Το ΠΡΑΣΙΝΟ ΚΙΝΗΜΑ για την Ημέρα της Ευρώπης: Δίνεται η ευκαιρία να αγωνιστούμε για την κλιματική κρίση – Στέλνουμε μήνυμα στις Ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου

Το ΠΡΑΣΙΝΟ ΚΙΝΗΜΑ δεν ξεχνά την Ημέρα της Ευρώπης η οποία γιορτάζει την υπογραφή της «Διακήρυξης Σουμάν» στις 9 Μαΐου 1950. Η Διακήρυξη ήταν ένα φιλόδοξο σχέδιο για τη διασφάλιση μακροπρόθεσμης ειρήνης στη μεταπολεμική Ευρώπη, το οποίο θεωρείται η απαρχή της σημερινής Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Μάλιστα, είναι η καλύτερη αφορμή για να τονίσουμε ότι οι Ευρωεκλογές που γίνονται ακριβώς σε έναν μήνα, στις 9 Ιουνίου, είναι η ιδανική ευκαιρία για να εκπροσωπηθεί στο Ευρωκοινοβούλιο και ο πράσινος χώρος από την Ελλάδα. Ο πράσινος χώρος που εκλογικά εκφράζεται πλέον αποκλειστικά από το Πράσινο Κίνημα.
Με αφορμή τη σημερινή Ημέρα, θυμίζουμε ότι ως ΠΡΑΣΙΝΟ ΚΙΝΗΜΑ και ως Ευρωπαίοι Πράσινοι, θέλουμε να επενδύσουμε περισσότερο στην Πολιτική Καλής Γειτονίας της ΕΕ και να αναζητήσουμε νέες φιλόδοξες σχέσεις και περιφερειακές συνεργασίες.
Αυτό θα μας επιτρέψει επίσης να συνεργαστούμε για την καταπολέμηση της κλιματικής κρίσης. Η προώθηση μιας παγκόσμιας Πράσινης Συμφωνίας έχει ξεκινήσει: Αγωνιζόμαστε για πιο ποικίλες και μικρότερες αλυσίδες εφοδιασμού και μια βιώσιμη εμπορική πολιτική, ώστε να μην προκαλούμε πλέον περιβαλλοντικές ζημίες και παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Το ΠΡAΣΙΝΟ ΚΙΝΗΜΑ έχει σημειώσει ότι για τους πολίτες στην ΕΕ, η κρίση έδειξε πόσο η έλλειψη ευρωπαϊκών μεταρρυθμίσεων τις τελευταίες δεκαετίες έβλαψε σε μεγάλο βαθμό την ικανότητά μας να δράσουμε γρήγορα προς το γενικό συμφέρον και πόσο επιβλαβείς ήταν οι εγωιστικές αντιδράσεις των κρατών μελών στην αρχή της κρίσης. Έχει αναδείξει, σε πολύ υψηλό βαθμό, ότι η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη δεν είναι αφηρημένη έννοια. Είναι μια πολύ συγκεκριμένη πραγματικότητα από την οποία εξαρτώνται ζωές.
Κανείς δεν θα μπορούσε να προβλέψει τη στιγμή της κρίσης. Όμως, η πολιτική πλειοψηφία που διοικεί την Ευρώπη για δεκαετίες φέρει την ευθύνη για το ότι δεν έχει προωθήσει μεταρρυθμίσεις που θα μας επέτρεπαν να την διαχειριστούμε καλύτερα. Μια Ένωση με περισσότερες αρμοδιότητες σε κρίσιμους τομείς, μια πιο αποτελεσματική διαδικασία λήψης αποφάσεων, περισσότεροι πόροι, καλά χρηματοδοτούμενες υπηρεσίες υγείας και κοινωνικών υπηρεσιών, ισχυρά κράτη πρόνοιας, ανθεκτικές κοινωνικές δομές, πατέντες και ερευνητικά συστήματα που θα έδιναν λιγότερα μονοπώλια σε πολυεθνικές για την επάρκεια του εμβολιαστικού προγράμματος, επαναπροσέγιγιση βασικών οικονομικών τομέων θα ήταν αναμφίβολα πιο αποτελεσματική και πιο ανθεκτική.
Η πρωτοποριακή απόφαση για ίδρυση ενός ταμείου ανάκαμψης 750 δισ. ευρώ μετά την πανδημία, έδειξε ότι ορισμένα μακροχρόνια ταμπού όπως η ανάληψη ευρωπαϊκού δημόσιου χρέους, όπως με τα κορονομόλογα ή η δημιουργία νέων ιδίων πόρων, μπορούν να ξεπεραστούν όταν υπάρχει πολιτική βούληση.

Η Συμπρόεδρος του Πράσινου Κινήματος Ρία Ακρίβου δήλωσε σχετικά: “Η ΕΕ πρέπει να προσπαθήσει να γίνει ένας πιο ανθεκτικός πολιτικός παράγοντας στην παγκόσμια σκηνή, ώστε να μπορεί να επιβάλλει τις αποφάσεις της και να υπερασπίζεται τις κοινές μας ευρωπαϊκές αξίες. Οι τρέχουσες γεωπολιτικές εξελίξεις και κρίσεις στον κόσμο παροτρύνουν την ΕΕ να αναπτύξει περαιτέρω μια πραγματικά κοινή ευρωπαϊκή εξωτερική πολιτική ξεπερνώντας την ομοφωνία στο Συμβούλιο. Πρέπει να υπερασπιστούμε τα ανθρώπινα δικαιώματα, την ελευθερία και το κράτος δικαίου, αλλά η ΕΕ δεν μπορεί μόνη της. Σε συνεργασία με τους εταίρους, της η ΕΕ πρέπει επομένως να προωθήσει τη διεθνή συνεργασία, τη συνδεσιμότητα και τις νέες πολυμερείς προωθήσεις. Στις Ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου μπορούμε να στείλουμε το μήνυμα που επιθυμούμε επιλέγοντας Πράσινο Κίνημα στην κάλπη.”