“Να μην επιτρέψει η κυβέρνηση Οργανώσεις και Σωματεία που καπηλεύονται την ελληνικότητα της μακεδονικής γλώσσας”

Γράφει ο Κωνσταντίνος Βουβουδάκης*

Η κυβέρνηση προχώρησε σε άλλο ένα ατόπημα καθώς όχι μόνο επικύρωσε με την συμπεριφορά της την απαράδεκτη Συμφωνία των Πρεσπών, αλλά δημιούργησε και κέντρο διδασκαλίας της λεγόμενης «μακεδονικής» γλώσσας μέσα στην Ελλάδα, συγκεκριμένα στην ευαίσθητη περιοχή της Φλώρινας.

Το Πρωτοδικείο Φλώρινας ενέκρινε την ίδρυση «Κέντρου Μακεδονικής Γλώσσας στην Ελλάδα», με μορφή ΜΚΟ, η οποία αποτελεί προπομπό αυτοπροσδιορισμού εθνικής μειονότητας στην περιοχή.

Στόχος του Κέντρου όπως λέει είναι να εργαστεί για την:

• τη διδασκαλία της μακεδονικής πρότυπης γλώσσας σε πολίτες της Ελλάδας, μέσω διαδικτυακού ιστότοπου.

• υποστήριξη της εισαγωγής της μακεδονικής πρότυπης γλώσσας ως προαιρετικού μαθήματος σε δημόσια σχολεία (πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια) και πανεπιστήμια στην Ελλάδα, που βρίσκονται στις Περιφέρειες Δυτικής Μακεδονίας, Κεντρικής Μακεδονίας και Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

• υποστήριξη της ίδρυσης παιδαγωγικών σχολών/τμημάτων εντός υφιστάμενων πανεπιστημίων στην Ελλάδα για την ανάπτυξη τοπικών καθηγητών της Μακεδονικής γλώσσας, καθώς και του προγράμματος σπουδών και του διδακτικού υλικού.

Η αίτηση του συλλόγου εγκρίθηκε από το Πρωτοδικείο Φλώρινας στις 28 Ιουλίου 2022 και η απόφαση ανακοινώθηκε στο Δελτίο Δικαστικών Εκδόσεων στις 7 Νοεμβρίου 2022.

Να σημειώσω κάποια ενδιαφέροντα στοιχεία:

Υπάρχουν πολλά ζητήματα που πρέπει να αναφερθούν όπως ότι στο παρελθόν έχει κάνει 2 αιτήσεις τον εν λόγω σωματείο με απορριπτική απόφαση.

Τώρα τι άλλαξε;

Ο δικαστής που εξέδωσε την διάταξη αναγνώρισης είχε απορρίψει στο παρελθόν…. (!)

Υπάρχουν αποφάσεις του Αρείου Πάγου οι οποίες είναι απορριπτικές!

Και ρωτάω: έχει αλλάξει κάτι;

«Αυτή η πράξη αντιπροσωπεύει μια de facto αναγνώριση ενός μακεδονόφωνου πληθυσμού στην Ελλάδα» αναφέρει σε ανάρτησή της στο FB η συγκεκριμένη ΜΚΟ και προσθέτει μεταξύ άλλων: «Το σημερινό επίτευγμα δεν είναι το τέλος, αλλά η αρχή μιας εκστρατείας για την ολική εγκαθίδρυση της Μακεδονικής γλώσσας στο κοινωνικό γίγνεσθαι της Ελλάδας. .»….

Κάποιοι μάλιστα τονίζουν ότι είναι συμβατική υποχρέωση της Ελλάδος, απορρέουσα από την συμφωνία των Πρεσπών, ισχυρισμός που είναι ψευδέστατος (όπως και η εν λόγω άκυρη συμφωνία των Πρεσπών).

Άρθρο 1,3γ αναφέρει ότι η γλώσσα του κράτους των Σκοπίων (Βόρειας Μακεδονίας, όπως το ονομάζει) θα είναι η «μακεδονική». Η αναφορά γίνεται μόνο για το κράτος αυτό. Ουδεμία αναφορά γίνεται στη συμφωνία για «μακεδονική» γλώσσα στην Ελλάδα.

Και μάλιστα η συμφωνία προσδιορίζει τη Μακεδονική γλώσσα ως νοτιο-σλαβική, (Τρίτη Συνδιάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για την τυποποίηση των γεωγραφικών ονομάτων και ανήκει στην ομάδα των Νότιων Σλαβικών γλωσσών διαχωρίζοντας την από την εκείνη της αρχαίας ελληνικής Μακεδονίας ) , η αναγνώριση Μακεδονικής εθνότητας επαναφέρει δυνητικούς αλυτρωτισμούς

Το Καλοκαίρι του 2022 μεταξύ Σκοπίων και Βουλγαρίας για το ζήτημα της γλώσσας, η προεδρία της Ευρωπαϊκής Ενώσεως αποδέχθηκε εν μέρει τις βουλγαρικές ενστάσεις. Τα Σκόπια, από την πλευρά τους, για να παρακάμψουν το βουλγαρικό βέτο, έκαναν μια μονομερή δήλωση, με την παραδοχή ότι η λεγόμενη «μακεδονική γλώσσα» ομιλείται μόνον εντός των ορίων του κράτους τους!

Επειδή κάποιοι θέλοντας να δείξουν ανωτερότητα ή ιδεολογική τόλμη θελήσουν να πουν ότι επειδή είμαστε μέλος της πολιτισμένης ΕΕ πρέπει να είμαστε ελαστικοί.

Έχω να απαντήσω ότι: Από τη στιγμή λοιπόν που υπάρχει αμφισβήτηση της γλώσσας αυτής σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, δεν καταλαβαίνω γιατί προκύπτει κάποια υποχρέωση της Ελλάδος να την αναγνωρίσει μέσα στα όρια της επικράτειάς της.

∆εν έχει καμία υποχρέωση η Ελλάδα να αναγνωρίσει ως ομάδα ή ως σωματείο ή ως ΜΚΟ, το πιθανό αίτημα κάποιον ελαχίστων που αυτοπροσδιορίζονται, ατομικά ή ομαδικά εντός Ελλάδος, καθώς το δικαίωμα του αυτοπροσδιορισμού αναγνωρίζεται από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων μόνο σε άτομα.

Και επειδή όλα είναι επί σκοπού, αξίζει να αναφέρω την στάση των πολιτικών των Σκοπίων που μετά την απόφαση της έγκρισης του «Κέντρου Μακεδονικής Γλώσσας στην Ελλάδα» Σκοπιανοί πολιτικοί εξέφρασαν τη χαρά τους ( ο πρώην πρόεδρος Ζόραν Ζάεφ αφού είπε: «Αυτοί είναι οι καρποί της Συμφωνίας των Πρεσπών. Φέρνουν χαρά σε όλους όσοι μιλούν τη μακεδονική γλώσσα… κατέληξε με ευχαριστίες σε Μητσοτάκη και Τσιπρα, για την πίστη και τη δέσμευσή τους….), έκαναν λόγο για δικαιώματα «Μακεδόνων» στην Ελλάδα.

(2018) Μητσοτάκης: Δεν στηρίζουμε συμφωνία που εκχωρεί μακεδονική γλώσσα και εθνότητα

Να θυμίσω σε όσους ξεχνούν:

Ο σημερινός πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης το 2018 δήλωσε (αμέσως μετά τη λήξη της επίσημης δοξολογίας στον ιερό ναό του Αγίου Δημητρίου στη Θεσσαλονίκης), πως το κόμμα του δεν πρόκειται να στηρίξει τη Συμφωνία των Πρεσπών:

“Και εδώ πέρα, βέβαια, στη Μακεδονία μας, έχουμε και ένα χρέος παραπάνω να θυμόμαστε τις ένδοξες σελίδες της ιστορίας μας. Και καθώς δρομολογούνται εξελίξεις οι οποίες είναι εις βάρος των εθνικών συμφερόντων να θυμίσουμε και πάλι ότι εμείς, ως Νέα Δημοκρατία, δεν πρόκειται να στηρίξουμε καμία συμφωνία η οποία εκχωρεί μακεδονική γλώσσα και μακεδονική εθνότητα στους γείτονες μας”.

Με τις δηλώσεις τους οι Σκοπιανοί πολιτικοί παραβιάζουν για ακόμα μία φορά την ήδη διάτρητη Συμφωνία των Πρεσπών, γιατί στο Άρθρο 4,3 τονίζεται ότι δεν πρέπει να παρεμβαίνουν τα Σκόπια σε εσωτερικά θέματα της Ελλάδος και μάλιστα για τα δικαιώματα πολιτών που δεν είναι υπήκοοι των Σκοπίων.

Σαν επίλογος

Η Ελληνική κυβέρνηση έχει υποχρέωση:

1. Να μην επιτρέψει την ίδρυση και τη λειτουργία Οργανώσεων και Σωματείων που καπηλεύονται την ελληνικότητα της μακεδονικής γλώσσας, ήθη, έθιμα και ενέργειες που σκοπό έχουν την άλωση της χώρας εκ των έσω…

2. Να προχωρήσει στις απαραίτητες ενέργειες για την ακύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Η συμφωνία είναι άκυρη διότι δεν υπεγράφη από αρχηγούς κρατών όπως προβλέπεται ( για την ελληνική πλευρά υπόγραψε ο πρόεδρος της δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, ενώ από την μεριά των Σκοπίων ο πρόεδρος της βουλής τους! )

Τεράστια ευθύνη πέραν των τελευταίων κυβερνήσεων Τσίπρα και Μητσοτάκη, έχουν και οι δικαστικές αρχές, που στηρίζουν με την επικύρωση του εν λόγω σωματείου ότι πιο ανιστόρητο και αντιεπιστημονικό έχει υπάρξει ποτέ!

Καλούνται να κάνουν παρέμβαση και να πράξουν τα δέοντα όσον αφορά στην λειτουργία του συγκεκριμένου ιδρύματος , πριν να είναι αργά για την πατρίδα μας.

Απαιτούμε ανακοπή της απόφασης.

* Βουβουδακης Κωνσταντίνος

ΠΡΑΣΙΝΟ ΚΙΝΗΜΑ

Χαρτοφυλάκιο Εξωτερικών

Υποψήφιος βουλευτής στo Bόρειο Τομέα της Β´ Αθηνών