Το Πράσινο Κίνημα για την «Ημέρα της Γης»: Ας επενδύσουμε και στον πλανήτη μας

Κάθε χρόνο στις 22 Απριλίου εορτάζεται η Ημέρα της Γης, με στόχο την ευαισθητοποίηση των πολιτών, των επιχειρήσεων και των κυβερνήσεων για έναν καθαρό και βιώσιμο πλανήτη. Καθιερώθηκε ως παγκόσμιο κίνημα τη δεκαετία του 1990, μετά και την ιστορική Σύνοδο Κορυφής του ΟΗΕ για το Περιβάλλον (1992).

Με αιτήματα όπως η άμεση παύση των ευρωπαϊκών εισαγωγών πετρελαίου και αερίου και η διακοπή της κατασκευής υποδομών ορυκτών καυσίμων, ακτιβιστές κατά της κλιματικής αλλαγής σχεδιάζουν διαμαρτυρίες σήμερα 22 Απριλίου, Ημέρα της Γης.

Το φετινό σύνθημα για την Παγκόσμια Ημέρα της Γης, είναι το Invest in Our Planet. Επενδύστε στον πλανήτη μας, δηλαδή αφιερώστε τον χρόνο, τους πόρους και την ενέργειά σας για την επίλυση της κλιματικής κρίσης.

Στόχος των ετήσιων εορτασμών είναι η κινητοποίηση ανθρώπων, κυβερνήσεων, επιχειρήσεων και οργανισμών, για ένα πλανήτη του οποίου το μέλλον θα είναι βιώσιμο. Υπολογίζεται ότι στις εκδηλώσεις αυτές λαμβάνουν μέρος περίπου ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι από 190 χώρες της Γης.

Καθώς η κλιματική κρίση γίνεται όλο και πιο σοβαρή, η Ημέρα της Γης φέτος αποκτά επιπλέον σημασία. Έρχεται μετά από την έκθεση της Διακυβερνητικής Επιτροπής για την Κλιματική Αλλαγή (IPCC) που δημοσιεύτηκε τον Αύγουστο του 2021 και χαρακτηρίστηκε ως «κόκκινος συναγερμός για την ανθρωπότητα», με τους επιστήμονες να προειδοποιούν ότι οι θερμοκρασίες πρόκειται να αυξηθούν πέρα ​​από τους 2°C σε σύγκριση με τα επίπεδα της προβιομηχανικής εποχής, έως τα τέλη αυτού του αιώνα – ένα σενάριο που θα είχε καταστροφικές συνέπειες, σε παγκόσμια κλίματα, πρώτον αναφορικά με το λιώσιμο των πάγων και την άνοδο της στάθμης της θάλασσας και κατόπιν σε μια σειρά από κλιματικές και περιβαλλοντικές παραμέτρους.

Με αφορμή τη σημερινή ημέρα η Συμπρόεδρος του Πράσινου Κινήματος Ρία Ακρίβου δήλωσε: «Το Πράσινο Κίνημα στηρίζει τον συμβολισμό κάθε παγκόσμιας ημέρας που είναι υπέρ του πλανήτη και της βελτίωσης του κλίματος αν και προφανώς «Ημέρα της Γης» θα έπρεπε να είναι κάθε μέρα.

Για την Ημέρα της Γης, πρέπει να δράσουμε με τόλμη, να καινοτομήσουμε σε ευρεία κλίμακα και να εφαρμόσουμε ισότιμα νέες πρακτικές, για να «επενδύσουμε στον πλανήτη μας».

 

ΠΡΑΣΙΝΟ ΚΙΝΗΜΑ

Go Green για τη ζωή μας