ΠΡΑΣΙΝΟ ΚΙΝΗΜΑ: Πάμε Δυνατά με το Ευρωπαϊκό Πράσινο Κόμμα, στις Ευρωεκλογές

Πραγματοποιήθηκε το 38ο Συνέδριο του Ευρωπαϊκού Κόμματος των Πρασίνων στις 2 Δεκεμβρίου εξ ολοκλήρου διαδικτυακά. Το Πράσινο Κίνημα, έλαβε μέρος στις εργασίες, παρακολουθώντας την παρουσίαση της κοινής εκστρατείας των ευρωεκλογών, αλλά και τις ομιλίες των 4 “πρασίνων” που έχουν θέσει υποψηφιότητα για να είναι επικεφαλής στις ευρωεκλογές.

Στο επίκεντρο της ημέρας ήταν η προετοιμασία της κοινής εκστρατείας και το Μανιφέστο της καμπάνιας του Ευρωπαϊκού Πράσινου Κόμματος, θέτοντας τις βάσεις για τις ευρωεκλογές. Επίσης παρουσιάστηκαν οι 4 υποψήφιοι, για να ηγηθούν της καμπάνιας των ευρωεκλογών. Οι υποψήφιοι είναι (με αλφαβητική σειρά):

Bas EICKHOUT, Ολλανδία, που προτάθηκε από την GroenLinks, της Ολλανδίας

Elīna PINTO, Λετονία, που προτάθηκε από την Progresīvie, της Λετονίας

Terry REINTKE, Γερμανία που προτάθηκε από την Bündnis 90/Die Grünen, της Γερμανίας

Benedetta SCUDERI, Ιταλία που προτάθηκε από την Ευρωπαϊκή Πράσινη Νεολαία, το FYEG / European Young Greens

Έως τις 7 Ιανουαρίου, οι παραπάνω υποψήφιοι πρέπει να έχουν την υποστήριξη τουλάχιστον 5 επιπλέον κομμάτων μελών για να είναι επιλέξιμοι. Αυτός ο κανόνας υπάρχει επειδή, ως ευρωπαίοι πράσινοι θέλουμε οι κορυφαίοι υποψήφιοι μας να είναι πραγματικά διακρατικοί.

Στο διευρυμένο Ευρωπαϊκό Συνέδριο των Πρασίνων 2-4 Φεβρουαρίου 2024 στη Λυών, δύο από αυτούς τους υποψηφίους θα εκλεγούν από εκατοντάδες αντιπροσώπους. Οι κορυφαίοι υποψήφιοι (γνωστοί και ως «European Spitzenkandidaten») θα γίνουν η καρδιά και το πρόσωπο της κοινής μας ευρωπαϊκής εκστρατείας των Πρασίνων για τις ευρωπαϊκές εκλογές τον Ιούνιο του 2024. Αυτό το συνέδριο θα ψηφίσει επίσης για το Μανιφέστο και τις προτεραιότητες της εκστρατείας.

Σε κοινή δήλωσή τους οι δύο Συμπρόεδροι του Πράσινου Κινήματος , Ρία Ακρίβου και Κώστας Καλογράνης δήλωσαν σχετικά: “Η αντιμετώπιση της Κλιματικής Κρίσης, τα ανθρώπινα δικαιώματα, η συνεχιζόμενη προσπάθεια για να υπάρξει ειρήνη στην Ευρώπη, περνούν μέσα από τις πράσινες πολιτικές. Οι ευρωεκλογές είναι μία μεγάλη ευκαιρία να αναδειχθούν και να ενδυναμώσουν αυτές οι πολιτικές, τόσο στη χώρα μας όσο και στην υπόλοιπη Ευρώπη. Πάμε δυνατά με το Ευρωπαϊκό Πράσινο Κόμμα στις Ευρωεκλογές.”