Διαχρονικά παρούσα στις “πράσινες” δράσεις η “Αττική Πράσινη Περιφέρεια”  

Η Περιφερειακή παράταξη “Αττική – Πράσινη Περιφέρεια” και ο επικεφαλής της εντεταλμένος σύμβουλος Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Αττικής Νίκος Παπαδάκης αναδημοσίευσαν την τρέχουσα εβδομάδα κάποιες από τις σημαντικές δράσεις που είχαν αναλάβει στο αντίστοιχο χρονικό διάστημα και πραγματικά παρουσιάζουν μεγάλο ενδιαφέρον.

Συγκεκριμένα:

Η “Αττική Πράσινη Περιφέρεια” στο 2ο Athens Innovation Festival

Στο 2ο Athens Innovation Festival που διοργανώθηκε από το ΕΒΕΑ και τη Θερμοκοιτίδα Νεοφυών Επιχειρήσεων Αθήνας, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Αττικής και το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης Αττικής, στον χώρο του Ζαππείου Μεγάρου, παραβρέθηκε ο Νίκος Παπαδάκης και στις δηλώσεις του τόνισε: “ Η καινοτόμος επιχειρηματικότητα είναι, πράγματι, ένας Μαραθώνιος αντοχής, δημιουργεί τις προϋποθέσεις να ενδυναμωθεί η ραχοκοκαλιά της οικονομίας – οι νέοι και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις- δηλαδή να συγκρατηθούν οι νέοι στον τόπο τους και να στηριχθούν οι Μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Αυτό μας εμπνέει και είμαστε θετικοί στην οποιαδήποτε καινοτομία, την επικροτούμε και είμαστε ανοιχτοί να την ακούσουμε, να τη μελετήσουμε και να την υιοθετήσουμε, ως πολιτική. Ιδιαίτερα, να την αξιοποιήσουμε για τη μεγαλύτερη δυνατή εξοικονόμηση πόρων και για την επίλυση σοβαρών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι ΟΤΑ, κυρίως σε θέματα περιβαλλοντικών πολιτικών, ανακύκλωσης και διαχείρισης απορριμμάτων, ώστε να εξασφαλιστούν χιλιάδες «πράσινες» αυτοχρηματοδοτούμενες θέσεις εργασίας, αλλά και λύσεις για να μην πληρώνουμε υπέρογκα ποσά, για τα πρόστιμα, στην Ε.Ε.”.

“Water Democracy νερό – λαός – δημοκρατία”

Στα εγκαίνια της κοινωνικοπολιτιστικής δράσης “Water Democracy νερό – λαός – δημοκρατία”, στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο έδωσε το παρών η παράταξη ¨Αττική Πράσινη Περιφέρεια” εκπροσωπώντας την Περιφέρεια Αττικής. Στο πρόγραμμα περιλαμβανόταν περίπατος – ξενάγηση στην έκθεση στον κήπο του Μουσείου, παρουσία της κυρίας Λίνα Μενδώνη, Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού , τον εκπρόσωπο του Μακαριώτατου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. κ. Ιερώνυμου Β’, Πρωτοπρεσβύτερο π. Νικόλαο Λαδά, Εφημέριο του Ιερού Ναού Αγίου Γεωργίου Παλαιάς Ριζαρείου Σχολής, της Διευθύντριας του Μουσείου κυρίας Αικατερίνης Δελλαπόρτα και του Προϊστάμενου του τμήματος Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Αρχαιοτήτων και Μουσείων κύριο Περίανδρο Επιτροπάκη.

Ο επικεφαλής της παράταξης Νίκος Παπαδάκης τόνισε σχετικά:

ΝΕΡΟ: αναπόσπαστο κομμάτι σύστασης της φύσης και κάθε πολιτισμού. Ανέκαθεν καθόριζε τη βιωσιμότητα ολόκληρων λαών και, όπως φαίνεται, θα καθορίσει ακόμα πιο αποφασιστικά την ανθρώπινη δραστηριότητα στο μέλλον.
Η ζωογόνος σημασία του νερού σε κάθε κοινωνία επέτρεψε τη φόρτισή του με πλούσιο συμβολισμό και την ενσωμάτωσή του στη θρησκευτική, πνευματική και καλλιτεχνική ζωή.
Ο συνεχώς μεταβαλλόμενος χαρακτήρας του και η απαραίτητη για τη φύση και τον άνθρωπο παρουσία του, κέντρισαν την ανθρώπινη φαντασία ώστε να το εντάξει σε μύθους, λατρείες και καλλιτεχνικές αναπαραστάσεις.
Καλύπτοντας το 70% του πλανήτη μας, τo νερό δημιούργησε κόσμους, γέννησε θεότητες , μετέφερε τους θνητούς από τη ζωή στο θάνατο, “ξέπλυνε” συνειδήσεις, μύησε στο μεταφυσικό, απομάκρυνε τον πόνο, εξάγνισε ψυχές.
ΛΑΟΣ: Το ανθρώπινο δικαίωμα σε καθαρό νερό είναι απαραίτητο για μία ειρηνική και αξιοπρεπή διαβίωση. Είναι προϋπόθεση για την εκπλήρωση άλλων ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Ενωμένοι σε μία κοινή αντιμετώπιση του νερού, θεωρούμε ότι:
Το νερό είναι κοινό αγαθό των ζώντων οργανισμών και η προσβασιμότητα είναι θεμελιώδες και αναπαλλοτρίωτο ανθρώπινο δικαίωμα. Το νερό ανήκει στους ζώντες οργανισμούς.
ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ :Γράφουμε νερό και διαβάζουμε δημοκρατία. Είναι άρρηκτα συνυφασμένα .Η διαχείρισή του γίνεται από τις κοινότητες, τους λαούς και την ανθρωπότητα, και δεν πρόκειται για εμπόρευμα. Η διαχείριση και ο έλεγχος του νερού πρέπει να ανήκει στη δημόσια, κοινωνική και συμμετοχική σφαίρα και να μην βασίζεται στο κέρδος. Η αλληλεγγύη πρέπει να διασφαλιστεί για τις παρούσες και μέλλουσες γενιές καθώς και ανάμεσα στις ηπείρους, τις χώρες, τις περιοχές, τις κοινότητες και τους λαούς.

«Άλλαξε τις Συνήθειες σου, Μείωσε τα Απόβλητά σου»

“Η Πρόληψη –eco design, η Διαλογή στην Πηγή, η Επανάκτηση και η Επαναχρησιμοποίηση των απορριμμάτων καθώς και η ανάπτυξη του δικτύου των καφέ κάδων, για την αποκομιδή των βιοαποβλήτων, αποτελούν επιτακτική και απόλυτη προτεραιότητα.
Οφείλουμε όλοι μαζί να συμβάλλουμε σε μία δημιουργική και αποτελεσματική συνεργασία, προκειμένου να συσταθεί ενιαίο μέτωπο για την αλλαγή φιλοσοφίας της παρωχημένης διαχείρισης των απορριμμάτων” ανέφερε ο επικεφαλής της παράταξης “Αττική Πράσινη περιφέρεια” και εντεταλμένος σύμβουλος Περιβάντος, κ. Νίκος Παπαδάκης, εκπροσωπώντας την Περιφέρεια Αττικής στη Γιορτή Μείωσης Αποβλήτων στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Μείωσης Αποβλήτων που πραγματοποιήθηκε στις 23 και 24 Νοεμβρίου στη βίλα Καζούλη, με τίτλο «Άλλαξε τις Συνήθειες σου, Μείωσε τα Απόβλητά σου».