Ο Υποψήφιος Ευρωβουλευτής του Πράσινου Κινήματος απέστειλε ανοιχτή επιστολή προς τον Πρωθυπουργό

Φώτης Μπίμπασης: Αναγκαία η θεσμοθέτησης της Ανεξάρτητης Αρχής Προσβασιμότητας

Ο Υποψήφιος Ευρωβουλευτής του Πράσινου Κινήματος Φώτης Μπίμπασης απέστειλε ανοιχτή επιστολή προς τον Πρωθυπουργό για την ανάγκη θεσμοθέτησης της Ανεξάρτητης Αρχής Προσβασιμότητας.

Το Πράσινο Κίνημα συντάσσεται με την επιστολή του υποψήφιου Ευρωβουλευτή, στην οποία χαρακτηριστικά αναφέρει: “Όταν έχεις να επιλύσεις ένα τόσο πολύπλοκο πρόβλημα, όπως η σχέση της προσβασιμότητας με την δημοκρατία ενός σύγχρονου ευρωπαϊκού πολιτειακού συστήματος, χρειάζεται να δημιουργήσεις νέα εργαλεία και η Ανεξάρτητη Αρχή Προσβασιμότητας μπορεί να είναι ένα απ’ αυτά, που μπορούν να μας οδηγήσουν σε ένα μέλλον λιγότερο ζοφερό και περισσότερο συμπεριληπτικό.”

Αναλυτικά η επιστολή του υποψήφιου Ευρωβουλευτή του Πράσινου Κινήματος Φώτη Μπίμπαση, έχει ως εξής:

Η αρχή της ελπίδας!

Ένα κομμάτι της Ελληνικής κοινωνίας είναι σιωπηλά προβληματισμένο για ένα θέμα που πρέπει και αξίζει να συζητηθεί μέσα στην κοινωνία, με αφορμή τις ευρωεκλογές.

Συγκεκριμένα, μια αρκετά διευρυμένη ομάδα ανθρώπων που ασχολούνται με τα ζητήματα προσβασιμότητας και την προσεγγίζουν από διαφορετικές αφετηρίες ή αφορμές, συγκλίνουμε πλέον στην άποψη ότι χρειάζεται στην ελληνική κοινωνία να «ζυμωθεί» το αίτημα για μια Ανεξάρτητη Αρχή Προσβασιμότητας.

Όταν έχεις να επιλύσεις ένα τόσο πολύπλοκο πρόβλημα, όπως η σχέση της προσβασιμότητας με την δημοκρατία ενός σύγχρονου ευρωπαϊκού πολιτειακού συστήματος, χρειάζεται να δημιουργήσεις νέα εργαλεία και η Ανεξάρτητη Αρχή Προσβασιμότητας μπορεί να είναι ένα απ’ αυτά, που μπορούν να μας οδηγήσουν σε ένα μέλλον λιγότερο ζοφερό και περισσότερο συμπεριληπτικό.

Δεν υπάρχουν πολιτικές αλλαγές

δίχως συγκεκριμένη ουτοπία

Τα ζητήματα των αναπήρων, όπως τα γενικότερα κοινωνικά αιτήματα για προσβασιμότητα σε υγεία, εκπαίδευση, νερό και ελεύθερες παραλίες κ.α., δεν μπορούν να λυθούν χωρίς ένα διεπιστημονικό και διακοινωνικά ανεξάρτητο φορέα/αρχή η οποία θα παρατηρεί, θα ερευνά, θα διαχειρίζεται ζητήματα προσβασιμότητας των πολιτών. Επιπλέον, θα μπορεί πιθανά να δημιουργεί λύσεις για ζητήματα προσβασιμότητας τόσο σε σχέση με τη διοικητική δομή του κράτους αλλά και για ζητήματα που θα αναδύονται από την αλληλεπίδραση μεταξύ των πολιτών. Τέλος, θα μπορεί να ανιχνεύει σοβαρά ζητήματα διάχυσης της γνώσης και της συμμετοχικότητας στο κοινωνικό σώμα.

Συζητώντας την ιδέα για μια Ανεξάρτητη Αρχή Προσβασιμότητας αποδείχτηκε ότι το συλλογικό φαντασιακό μπορεί να συμπληρώσει και να εμπλουτίσει την αρχική σύλληψη. Η ιδέα αυτή ξεκίνησε από μια κριτική για τα ΚΕΠΑ, εξελίχθηκε σε μία πρόταση μια ανεξάρτητη αρχή για την αναπηρία και κατέληξε στην πιο ολοκληρωμένη πρόταση για μια Ανεξάρτητη Αρχή Προσβασιμότητας.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι οποιοδήποτε εργαλείο επιχειρήσει να λύσει τα προβλήματα των αναπήρων, θα τα καταφέρει μόνο αν τα προβλήματα αυτά αντιμετωπιστούν ως μέρος του κοινωνικού συνόλου γενικότερα. Για παράδειγμα, όλοι και όλες μας έχουμε αρρωστήσει και έχουμε περιστασιακά βιώσει καταστάσεις ευκαιριακής αναπηρίας συνειδητοποιώντας πώς το ζήτημα της προσβασιμότητας συνδέεται άρρηκτα με οικονομικές διαστάσεις εξοικονόμησης πόρων και βιωσιμότητας.

Μια τέτοια προσέγγιση μπορεί να αντιμετωπίσει διαχρονικά προβλήματα που ταλαιπωρούν τους πολίτες και μειώνουν το επίπεδο και την ποιότητα της καθημερινότητάς τους. Η συζήτησή τους, εντός της κοινωνίας και με δημοκρατικό τρόπο, μπορεί να αναδείξει τη διαχρονικά συμπεριληπτική οπτικής της προσέγγισης αυτής, τόσο στο θεωρητικό-φιλοσοφικό επίπεδο όσο και στο επίπεδο της καθημερινής πρακτικής. Μόνον έτσι μπορούμε να ξεπεράσουμε το τεχνικό κατασκεύασμα ενός τεμαχισμένου δικαιωματισμού που διακατέχει πολλές ομάδες του τόπου μας και ομάδες των αριστερών συσπειρώσεων.

Κεντρικός στόχος είναι η εγκάρσια επικοινωνία όλων των ομάδων που κινητοποιούνται στη δημόσια σφαίρα ή ακόμη και εκείνων των ομάδων που δεν συμμετέχουν, αλλά που μπορούν εν δυνάμει να κινητοποιηθούν, ώστε η επικοινωνία αυτή να ξεκινήσει από το τοπικό κοινοτικό επίπεδο και να εμπλουτιστεί περαιτέρω με συλλογικότητες που ασχολούνται με ζητήματα υγείας, επιβίωσης, επικοινωνίας.

Η Ανεξάρτητη Αρχή Προσβασιμότητας που οραματιζόμαστε, θα είναι κοινωνιολογικά ευαίσθητη και ενεργή, ασκώντας την επιστήμη της επικοινωνίας και επικοινωνώντας την επιστήμη και την διάχυση της γνώση στο κοινωνικό σώμα.

Η Ανεξάρτητη Αρχή Προσβασιμότητας που οραματιζόμαστε, θα μπορεί να είναι σύμβουλος και χορηγός γνώσης και τεκμηρίωσης για τα περισσότερα υπουργεία των οποίων το στελεχικό δυναμικό έχει ζωτική ανάγκη για διεπιστημονική αλληλεπίδραση με άλλα μέλη της κοινότητας του, αναφορικά με την επίλυση προβλημάτων.

Η πολιτική οικολογία έχει στον πυρήνα της συγκρότησης της τις αξίες της κοινωνικής οικολογίας που το ευρωπαϊκό πράσινο κίνημα έχει υιοθετήσει τμήματα τους, χωρίς απαραίτητα να έχει εμβαθύνει στο αξιακό φορτίο αυτών των θεωρητικοφιλοσοφικών συλλήψεων.

Η υποστήριξη μια πρότασης για μια Ανεξάρτητη Αρχή Προσβασιμότητας θίγει θεμελιώδη ζητήματα για την δημοκρατία στην Ε.Ε. αλλά και ταυτόχρονα θέτει τον πράσινο ριζοσπαστισμό προ των ευθυνών του για την προσβασιμότητα των πολιτών στον λόγο των ιδεών!

 

Σ’ αυτό το πλαίσιο κάποιες από τις ιδέες του Ερνστ Μπλοχ παραμένουν επίκαιρες!

«Το ζήτημα είναι να μάθουμε το ελπίζειν. Η εργασία του (ελπίζειν ) δεν παραιτείται, είναι ερωτευμένη με την επιτυχία κι όχι με την αποτυχία. Το ελπίζειν, που βρίσκεται πάνω από το φοβείσθαι, δεν είναι παθητικό, όπως εκείνο, ούτε είναι ακινητοποιημένο μέσα σε ένα τίποτα. Το πάθος του ελπίζειν υπερβαίνει εαυτό, κάνει τους ανθρώπους ευρείς αντί να τους περιορίζει, δεν αρκείται σε όσα και αν γνωρίζει, από ότι τους κάνει προσηλωμένους προς τα έσω, ότι κι αν είναι μαζί τους εξωτερικά συνδεδεμένο.

Η εργασία αυτού του πάθους απαιτεί ανθρώπους οι οποίοι ρίχνονται δραστήρια στο γίγνεσθαι όπου ανήκουν και αυτοί οι ίδιοι. Δεν ανέχεται κανενός είδους σκυλίσια ζωή, που αισθάνεται πεταμένη παθητικά στην ούσα κατάσταση, σε κάτι μη διαπεφασμένο ή κιόλας αθλίως παραδεδεγμένο.

Η εργασία κατά του φόβου ζωής και των ραδιουργιών του φόβου στρέφεται κατά των πρωτουργών τους, που μπορούν κατά μέγα μέρος να καταδειχθούν καλά, και ψάχνει στον ίδιο τον κόσμο, ότι βοηθά τον κόσμο… είναι κάτι που μπορεί να βρεθεί.

Πόσο πλούσια ονειρεύτηκαν τέτοια κάποιο άνθρωποι, ονειρεύτηκαν καλύτερη ζωή, που θα ήταν δυνατή.

Μπορεί κανείς να το αποσπάσει από το ακανόνιστο όραμα, όπως κι από την πονηρή κατάχρηση του, μπορεί να ενεργοποιηθεί χωρίς απατηλά προπετάσματα.

Κανένας άνθρωπος δεν έζησε ποτέ δίχως οράματα, το ζήτημα είναι να τα γνωρίζουμε ολοένα περισσότερο κι έτσι να τα κρατάμε όχι απατηλά, αλλά κατευθυνόμενα στο σωστό, έτσι ώστε να μας βοηθούν.

[…] Κι ας γίνουν τα οράματα πιο πλήρη, πάει να πει φωτεινότερα, λιγότερο τυχαία, πιο γνωστά, πιο κατανοημένα και καθώς εξελίσσονται τα πράγματα πιο διαμεσολαβημένα

[…]Σκέπτεσθαι σημαίνει υπερβαίνειν”

Ernst Bloch, Das Prinzip Hoffnung, Frankfurt 1970

Ερνστ Μπλοχ. Η αρχή ελπίδα. Φρανκφούρτη 1970.

Φώτης Μπίμπασης

Σύμβουλος Πράσινης Οικονομίας του περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολου Τζιτζικώστα και υποψήφιος Ευρωβουλευτής με το Πράσινο Κίνημα (με την υποστήριξη της ΚΟΙΝΣΕΠ artgroup TRY1)