Το ΠΡΑΣΙΝΟ ΚΙΝΗΜΑ στο Υπ. Ναυτιλίας: Θεσμική συνάντηση για “Γαλάζια Οικονομία” και θαλάσσιο χωροταξικό

Ενημερωτική συνάντηση στο γραφείο του υφυπουργού Ναυτιλίας κ. Κωνσταντίνου Κατσαφάδου είχε το ΠΡΑΣΙΝΟ ΚΙΝΗΜΑ την Πέμπτη 14/10/2021 προκειμένου να ενημερωθεί και να ανταλλαγούν απόψεις για τα μείζονα θέματα που αφορούν την πολιτική της χώρας μας στους ρύπους των πλοίων, τον θαλάσσιο χωροταξικό σχεδιασμό, την απορρύπανση των θαλασσών μας, τα «έξυπνα και πράσινα λιμάνια», τις αποκρατικοποιήσεις και τα master plan σε ΟΛΠ και ΟΛΘ και γενικότερα τις πολιτικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης όσον αφορά την «Γαλάζια Οικονομία», την «πράσινη ατζέντα» της ΕΕ καθώς και του Ταμείου Ανάκαμψης.
Από την πλευρά του ΠΡΑΣΙΝΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ στη συνάντηση παραβρέθηκαν ο συμπρόεδρος Κώστας Καλογράνης, ο επικεφαλής επικοινωνίας και εκπρόσωπος τύπου Νίκος Καραμπάσης, ο τομεάρχης Ναυτιλίας ναύαρχος ΛΔ ε.α. Κώστας Γκώνιας, ο πρόεδρος του Πράσινου Ιδρύματος και περιφερειακός σύμβουλος Νίκος Παπαδάκης και ο Γραμματέας της Κ.Ε. Λάμπρος Σπάθης. Από την πλευρά του υπουργείου παραβρέθηκε ο διευθυντής του γραφείου του υφυπουργού ναύαρχος ΛΣ ε.α. κ. Παναγιώτης Πετρόπουλος.
Από την συζήτηση προέκυψε συναντίληψη των δύο πλευρών όσον αφορά την επιτάχυνση των διαδικασιών απορρύπανσης των θαλασσών μας με χαρακτηριστικό παράδειγμα τα ναυάγια και εγκαταλειμμένα πλοία στην Ελευσίνα και με την ευκαιρία ο υφυπουργός κ. Κατσαφάδος ενημέρωσε ότι το Λιμενικό Σώμα κινείται στο να εφοδιασθεί και με δικά του εξειδικευμένα πλοία απορρύπανσης για την αποτελεσματικότερη προστασία και καθαριότητα των θαλασσών μας.
Συμφωνήθηκε να υπάρχει ανταλλαγή απόψεων και θέσεων για τον θαλάσσιο χωροταξικό σχεδιασμό καθώς υπάρχει συναρμοδιότητα και με το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας όμως όπως υπογράμμισε ο υφυπουργός απόφαση της κυβέρνησης είναι να προχωρήσει όσο το δυνατόν πιο σύντομα. Όσον αφορά τους ρύπων των πλοίων η κυβέρνηση παρακολουθεί με πολύ προσοχή το όλο θέμα και αναγνωρίζει ότι αυτό αντιμετωπίζεται αποτελεσματικά από τον IMO (τον Παγκόσμιο Θαλάσσιο Οργανισμό). Το ΠΡΑΣΙΝΟ ΚΙΝΗΜΑ το επόμενο διάστημα θα συζητήσει γι αυτό το μείζον θέμα και με την Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών καθώς και με την Ένωση των Ακτοπλόων Ελλάδας.
Τέλος το ΠΡΑΣΙΝΟ ΚΙΝΗΜΑ τόνισε στον υφυπουργό κ. Κατσαφάδο ότι θα στηρίζει τις προσπάθειες που θα γίνονται για τα «ποιοτικά, καθαρά έξυπνα και πράσινα λιμάνια» σε όλη την χώρα μας και άκουσε με ικανοποίηση ότι έχουν αφαιρεθεί από το Master plan του ΟΛΠ τόσο η κατασκευή του Ναυπηγείου από την COSCO όσο και η πρόθεση τους για την κατασκευή ενός Mall. Εξάλλου πρόσφατα, μετά από εισήγηση του επικεφαλής της περιφερειακής μας παράταξης στην Αττική, Νίκου Παπαδάκη καταψηφίστηκε η συγκεκριμένη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων της COSCO.
Σε δήλωση του ο συμπρόεδρος του Πράσινου Κινήματος Κώστας Καλογράνης δήλωσε τα εξής: «Το θαλάσσιο χωροταξικό, η απορρύπανση των θαλασσών και γενικότερα η «Γαλάζια Οικονομία», είναι ψηλά στην ατζέντα του Πράσινου Κινήματος. Οφείλουμε όλοι να κινηθούμε προς την κατεύθυνση αυτή, γιατί είναι προς όφελος της χώρας».