Το Πράσινο κίνημα για την Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη των Φυλετικών Διακρίσεων: Όλοι ίσοι – Όλοι διαφορετικοί

Το Πράσινο Κίνημα τιμά την Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη των Φυλετικών Διακρίσεων που εορτάζεται κάθε χρόνο στις 21 Μαρτίου.
Καθιερώθηκε το 1966 από τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών σε ανάμνηση ενός τραγικού συμβάντος, που συγκλόνισε την παγκόσμια κοινή γνώμη.
Στις 21 Μαρτίου του 1960 η αστυνομία της ρατσιστικής Νοτίου Αφρικής πυροβόλησε εν ψυχρώ κατά μιας διαδήλωσης φοιτητών στην πόλη Σάρπβιλ, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 70 άνθρωποι. Οι νεαροί διαδηλωτές διαμαρτύρονταν ειρηνικά κατά των νόμων του Απαρτχάιντ, που είχε επιβάλλει το καθεστώς της λευκής μειοψηφίας στη χώρα, εφαρμόζοντας τη θεωρία της ανισότητας ανάμεσα στις φυλές.
Το Πράσινο Κίνημα αγωνίζεται για τα ίσα δικαιώματα όλων των πολιτών και υπογραμμίζει ότι η αξιοπρέπεια του ανθρώπου είναι υπόθεση όλων.

Ο Συμπρόεδρος του Πράσινου κινήματος Κώστας Καλογράνης προέβη στην ακόλουθη δήλωση σχετικά: «Η Ημέρα αυτή πρέπει να αποτελέσει αφορμή για την ενίσχυση των δράσεων για την προάσπιση των δικαιωμάτων όλων των ανθρώπων και την αποτροπή φαινομένων ρατσισμού στις τοπικές μας κοινωνίες. Οφείλουμε όλοι να συνεισφέρουμε στις αξίες της Δημοκρατίας, της αλληλεγγύης, του σεβασμού των ανθρώπινων δικαιωμάτων, της ειρήνης και της ελευθερίας.
Οι μισαλλόδοξες αντιλήψεις και οι περιχαρακώσεις παραπέμπουν στο χθες και δεν έχουν καμία θέση στη σύγχρονη εποχή.
Ας δυναμώσουμε όλοι τη φωνή μας ενάντια σε τέτοια φαινόμενα και ας είμαστε όλοι πιο δεκτικοί απέναντι στο διαφορετικό, δείχνοντας σεβασμό στο συνάνθρωπό μας, ανεξαρτήτως χρώματος, φυλής ή καταγωγής με στόχο να οικοδομήσουμε μία κοινωνία με ανοιχτούς ορίζοντες, πρότυπο για τα παιδιά μας, μία κοινωνία που όλοι θα θέλαμε να ζούμε.»