ΠΡΑΣΙΝΟ ΚΙΝΗΜΑ: «Πάμε κι όπου βγει» και στην πυροπροστασία από την κυβέρνηση

 

  • Τα επίσημα στοιχεία εκθέτουν ανεπανόρθωτα τις κυβερνητικές πολιτικές και στο κρίσιμο θέμα της πυρασφάλειας

 

Τελικά, στην κυβέρνηση δεν το πήραν το μήνυμα. Την στιγμή που όλοι έχουν εξηγήσει τους λόγους που το φετινό Καλοκαίρι θα είναι από τα πιο δύσκολα στα θέματα των πυρκαγιών, η κυβέρνηση προσπαθεί μόνο επικοινωνιακά να το αντιμετωπίσει.

Πιο συγκεκριμένα, τα στοιχεία του Ινστιτούτου ΕΝΑ για τις δαπάνες για την πυροπροστασία στη χώρα μας, που δόθηκαν στη δημοσιότητα, δυστυχώς επιβεβαιώνουν για άλλη μία φορά το ΠΡΑΣΙΝΟ ΚΙΝΗΜΑ

Και λέμε δυστυχώς γιατί το ΠΡΑΣΙΝΟ ΚΙΝΗΜΑ είναι το μοναδικό κόμμα που εδώ και μήνες, με αλλεπάλληλα δελτία τύπου, έχει επισημάνει την απουσία προληπτικού σχεδίου και ανυπαρξία δαπανών για την πυροπροστασία στη χώρα μας

Τα στοιχεία του Ινστιτούτου ΕΝΑ για τις δαπάνες για την πυροπροστασία στη χώρα μας, τη στιγμή μάλιστα που η περίοδος των πυρκαγιών ήδη έχει ξεκινήσει, είναι απογοητευτικά. Η αδυναμία απορρόφησης των κονδυλίων από το Ταμείο Ανάκαμψης είναι εμφανής καθώς τα ενταγμένα έργα έχουν συνολικό προϋπολογισμό 556,63 εκατ. ευρώ και οι έως τώρα πληρωμές είναι μόνο 5,34 εκατ. ευρώ, ήτοι το 1%!, που μάλιστα αφορούν μόνο σε δύο έργα συμβουλευτικής υποστήριξης του Υπουργείου Πολιτικής Προστασίας καθώς και το υποέργο «Σύστημα διαχείρισης στόλου Οχημάτων GPS Πυροσβεστικού Σώματος, οχημάτων Πολιτικής Προστασίας Περιφερειών και Δήμων».

Όπως έχει επισημάνει το ΠΡΑΣΙΝΟ ΚΙΝΗΜΑ, καθώς και το Ινστιτούτο ΕΝΑ, η ετοιμότητα του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, με όρους εξοπλισμού, τεχνογνωσίας και επάρκειας ανθρώπινου δυναμικού, είναι καθοριστική για το πόσο αποτελεσματικά θα αντεπεξέλθει μπροστά στον υπαρκτό κίνδυνο.

Στις δαπάνες δεν υπάρχει πουθενά προϋπολογισμός για υποδομές, ούτε για έργα επί του πεδίου, ούτε για προμήθεια οχημάτων, αεροσκαφών ή υλικών που θα μπορούσαν να αποδειχτούν σωτήρια σε κάποιες περιπτώσεις.

 

Ο Συμπρόεδρος του Πράσινου Κινήματος Κώστας Καλογράνης δήλωσε σχετικά: «Είναι πραγματικά τραγικό και παράλληλα κουραστικό αυτό που συμβαίνει με την κυβερνητική πολιτική στα θέματα πυροπροστασίας.

Τα στοιχεία του Ινστιτούτου ΕΝΑ για τις δαπάνες για την πυροπροστασία στη χώρα μας, που δόθηκαν στη δημοσιότητα, επιβεβαιώνουν μέχρι κεραίας το κόμμα μας. Το ΠΡΑΣΙΝΟ ΚΙΝΗΜΑ είναι το μοναδικό κόμμα που εδώ και μήνες, με αλλεπάλληλα δελτία τύπου, έχει επισημάνει την απουσία προληπτικού σχεδίου και ανυπαρξία δαπανών για την πυροπροστασία στη χώρα μας και πλέον αυτό αποδείχτηκε και με τη βούλα. Τελικά, σε αυτή τη χώρα το «πάμε κι όπου βγει» ισχύει σε όλα τα επίπεδα;»

Σ.Σ. Ο πίνακας παρουσιάζει αναλυτικά τα ενταγμένα έργα του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας στο «Ελλάδα 2.0» και τις πληρωμές έως και 31/03/2024.