Το Πράσινο Κίνημα, καταγγέλλει την εργαλειοποίηση του Covid 19 για ακόμα μία φορά από την κυβέρνηση, η οποία χρησιμοποιεί αστυνομοκεντρικές πολιτικές, διχαστικές για την ελληνική κοινωνία.

Η τελευταία απαράδεκτη απόφαση είναι από τον αρχηγό της αστυνομίας, ο οποίος εξέδωσε ανακοίνωση σύμφωνα με την οποία:

απαγορεύονται, από σήμερα (26 Ιανουαρίου 2021) στις 06:00 έως και τις 06:00 της 1ης Φεβρουαρίου 2021, σε όλη την επικράτεια, όλες οι δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις, στις οποίες συμμετέχουν περισσότερα από (100) άτομα”

Υποχρεώθηκε ο Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας να επικαλεστεί μεταξύ των άλλων την από 22-01-2021 εισήγηση της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας Δημόσιας Υγείας, όπου, μεταξύ άλλων, προτείνεται ως ανώτατος αριθμός συμμετεχόντων σε δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις τα (100) άτομα. Ταυτόχρονα όμως η κυβέρνηση αρνείται να δώσει στην δημοσιότητα τα πρακτικά της Επιτροπής, όταν το μέλος καθηγητής κ. Βατόπουλος ευθέως δήλωσε ότι δεν θυμάται η Επιτροπή να έλαβε τέτοια απόφαση. Γιατί άραγε υποβάλλει η κυβέρνηση έναν ένστολο και μάλιστα αξιωματικό σε τέτοιο είδους πολιτικό ευτελισμό;

Γιατί κάνει τέτοια κατάχρηση στην απαγόρευση συγκεντρώσεων; Πώς μπορεί να επικαλείται τον κορωνοϊό ως αιτία της απαγόρευσης συναθροίσεων και να έχει ανοίξει σχεδόν τα πάντα; Και αλήθεια, όταν σε ένα εμπορικό πεζόδρομο (όπως η Ερμού για παράδειγμα), υπάρχουν πάνω από 1000 άτομα που έχουν πάει να ψωνίσουν θεωρείται συνάθροιση ή όχι; Υπάρχει υγεία χωρίς ελευθερία;

Καταγγέλλουμε την ΑΝΤΙΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΗ ΑΝΤΙΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΗ ΘΕΣΜΙΚΗ ΕΚΤΡΟΠΗ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗΣ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΣΥΝΑΘΡΟΙΣΕΩΝ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ και απαιτούμε την άμεση ανάκληση της απόφασης του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας.

Η αντιμετώπιση του κορωνοϊού και των επιπτώσεων του θέλει ένα άλλο μείγμα πολιτικής. Η συστημική πολιτική της κυβέρνησης και μέρους της αντιπολίτευσης δεν παράγει ωφέλιμες για την κοινωνία συνέπειες. Απαιτείται η εφαρμογή μιας πράσινης πολιτικής, της πραγματικά αντισυστημικής πολιτικής του Πράσινου Κινήματος. Να ξεκαθαρίσουμε ότι δεν αντιμετωπίζουμε «υγειονομική κρίση» αλλά κρίση της δημόσιας υγείας, κρίση εξαιτίας της συστηματικής, μακροχρόνιας απαξίωσης όλων των υποδομών της, και πρωτίστως της μη ενίσχυσης της δημόσιας υγείας με ανθρώπινο δυναμικό. Αντί, λοιπόν να εκδίδει ο αρχηγός της αστυνομίας αποφάσεις απαγόρευσης, καλό είναι να καλυφθούν τα κενά προσωπικού που υπάρχουν στα νοσοκομεία και στις δομές υγείας. Να γίνουν αορίστου χρόνου οι 5.000 εργαζόμενοι που εδώ και πέντε χρόνια είναι όμηροι των κυβερνήσεων με συνεχόμενες συμβάσεις ορισμένου χρόνου στον δημόσιο ιατρικό χώρο.

Για εμάς, για το Πράσινο Κίνημα υπάρχουν βαθύτερες αιτίες για τη συχνότητα με την οποία επικίνδυνοι ιοί μεταδίδονται από τα ζώα στον άνθρωπο, μεταλλάσσονται κ.λπ.. Δεν αναμένουμε ότι θα εκλείψουν με αυτή την πανδημία αλλά θα παραμείνουν και θα αναπαράγονται σε διευρυμένη κλίμακα. Οι βασικότερες λοιπόν αιτίες εμφάνισης αυτών των πανδημιών είναι η συστηματική καταστροφή των ενδιαιτημάτων της άγριας ζωής και το εμπόριο άγριων ζώων, οι φρικτές συνθήκες στις οποίες εκτρέφονται τα ζώα στη βιομηχανική κτηνοτροφία, οι καταστροφές που προκαλεί στα οικοσυστήματα η βιομηχανική γεωργία. Ο παγκόσμιος νεοφιλελευθερισμός και το συγκεκριμένο οικονομικό-κοινωνικό σύστημα δεν μπορεί από την φύση του να αναιρέσει αυτές τις αιτίες. Άρα πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για σκληρές μάχες στο «μέτωπο» της δημόσιας υγείας όλα τα επόμενα χρόνια, αλλά και να επιδιώξουμε την άμεση απομάκρυνση όλων αυτών των δυνάμεων που μόνο πόνο-οδύνη-θλίψη θανάτους έχουν εισφέρει. Καιρός να αλλάξουμε πορεία και σελίδα. Η ελπίδα μας περιμένει μέσα από την λεωφόρο της οικολογίας, με όχημα το Πράσινο Κίνημα.

Η κυβέρνηση φαίνεται ότι έχει χάσει κάθε έλεγχο! Βάζοντας μπροστά ξανά την αστυνομία ανακοινώνει την απαγόρευση των συναθροίσεων άνω των 100 ατόμων από σήμερα μέχρι και τη 1η Φεβρουαρίου! Είναι η πρώτη φορά στη μεταπολίτευση που κυβέρνηση κάνει τέτοια κατάχρηση στην απαγόρευση συγκεντρώσεων. Κι άλλες κυβερνήσεις το είχαν κάνει ,όπως και η προηγούμενη, συνήθως όταν κάποιος ξένος ηγέτης επισκεπτόταν την Αθήνα, αλλά η απαγόρευση κρατούσε λίγες ώρες!

Τώρα η κυβέρνηση απαγορεύει συγκεντρώσεις για μία ολόκληρη εβδομάδα επικαλούμενη τον κορονοϊό! Τότε γιατί έχουν ανοίξει σχεδόν τα πάντα;

Τι γράφει το ΑΠΕ:

Με απόφαση του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας, απαγορεύονται, από σήμερα (26 Ιανουαρίου 2021) στις 06:00 έως και τις 06:00 της 1ης Φεβρουαρίου 2021, σε όλη την επικράτεια, όλες οι δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις, στις οποίες συμμετέχουν περισσότερα από (100) άτομα, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.

Όπως τονίζεται στην ανακοίνωση του Αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ, για την έκδοση της Απόφασης ελήφθησαν, μεταξύ άλλων, υπόψη:

*η συνδρομή εξαιρετικώς επιτακτικών λόγων δημοσίου συμφέροντος, που αφορούν στην προστασία της δημόσιας υγείας και συνίστανται στη λήψη έκτακτων μέτρων για την αντιμετώπιση του σοβαρού κινδύνου διασποράς του κορωνοϊού COVID-19,

*ο κίνδυνος περαιτέρω αύξησης του ρυθμού διάδοσης του κορωνοϊού από την πραγματοποίηση δημόσιων υπαίθριων συναθροίσεων με την αθρόα συμμετοχή ατόμων,

*η από 22-01-2021 εισήγηση της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας Δημόσιας Υγείας, όπου, μεταξύ άλλων, προτείνεται ως ανώτατος αριθμός συμμετεχόντων σε δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις τα (100) άτομα.

Για τους παραβάτες, υπό την επιφύλαξη της εφαρμογής άλλων κυρώσεων που προκύπτουν από την κείμενη νομοθεσία, προβλέπονται οι ακόλουθες κυρώσεις:

*διοικητικό πρόστιμο (5.000) ευρώ στα νομικά πρόσωπα και (3.000) ευρώ στα φυσικά πρόσωπα, που διοργανώνουν δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις και

*διοικητικό πρόστιμο (300) ευρώ στα πρόσωπα που παραβιάζουν την απαγόρευση συμμετέχοντας σε δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις.