ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΑΣΙΝΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ Ε.Ε. ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ

· Για να χρηματοδοτηθούν τα έργα αναγκάστηκε η κυβέρνηση να υπογράψει τις αλλαγές που έλεγε το Πράσινο Κίνημα, σε 6 μονάδες που λειτουργούν ήδη, σε 11 που βρίσκονται υπό κατασκευή και σε 18 που σχεδιάζονται.

· Δικαίωση του Πράσινου Κινήματος με σφραγίδα της Ε.Ε. και για Πελοπόννησο και Ήπειρο.

Νέα μεγάλη επιβεβαίωση του Πράσινου Κινήματος, στο θέμα της διαχείρισης απορριμμάτων. Η κυβέρνηση υποχρεώθηκε να υπογράψει συμφωνία, με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, για την αλλαγή των προδιαγραφών σε 17 μονάδες επεξεργασίας απορριμμάτων έτσι ώστε να μετατραπούν σε μονάδες ανάκτησης και ανακύκλωσης. Πρόκειται για 6 μονάδες που λειτουργούν ήδη και 11 μονάδες που βρίσκονται υπό κατασκευή ή έχουν αναδόχους. Οι νέες προδιαγραφές, θα μπουν και σε 18 μονάδες, που είναι υπό σχεδιασμό. Οι αλλαγές, αυτές είναι όσα διαχρονικά έλεγε και λέει το Πράσινο Κίνημα και αν δεν γινόντουσαν αποδεκτές από την κυβέρνηση, θα έχανε 600 εκ. ευρώ από την Ε.Ε.

Πρόκειται για μεγάλη πολιτική ήττα των δήθεν αριστερών της προηγούμενης κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ-ΟΙΚΟΛΟΓΩΝ ΠΡΑΣΙΝΩΝ και των δήθεν αρίστων της σημερινής κυβέρνησης ΝΔ, οι οποίοι είχαν την ίδια αποτυχημένη πολιτική στη διαχείριση απορριμμάτων. Από όλα τα κόμματα μόνο το Πράσινο Κίνημα, εξέφρασε πολιτικά τις σύγχρονες τάσεις, που έχουν ως βάση την ανακύκλωση, επανάκτηση επαναχρησιμοποίηση. Σύμφωνα, μάλιστα, με πληροφορίες μας, η σημερινή κυβέρνηση δέχθηκε σφοδρότατη κριτική, για όλα αυτά που διαφημίζει (όπως και η προηγούμενη κυβέρνηση), ως δήθεν έργα με περιβαλλοντικό αποτύπωμα. Πρόκειται για έργα που έχουν τη φιλοσοφία τους στον προηγούμενο αιώνα και όχι στο μέλλον. Το Πράσινο Κίνημα, είχε ενημερώσει εγκαίρως, με Δελτία Τύπου του, ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, δεν θα εγκρίνει χρηματοδοτήσεις για τέτοιου είδους έργα. Όπερ και εγένετο, επιβεβαιώνοντας το Πράσινο Κίνημα κόντρα στους ημιμαθείς της προηγούμενης και της σημερινής κυβέρνησης. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αφού έκανε σφοδρή κριτική και «μάθημα» στους δήθεν αρίστους της σημερινής κυβέρνησης, ενέκρινε 600 εκ ευρώ για τις αλλαγές στις 17 συγκεκριμένες μονάδες που αναφέραμε και σε άλλες 18 που θα κατασκευαστούν, οι οποίες βρίσκονται σε διαγωνιστική διαδικασία ή θα προκηρυχθούν τους επόμενους μήνες.

Αναλυτικά:

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για να συνεχίσει τις χρηματοδοτήσεις ζήτησε να μετατραπούν σε Μονάδες Ανάκτησης και Ανακύκλωσης (ΜΑΑ) οι τέσσερις μονάδες επεξεργασίας που λειτουργούν με Σύμπραξη Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) σε Ιωάννινα (ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή), Κοζάνη (Ηλέκτωρ), Σέρρες (Intrakat – Archirodon – Envitec) και Ηλεία (ΑΒΑΞ – Μεσόγειος). Αναβαθμίζονται, επίσης, οι μονάδες σε Χανιά και Αλεξανδρούπολη που κατασκευάστηκαν ως παραδοσιακά δημόσια έργα.

Οι σημερινές μονάδες υποστηρίζουν την επεξεργασία κυρίως σύμμεικτων απορριμμάτων και μόνο ενός τμήματος των χωριστά συλλεχθέντων βιοαποβλήτων. Με την αναβάθμιση σε Μονάδες Ανάκτησης και Ανακύκλωσης (ΜΑΑ) θα μπορούν να δέχονται και να επεξεργάζονται κυρίως αστικά απορρίμματα που συλλέγονται χωριστά, ώστε να αυξηθεί το ποσοστό ανάκτησης και ανακύκλωσης, μέσω μηχανικής και βιολογικής επεξεργασίας. Ακριβώς, δηλαδή, ότι έλεγε το Πράσινο Κίνημα, διαχρονικά. Ειδικά, μάλιστα, για την κριτική που έχουμε ασκήσει στα έργα της Πελοποννήσου, υπήρξε πλήρης δικαίωση, αφού για να λάβει η Ελλάδα τα 600 εκατ. κοινοτικής χρηματοδότησης, συμφώνησε, επίσης, να αλλάξουν οι προδιαγραφές και στις τρεις μονάδες που κατασκευάζονται μέσω ΣΔΙΤ (από την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή) στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, σε Αρκαδία, Μεσσηνία και Λακωνία. Ειδικά, για την Πελοπόννησο, υπήρξε ειδική μνεία, μπήκε ως βασικό προαπαιτούμενο για την χρηματοδότηση και ασκήθηκε σκληρή κριτική για τον εντελώς λάθος σχεδιασμό που έχει γίνει. Στον ίδιο κατάλογο βρίσκονται και οι υπό κατασκευή μονάδες σε Θήβα, Αμάρι Κρήτης, Ζάκυνθο, Τρίκαλα, Σητεία, Χίο, Ηράκλειο και Κεφαλονιά. Για τις νέες προδιαγραφές, υπάρχει πρόβλεψη στα έργα στην Αττική, στην Σαντορίνη και την Κω.

Για το συγκεκριμένο θέμα ο συμπρόεδρος του Πράσινου Κινήματος Κώστας Καλογράνης έκανε την εξής δήλωση: «Η απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, είναι μία τεράστια δικαίωση του Πράσινου Κινήματος, σε αυτά που μόνο εμείς λέγαμε, κόντρα στην προηγούμενη κυβέρνηση των Δήθεν Αριστερών και στη σημερινή των Δήθεν Αρίστων. Το Πράσινο Κίνημα, είναι το μοναδικό κόμμα, που όχι μόνο άσκησε κριτική αλλά έδωσε στη δημοσιότητα, ένα σύγχρονο μοντέλο στη διαχείριση απορριμμάτων, από το οποίο προκύπτουν και χιλιάδες αυτοχρηματοδοτούμενες θέσεις εργασίας. Η αξιόπιστη φωνή του Πράσινου Κινήματος, με την αυτόνομη κάθοδό μας στις επικείμενες εκλογές, θα είναι πιο δυνατή στην επόμενη βουλή».

ΠΡΑΣΙΝΟ ΚΙΝΗΜΑ

Go Green για τη ζωή μας