ΠΡΑΣΙΝΟ ΚΙΝΗΜΑ : Σπατάλησαν 2 δις ευρώ και ακόμα κυνηγάμε τις φωτιές…

· Ομολογία αποτυχίας Κικίλια, οι πολίτες τρέμουν κάθε καλοκαίρι.

Η χώρα συνεχίζει να βιώνει ξανά και ξανά τον πύρινο εφιάλτη, καθώς οι κυβερνήσεις δεν λένε να κατανοήσουν τα νέα δεδομένα της εποχής και να προχωρήσουν στις απαραίτητες αλλαγές που πρέπει να γίνουν ώστε να μην ερχόμαστε συνέχεια αντιμέτωποι με την πύρινη λαίλαπα.

Πρώτα από όλα, το Πράσινο Κίνημα εκφράζει τη συμπαράστασή του στους κατοίκους των περιοχών που πλήττονται από τις πυρκαγιές σε πολλά σημεία της χώρας, στο προσωπικό της πυροσβεστικής και των υπηρεσιών που δίνουν μια ηρωική μάχη σε δύσκολες συνθήκες.

Δυστυχώς, για μία ακόμη φορά ζούμε τις τραγικές συνέπειες από την εγκληματική ανυπαρξία σύγχρονου και ολοκληρωμένου σχεδίου αντιπυρικής προστασίας με επίκεντρο την πρόληψη όπως επανειλημμένως έχει αναφέρει το Πράσινο Κίνημα. Η φιλοσοφία που έχει περάσει ότι η Πολιτική Προστασία λειτουργεί συμπληρωματικά στην Πυροσβεστική Υπηρεσία όταν υπάρχουν φωτιές, πρέπει να αλλάξει. Διαχρονικά όλες οι κυβερνήσεις απέτυχαν να δημιουργήσουν ένα ολοκληρωμένο σχέδιο αντιμετώπισης των πυρκαγιών. Στην παρούσα κυβέρνηση, όμως προκαλεί το γεγονός, ότι σύμφωνα με τις επίσημες δηλώσεις του αρμόδιου υπουργού κ. Κικίλια, έχουν ξοδευτεί περίπου 2 δις ευρώ και το αποτέλεσμα είναι να συνεχίζουμε να κυνηγάμε τις φωτιές…

Το Πράσινο Κίνημα έχει προτάσεις και θα τις επαναλαμβάνει ΣΥΝΕΧΕΙΑ

Το Πράσινο Κίνημα έχει καταθέσει τις προτάσεις του για να ξεκινήσει να αντιμετωπίζεται αυτή η τραγική κατάσταση. Πρέπει να αλλάξει τελείως η φιλοσοφία αντιμετώπισης των καταστάσεων. Πρέπει να σταματήσει το φαινόμενο η κάθε νέα κυβέρνηση να διαλύει ότι καλό έκανε η προηγούμενη κυβέρνηση. Χαρακτηριστικά, το Πράσινο Κίνημα έχει ενημερώσει ότι το 2018 αμέσως μετά τις καταστροφές στο Μάτι ξεκίνησαν να εργάζονται στη Δασική Υπηρεσία μία σειρά από ειδικότητες, όπου εκπαιδεύτηκαν θεωρητικά και πρακτικά και εξειδικεύτηκαν. Εργάστηκαν 16 μήνες στην πρόληψη κατά των δασικών πυρκαγιών, φύλαξη δασών και στην αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών. Δασολόγοι, Δασοπόνοι, Ειδικοί Δασικής Προστασίας, Υλοτόμοι, Δασεργάτες, Χειριστές μηχανημάτων έργων, Διοικητικοί και Φύλακες ξεπέρασαν τις προσδοκίες αυτού του πρωτοποριακού προγράμματος. Βάση του απολογισμού για το 2019 όπως προκύπτει από τα στοιχεία του Ευρωπαϊκού Πληροφοριακού Συστήματος για τις δασικές πυρκαγιές (EFFIS) το πρόγραμμα αυτό κρίθηκε απόλυτα πετυχημένο. Κι όμως το 2020 δεν ανανεώθηκε το πρόγραμμα …

Το Πράσινο Κίνημα, επαναφέρει την πρότασή του για τη δημιουργία εξειδικευμένων επιτροπών Αντιπυρικής Θωράκισης. Με εξειδικευμένες ασκήσεις αντιμετώπισης των προβλημάτων, όχι την ώρα της κρίσης αλλά σε προηγούμενο χρόνο με την συμμετοχή των πολιτών.

Τη δημιουργία, συγκεκριμένου εθελοντικού σώματος πολιτών.

Την πρόσληψη προσωπικού που θα επιμορφωθεί και θα εξειδικευτεί στις προληπτικές λειτουργίες που πρέπει να γίνουν ανά κατηγορία φυσικής καταστροφής και στη συγκεκριμένη δράση που πρέπει να κάνει την ώρα της κρίσης.

Την χρησιμοποίηση νέων τεχνολογιών και εξειδικευμένων οικολογικών υλικών αντιμετώπισης των πυρκαγιών.

Την ενημέρωση στα σχολεία για την στάση που πρέπει να κρατήσουν οι πολίτες την ώρα της φυσικής καταστροφής.

Θα λέγαμε να πάρουν πίσω και τα αντιπεριβαλλοντικά νομοσχέδια, αλλά τα οικονομικά συμφέροντα δεν θα τους το επιτρέψουν. Ζητάμε με ένταση, επίσης, να προσλάβουν πάλι τους δασεργάτες δασοπροστασίας, που έχουν εξειδικευτεί και πιστοποιηθεί για την προστασία των δασικών οικοσυστημάτων της χώρας.

Κώστας Καλογράνης: “Κάποια στιγμή πρέπει όλοι να αναλογιστούν τις ευθύνες τους σε αυτό το κράτος”

Για το συγκεκριμένο θέμα ο Συμπρόεδρος του Πράσινου Κινήματος Κώστας Καλογράνης δήλωσε τα εξής: «Πρώτα από όλα το Πράσινο Κίνημα εκφράζει τη συμπαράστασή του στους πληγέντες και τις ευχαριστίες του σε όσους βρίσκονται στην πρώτη γραμμή για την τιτάνια προσπάθειά τους. Πρέπει όμως να ξέρουν οι αρμόδιοι ότι οι υπεράνθρωπες προσπάθειες των αληθινών αυτών ηρώων δεν μπορούν να ξεπλύνουν τις ευθύνες της κυβέρνησης. Στην κοινωνία υπάρχει πλέον η πεποίθηση ότι η κυβέρνηση είναι ανίκανη να διαχειριστεί την πολιτική προστασία της χώρας και το επιτελικό κράτος έχει χρεοκοπήσει παρά το γεγονός ότι βλέπαμε τους αρμόδιους Υπουργούς να δηλώνουν πως ήταν προετοιμασμένοι. Χωρίς πρόληψη, χωρίς στρατηγικό σχέδιο αντιμετώπισης, απορούμε που πήγαν τα 2 δις ευρώ της πολιτικής προστασίας.. Κάποια στιγμή πρέπει όλοι να αναλογιστούν τις ευθύνες τους σε αυτό το κράτος.»