πρόβλημα, είτε εκ γενετής, είτε από κάποιο αυτοάνοσο, είτε από τροχαίο, είτε από εγκεφαλικό.

Θα δώσουμε ιδιαίτερη βαρύτητα σε αυτόν τον τομέα, αφού είμαστε σε φάση ολοκλήρωσης του Εθνικού Σχεδίου Φυσικής Αποκατάστασης, το οποίο αφορά όλη τη χώρα.

Στο ίδιο μήκος κύματος στα ψηφοδέλτιά μας θα υπάρχουν πάνω από 10% υποψήφιοι με κινητικά προβλήματα. Για εμάς είναι πολύ σημαντικό να εκπροσωπηθεί όλη η κοινωνία στα ψηφοδέλτια μας. Και θα το κάνουμε…