Το ΠΡΑΣΙΝΟ ΚΙΝΗΜΑ, στη Ρίγα, όπου χτυπάει η καρδιά των Ευρωπαίων Πράσινων

Άκρως ουσιαστική είναι η συμμετοχή του ΠΡΑΣΙΝΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ στο 35ο Συμβούλιο του Ευρωπαϊκού Πράσινου που πραγματοποιείται από τις 2 έως τις 5 Ιουνίου στη Ρίγα της Λετονίας!
Το ΠΡΑΣΙΝΟ ΚΙΝΗΜΑ εκπροσωπούν το μέλος του πολιτικού συμβουλίου και αντιπρόεδρος του ΕΔΣΝΑ Νίκος Παπαδάκης και ο εκπρόσωπος τύπου Νίκος Καραμπάσης.


Κεντρικά θέματα του Συμβουλίου, μεταξύ άλλων, είναι η στρατηγική των Ευρωπαίων Πράσινων για την ασφάλεια, τη δίκαιη μετάβαση και την ενέργεια
Στις εργασίες του Συμβουλίου συμμετέχουν τόσο εκπρόσωποι των πράσινων κομμάτων από διάφορες χώρες, όσο και υψηλοί προσκεκλημένοι/ες, όπως ο Dritan Abazović, ο νέος πράσινος πρωθυπουργός του Μαυροβουνίου, με τον οποίο είχαν συνάντηση οι άνθρωποι του ΠΡΑΣΙΝΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ και η Anna Lührmann, Πράσινη Υπουργός Επικρατείας για την Ευρώπη και το Κλίμα, του Υπουργείου Εξωτερικών της Γερμανίας, ενώ κεντρική ομιλία είχε και ο Virginijus Sinkevičius, Ευρωπαίος Επίτροπος Περιβάλλοντος, Ωκεανών και Αλιείας, ο οποίος φημολογείται ότι μετά τη θητεία του θα δημιουργήσει πράσινο κόμμα στη χώρα του.


Αξίζει να αναφέρουμε ότι το Συμβούλιο του Ευρωπαϊκού Πράσινου Κόμματος γίνεται ξανά δια ζώσης μετά από καιρό, – πραγματοποιείται υπό κανονικές συνθήκες κάθε εξάμηνο – και συγκεντρώνει την οικογένεια των Πράσινων κομμάτων για να αποφασίσει για μια κοινή πολιτική πορεία για την επόμενη περίοδο.
Κεντρικό θέμα του Συμβουλίου αποτελεί το “δικαίωμα στη στέγαση“, που συνοδεύεται και με δράση στο δρόμο, σήμερα Σάββατο 4/6, στις 19.00.


Για να υποστηριχθούν οι τοπικές δράσεις, οργανώθηκε περιήγηση με τα πόδια την Παρασκευή 3/6, το πρωί, στο κέντρο της πόλης κάνοντας μια στάση σε μικρές αλλά σημαντικές βελτιώσεις στον δημόσιο χώρο που εισήγαγε η Progresīvie Πολιτική ομάδα, στο Δημοτικό Συμβούλιο. Ενώ την Κυριακή 5/6 υπάρχει ξενάγηση στην κουλτούρα της αγοράς, μια εξερεύνηση στην πρόσφατα ανακαινισμένη αγορά στο Agenskalns, μια ιστορική γειτονιά. Σε αυτή την ξενάγηση οι συμμετέχοντες περπατάνε λιγότερο και θα απολαμβάνουν περισσότερο τα φαγητά και τα ποτά που προσφέρει αυτή η αγορά!

Τα ψηφίσματα
Πέρα από τις συζητήσεις και τις δράσεις στον δρόμο υπάρχουν και ψηφίσματα του Συμβουλίου, τα οποία θέτουν γραπτώς τις κοινές θέσεις και ψηφίζονται στην συνέλευση, κι αντιμετωπίζουν θέματα που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της Πράσινης ατζέντας. Τα σχέδια ψηφισμάτων, τα οποία κατατέθηκαν από τα κόμματα μέλη και τις ομάδες σε όλη την Ευρώπη θα συζητηθούν και θα ψηφιστούν από τους αντιπροσώπους κατά τη διάρκεια του Συμβουλίου. Τα τελικά ψηφίσματα, τα οποία θα αντιπροσωπεύουν μια ενιαία θέση των Πρασίνων για τα ζητήματα, θα δημοσιευθούν μετά την εκδήλωση.
Το ΠΡΑΣΙΝΟ ΚΙΝΗΜΑ βρίσκεται στο κέντρο των εξελίξεων και σε ευρωπαϊκό επίπεδο και τις επόμενες ημέρες θα υπάρξει ολοκληρωμένη ενημέρωση από την παρουσία του κόμματος στη Ρίγα της Λετονίας.