Το ΠΡΑΣΙΝΟ ΚΙΝΗΜΑ για την Παγκόσμια Ημέρα Νοσηλευτριών – Νοσηλευτών: Έχουμε καταθέσει ολοκληρωμένη πρόταση για την Υγεία

 

Η Παγκόσμια Ημέρα Νοσηλευτικού Προσωπικού που εορτάζεται κάθε χρόνο, από το 1965, στις 12 Μαΐου, αποτελεί ημερομηνία ορόσημο και σύμβολο για το σύνολο του Νοσηλευτικού Προσωπικού.

Το Πράσινο Κίνημα υπογραμμίζει ότι οι Νοσηλευτές και οι Νοσηλεύτριες με την άρτια επιστημονική κατάρτιση, με ειδικές δεξιότητες, με δύναμη ψυχής και υψηλό αίσθημα ευθύνης, στηρίζουν διαχρονικά το ΕΣΥ, παρά την υποστελέχωση, τις ελαστικές σχέσεις εργασίας, την επαγγελματική εξουθένωση και τις χαμηλές αμοιβές.

Για εμάς στο Πράσινο Κίνημα η Υγεία έχει αναχθεί σε κοινό αγαθό στο οποίο θα πρέπει να έχουν πρόσβαση όλοι.

Εξάλλου έχουμε ανακοινώσει την πρόθεση μας να προωθήσουμε πολιτικές με βάση ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο για την Υγεία.

Ειδικότερα μετά τα τελευταία δεδομένα οι δημόσιες δαπάνες υγείας πρέπει να πάνε στο 7% του ΑΕΠ από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Συγκεκριμένα:

– 5 δισ. για αμοιβές προσωπικού (από 2 δισ. που είναι σήμερα)

– 3,5 δισ. για φάρμακα χωρίς καμία συμμετοχή ασθενούς.

– 3,5 δισ. για την πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια περίθαλψη

– 2,5 δισ. για παροχές του ΕΟΠΥΥ για να καλυφθούν και άλλες ανάγκες που σήμερα δεν καλύπτονται

Σήμερα λοιπόν (κι όχι αύριο) πρέπει να αποφασίσουμε τα εξής:

– Μαζική πρόσληψη επικουρικού προσωπικού με διετείς συμβάσεις

– Ανανέωση με συμβάσεις αορίστου χρόνου όλων των συμβάσεων που έληξαν, από τα προγράμματα ΟΑΕΔ (αυτό των 4.000 και αυτό των 5.500 νέων επιστημόνων).

– Πρόσληψη επικουρικών γιατρών, όσων και όπου χρειαστούν με ταυτόχρονη ανανέωση της θητείας όλων όσων έχει λήξει ή λήγει η σύμβαση τους.

– Επαναλειτουργία όλων των νοσοκομείων που έκλεισαν η παροπλίστηκαν.

 

Κ. Καλογράνης: “Να αναδειχθεί η Υγεία σε Κοινό Αγαθό”

Ο Συμπρόεδρος του Πράσινου Κινήματος Κώστας Καλογράνης δήλωσε σχετικά: “Με αφορμή την επέτειο τιμάμε το Νοσηλευτικό Προσωπικό, εκφράζοντας τον σεβασμό και την ευγνωμοσύνη μας για τον ουσιαστικό έργο που καθημερινά επιτελείται, καλώντας την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας να επιλύσει τα προβλήματα του κλάδου ικανοποιώντας τα αιτήματα του, όπως τα έχουμε επισημάνει σε ανακοινώσεις μας. Επίσης, η πρόταση του Πράσινου Κινήματος να αναδειχθεί η Υγεία σε Κοινό Αγαθό, παραμένει επίκαιρη όσο ποτέ. Κι όπως έχουμε τονίσει, οι νοσηλεύτριες και οι νοσηλευτές, όπως και το υπόλοιπο ιατρικό προσωπικό θέλουν πράξεις και συγκεκριμένες πολιτικές και όχι λόγια και παλαμάκια…”