ΠΡΑΣΙΝΟ ΚΙΝΗΜΑ: Ο Παιδικός Καρκίνος μπορεί να νικηθεί

Η 15η Φεβρουαρίου έχει καθιερωθεί ως Παγκόσμια Ημέρα κατά του Παιδικού Καρκίνου, για την ενημέρωση της διεθνούς κοινής γνώμης σχετικά με τις παιδικές νεοπλασίες.
Το Πράσινο Κίνημα στέλνει μήνυμα συμπαράστασης στους ασθενείς και τις οικογένειές τους που αντιμετωπίζουν τη σοβαρή αυτή νόσο και τονίζει την αναγκαιότητα της εφαρμογής πολιτικών πρόληψης από την Πολιτεία αλλά και τη διασφάλιση φροντίδας για όσους ζουν με την ασθένεια.
Κάθε χρόνο, περίπου 250.000 παιδιά σε όλο τον κόσμο νοσούν από καρκίνο, από τα οποία μόνο ποσοστό 20% έχει δυνατότητα πρόσβασης σε σωστή ιατρική φροντίδα. Το 80% από αυτά προέρχεται από χώρες μέσου και χαμηλού εισοδήματος. Πάνω από 150.000 θάνατοι κάθε χρόνο θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί, εάν υπήρχε δυνατότητα έγκαιρης διάγνωσης και εξειδικευμένης θεραπείας σε όλα τα παιδιά. Ποσοστό 70% – 80% από τα παιδιά που έχουν πρόσβαση σε εξειδικευμένη θεραπεία γίνεται καλά με την πρόοδο της ιατρικής και λόγω της επάρκειας φαρμάκων και καταρτισμένου επιστημονικού προσωπικού. Κάθε μέρα εκτιμάται ότι περίπου 20 παιδιά πεθαίνουν από καρκίνο στην Ευρώπη.
Στη χώρα μας, περίπου 300 παιδιά προσβάλλονται ετησίως από καρκίνο, κυρίως από λευχαιμία. Η εμφάνιση καρκίνου στα παιδιά αποτελεί τη δεύτερη συχνότερη αιτία θανάτου μετά από τα ατυχήματα. Ταυτόχρονα όμως, οκτώ στα δέκα παιδιά που εμφανίζουν σήμερα λευχαιμία θεραπεύονται και αυτό είναι το μήνυμα που θα πρέπει να συγκρατήσουμε όλοι μας.
Η Ελληνική Ομοσπονδία Καρκίνου έχει αναγάγει σε θέμα εθνικής προτεραιότητας για το Σύστημα Υγείας, τη βελτίωση της περίθαλψης και της φροντίδας για τον καρκίνο της παιδικής ηλικίας και επισημαίνει την έλλειψη κατάλληλων υποδομών για τα παιδιά που νοσούν από καρκίνο, καθώς και την αδυναμία να καλυφθούν επαρκώς οι ιδιαίτερες ανάγκες που έχουν, τόσο οι μικροί ασθενείς, όσο και οι οικογένειές τους. Η ανεπάρκεια στην κάλυψη των αναγκών σε μεγάλο βαθμό οφείλεται, στη γεωγραφική κατανομή των παιδο-ογκολογικών κλινικών, τη λειτουργία του συστήματος υγείας, το οποίο αδυνατεί να ανταποκριθεί στις ιδιαίτερες ανάγκες του καρκίνου κατά την παιδική και εφηβική ηλικία και την έλλειψη κοινωνικής μέριμνας.

Με αφορμή την ημέρα αυτή, η Συμπρόεδρος του Πράσινου Κινήματος, Ρία Ακρίβου δήλωσε τα εξής: « Είμαστε στο πλευρό των παιδιών που με ψυχικό σθένος, υπομονή και απίστευτη δύναμη δίνουν το δικό του αγώνα απέναντι στην ασθένεια. Όλα αυτά τα παιδιά είναι ήρωες και μας διδάσκουν πως καμία μάχη για τη ζωή δεν είναι ποτέ χαμένη. Υποκλινόμαστε όμως και στους γονείς τους οι οποίοι και αυτοί από την πλευρά τους δίνουν καθημερινά μάχη με το χρόνο και την αγωνία και ελπίζουν πως τα παιδιά τους, με τη βοήθεια της επιστήμης, θα βγουν νικητές.
Γνωστός είναι, επίσης, ο ρόλος του περιβάλλοντος για τη δημόσια υγεία, ιδιαίτερα στην περίπτωση του καρκίνου που επηρεάζεται και από εξωτερικούς παράγοντες, (εκτός τους ατομικούς) όπως οι χημικές ουσίες, βαρέα μέταλλα, φυτοφάρμακα, πλαστικοποιητές, υπεριώδη ακτινοβολία, ιονίζουσα ακτινοβολία ή ακτίνες Χ, η περιβαλλοντική ρύπανση-μόλυνση, το βεβαρυμένο εργασιακό περιβάλλον κ.ά. Έτσι αναδεικνύεται για άλλη μια φορά η ανάγκη καθιέρωσης πολιτικών επίλυσης των περιβαλλοντικών προβλημάτων. Το Πράσινο Κίνημα έχει διατυπώσει επανειλημμένα τις προτάσεις του για το περιβάλλον που με την εφαρμογή τους και τα περιβαλλοντικά προβλήματα θα επιλυθούν και η ποιότητα ζωής των πολιτών θα βελτιωθεί».