Στο οικονομικό φόρουμ του υπουργικού συμβουλίου της Barbara Trachte το Πράσινο Κίνημα

Αλλαγή της οικονομίας: είναι το ντόνατ, ηλίθιε!

Ένα πραγματικά ενδιαφέρον οικονομικό φόρουμ διοργανώθηκε από το υπουργικό συμβούλιο της Barbara Trachte, Υπουργού Οικονομικής Μετάβασης και Επιστημονικής Έρευνας των Βρυξελλών, στο οποίο συμμετείχαν ο Πρόεδρος του Πράσινου ιδρύματος και Οικονομολόγος, κ. Γιάννης Κυριακόπουλος και το μέλος του Πράσινου Κινήματος «Θεόφραστος», κ. Γιώργος Ρόκος.

Το Donut Economics, μια θεωρία που εννοιολογήθηκε από την Kate Raworth, είναι ένα εναλλακτικό οικονομικό μοντέλο που αμφισβητεί τα κυρίαρχα οικονομικά – ιδιαίτερα την άπειρη αύξηση του ΑΕΠ ως μάντρα για τις δημόσιες πολιτικές – και προτείνει ένα εναλλακτικό μοντέλο που μπορεί να υποστηρίξει τους οικονομικούς παράγοντες στη στροφή τους προς τις επιχειρήσεις μοντέλα που σέβονται τα περιβαλλοντικά όρια του πλανήτη καθώς και τα θεμελιώδη δικαιώματα των κατοίκων του. Το Donut είναι το μοντέλο που χρησιμοποιήθηκε από την Περιφέρεια της Πρωτεύουσας των Βρυξελλών ως βάση για τη χάραξη της περιφερειακής στρατηγικής της για την οικονομική μετάβαση. Το Donut εισέρχεται επίσης στην ευρωπαϊκή φούσκα και στην επιχειρηματική σφαίρα.

Συντονισμός και τοποθετήσεις:

Barbara Trachte, Υπουργός Οικονομικής Μετάβασης και Επιστημονικής Έρευνας των Βρυξελλών, Βέλγιο

Nick Meynen, Senior Policy Officer for Systemic Change, European Environmental Bureau

Stéphanie Lepczynski, Σύμβουλος Πολιτικής του Υφυπουργού Οικονομικής Μετάβασης και Επιστημονικής Έρευνας, Βέλγιο.

 

Ο Πρόεδρος του Πράσινου Ιδρύματος «Θεόφραστος», Οικονομολόγος, κ. Γιάννης Κυριακόπουλος δήλωσε αμέσως μετά: «Σε αυτήν τη συνεδρία μάθαμε περισσότερα για το γιατί είναι σημαντικό για τους Πράσινους να αλλάξουν την οικονομία και πώς η θεωρία των Donut Economics μπορεί να επιταχύνει τη μετάβαση προς ένα κοινωνικά δίκαιο και περιβαλλοντικά ασφαλές σύστημα. Οι Πράσινοι είναι πρωτοπόροι και τα οικονομικά θέματα και αποδείχτηκε για άλλη μία φορά»