Το ΠΡΑΣΙΝΟ ΚΙΝΗΜΑ για την Διεθνή Ημέρα κατά του Φασισμού και του Αντισημιτισμού

Το ΠΡΑΣΙΝΟ ΚΙΝΗΜΑ τιμά τη σημερινή Διεθνή Ημέρα κατά του Φασισμού και Αντισημιτισμού (International Day Against Fascism and Antisemitism), η οποία εορτάζεται κάθε χρόνο στις 9 Νοεμβρίου, σε ανάμνηση του πογκρόμ των Εβραίων που οργανώθηκε με κρατική καθοδήγηση στη ναζιστική Γερμανία του 1938.

Η Νύχτα των Κρυστάλλων, όπως έμεινε στην ιστορία, ήταν το πρώτο βήμα για τα στρατόπεδα συγκέντρωσης και το εβραϊκό Ολοκαύτωμα. Παράλληλα, η μέρα είναι αφιερωμένη στην καταδίκη του νεοναζισμού και του ρατσισμού.

Η Διεθνής Ημέρα κατά του Φασισμού και του Αντισημιτισμού γιορτάζεται υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, της Ευρωπαϊκής Ένωσης, του Συμβουλίου της Ευρώπης, του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) και με πρωτοβουλία της οργάνωσης – ομπρέλα «Ενωμένοι για τη διαπολιτισμική δράση» (UNITED for Intercultural Action), που συσπειρώνει στους κόλπους της αντιφασιστικές, αντιρατσιστικές, τσιγγάνικες και εβραϊκές οργανώσεις απ’ όλη την Ευρώπη.

Η Συμπρόεδρος του ΠΡΑΣΙΝΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ Ρία Ακρίβου δήλωσε σχετικά: “Ο φασισμός, δυστυχώς, δεν έπαψε να υπάρχει μετά την 8η Μαΐου 1945 και το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Σήμερα, ρατσιστικές, φασιστικές και νεοναζιστικές κινήσεις είναι σε άνοδο σε όλη την Ευρώπη και παραμένει υπαρκτή η απειλή ότι οι απάνθρωπες ενέργειες του φασιστικού καθεστώτος, κατά το πρώτο μισό του 20ου αιώνα, μπορούν να επαναληφθούν. Γι’ αυτό και το ΠΡΑΣΙΝΟ ΚΙΝΗΜΑ καλεί την κοινωνία των πολιτών να υψώσει τη φωνή της κατά του φασισμού, σε όλες του τις μορφές. Όταν ξεχνάμε την ιστορία, είμαστε καταδικασμένοι να την επαναλάβουμε».