Έγραψαν για εμάς: Μόνο το Πράσινο Κίνημα αυτόνομα στις εκλογές
- Δεν προχώρησε η ενοποίηση του πράσινου χώρου – όλο το παρασκήνιο
Ο καλός δημοσιογράφος Γιώργος Γκόντζος, που έχει πάντα πολύ καλό ρεπορτάζ, έγραψε στην TODAYPRESS που κυκλοφορεί για τις πολιτικές και προεκλογικές εξελίξεις στον πράσινο χώρο στη χώρα μας. Για το ΠΡΑΣΙΝΟ ΚΙΝΗΜΑ αποδεικνύεται ότι θα είναι το μοναδικό κόμμα που θα κατέβει αυτόνομα στις εκλογές από τον ευρύτερο πράσινο χώρο.
Αναλυτικά το έγκυρο ρεπορτάζ έχει ως εξής:
Σε πλήρη αδιέξοδο οδηγήθηκε η προσπάθεια να ενοποιηθεί και να διευρυνθεί εκλογικά ο «πράσινος» χώρος στην Ελλάδα. Πλέον, το μοναδικό κόμμα του «πράσινου» χώρου, που είναι σίγουρο ότι θα κατέβει αυτόνομα στις επικείμενες εκλογές, είναι το Πράσινο Κίνημα.
Η προσπάθεια για την εκλογική συμμαχία των κομμάτων του «πράσινου» χώρου ξεκίνησε από τα ευρήματα των ποιοτικών δημοσκοπήσεων, σύμφωνα με τα οποία η δυναμική του χώρου είναι από 8-12%. Όμως, αυτή η δυναμική δεν μπορεί να αποτυπωθεί σε κάποιο κόμμα συγκεκριμένα, γιατί όλα έχουν μικρή αναγνωρισιμότητα.
Με την παραίνεση και των Ευρωπαίων Πρασίνων, ξεκίνησαν οι συζητήσεις μεταξύ του Πράσινου Κινήματος (σ.σ. που είχαν ήδη πολιτική συμφωνία με την Πράσινη Αριστερά και τη Σοσιαλιστική Προοπτική) και των Οικολόγων Πράσινων. Παρά το γεγονός ότι έγινε μια σημαντική προσπάθεια και υπήρξε πολιτικό κείμενο συμφωνίας, πριν από το συνέδριο του Ευρωπαϊκού Πράσινου Κόμματος στη Ρίγα της Λετονίας, οι Οικολόγοι Πράσινοι έβαλαν βέτο να μην δημοσιοποιηθεί το κείμενο πριν το εν λόγω συνέδριο. Και όχι μόνον αυτό. Αλλά κατά τη διάρκεια του συνεδρίου του Ευρωπαϊκού Πράσινου Κόμματος, προσπάθησαν να σαμποτάρουν όλες τις θεσμικές επαφές που έκαναν τα μέλη της αποστολής του Πράσινου Κινήματος και δημιουργήθηκαν διάφορα… παρατράγουδα.
Επιστρέφοντας, ανακαλύφθηκε ότι οι Οικολόγοι Πράσινοι είχαν ξεκινήσει επαφές με το κόμμα του Μιχάλη Τρεμόπουλου. Μόνο που το Πράσινο Κίνημα είχε βάλει ως όρο
να μην υπάρχει καμία συζήτηση με τον Μιχάλη Τρεμόπουλο, λόγω των γνωστών εθνομηδενιστικών θέσεων που έχει. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα το Πράσινο Κίνημα, μετά από συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου, να πάρει απόφαση να αποχωρήσει από τις συζητήσεις και να πατήσει «γκάζι» στην αυτόνομη κάθοδο.
Οι Οικολόγοι Πράσινοι συνεχίζουν τις συζητήσεις με τον Μιχάλη Τρεμόπουλο και την ομάδα του, αλλά δεν δείχνουν ικανοί να δημιουργήσουν πλήρη ψηφοδέλτια σε
όλη την Ελλάδα. Σύμφωνα με το καταστατικό τους, την όποια εκλογική απόφαση θα την πάρουν σε ειδικό συνέδριο που θα κάνουν, αφού προκηρυχθούν οι εκλογές. Το πιο
πιθανόν είναι όταν προκηρυχθούν οι εκλογές, να αποφασίσουν να συμπορευτούν με το Σύριζα. Εξάλλου, έχουν να κατέβουν σε εθνικές εκλογές αυτόνομα, από το 2012…
Αντίθετα, το Πράσινο Κίνημα δείχνει να έχει την οργανωτική δομή και την επικοινωνιακή τακτική για να κατέβει αυτόνομα. Ήδη, υπάρχουν πάνω από 200 υποψήφιοι βουλευτές σε όλη την Ελλάδα. Υποψήφιοι δήμαρχοι, πρώην δήμαρχοι, νυν και πρώην περιφερειακοί σύμβουλοι, γνωστοί αυτοδιοικητικοί, αλλά και πρώην στελέχη άλλων κομμάτων, που έχουν «πράσινες» ευαισθησίες και οπτική, μπαίνουν στα ψηφοδέλτια του Πράσινου Κινήματος.
Για την Αττική, μάλιστα, παρουσιάσαμε σε προηγούμενο ρεπορτάζ, κάποια από τα ονόματα που έχουν ήδη κλείσει. Περίπου το 10% των ψηφοδελτίων θα είναι με ΑμΕΑ, όπου λόγω και της περιπέτειας Υγείας του συμπροέδρου Κώστα Καλογράνη, υπάρχει ιδιαίτερη ευαισθησία. Επίσης, στα ψηφοδέλτια θα είναι τουλάχιστον ένας αθλητής με διεθνείς επιτυχίες στο άθλημά του. Όσον αφορά το Επικρατείας, επικεφαλής θα είναι προσωπικότητα που έχει ένα σημειολογικό ρόλο στη μεταπολίτευση. Το όνομα του Γιάννη Σγουρού που αναφέρθηκε σε σελίδα κοινωνικής δικτύωσης από γνωστό δημοσιογράφο, δεν έχει καμία υπόσταση για το Επικρατείας του Πράσινου Κινήματος.
Το προηγούμενο Σαββατοκύριακο, με ένα μπαράζ αρθρογραφίας, ο συμπρόεδρος Κώστας Καλογράνης στο Documento, ο εκπρόσωπος Τύπου Νίκος Καραμπάσης στην Κυριακάτικη
KontraNews και ο επικεφαλής του Περιφερειακού σχήματος του Πράσινου Κινήματος και αντιπρόεδρος του ΕΔΣΝΑ Νίκος Παπαδάκης, έδωσαν το στίγμα της αυτόνομης καθόδου και του ρόλου του Πράσινου Κινήματος μετά τις εκλογές.
Ουσιαστικά, ξεκαθάρισαν ότι εκπροσωπώντας τον «πράσινο» χώρο στο ελληνικό κοινοβούλιο, θα συνεργαστούν σε πιθανή κυβερνητική συνεργασία, πρωτίστως σε επίπεδο προγραμματικής σύγκλισης. Δεν τους ενδιαφέρει αν θα είναι η Ν.Δ. και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο Σύριζα και ο Αλέξης Τσίπρας ή το ΚΙΝΑΛ και ο Νίκος Ανδρουλάκης. Θα υπάρχουν 100 σημεία προγραμματικής σύγκλισης, στα οποία θα πρέπει να συμφωνήσει όποιος θέλει συνεργασία. Στα πρότυπα του Γερμανικού Πράσινου Κόμματος και των
υπόλοιπων θεσμικών συνεργασιών που υπάρχουν στην υπόλοιπη Ευρώπη. Με τη λογική αυτή, μπορεί να υπάρχει κυβέρνηση και από τις πρώτες εκλογές…